De discipelschapshype

Discipelschap lijkt wel de nieuwe trend in christelijk Nederland. De ene studiedag volgt de andere in rap tempo op en bijna dagelijks kan je er wel ergens een blog over lezen. Geestelijke leiders uit allerlei kerkelijk richtingen doen hun zegje over dit nieuwe thema. Blijkbaar is navolging van Jezus hot, terwijl het woord ‘discipelschap’ minstens zou oud is als de kerk zelf. Is dit een nieuwe hype of is er iets fundamentelers gaande?

Bijna een jaar geleden was ik zelf aanwezig op zo’n seminar over ‘discipelen maken’ in Ede. Het was opvallend om bijna 150 leiders uit de meer traditionele kerk te ontmoeten, terwijl de evangelische voormannen zowat allemaal ontbraken. Misschien is de geestelijk honger in die kerken groter? Of is het besef dat er echt iets moet veranderen bij hen veel sterker?

Vanaf de start trof het me dat bijna elke deelnemer woordelijk probeerde te noteren wat er gezegd of uitgelegd werd door de sprekers. Dat deed ik zelf ook. Ondanks dat elke aanwezige al lang bekend was met het woord ‘discipelschap’, was er bij dezelfde mensen een enorme honger en urgentie om te begrijpen hoe we nu werkelijk discipelen maken. Including me!

Blijkbaar zijn we er met alle kerkmodellen en vernieuwende (buitenlandse) programma’s maar amper in geslaagd om authentieke navolgers van Jezus voort te brengen. De kerk relevant maken en proberen laagdrempelig te zijn voor bezoekers heeft schijnbaar weinig of geen effect op het produceren van groeiende, sterke christenen. We slagen er vooral in om consumerende christenen kweken, die hun kerk inruilen voor een andere zodra er iets gebeurt wat hen niet aanstaat. Misschien overdrijf ik wat, maar dat maakt het onderliggende probleem wel duidelijker.

Jezus heeft ons een grote opdracht gegeven: ‘Maak discipelen’. Zijn bevel in Mattheus 28 is erop gericht dat wij bekeerlingen leren om alles te onderhouden wat Hijzelf gezegd heeft. Maximaal investeren in persoonlijke, geestelijke groei is onze missie. Discipelen maken is dus mensenwerk. Daar moeten we bewust voor kiezen, tijd voor maken en werk van maken. Discipelen maken kost dus veel tijd en gaat zeker niet vanzelf. Als je een gemeente of kerk bouwt krijg je niet zomaar automatisch discipelen. Daar gaat het mis bij ons, omdat we dat wel verwachten van onze preken en diensten.

Terug naar de hype. Discipelschap staat momenteel bovenaan de agenda van veel kerken en organisaties. Er wordt over gepraat. Dat is, wat mij betreft, goed nieuws en slecht nieuws. Goed nieuws omdat in de discpelen van Jezus, Gods koninkrijk zichtbaar wordt en we zo nadenken over een sterker en doorleefder getuigenis van de Koning in ons land. Maar het is misschien ook slecht nieuws omdat er een reëel gevaar is dat het alleen bij praten blijft. Mooie redevoeringen, nieuwe boeken en veel gelezen blogs zonder werkelijke koerswijziging in onze kerken en persoonlijke levens.

Ik hoop van harte dat de ‘discipelschapshype’ flink doorgaat en tenslotte uitmondt in een reformatie. Mijn droom is dat alle gesprekken en discussies over navolging van Jezus ons zo gaan irriteren en uitdagen, dat we bereid zullen zijn om het roer echt om te gooien. Ik zie uit naar  een vernieuwing en herleving in de kerk, van welke kleur of van welk merk die kerk ook is, die ons stuk voor stuk meer op Jezus doet lijken. Zo zal de wereld meer van Jezus zien en ervaren. En terwijl wij discipelen maken, belooft Jezus dat hij alle macht heeft in hemel én op aarde en altijd met ons zal zijn. Laat die hype maar snel uitgroeien tot een reformatie. Ik doe mee!

Wij willen graag bijdragen aan de uitwerking en verspreiding van goede discipelschapsprincipes voor alle gelovigen. Daarom gaan we dit voorjaar 2 keer een gratis trainingsdag houden over dit thema.

 • Op zaterdag 12 maart in Gouda
 • Op zaterdag 21 mei in Ede
 • Hier kun je aanmelden voor deze gratis dagen

Wil je een andere blog over discipelschap lezen van Martin Koornstra?
Lees hier ‘Jij wordt ook op de proef gesteld’

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

8 reacties

 1. Goeie blog. Volgens mij richten we ons op de verkeerde doelgroep. Jezus kwam voor de armen, de zwakken en de kwetsbaren. Wat is goed nieuw voor hen? Wij blijven ons maar richten op onszelf of aan hen die het verhaal allang kennen en al nee hebben gezegd. Cirkeltje. Daarnaast moet een goeie visser gaan vissen ipv cursussen/ conferenties beleggen over vissen I.m.h.o. En dan wel graag in de vijver waar niet alle vissen al eens zijn gevangen.

 2. Gisteren hoorde ik nog twee uitspraken van iemand:
  1 ik geloof niet in het instituut kerk.(geld macht vleselijkheid positie problemen)
  2 En dat iemand vroeg aan die persoon hoe gaat het? hij zei goed en de ander weer je hebt toch 4 kinderen?!
  Er gaat nog veel mis.
  Mijn eerste reactie:
  De natuurlijke relatie mist en dan werken die studies wel iets uit, maar er zullen mensen op mogen gaan staan die echt gaan bidden en/ of om zich heen kijken zoals Jezus, Mozes, Paulus, Elia die hun discipel zagen.
  Wie ga jij discipelen? Hoe doe je dat? in het natuurlijke? dan volgt het geestelijke meestal automatisch als jezelf ook geestelijk bent toch?!

 3. Discipelschap is de Grote Opdracht uit Matt. 28:19-20. Er staat ‘gaan’, ‘discipelen maken’, ‘dopen’, ‘leren’… In de vertalingen komt het niet zo duidelijk naar voren, maar in de grondtekst staat maar één van die werkwoorden in de gebiedende wijs en dat is het discipelen maken: ‘Gaande in de wereld, maak alle volken tot Mijn discipelen, hen dopende, …lerende’. Dus discipelschap is de opdracht en die voer je uit door erop uit te gaan, te dopen, mensen te leren doen wat Jezus zegt.

 4. Hoi Martin,
  goede blog. Ik hoop dat God je geeft dat je de sleutel mag vinden om al dat gepraat en geschrijf over discipelschap om te kunnen zetten in een beweging in de kerken die al die boekjes overbodig maakt. Want Jezus zei niet: ga heen, schrijf en preek en confereer over discipelschap. Ik ben benieuwd naar het vervolg dat jullie hieraan willen geven en bid om Gods zegen ervoor.

  • Ik hoop het ook en we gaan er voor! We zien al mooie groei in mensen en we delen ons leven echt met een aantal. Daar is veel vrucht en daar ligt de sleutel ism het werk van de heilige Geest. Zegen!

 5. Pingback: Van A naar Beter - Royal Mission

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven