Geestelijke obesitas

Sinds mijn tienertijd ben ik in strijd met mijn gewicht. Ik sportte niet, maar hield wel erg van zoetigheid. Het vervelende aan consumeren van suiker is dat je gevoel van verzadiging maar kort duurt en dat je lichaam al snel weer om een nieuw shotje vraagt. Omdat ik het teveel aan calorieën niet verbrandde, had ik al snel overgewicht.

Voeding
In mijn optiek lijden christenen ook massaal aan overgewicht. Ik noem dat altijd geestelijke obesitas. De voeding die we op zondag consumeren verbranden we niet in de rest van de week. Toch hebben we steeds weer behoefte aan zondagse voeding en hoor ik vaak zeggen dat de preek essentieel is voor het christelijke leven.

Preken maken geen discipelen
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat preken bar weinig effect hebben. De meeste mensen vergeten als snel compleet waar de preek over is gegaan. Een bekende (s)preker hoor ik regelmatig zeggen; “preken maken geen discipelen”. En zo blijkt ook wel in de praktijk. Want als preken wel discipelen hadden gemaakt, dan had de kerk van Nederland er wel even anders uit gezien. Ga maar eens na hoeveel preken je gehoord hebt in de afgelopen jaren. Het zijn er toch al gauw 50 in een jaar, als je naar een traditionele kerk gaat wel 100, reken maar uit.

Welkom in de strijd
Toen mijn man en ik jaren geleden belijdenis deden kregen we een boek; ‘Welkom in de strijd’. Ik vond het niet zo’n opbeurende titel, maar inmiddels heb ik de essentie ervan veel scherper. Want er is een strijd te voeren. En die is zoveel dichterbij dan we vaak in de gaten hebben. Een strijd tegen armoede, racisme, geweld, haat, nijd, on-vergevingsgezindheid, eenzaamheid en zo kan ik nog wel even doorgaan. En in dat alles strijden we tegen de duisternis in naam van Koning Jezus. Omdat we gaan voor Zijn Koninkrijk en we geloven in Zijn overwinning die al behaald is.

Recht-vaardig
Misschien vraag je je af hoe je dat dan kunt doen. Nou, als we geloven in Jezus, dan verklaart Hij ons recht-vaardig. Met andere woorden; je bent vaardig om recht te doen. Misschien voel je je niet zo, maar het is een Bijbels feit. Je kunt er niet omheen. Door de kracht van de Heilige Geest ben jij vaardig om recht te doen en zijn we als christenen samen geroepen om een verschil te maken, waar we ons ook bevinden.

Essentieel
Ik geloof dat iets anders dan preken essentieel is voor het christelijk leven. En dat is dat we massaal onze geestelijk calorieën gaan verbranden. Dat we in praktijk gaan brengen waar we al die jaren over gehoord hebben (wat onmogelijk is omdat we het meeste vergeten zijn). Dat we ons bewust zijn van onze vaardigheid om recht te doen te midden van de strijd die we te voeren hebben. Dus als iemand aan mij vraagt waar ik mijn geestelijke voeding vandaan haal, is mijn wedervraag; waar verbrand jij je calorieën?

Het roer om
Tegenwoordig heb ik geen overgewicht meer. Ruim 10 jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik veel bewuster aan de slag gegaan met mijn eet- en beweegpatroon. Die is nu in balans. Ik houd nog steeds van zoetigheid, maar weet ook dat ik er niet te veel van moet nemen en dat er regelmatig wat sportiefs tegenover moet staan.

Ook in de kerk mag het roer om. Nu en dan een preek horen om aangevuurd te worden is goed en belangrijk, maar alleen als we er in de praktijk daadwerkelijk mee aan de slag gaan, anders heeft niemand er wat aan. Consumeren en bewegen moeten in balans zijn. Het kan overigens nog wel even duren voor we toe zijn aan een nieuwe preek. Voorlopig hebben we nog wel wat geestelijke calorieën te verbranden.

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

6 reacties

 1. Recht-vaardige taal, mooi en moedig. Het wordt idd tijd dat we stoppen met de oorzaak buiten ons te zoeken. Ons verschuilen achter de dogma’s die er nog altijd zijn. Vergeet schuld en ga ervoor tot in het diepste van je ziel. Hij is erbij.

 2. Dank je wel Dieteke voor je eerlijke, sterke blog. Wat een waarheid vertel je in dit korte schrijven.
  We zijn VAARDIG om RECHT te doen en ook dat Preken geen discipelen maken.
  En nu vooral, hoe gaan we dit laatste goed vertolken in de gemeente, want vaak wordt op het lekken véél accent gelegd.
  En mooie uitdaging om mee aan het werk te gaan dus.

 3. Wauw wat een prachtig en duidelijk woord!!! Ik ben het met je eens. Ik zie uit naar nog meer mensen die recht- vaardig hún gekregen schatten in gaan zetten en aan de slag gaan in Gods Koninkrijk!

 4. Bedankt voor deze uitleg
  Daarom ben ik ook voorstander voor het idee dat de voeding beperkt moet zijn en er ruimte in de “preek is voor praktijk voorbeelden van historisch mannen, eigen voorbeelden, misschien getuigenis van overwinning door kerkleden op het onderwerp wat gepreekt word.

 5. Bedankt voor deze korte en duidelijke nieuwsbrief! Op dit onderwerp had ik een beetje hulp nodig. Bedankt Dieteke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven