The most wonderful time of the year

Misschien zag je de titel van deze blog en dacht je bij jezelf: ‘’Nee hè, nu zit dat irritante deuntje in mijn hoofd…’’ en ‘’Ehm Robbie, dat is een ander seizoen toch!?’’

TRANENTREKKERS
Bij Royal Mission is dit traditioneel één van de mooiste momenten van het jaar. Het is namelijk de maand van de afronding van onze scholen en opleidingen. Waarom is dat zo mooi? Niet alleen omdat ons werk er dan weer even op zit, maar vooral omdat we dan eindelijk zien waar we het allemaal voor hebben gedaan. Dieteke, Theo, Martin en ik zitten altijd weer klaar op de voorste rij, met onze tissues, wanneer de getuigenissen worden gedeeld. Afgelopen vrijdag 7 juni en woensdag 19 juni waren de slotavonden van de School voor Leiders en het Groei-jaar voor individuen en kerken. Elke keer weer zijn dit tranentrekkers. Feesten van dankbaarheid om te vieren wat God heeft gedaan. Weet je wat ons altijd opvalt? De meeste getuigenissen gaan niet over wonderen, tekenen en voorspoed maar over gezondheid en leven in identiteit. Blijkbaar gebeurt er iets in je identiteit wanneer je een jaar lang zit aan de voeten van Jezus, luistert naar Zijn onderwijs en woorden en je omgeven bent door Zijn lichaam.

GETUIGENISSEN
Het zal je wellicht niet verbazen dat ik een blog schrijf over identiteit. Vorige maand is mijn boek ‘Mens, waar ben je?’ uitgekomen. Ik geniet gigantisch van de overweldigend mooie reacties hierop. Het zijn reacties die wij ook voorbij zien komen op de avonden waarin de getuigenissen worden gedeeld:

 • Van werken voor goedkeuring naar LEVEN vanuit goedkeuring.
 • Van onrust en strijd in mijn denken naar rust en vrede in mijn ziel.
 • Van continue afwijzing naar volkomen aanvaarding.

Met al deze reacties en getuigenissen kunnen mensen zich soms afvragen of ik zelf nog worstel met mijn identiteit. Nou, laat ik je daar eens een kijkje in geven…

HET DRAMA VAN DE CATCHBOX
Nog niet zo lang geleden was ik aanwezig zijn bij een christelijk event waar een impactvolle documentaire gelanceerd werd. Voor mijn ziel was dit een heerlijke bijeenkomst. Er waren veel ‘CBN’ers’ – christelijke bekende Nederlanders, of zoals ik ze wel eens noem: BH’ers – bekende heiligen. Ik voelde dat ik erbij hoorde en dacht: hoe kan ik zo goed mogelijk overkomen en indruk maken op de mensen die hier aanwezig zijn? Niet wetende dat mijn ‘moment of glory’ sneller kwam dan ik kon verwachten. Na de documentaire was er een speciaal moment met leiders uit het land om te bespreken hoe deze documentaire de kerk zou kunnen dienen. Ik zag een aantal bekende dominees uit de PKN zitten en dacht: stel dat mij zo meteen iets wordt gevraagd dan zal ik vanuit mijn wijsheid wel eens een prachtig antwoord formuleren. Er werd een microfoonkubus, een catchbox, door de zaal heen gegooid. Als je ‘m ving, mocht je antwoord geven op de gestelde vraag. Al snel kwam de kubus mijn kant op. Dít was het moment. Er was een mooie vraag gesteld en ik had een prachtig antwoord in gedachten. Klaar om te gaan spreken nam ik nog een goede ademteug en ik startte mijn betoog. Direct ondervond ik hinder van die gekke kubus. Ken je die momenten dat je in de auto zit te bellen en de echo van jezelf hoort? Je hoort jezelf praten. Dit was ook het geval met de kubus en laat dit nou net iets zijn waar ik héél slecht op ga. Ik kwam totaal niet uit mijn verhaal en stuntelde en stotterde maar wat. Hierdoor liep ik volledig rood aan. Dit was iets wat ik eerlijk gezegd nog nooit eerder had meegemaakt. Mijn vrouw Anne zat naast mij en keek mij ook aan van: wat de flap ben jij aan het doen? Het was één van de meest gênante momenten in mijn leven en ik had het idee: mijn eerste indruk op deze PKN-dominees en CBN’ers is compleet verpest. Deze dag leerde ik een belangrijke les: ik haal mijn identiteit nog steeds best wel heel erg uit wat ik doe. Het was geen nieuwe les uiteraard, maar ik had niet verwacht dat dit nog steeds best een groot ding was in mijn leven.

SPIEGEL
Regelmatig word ik nog geconfronteerd met mijn eigen worstelingen op het gebied van identiteit. Deze maand werkt als een spiegel voor mij. Blijkbaar zoek ik mijn identiteit nog zo vaak op plekken die niet de vervulling geven waar ik zo hard naar op zoek ben. De spiegel ervaar ik niet als veroordeling, maar als een uitnodiging. Ik mag weer terugkeren aan de voeten van Jezus, luisteren naar Zijn onderwijs en woorden, en mij omgeven met Zijn lichaam. Gelukkig zijn er clubs, zoals Royal Mission, die ons daarbij helpen.

Mogen wij jou helpen? Mogen wij jou brengen aan de voeten van Jezus zodat jij aan het einde van volgend seizoen ook kan getuigen over een gezonder zelfbeeld? Uiteraard wil ik je aanmoedigen om komende zomer mijn nieuwe boek te lezen: Mens, waar ben je?

En daarnaast wil ik je uitdagen om deel te nemen aan onze cursussen, trajecten en opleidingen zodat je gevoed wordt met gebalanceerd onderwijs, omgeven en omringt door het lichaam van Christus:

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

2 reacties

 1. Dank voor je eerlijke blog.
  In U weet ik wie ik ben en wie ik mag zijn🙌🏾
  En wat is het nodig steeds weer aan de voeten van Jezus te zijn….

 2. Mooi, heel mooi voorbeeld. Je denkt dat je afgaat, maar….. Jezus wist allang waar je mee worstelt. We verwachten het nog steeds teveel van mensen. of van onze prestaties, ik ben er ook nog niet. Ik heb de laatste tijd wel ontdekt dat je het van Hem moet en mag verwachten! Hij kent ons door en door…. het vraagt nederigheid om aan Zijn voeten te zitten. het is de beste plaats… we hebben ook een mooi lied daarover: Aan Uw voeten Heer, is de hoogste plaats; daarom kniel ik neer bij U. Opwekking 462. Doe er je voordeel mee.

  Gods Zegen op al jullie wegen.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven