We houden niet van trainen

Ik houd niet heel erg van hardlopen, maar doe het toch. Liefst 3 keer per week ’s morgens vóór het ontbijt. Waarom? Omdat ik weet dat beweging belangrijk is voor een gezond lichaam en ik er uiteindelijk een betere conditie mee opbouw. Stiekem ook de hoop dat het mijn gewicht een beetje op peil houdt. Al moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik geregeld een keertje oversla. Soms zelfs zomaar een hele week.

De crux
Hoe komt het dat we het zo moeilijk vinden om te trainen? Elk jaar weer nemen hele volksstammen zich voor om naar de sportschool te gaan. En net zo hard stoppen deze groepen weer na een maand of zelfs al eerder. Volgens mij zit de crux vooral bij het feit dat het effect (gezonder worden en/of afvallen) niet meteen zichtbaar is.
Stel je voor dat je na 1 uurtje sporten standaard een kilo af zou vallen of dat je meetbaar meteen 5% gezonder zou zijn. Echt een vet resultaat (sorry voor het woordgebruik). Ik schat in dat sportscholen direct overbooked zouden zijn. Dan wil iedereen wel. Muntje erin, snoepje eruit. We houden namelijk van snelle, meetbare en succesvolle transacties. Bestellen bij de McDrive en bij het eerste raam je burgermenu’s in handen krijgen. Check!

Geestelijke transacties
In onze geestelijke gezondheid zie ik eenzelfde dynamiek. We houden van een concrete, onmiddellijke opbrengst en schrijven succes toe aan meetbare resultaten. Samenkomsten geven een gezegend gevoel, als de preek goed was en je favoriete liederen gezongen werden. Lekker blij naar huis. Da’s mooi, maar het is geen training of gezonde groei.
Mensen kunnen reageren na een preek op een oproep of uitnodiging. Zichtbaar resultaat, maar de werkelijke verandering komt pas daarna en werkt slechts bij een (klein) deel van die mensen door. Geestelijke groei is geen transactie maar transformatie. De werkelijke verandering vindt plaats over langere tijd en daar hebben we vaak niet zoveel zin in. Natuurlijk hebben oproepen of uitnodigingen wel zin, als we daarna maar echt aan de slag gaan met vernieuwing en verandering. Maar we houden niet van trainen…

Vorderingen maken
Paulus roept Timotheüs op om op lange termijn te investeren. De oudsten hebben deze jonge man de handen opgelegd met profetische woorden over zijn roeping en de focus voor het leven. Echt een krachtig moment van zegen. Een hemelse transactie en toch schrijft Paulus: ‘Richt je hierop, maak het je eigen, zodat voor iedereen duidelijk wordt dat je vorderingen maakt’ (1 Timotheüs 4:14-15).
Er klinkt een duidelijke aansporing om langdurig en heel bewust te investeren in training, groei en ontwikkeling na een hemelse gebeurtenis. Ga niet voor het moment, maar voor het proces van verandering. Zo wordt groei duidelijk voor iedereen. Wat een zegen!

Systemen
Het denken vanuit quick fixes in onze maatschappij én in ons denken is zo sterk, dat we zelfs de boodschap van Jezus in dit paradigma hebben gegoten. Het evangelie is soms een soort wetenschappelijk formule geworden. Bid dit gebed zodat… Houd zó lang stille tijd, want dan… Stop er een muntje in en dan komt er een antwoord uit. Hierdoor zijn het systemen geworden die je eenvoudig kunt vermenigvuldigen. Zo komen we tot vijf principes van doorbraak, vier wetten van overvloed en drie stappen naar een wonder. One size fits all. Helder, meetbaar en te controleren. En vooral makkelijk en snel!
Maar zo creëren we zakelijke transacties met God, terwijl het leven met God één groot avontuur is vol verrassingen, pijnlijke groeistuipen en flinke zoektochten. Het is een relatie, die groeit door er tijd en aandacht aan te geven én er flink in te investeren. Maar we houden niet van trainen…

Eén ding
Wanneer Jezus in gesprek is met de rijke jongeling over eeuwig leven, komt het tot een climax. Jezus vraagt hem om al zijn rijkdom te verkopen en het aan de armen te geven. Deze opdracht lijkt op een eenmalige actie: Lever je geld in en je ontvangt eeuwig leven. Maar dan missen we dan de kern. Jezus vraagt deze jongeman nog iets meer. ‘Eén ding ontbreekt u: ga heen, verkoop alles wat u hebt en geef het aan de armen en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan, neem het kruis op en volg Mij’ (Marcus 10:21).
De werkelijke transformatie zit niet in het weggeven van het geld, maar in de ruimte die dan ontstaat om het kruis op te nemen en achter Jezus aan te gaan. Daar vindt het proces van vernieuwing en ontwikkeling plaats. Op die weg groeien en veranderen we.

Geestelijke spieren
Ik nodig je uit om in het komende schooljaar te gaan trainen. Fysiek kan dat in de sportschool of lekker in het bos, maar waar ga jij geestelijk trainen? Op welke plek of in welke school ga jij je geestelijke spieren en zintuigen ontwikkelen? Waar ga je investeren in de transformatie van je karakter, je kennis en je competenties voor de Koning? We houden niet van trainen, maar toch ga ik na het afronden van deze blog hardlopen omdat ik investeer in de toekomst. Ik heb mijn sportkleding al aan, ondanks dat ik niet zo’n zin heb…

Ons verlangen met Royal Mission is ‘mensen support geven in het groeiproces van het leven met God’. Het Groei-jaar om je verder te trainen als leerling van Jezus, de School voor Leiders en de School voor Jonge Leiders om je koninklijke invloed te ontwikkelen, de Kinderwerkopleiding om de kwaliteit van kinderwerk en geloofsoverdracht te versterken en de Gitaarcursus om je te helpen in muziek en aanbidding. Ga de uitdaging aan om te starten met trainen en wij zullen je helpen om vol te houden, dat is onze passie!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

10 reacties

 1. Mooi, Martin, dank je wel! En bedankt voor alles wat jullie als Royal Mission doen. We zien thuis de vruchten van de fulltime school bij onze dochter en over een paar weken gaan mijn man en ik de Zomerschool doen. Gods rijke zegen voor jullie allemaal. Hou vol, jullie werk zal worden beloond! En ondertussen, gewoon blijven volgen, achter Jezus aan.

 2. Helder Martin. Ik doe mee met hardlopen, voor het ontbijt, 3 keer per week, al 7 jaar lang.
  Het helpt je volharden in de wedloop die voor ons ligt! Niet altijd makkelijk, maar net in moeilijke, drukke, stressvolle periodes, wanneer je dingen tegen komt, zoals de leukemie van je dochter, spreekt Hij. Hou vol, Ik laat je niet los. En net zoals hardlopen een wedloop is, is groeien dat eveneens. Bijbellezen, bidden, relatie. Bedankt voor de bemoediging in de blog. Gelezen na mijn hardloopsessie op zaterdagochtend

 3. Beste Martin afgelopen wonderlijke zondag was ook weer zo bijzonder, en na deze blog realiseer ik mij dat is omdat je altijd zo eerlijk bent, nu ook weer want I wat heb ik daar ook een moeite mee , en dan denk ik wel een nou voor Martin gaat het vanzelf, wil je mij hiervoor vergeven. Want nu ook blijkt maar weer dat het jou zoveel kost , dat doe je voor Jezus maar ik besef mij dat doe je voor ons …. Zo bijzonder MARTIN bedankt !!! Je bent en blijft een topper en bedankt dat je altijd eerlijk bent

 4. Lieve Martin, hardlopen zie ik echt niet zitten ,maar op de hometrainer met lofprijsmuziek lijkt me wel haalbaar. Zie uit naar 15 juni wanneer je naar Belgie komt

 5. oh dat hardlopen, ik mis het zo, maar mi jn lijf schreeuwt het uit van NIET DOEN!! steeds weer probeer ik de 5 te lopen en eindig een wandeling….En dan denk ik: zie je Martin loopt ook hij is jonger dus moet jij ook kunnen…Zucht…Als die jaren dat ik 10 15 km hardlopen deed…och wat een feest!!! Maar ik blijf het proberen….En ondertussen?? blijven zoeken naar wat voor mij haalbaar is…elke keer een beetje meer dan ik had gedacht…want God is GOED!!! En wie weet welke tools ik op de zomerschool leer….en in mijn training kan toepassen…Tot dan!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven