Drie lessen die ik geleerd heb bij Royal Mission

Na komende zomer zit mijn tijd bij Royal Mission erop. 2,5 jaar heb ik met plezier als communicatiemedewerker mogen werken bij deze prachtige organisatie. Het is het tijd voor iets nieuws, daar heb ik zin in, en tegelijk ga ik het ontzettend missen hier. In deze blog wil ik je meenemen in een aantal lessen die ik heb geleerd in de afgelopen jaren bij Royal Mission. Lessen die gaan over discipelschap, karakter en de kerk. Drie thema’s die de bediening van Royal Mission in mijn ogen kenmerken. Ik neem je mee…

 

Discipelschap: Investeren en ruimte maken
In 2020/2021 zat ik op de fulltimeschool. Ik zou die zomer naar Ede verhuizen en was opzoek naar iemand in de buurt met wie ik kon optrekken om van te leren en die inspraak mocht hebben in mijn leven. Dat werd Ruben. We spraken elkaar in Drachten en na overleg met zijn vrouw gaf hij aan dat hij beschikbaar wilde zijn om in mij te investeren. Ik mocht met hem mee naar spreekbeurten, kreeg de ruimte om eerlijke vragen te stellen en ik mocht bij hem zowel in zijn werk als thuis meekijken hoe hij keuzes maakte. Daarnaast kreeg ik ook kansen om te ontwikkelen als spreker. Ruben maakte ruimte voor mij, en hielp mij om te groeien in mijn karakter. Hij heeft zijn huis en zijn tijd beschikbaar gesteld om te investeren in mij. Nu, een aantal jaar later zijn we goede vrienden en mogen we samen bouwen aan de School voor Jonge Leiders. Ik heb van Ruben geleerd hoe je discipelschap heel praktisch kan vormgeven; door gewoonweg je tijd beschikbaar te stellen en iemand mee te laten kijken in je leven, te investeren en ruimte te geven zonder bang te zijn dat het jou iets gaat kosten. En daarmee gelijk de vraag voor jou en mij; wat mag het jou kosten om beschikbaar te zijn voor de ander?

 

Karakter: Vertrouwen en verantwoordelijkheid
Vorig jaar had ik flinke motorschade aan mijn auto. De motor moest gereviseerd worden en de schade die de disfunctionele motor onderweg nog meer had gemaakt monde uit in een reparatie van €1500,-. Dat geld had ik niet over op mijn bankrekening. Ik had mijn ouders al gebeld om een leenconstructie op te zetten zodat ik het gelijk kon betalen en dacht het zo goed geregeld te hebben. Aan het einde van die week had ik een spreekbeurt en mocht ik een auto lenen van lieve mensen die ik ken. Toen ik terugkwam vroegen ze mij of ik even binnen wilde komen om iets te drinken. Ik ging zitten op de bank en ze zeiden: ‘We hebben met onze kinderen overlegd en we willen graag de rekening van je autoschade betalen’. Wow! Die had ik niet zien aankomen… ik was compleet vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als God die voor je wil zorgen, en ik had mezelf al ingedekt en de controle gepakt door bij mijn ouders een lening te regelen. Die kwam echt even binnen, ik wist niet wat ik moest zeggen en heb ze enorm bedankt voor zo’n bijzondere gift. Ik werd geraakt door het feit dat zij het met hun kinderen hadden overlegd en daarbij de moed en het vertrouwen hadden dat God voor hun zorgt en ze daarbij zo’n groot bedrag wilde weggeven.

Ik vind het soms een ingewikkelde balans; wanneer vertrouw ik God en wanneer neem ik verantwoordelijkheid? Vaak kijk ik er tegenaan alsof ik moet kiezen. God vertrouwen of verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die ik maak. In dit geval mocht ik leren Hem te vertrouwen, en niet gelijk naar mijn eigen oplossingen te grijpen. En tegelijk mogen we het allebei doen; Hem vertrouwen én zelf verantwoordelijkheid nemen voor waar God je over aangesteld heeft. God wil met ons samenwerken, dat zien we al toen God de mens schiep en ons de opdracht gaf om te heersen over de aarde. Of als God Adam de opdracht geeft om de dieren een naam te geven, Hij geeft ruimte om zelf te kiezen. En soms vraagt God juist om Hem te vertrouwen zonder Hem te begrijpen, en te rusten in het feit dat Hij God is en wij niet. Zo vaak wil ik nog zelf de touwtjes in handen houden als het gaat om mijn financiën, mijn vrije tijd, mijn ‘’zekerheid’’ en geef ik God weinig ruimte om te werken. Ik heb mogen ontdekken dat God voor mij zorgt, ik Hem kan vertrouwen én verantwoordelijkheid mag nemen over wat Hij mij geeft.

 

Kerk: Wat is kerk zijn?
Een vraag die veel klinkt door de vergaderingen, wandelgangen en gesprekken tijdens de lunch. Ik had daar nog nooit zo diep over nagedacht, totdat ik hier kwam werken. Bij Royal Mission heb ik ontdekt dat kerk zijn niet zozeer gaat over de vorm. Op zondag naar de kerk, jeugdwerk draaien, of een goeie worshipsessie met een krachtige preek erachteraan. Het is veel meer en veel minder dan dat tegelijk. Het kan er ook uitzien als samen het leven delen, met elkaar optrekken. Zoals Jezus dit deed met zijn discipelen. Elkaar ontmoeten, helpen, samen eten, plezier maken, moeilijke vragen stellen, de bijbel induiken, kwetsbaar durven te zijn en elkaar helpen in de keuzes die je maakt om meer op Jezus te gaan lijken. Dat kan in een kerk maar ook in communities. Zichtbaar worden in de maatschappij door iets te doen voor de wijk waar je in woont. Je bent kerk als je op zondagochtend in de dienst zit, en je bent kerk als je diezelfde middag met je vrienden op het terras in de zon zit. Het dagelijkse leven met Jezus leven, en dit niet alleen doen maar samen, dat is voor mij kerk zijn. Het inspireert mij om verder te kijken dan mijn bekende kerkmuren en opzoek te gaan naar hoe Jezus Zijn kerk bedoelt heeft. En dat gaat niet over goed en fout, maar een verlangen om Jezus te weerspiegelen in het ‘gewone’ leven.

 

Dankjewel voor het lezen van deze blog. Voor samen met ons het Koninkrijk van God bouwen. De Royal Mission Family bemoedigd en inspireert mij enorm! Ik sta elke keer weer te kijken van de bijzondere verhalen en getuigenissen, van de offers die gemaakt worden door mensen in hun tijd en financiën. Ik ben onder de indruk van de wonderen waar ik getuige van mocht zijn en de vrucht die deze prachtige organisatie met zich mee draagt. Ik ben dankbaar voor het geweldige team waar ik onderdeel van mag zijn.

Dank u Jezus voor wat u doet op deze plek! Waar we elkaar in de toekomst ook gaan tegenkomen; onze missie blijft hetzelfde.
Ik droom van een herleving van de kerk!

Over Thijs Veefkind

Samen met Loïs, woont in Ede, heeft passie voor de kerk en (jonge) leiders

6 reacties

 1. Dank je wel Thijs voor het delen van jouw lessen. Mooi om te zien hoe je gegroeid bent en dat nog steeds doet. Dankbaar voor RM waarbij je zoveel vertrouwen en kansen hebt gekregen! God heeft nog plannen met jou!

 2. Mooi Thijs hoe je deze drie onderwerpen hebt verwoord. Samen kerk in het leven van alle dag, dat is wat Jezus ook deed. Ook Hij investeerde in de ander en gaf ze de ruimte om te leren en zo wordt ons karakter ook gevormd door de omgang met Jezus en met elkaar. Veel zegen voor de toekomst.

 3. Hoi Thijs, mooi om te lezen hoe je je weg zoekt in het leven samen met onze grote lieve en goede God. Kerk en jeugd kunnen goede leiders zoals jij gebruiken.

 4. Fijn dit te lezen.
  We hebben nu een jonge vrouw , die eigenlijk ook toekijkt, hoe we als christenen leven, gewoon, in het dagelijks leven
  De Heer zei ook, ” ben er gewoon “, Ik doe Mijn werk door jouw heen, dan is het bemoedigend om zo te lezen van jouw, dank je wel Thijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven