In hemelsnaam…

Mensen die mij kennen (of mijn blogs lezen) weten dat ik geen fan ben van het instituut kerk. Ondanks dat ik wel van een mooie samenkomst hou, voel ik in toenemende mate de drang om van de daken te schreeuwen dat het radicaal anders moet. Ik zie een groeiend verlangen van christenen naar echte verbinding. Met God, met elkaar en de omgeving. We zouden ook bijna vergeten dat we die verbinding, mede door de ontkerkelijking van de laatste decennia, pas recent hebben verloren. Tot vlak na WO2 ging bijna iedereen naar de kerk en was de cohesie daardoor veel groter. Maar met de verschuivingen binnen de samenleving, lijkt het wel of de kerk de connectie met de uitdagingen van de samenleving is kwijtgeraakt.

Angst
Ik ben betrokken bij verschillende stichtingen: Royal Mission, R3NEW en KenHem. Waar we bij Royal Mission gaan voor herleving van de kerk, helpen we bij R3NEW christenen om (over kerkmuren heen) community te bouwen in hun eigen wijk en is KenHem een diaconale wijkcommunity die zich doorontwikkeld heeft tot een geloofsgemeenschap. Via die plekken sta ik (in)direct in contact met het instituut kerk. En merk ik dat daar angst is voor vernieuwing. Want het is toch ook allemaal wel mooi en goed wat we met elkaar doen als kerk? We worden toch opgebouwd in de diensten? Wie zijn jullie nu helemaal om kritisch te kijken naar de kerk? Waarom moeten er zo nodig communities gebouwd worden in Nederland, we hebben toch kerken waar mensen naartoe kunnen komen? Wat jullie doen in de wijk… wat is daar het nut eigenlijk van? Komen er dan ook wel mensen tot geloof?

In hemelsnaam
Met dat ik dit schrijf voel ik de frustratie opborrelen. Waarom is er argwaan en angst voor vernieuwende initiatieven? Ik vraag me oprecht af: hoe heeft het in hemelsnaam zover kunnen komen? Hoe kan het dat we de dienst op zondag verheven hebben tot kerk-zijn en dat we verwachten dat mensen van buitenaf zich hier thuis voelen? Hoe kan het dat hier zoveel tijd en aandacht naar gaat, terwijl de oproep van Jezus is om discipelen te maken in plaats van kerkdiensten organiseren? Stellen we onszelf überhaupt nog wel eens de vraag; als de zondagse dienst wegvalt, wat blijft er dan over van de kerk? Hebben we dan helemaal niets geleerd van de corona tijd? Toen hoorden we overal dat het ‘anders moest’, maar inmiddels zijn we massaal teruggevallen in oud gedrag.

Onrecht
Ik denk aan Amos 5:21-24 waar God duidelijk maakt dat Hij de godsdienstige feesten verafschuwt en dat die niets te maken hebben met wat Hij echt van Zijn volk wil zien. Ik ben wel eens bang… kijkt God ook zo naar onze comfortabele diensten? Zou Hij niet veel liever willen dat we de tijd die we besteden aan het instituut kerk anders invullen? Dat we hem verheerlijken met wapperende handen voor onze naasten in plaats van aanbiddingsliederen met handen in de lucht?

Volgelingen van Jezus
Een samenkomst om samen te vieren, te aanbidden, te danken en aangemoedigd te worden is geweldig. Maar laten we dat niet verwarren met kerk-zijn. Kerk is bedoeld als een gemeenschap van mensen die zich aan God en aan elkaar verbinden. Mensen die het leven delen in alle opzichten. Die elkaar inspraak durven en kunnen geven omdat ze zo vertrouwd zijn met elkaar. Mensen die hun broodjes en visjes ter beschikking stellen door elkaar en de omgevingen waar ze zich bevinden te dienen met de talenten en middelen die ze toevertrouwd hebben gekregen. Mensen die, net als Jezus, aanwezig zijn in de samenleving, daar waar het Koninkrijk zo hard nodig is.

Verandering
Ik geloof dat er de komende jaren veel moet en ook gaat veranderen. Omdat de vorm waarin wij kerk-zijn hebben gegoten ongeschikt is om discipelen te maken. En omdat de roep om verandering toeneemt. Maar veranderen is moeilijk. Dat is een bekend gegeven. En om iets nieuws tot stand te brengen is het nodig om de pijnpunten te benoemen. Ongenuanceerd. Dat zorgt hoe dan ook voor weerstand, kritiek en verwijten. Maar ik ben er klaar voor. Omdat ik met elke vezel in mijn lijf voel dat dit een boodschap is die de wereld in moet. Want het is hoog tijd dat we ruimte gaan geven aan nieuwe initiatieven. Het is tijd dat we leren accepteren dat het oude vertrouwde niet alleen maar geweldig is. Het is tijd dat we inzien dat een veranderende omgeving ook een veranderende kerk-vorm betekent. Zodat we de altijd relevante inhoud via relevante vormen de wereld in kunnen laten stromen.

Droom
Het is 2030. Op allerlei plekken in Nederland zijn prachtige communities ontstaan. Langzaam maar zeker zien we de beweging verder groeien. Er is iets losgekomen waar we eerder alleen maar van konden dromen. Er is een nieuwe manier van denken én doen gevormd. De focus ligt nu op cultuur- en karaktervorming in plaats van het overdragen van kennis. De aandacht is gericht op de plek waar men woont en werkt in plaats van een gebouw. Het is deze nieuwe manier gebleken, die nieuwe wegen heeft geopend voor velen. We kijken terug met verbazing en verwondering…

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

11 reacties

 1. Deze initiatieven zie ik al gelukkig! Ik kan je het boek ‘het grote avontuur’ van Daniel steigerwald zeeer aanraden. En ook heeft Communitas een mooi project hiervoor ‘14000buurten’. Wij zelf zijn een gebedsgroep gestart met de christenen uit onze straat, voor onze straat. Er lijkt een groeiend verlangen naar deze vormen van Kerk zijn, die ik ook deel! Wat mij betreft is dat nou de kracht van Het Lichaam.

 2. Wat gedurfd en fris om alles op losse schroeven te durven zetten. Ik heb ook zooo veel nagedacht over kerk zijn. Ik ben uit het systeem gegaan en er weer in. Ik voel de noodzaak om anders te zijn .
  Wat geweldig om daarover te brainstormen en God te vragen ; hoe, voor mij? Voor ons..

 3. Mooi wat je deelt Dieteke, dank je wel daarvoor. Ook hier denken wij buiten de muren van de kerk, en zijn op zoek hoe we dit kunnen realiseren. Nu verbonden aan een kerk met kerngroepen, maar ook dat is niet het antwoord. Terug blikken hoe de eerste christenen het deden een daarvan leren. Huiskerken lijken daarop inderdaad het antwoord. Ik ga je site van R3new eens bekijken. Nogmaals dank je wel.

 4. Beste Dieteke, mooi om te lezen hoe je in je beseft dat het instituut kerk zoals dat nu functioneerd zijn oorspronkelijke kracht is kwijtgeraakt. Ik zie meer mede gelovigen die zoeken naar ” de bruid ” zoals Jezus het bedoeld heeft. Om ons met elkaar te ontworstelen uit het bestaande systeem is veel liefde en Wijsheid nodig. Niet met de vinger wijzen jullie hebben het fout en herinvoeren van de bijbelse feesten enz…maar het hart van Jezus (leren) kennen, leven en uitleven in je naaste omgeving.
  Wees gezegend.

 5. Daar verlang je naar, hier begint het ook langzaam te veranderen, de HEER wil discipelen, hier zijn ook kringen binnen de kerk ontstaan, bij mensen thuis.

 6. Ik begrijp je frustratie. En toch! Ik ben wel lid van een kerk . PKN.Wat ik zie is liefde voor God en Zijn dienst. Een tastend zoeken hoe kan het ‘ anders’?
  Met het Focus traject bezig met de gemeente bouwen. Maar vooral vanuit de liefde in je hart voor Jezus ook om zien, of leren zien naar je naaste. Letterlijk. Ik zie wel vernieuwing. Ook al gaat het langzaam voor jullie begrippen. Maar ook bij ons werkt de Geest! Je kan ook God de lof zingen met mond en hart. Hij ziet immers het hart aan.Was Jezus houding er ook niet een van liefde?! En ja ook ik verlang naar de doorbraak van Zijn Koninkrijk. Ik steun jullie van harte maar heb ook ‘ mijn’ nest/ kerk lief.En blijf haar steunen helpen bouwen.

 7. Wat een opluchting dat ik niet de enige ben die deze dingen zie. Dank jullie wel. Maar 2030 en verder denken dat kan ik niet geloven als ik GODs woord lees. Wat er staat over de laatste dagen in markus 24, Ezechiel 38 , 2 Timotiue 3 2 Tessalonicenzen 2. Waar de tekenen geprofeteerd worden van de laatste dagen voordat de weerhouder zal weggenomen worden. Als we nu naar deze wereld kijken verwacht ik Jezus op de wolken. Wanneer? Misschien vandaag? Laten we elkaar daarvoor waarschuwen.
  De kerk die ons leert dat GOD liefde is. Mijn bijbel leert dat GOD niet enkel liefde is.
  Zijn wij vogeltjes die de lekkerste zaadjes uit het bakkie halen. Of nemen we het hele woord. Het woord dat leven geeft.
  Als tiener liep ik al tegen de dingen aan die zo anders in GODs woord beschreven staan, dan hoe wij er mee om gaan. Ik ben nu 76 maar er niet veel veranderd. Of het woord veranderd is? Ik geloof het niet.
  Ik heb wel veel zorg voor mijn mede christenen die de ogen sluiten voor grote delen van GODs woord.
  Wat mij erg verbaasd is dat GOD ons in zijn woord zoveel mooie dingen en zegen wil geven die we blijkbaar niet willen. Als het gaat om Israël en kijk eens naar de eerste verzen uit openbaringen.
  Ik hoor daar in de kerk nooit over.

 8. Lieve Dieteke, wat heb jij helder en heel direct verwoordt wat er al enkele jaren in mij leeft ; een groeiend gevoel van onbehagen, onvrede en ” het zou anders moeten zijn” tav van onze kerk, gemeente!!
  In de coronatijd ervaarde ik het heel erg.
  Voorganger net met pensioen, een leidersteam wat de gemeente in een structuur aan het overnemen , opbouwen was.
  Het enige wat ik van onze gemeente ervaarde( buiten een enkel telefonische ontmoeting en bidden voor elkaar) was de wekelijkse livestream op zondag, wat ik ook nog als vrij onpersoonlijk heb ervaren. Er was nauwelijks sprake van verbinding
  Wat heb ik genoten van de dagelijkse uitzendingen van Royal Mission! !! Daar ervaarde ik gemeenschap al was het op afstand! Wat hebben jullie dat geweldig opgepakt in die tijd! Nog enorm bedankt aan allemaal!!
  Verandering begint met je angst los te laten en om het vertrouwde vast te blijven houden. Het instituut kerk,
  onze manier van samenkomen in een bij ons heel hard groeiende gemeente.
  Een vaste en zeer hoopvolle overtuiging is dat Christus zelf het hoofd is van Zijn kerk en dat Hij de gemeente kan en zal bouwen!
  “En de poorten vd hel zullen haar niet overweldigen”
  Hij maakt Zijn bruid klaar voor Zijn terugkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven