Een onverwachte ontmoeting met Jezus

Tijdens de laatste Groei-conferentie van Royal Mission over Genezing, had ik een bijzondere ervaring. Aan het einde van de sessie die ik voor mijn rekening mocht nemen heb ik de voeten gewassen van iemand uit het publiek. Nu is dat op zichzelf niet heel speciaal, maar terwijl ik de voeten waste gebeurde er iets bijzonders.

Sollicitatiebrief

Een dag voor deze conferentie kwamen we als sprekers van Royal Mission bij elkaar. Dit doen we vaker. Deze meetings beleggen we om elkaar te bemoedigen en te helpen. Voorafgaand aan deze meeting kregen we de opdracht om een fictieve sollicitatiebrief te schrijven. Het schrijven van deze brief aan Jezus had als doel om je diepere motieven om te spreken en op een podium te staan onder woorden brengt. Iedereen las beurtelings zijn of haar sollicitatiebrief voor. Het was kwetsbaar en ontroerend om te horen over de zoektocht, onzekerheid en toewijding van de verschillende sprekers. In mijn eigen sollicitatiebrief heb ik verteld over mijn worsteling met betrekking tot mijn onzekerheid. Ik heb het als volgt verwoord:

“Het voelt voor mij wat onwennig om een sollicitatiebrief te schrijven voor deze functie. Ik heb in mijn leven sowieso niet vaak een sollicitatiebrief geschreven. Zo’n brief is bedoeld om mijzelf te profileren en aan U te bewijzen dat ik capabel ben voor deze functie, spreker in uw Koninkrijk. Ik ben bang dat me dat niet gaat lukken, omdat ik er ten diepste niet van overtuigd ben dat ik op een podium thuishoor. Dat is geen valse bescheidenheid, maar een diepe overtuiging die zich soms aan mij opdringt.”

Paniek op het podium

Toen ik ben opgegroeid heb ik een aantal basisovertuigingen ontwikkeld die mijn zelfbeeld hebben aangetast. Jezus heeft al veel hersteld in mij om mijn roeping en bediening als prediker met plezier te kunnen uitoefenen. Toch heb ik af en toe kleine paniekmomentjes die mij soms parten spelen als ik spreek. Door bepaalde triggers bekruipt mij soms het gevoel dat ik van het podium af wil. Het podium is wat dat betreft een aparte plek. Een positie krijgen op het podium raakt vaak aan plekken in je binnenste waar je herstel nodig hebt. Je hebt de verantwoordelijkheid als prediker om je hart te bewaken en te gaan voor herstel. Anders loop je het risico dat je gaan (over)compenseren en er nare kanten naar boven kunnen komen. Je kunt maar beter erkennen dat je herstel nodig hebt. Daarom schreef ik in mijn sollicitatiebrief aan Jezus ook het volgende:

“Deze brief schrijf ik ook om dit stuk (voor zover ik dat kan) definitief achter mij te laten. Ik heb van U nodig dat U mij op een dieper niveau vernieuwt, herstelt en bevestigt in mijn identiteit in U.”

De lijdende Knecht

De volgende dag mocht ik dus spreken tijdens de Groei-conferentie over genezing. In mijn sessie wilde ik de aandacht leggen op de mogelijkheid om Jezus juist te ontmoeten bij iemand die lijdt. In Jesaja 53 wordt uiteengezet dat bij Jezus herstel te ontvangen is, maar dat mensen hem niet herkenden. Hij werd zelfs door mensen gemeden, omdat Hij het lijden kende. Herstel is te ontvangen bij de lijdende Knecht. Mijn stelling was dan ook dat een ontmoeting met Jezus weleens te vinden zou kunnen zijn bij de mensen in de zaal die herstel nodig hebben.

Voeten wassen

Aan het einde van mijn preek vroeg ik of de mensen die vroeger zijn gepest en daardoor in het nu mentale of zelfs fysieke schade hebben, wilden gaan staan zodat ik voor hen zou kunnen bidden. Tot mijn verdriet gingen veel mensen staan. Nadat ik vanaf het podium voor hen had gebeden, viel mijn oog op een jonge man achterin de zaal. Ik wist dat ik hem de voeten mocht wassen. Een week hiervoor zijn we met een team naar Suriname geweest. Daar hebben we de voeten gewassen van een aantal leiders van kerken in Nickerie. Dat was een heel speciaal moment, waar Gods Geest op een tastbare manier aanwezig was. Er zijn tranen gevloeid, er was innerlijk herstel en zelfs fysieke genezing bij de Surinaamse leiders. Ik was er zo onder de indruk. Door eenvoudig de ander te dienen in kwetsbaarheid, was daar herstel en genezing.

Een verrassende naam

Nu tijdens de conferentie wilde ik graag doormiddel van het wassen van voeten laten zien dat herstel mogelijk is vanuit kwetsbaar komen met je pijn. De jonge man kwam naar voren. De bak met warm water werd op het podium neergezet en ik begon zijn voeten te wassen. Tijdens het wassen sprak ik bevestigende, profetische en bemoedigende woorden. De woordenstroom kwam als vanzelf en ik voelde dat de Heilige Geest het leidde en dat er ook van alles gebeurde met de persoon die ik aan het bedienen was. Toen kwam het moment dat ik mij realiseerde hoe deze persoon heette. Ik had zijn naamkaartje al gezien toen hij kwam aanlopen, maar nu pas drong het tot mij door. De jongeman heette Martin.

Herstel vanuit kwetsbaarheid

Het voelde voor mij plotseling alsof ik mijn eigen voeten waste. Dat zei ik ook en ik begon bevestigende woorden van de Heilige Geest over mezelf uit te spreken. Woorden die te maken hadden met mijn eigen herstelproces, over mijn onzekerheid en zelfbeeld. Het was een antwoord op het verzoek dat ik deed aan Jezus in mijn sollicitatiebrief en ik ervoer dat God met mij bezig was. In kwetsbaarheid en vanuit dienstbaarheid je verbinden aan de lijdende Knecht is een belangrijke route tot herstel. Het kan leiden tot een onverwachte ontmoeting met Jezus. De Lijdende Knecht is juist verrassend vaak te vinden bij degene die ziek is en herstel nodig heeft, dus wellicht ook bij jou!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

17 reacties

 1. Wauw wat een mooie bevestiging op een eerlijke sollicitatiebrief en wat een passende functie toegevallen 🙏🏼

 2. Zit met tranen in mijn ogen jouw bijzondere verhaal te lezen Martin. Ik vind het een eer om jou te kennen.
  Snel tot kijk!

 3. Dankuwel Martin ,k ben zo blij met jouw eerlijke getuigenis ,k heb trouwens al veel van je mogen leren ,alle eer is voor onze God ,Hij alleen kan dat innerlijk herstel geven !

 4. Lieve Martin. Ik vind je getuigenis erg mooi. Maar hoe is de voetwassing zo in de dienst aan mensen terecht gekomen? In de Bijbel is het een gewoonte , geen sacrament. Vanwege de stoffige wegen en de dracht van sandalen.
  Heb jij daar een uitleg voor? Ik weet dat jezus zo zich liet zien. Als nedetig mens en toch Gods zoon.
  In mijn ogen zou je nu hetzelfde doen door iemand met iets dagelijks te dienen. Ik was je auto, ik maak de zaal schoon. .. dan stapt een voorganger van zijn voetstuk.
  Punt twee. Als je het lastig vind op het podium bedenk dan dat je gewoon op wat houten planken staat, net als een bouwvakker. Niks bijzonders. En die mensenmassa bestaat uit enkelingen. Allemaal gewone mensen net als jij. Praat gewoon met die vrienden in de zaal.
  Ik zie hier er jongeren scheef groeien door te denken dat je ” op het podium” pas iemand bent.
  Ik wens je Gods zegen en bevestiging in je persoon. Je mag er zijn. Want Hij heeft je geschapen. Dát maakt je zo uniek.
  Lieve groet,
  margreet van Schuylenburg.

 5. Zo prachtig Martin💗
  Jouw kwetsbaarheid raakte mij die dag. je bent zo puur en authentiek. Deze wereld heeft mensen zoals jij hard nodig!
  Voor mij bracht deze preek ook bevestiging: zoek de verbinding met je naaste ( waar je ook bent, in mijn geval specifiek de wijze hoe ik in mijn atelier met klanten om wil gaan))
  Durf hierbij kwetsbaar te zijn, wees jezelf, heb oprechte aandacht voor de ander, zoek verbinding en heb oog voor elkaar.
  Zo ontstaan er mooie ontmoetingen met een open hart , waarin we ook Jezus mogen ontmoeten.
  Het de wijze waarop Jezus met ons om gaat en die weg mogen wij ook volgen……..
  Het brengt een stukje Koninkrijk op aarde, het kan genezing brengen en levensvreugde!

  Bedankt voor jou mooie bijdrage dit weekend!
  Is jou preek misschien ook nog ergens terug te luisteren? En ook de andere mooie bijdrages van je collega’s?
  Warme groet uit Zeeland!

 6. Zo mooi en kwetsbaar om dit te lezen.
  Wij zijn net op terugkeer van een weekendje weg. De eerste keer alleen (3 volwassen kinderen gingen de eerste keer niet mee)
  Ik was in de auto je blog aan het lezen toen we stopten voor een toiletpauze.
  Daar zag ik een mama rennen en druk in de weer. Ik voelde dat ik voor haar begon te bidden. Toen ik haar de tweede keer zag deed God me naar haar kijken en zag ik precies mezelf God maakte me duidelijk dat Hij me ook al die tijd zag toen ik voor de kinderen zorgde. Ook toen bad Jezus voor mij. Ik was zo ontroerd en dankbaar voor dit moment. Dit heelde ook dingen in mij. Toen we terug in de auto zaten las ik verder en kwam ik aan het deel van jouw ontmoeting tijdens het voeten wassen. Zo bijzonder.
  Dank om dit te delen!

  • Wat mooi!! Ik als mama vind dit dan weer prachtig om te lezen, zo’n mooi beeld van hoe God naar je als moeder kijkt!

 7. Wouw, we waren erbij, maar bij deze achtergrond info, wordt ik weer ontroerd..z’n mooi weekend..was heerlijk, leerzaam om in jullie midden te zien..en zoveel moois van Gods Geest te zien en te ervaren.

  Dank ook voor je woorden die je gesproken hebt over belemmeringen..was zo verhelderd..smaakt naar meer….dus blijf maar lekker op dat poduim😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven