Heel Holland bakt

De afgelopen periode heb ik samen met Ina, mijn vrouw het tv-programma ‘Heel Holland bakt’ gevolgd. Hoewel ik persoonlijk niet zo’n bakliefhebber ben, geniet ik er wel van om samen met haar dit gezellige programma te kijken. Tot groot vermaak van mijn collega’s. Over kwetsbaarheid gesproken.
In rap tempo en onder hoge druk gaan de bakkers aan de slag met hun opdracht. Het gebeurt regelmatig dat de paniek toeslaat en ze iets vergeten toe te voegen. Zo heb ik geleerd dat tijdens het bakken zout een héél belangrijk ingrediënt is . Ik zou denken: een beetje zout gaat het verschil toch niet maken? Maar blijkbaar is het wel degelijk van grote invloed, omdat het andere smaken beter tot zijn recht laat komen.

Invloed
Volgelingen van Jezus worden door Hem ook wel ‘het zout van de aarde’ genoemd. Zoals zout zijn invloed heeft op smaken, zo hebben jij en ik ook invloed gekregen van God. In het eerste Bijbelboek Genesis staat in hoofdstuk 1:26a “Laten Wij mensen maken naar ons beeld, naar onze gelijkenis; en laten zij heersen”
Heersen kan nogal negatief klinken, maar het betekent dat de mens mag beheren, bewaken. God geeft aan het begin van de Bijbel heerschappij en autoriteit aan de mens. Hij delegeert een deel van zijn eigen koninklijke autoriteit over zijn schepping aan de mens. In Psalm 115:16 staat: “De hemel is de hemel van de Heer, de aarde heeft Hij aan de mensen gegeven.”

Zondeval
Door de zondeval komt de heerschappij in handen van satan en het resultaat is een cultuur van leugen, liefdeloosheid, onreinheid, ruzie, haat, jaloezie, bedrog en onderdrukking. Helaas zien we vaak in deze tijd dat ongezond leiderschap ook deze tekenen vertoont.

Gods herstelplan
Jezus kwam naar de aarde om aan de mensen terug te geven wat ze door de zondeval hadden verloren: de heerschappij en de autoriteit die hen oorspronkelijk toebehoorden. En Hij heeft met Zijn opstanding uit de dood voor eens en altijd bewezen dat Hij de overwinning heeft behaald. ‘Hij heeft de overheden en machten ontwapend en openlijk tentoongesteld en zo over hen gezegevierd’. (Kol 2:15). Ik geloof dat het Gods bedoeling is dat we als mensen koninklijke invloed uitoefenen. In Zijn herstelplan is Hij op zoek naar mensen die het verschil maken in hun eigen leven, het gezin, werk, kerk of de plekken waar zij komen. Hij is ook op zoek naar jou! Jij en ik zijn geroepen om te heersen op de plekken die aan ons gegeven zijn.

Zout der aarde
Deze tijd vraagt om gezond leiderschap. Leiderschap waarin het altijd draait om mensen en niet om taken, die niet gaat om de grootte van je invloed, maar om de kwaliteit van je invloed. Ik kwam op internet nog een mooie quote tegen over zout: Zout versterkt en wijzigt smaken, het versterkt bijbehorende geuren en onderdrukt bittere smaken. Verlang jij er ook naar om zo’n leider te zijn in Gods Koninkrijk? Een leider die mensen laat groeien, hun unieke talenten laat bloeien en ervoor zorgt dat bittere smaken worden onderdrukt. Een leider die werkt aan een gezonde cultuur van bemoediging, eer en respect? Dan is de School voor Leiders misschien wel iets voor jou.

School voor Leiders
Sinds 2018 mag ik leidinggeven aan onze School voor Leiders. Een prachtige plek waar we al zoveel mensen hebben mogen helpen in hun groeiproces naar een gezonde, krachtige, maar bovenal Koninklijke leider. Ik nodig je van harte uit om deel te nemen aan een online informatieavond.. De eerstvolgende zal zijn op dinsdag 23 april van 19.30 uur – 20.30 uur. Je leest er meer over op onze website.. Ik hoop je dan te ontmoeten en je te inspireren voor deze prachtige opleiding. Want net zoals het zout in de baksels van Heel Holland bakt, ben jij bedoelt om anderen tot hun recht te brengen.

Meld je hier aan voor de informatieavond van de School voor Leiders

Tevens nodig ik ondernemers en kerkleiders uit voor een derde Groeidag “Leiden namens de Koning” op vrijdag 19 april. De vorige dag zijn we geëindigd met wat God individueel in ons heeft gelegd en hoe we hiermee met andere samen kunnen werken in Gods Koninkrijk.  Hierop willen we deze dag verder bouwen en komt o.a. het belangrijke onderwerp cultuur van het Koninkrijk aan bod.

Meld je hier aan voor de Goeidag “Leiden namens de Koning”

Over Theo van Laar

Getrouwd met Ina, familieman, gepassioneerd aanbiddingsleider, en bij Royal Mission onder andere coördinator van de School voor Leiders.

4 reacties

 1. Dank je wel Theo, beheren, bewaken, waakzaam zijn en elkaar ondersteunen. Zegen over deze paasdagen, de Opstandingskracht van Jezus voor ieder van ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven