Aan de voeten van Jezus

Op dit moment volg ik een sprekerstraining en op een van de avonden kregen we de opdracht om een Bijbeltekst uit te kiezen. En uit die tekst kozen we een persoon die wij moesten uitbeelden. Een oefening als deze kan helpen om ‘in het verhaal te stappen’ en misschien wel nieuwe inzichten te ontdekken. De helft van de groep koos een plekje in de zaal, de andere helft van de groep mocht langslopen en vragen stellen. Ik koos een plekje en nam een beetje ongemakkelijk mijn positie aan. Mijn benen bogen zich en ik knielde langzaam op de grond, mijn tranen probeerde ik op te wekken, mijn haar hing los en met mijn handen waste ik denkbeeldige voeten. Al een idee wie ik speelde?

Verbinding
Naarmate de minuten voorbij gingen en vragen gesteld werden voelde ik me steeds meer verbonden met de vrouw uit Lukas 7. Een zondares die had gehoord dat Jezus in de buurt was en naar Hem toe wilde. Een onmogelijke opdracht. Deze vrouw hoorde bij het uitschot van de samenleving. Een vrouw voor wie geen respect was moet het huis binnenkomen van een farizeeër, die in het aanzien van het volk staat. Als ik mijn ogen dicht doe en voorstel hoe het eruit moet hebben gezien, zie ik haar door de menigte heen haar weg maken naar Jezus. Met haar hoofd gebukt, bewust van haar zonden en wat mensen over haar denken ging ze naar Hem toe. En op de meest kleine plek, begint ze huilend Zijn voeten te wassen en te zalven. Een vrouw die wist dat ze haar vergeving alleen bij Hem kon halen. Dat ze haar rust, vrede, vrijheid en geluk alleen bij Hem kon halen.

Confrontatie
Toen ik daar zat, op de grond, vragen te beantwoorden merkte ik dat ik zelf emotioneel werd. Dat was wel een van de laatste dingen die ik had verwacht op deze avond. Dit verhaal las ik vaak als een verhaal waar ik even snel doorheen ging maar nu begon het te leven. Deze vrouw wist waar ze naar toe moest. Deze vrouw wist waar ze kon halen wat ze zocht. Deze vrouw zette haar schaamte opzij om heel dichtbij Jezus te komen. En deze vrouw werd een voorbeeld voor mij. Misschien heb je de blog van Dieteke gelezen over jaarteksten, ik heb deze tekst dan ook als jaartekst gekozen. Ik wil aan de voeten bij Jezus zitten.

Uitdaging
En dat is voor mij, en ik gok voor een heel aantal met mij, zo makkelijk nog niet. Door de drukte van het leven verlies ik vaak uit het oog waar ik mij eigenlijk op wil focussen. Zo vaak kies ik ervoor om mijn agenda vol te stoppen met werk, school, vrienden en ga zo maar door. Ik voel niet altijd dat ik mijn rust, vrede en geluk bij Hem kan halen. Het liefst ik naar elke dienst en conferentie die ik maar kan bedenken om daar ‘iets van God te ervaren’, in plaats van zelf stil te worden en naar Hem toe te gaan. En ik zeg niet dat diensten of conferenties niet hele mooie plekken zijn, dus blijf vooral gaan, maar ik verlang juist naar een rustplaats in het verborgene. Ook als ik daarvoor mijn schaamte opzij moet zetten. Ook als ik voor mijn gevoel ‘weer kom aankloppen’ met dezelfde dingen. Met veel vallen en gelukkig ook opstaan gaat dit steeds een stukje beter. Steeds beter weet ik, ondanks dat ik het niet altijd ervaar, dat daar mijn plekje is. Aan Zijn voeten. Kijkend naar Hem, lerend van Hem, roepend naar Hem en stil zijn bij Hem.

Over Renske Provoost

Communicatiemedewerker bij Royal Mission, woonachtig in Ede, bijna afgestudeerde journalist met een grote liefde voor aanbidding.

20 reacties

 1. Ha Renske,

  Wat mooi verwoord!
  Bijzonder hoe zo’n bekend verhaal opeens opnieuw echt begint te leven.
  Ik wens je fantastisch gezegende momenten aan Zijn voeten.

 2. Dankjewel Renske mooi is dat om dat zo na te “spelen”dan ervaar je hoe ht werkelijk is om dichtbij Hem te zijn, het is zo herkenbaar dat ik zo druk ben meet veel dingen werken, kerk en andere activiteitein dat je vergeet waar het werkelijk omdraait dicht bij Hem te zijn, mooi om zo te lezen en te ervaren

 3. Wat een Zegen om dit zo te mogen ervaren,ik kan heel goed begrijpen dat de drukte van het leven je zo in beslag kan nemen.
  We gaan voor die sjalom aan de voeten van Jezus.

 4. Het raakt me diep Renske,dat je zo emotioneel werd door deze ervaring.
  Ook mijn verlangen en met mij velen denk ik,om die rust te vinden,dicht bij Jezus te zijn.
  Dank je wel voor het delen.
  Liefs Heleen

 5. Mooie verwoording van een prachtige kwetsbare openstelling zowel naar Hem als naar je naasten.

  Ik wens je toe dat je aan Zijn voeten veel zegen mag ervaren en tot grote zegen mag zijn.

 6. Ik heb je vorig jaar een paar keer gezien in Jonah met de Navigatorsband en was onder de indruk van jouw hart voor aanbidding.

 7. Dank voor je prachtige overdenking. Wat kun jij goed schrijven! Door je heldere taalgebruik bereikt de boodschap het hart van de lezer. De boodschap begint met de ontmoeting van Maria met de Heer maar al snel kom je uit op je eisen ontmoeting met de Here Jezus. Laten we Hem eren met een rustplaats in het verborgene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven