Woorden van leven

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’

Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn.

Ontdekken
In deze reis met God ben ik gaan ontdekken dat er kracht ligt in de woorden die ik uitspreek over mijzelf en over de ander. Woorden hebben invloed en missen hun uitwerking niet, zowel de positieve als negatieve woorden. In Spreuken 18 vers 21 kom ik een krachtige uitspraak tegen: ‘Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.’
Deze tekst verteld mij dat de woorden die ik spreek grote gevolgen kunnen hebben voor de ander en voor mijzelf. Toen ik over deze tekst in Spreuken nadacht ben ik mij gaan afvragen hoe het eigenlijk zit met de woorden die ik door de dag heen uitspreek. Dit is het moment waarop ik besluit mijzelf er meer bewust van te zijn wat ik uitspreek over mensen en wat ik bespreek met mensen. Zo start ik mijn woorden te spiegelen met de vragen:

 • Geven de woorden die ik spreek hoop?
 • Bouwen mijn woorden mensen op?
 • Richt ik mij met mijn woorden op Gods beloften?
 • Hebben mijn woorden een positieve invloed?

Bouwen
Vanaf het moment dat ik een keuze heb gemaakt om mij meer bewust te zijn van de woorden die ik spreek, heeft God mij erbij bepaald dat bemoedigende, positieve, opbouwende woorden profetische woorden zijn. In dit avontuur met Hem leer ik om op een bijzondere manier goede, opbouwende en hoopvolle woorden uit te spreken over de ander. Daarin ben ik mijn profetische gave gaan ontdekken. De woorden die ik ga spreken worden steeds meer geïnspireerd door de heilige Geest. Gedachten die ik naar iemand toe uitspreek, die ik uit mezelf helemaal niet kan weten over die persoon. Het zijn dus woorden die waarde toevoegen aan iemands leven. Waarde omdat die persoon zich gezien voelt door God en de woorden precies zijn wat hij of zij op dat moment nodig heeft in een bepaalde situatie.

Verzamelen
In de loop der jaren heb ik wat voorwerpen verzameld die ik in een mandje bewaar. Het zijn symbolische voorwerpen zoals een parel, een geurzakje, een waxinelichtje, een kroon, een dobbelsteen, een markeerstift, een sleutel, een legpuzzeltje, een bellenblaas, een zakje met bloemzaden. Ik verzamel van alles en neem daar dan iets van mee als ik daar een bepaald gevoel bij krijg voor een bepaalde situatie in iemands leven. Ik heb geleerd dan maar gewoon te gehoorzamen en het aan de persoon waaraan ik denk, te geven. Daarbij spreek ik dan de gedachten die bij me boven komen, naar hem of haar uit. Het is een manier waarop God mij met koorden van liefde naar Zich toetrekt, want het zegent niet alleen de ander maar het versterkt ook mijn eigen relatie met Hem.

Zaaien
Een voorbeeld van een gedachte die ik destijds kreeg bij het weggeven van een zakje met bloemzaden is: ‘Ik geef je dit zakje met bloemzaden, omdat je misschien het gevoel hebt dat je aan het zaaien bent en je nog niets ziet opkomen. Ik denk dat het gaat om de geloofsopvoeding van je kinderen. Je bent maar aan het zaaien met liefdevolle woorden en de waarheid van God en je ziet niet of nauwelijks resultaat. Ik heb de indruk dat God tegen je wil zeggen dat je het heel goed doet. Dat wat je zo ruimhartig zaait zal bepalen wat voor soort bloem er zal opkomen. ‘Want wat je zaait zal je ook oogsten.’ Galaten 6 vers 7b. Ik geloof dat God je dit als belofte mee wil geven om je aan te moedigen te blijven zaaien van Zijn goedheid en Zijn liefde over jouw kinderen. En wanneer het pluk seizoen is aangebroken zal je versteld staan van de oogst die het zaad wat jij gezaaid hebt heeft opgeleverd!

Oogsten
Het zijn bemoedigende en aanmoedigende woorden voor deze persoon, geïnspireerd door de heilige Geest. Diezelfde Geest die in mij woont is ook in jullie als lezer van deze blog. We spreken hoopgevende, opbouwende en positieve woorden gebaseerd op Gods beloften zodat we een rijke oogst gaan voortbrengen.

Doen jullie mee?

Verlang jij er ook naar om te groeien in het spreken van opbouwende/profetische woorden en wil je ontdekken hoe jij een profetisch leven kan leiden? Meld je dan snel aan voor de komende groeiconferentie profetisch leven.

Over Ina van Laar

Ina is een inspirerende, wijze vrouw, getrouwd met Theo en trotse moeder van 3 prachtige kinderen. Ze heeft passie voor kinderen, jongeren, vrouwen, moeders en gezinnen. Om hen toe te rusten in geloof, zodat ze in hun kwetsbaarheid weerbaar en krachtig mogen worden.

5 reacties

 1. Hoi.

  Wij zijn van België.

  Zou dat online te volgen zijn. Aub
  Gezegende groeten
  Degryse Jean pierre en wanda
  Uit Belgie

 2. Hallo Ina,
  Aangenaam kennis maken met jou op deze manier.
  Dank voor de wijze woorden. Herkenbaar. Het zet me ook aan het denken van wat je vertelde hierboven.
  Ik praat graag en soms te veel. Ben zelf soms de woorden vergeten wat ik gezegd heb. Ik moet me hier soms in terug roepen en me laten nadenken om niet te veel te praten in sommige situaties. Heb door de jaren heen geleerd. Ben heel open en wil graag altijd in gesprek met mensen en dit kan soms juist tegen mij werken wat juist jammer is voor mij als mens die contact wil en behoef naar medemens. Maar dit weerhoudt mij niet om contact te zoeken. Het beperkt mij alleen wel in spontaniteit en openheid in gesprekken.
  Ik kom uit een andere cultuur dat praten heel gewoon is en meer als een discusie gelegenheid met elkaar als gezin. Wat te vaak ook alle manieren gezegd worden. Kan vernederen zijn , pijn doen of opbouwen. Ik merk dat we als mensen in algemeenheid zijn gewend om altijd negatief te praten over andere mensen. Dat heb ik van mij afgeleerd omdat ik zelf merkte dat het niet wat God van ons wil zien en horen. We begonnen dus toch richting elkaar aanmoedigen en voor elkaar bieden en elkaar vergeving uit te spreken. Op deze manier proberen we elkaar te leten begrijpen en de liegde van God te kunnen overhevelen naar onze naasten.
  Bedankt voor jou bemoediging. Mijn tranen stromen uit bij het lezen en me in mijn verhaal aan het schrijven zet.
  Bedankt en Gods zegen. ❤️

 3. Wat een mooi onderwerp. Spreekt mij heel erg aan, omdat ik dit onlangs ben aangegaan. Ik voel.mij veel vrijer. Doordat ik soms teleurgesteld was in een persoon en in mijn emotie bleef hangen, werd ik geplaagd door een demon. Joh 8: 44..Helaas ik ben al op.leeftijd en rij niet zover meer.. Maar met Zijn liefde, kracht en het woord. overwin ik dit. Amen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven