Met een woord van Johan Cruijff 2024 in

Het is tegenwoordig heel hip om aan het begin van een nieuw jaar een woord te kiezen. Het zou je kunnen helpen als focus en richting voor het jaar dat voor je ligt. Een soort kapstok, waar je al je doelen aan op kunt hangen. Eerlijk gezegd vond ik dat altijd maar onzin. Goede voornemens, een woord… Wat heb je daaraan aan het begin van het nieuwe jaar. Je kunt ook halverwege het jaar nieuwe doelen stellen. En toch heb ik dit jaar voor het eerst ook een heus woord. En gek genoeg heb ik die te danken aan Johan Cruijff.

14 de musical
In de kerstvakantie ben ik met René (mijn man) naar 14 de musical over het leven van Johan Cruijff geweest. Ik heb niet echt iets met voetbal en René vooral niets met Ajax, maar we hadden de kaartjes gekregen en we vinden het theater erg leuk, dus we waagden het erop. Gelukkig maar, want wat was het goed. Ik kan alleen al enorm genieten van het talent van de acteurs die al zingend en dansend een verhaal vertellen. De musical was verder werkelijk hilarisch, maar ook verrassend inspirerend voor mij.
De opmerkelijke uitspraken die Cruijff tijdens zijn leven deed zijn legendarisch; Je moet schieten anders kun je niet scoren, elk nadeel heb z’n voordeel, je gaat het pas zien als je het doorhebt etc. Uitspraken met daarin eenvoudige waarheden. Maar eenvoud is niet persé gemakkelijk, want zo hoorden we meerdere keren die avond ‘simpel en eenvoudig, is het meest ingewikkelde dat er is’. Het zette me de dagen erna flink aan het denken.

Eenvoud
Nu houd ik van eenvoud. Van een huis met niet te veel spullen, van overzicht in mijn werk, van toegankelijke teksten schrijven, van leven zonder opsmuk, dingen niet mooier of interessanter maken dan ze zijn, van keuzes maken en me daaraan houden en zo kan ik nog wel even doorgaan. En nee, dat gaat allemaal niet vanzelf, maar de basisprincipes zijn wel eenvoudig. Er is één gebied in mijn leven waar ik eenvoud écht ingewikkeld vind en dat is mijn geloof.
Afgelopen jaar heb ik regelmatig gefrustreerd uitgeroepen; waarom is het zo complex? Waarom is de Bijbel multi-interpretabel. Waarom is het allemaal niet wat duidelijker? Eeuwenlange discussies over de doop. Mensen die niet willen geloven in God vanwege wreedheden die staan beschreven. De gaven van de Geest, voor iedereen of toch niet? En niet te vergeten; hét theologische gesprek van 2023; kan iemand voor eeuwig verloren gaan en naar een fysieke hel gestuurd worden. Bestaat die hel eigenlijk wel? Aan één kant vind ik dit soort gesprekken mateloos interessant, maar het kan me ook lamslaan. Want ik wil zó graag weten wat waar is. Zeker weten dat ik het juiste geloof. Maar ik kom er niet uit. Beide kanten hebben goede argumenten en ik weet, als eenvoudig persoon, simpelweg niet wat waar is.

Eenvoudig geloven
Gelukkig heb ik af en toe momenten met God dat Hij me overlaadt met Zijn liefde. Gewoon, zomaar als ik buiten een rondje loop. Eenvoudige, intieme momenten waar ik Hem hoor fluisteren dat ik Zijn dochter ben waar Hij ontzettend veel van houdt en dat Hij trots op me is. Ik moet dan altijd huilen en realiseer me dat dat alles, maar dan ook écht alles is wat ik ten diepste nodig heb. Hij alleen vervult mijn diepste verlangens. Hij is mijn Waarheid. Met Hem aan mijn zijde kan ik de wereld aan. Maakt het me nog steeds wel uit of de hel er nu wel of niet is, maar slaat het me niet meer lam omdat ik het niet nodig heb als houvast.

Community
Super dankbaar ben ik daarnaast voor mijn wijkcommunity die in de afgelopen jaren ook mijn geloofsgemeenschap werd. In alle eenvoud het gewone leven delen (én daarvan uitdelen) is één van de meest kostbare cadeaus die ik heb gekregen. Overigens is dat ook niet persé gemakkelijk. In een kleine groep valt alles op, kun je je niet verschuilen en moet je alles uitspreken om te zorgen dat je een eenheid blijft. Dat is bij tijd en wijle flink ingewikkeld, maar versterkt altijd weer de band. Te midden van alle vragen, vreugde en verdriet bieden zij eenvoudige, familiaire houvast. Een leven zonder hen kan ik me maar moeilijk voorstellen.

Mijn woord voor 2024
Het zal geen verrassing zijn dat ‘eenvoud’ mijn woord is voor 2024. Te midden van de complexiteit van het leven wil ik streven naar eenvoud. In alle facetten van werk, gezin en geloofsgemeenschap. Maar bovenal in mijn relatie met God. Eenvoudig in Zijn aanwezigheid zijn. Handelen vanuit Zijn liefde, rust en overvloed. De Bijbel lezen als leek, heerlijk in gewone (eenvoudige!) taal. Ik geloof dat het gaat helpen om gedurende het jaar bewuste keuzes te maken en me niet gek te laten maken door alles wat er op me af komt.

Ik hoop dat mijn zoeken naar eenvoud je inspireert en wens je een prachtig jaar toe, dicht aan de voeten van Jezus. In alle eenvoud genietend van Zijn aanwezigheid en liefde voor jou.

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

19 reacties

 1. Nou dat is nog is wakker worden Dieteke wat ben je weer geweldig!! Zo mooi en eenvoudig beschrijf je je leven, gedachten! Heb mogen leren dat de bijbel niet kunnen maken zoals we hem zelf graag willen! We mogen een God dienen die we maar een klein stukje zullen begrijpen!! Kijk Mij aan en Leef!! Eenvoud wat een mooi woord om mee te nemen dank voor je openhartigheid. Zegen bij RM en je wijkwerk!

 2. Dank u voor uw eerlijkheid en openhartigheid ; bemoedigend. En dank u voor uw inzet en uw liefdevolle
  moeite om dit te schrijven. Verkwikkend ; ja ik begrijp uw worstelingen zus. Moge de Here God u verder
  oprichten om héél erg vruchtbaar te zijn.

  You are one of a kind ; kunstig door onze Schepper geweven.

  Ik geef onze Vader alle dank en eer vandaag. Wat een genade in Christus hé.

  Ja voetbal beroert vele harten ; een knappe leider hé ! Nederigheid en eenvoud sieren
  een mens. Daar hou ik ook van.

 3. Wat herkenbaar Dieteke, worstelen, niet begrijpen, zelf gaan strijden. Terwijl Jezus zegt zit aan mijn voeten en begin bij mij, heel eenvoudig. Zo makkelijk gezegd. Maar soms is het gewoon zo makkelijk en eenvoudig.
  Dank je wel voor je mooie ontdekkingen en inzichten en dat je ons mee neemt in je reis met Jezus. Gods zegen

 4. Wat mooi dat je alles weer terug brengt naar geliefd zijn en daar zo blij en dankbaar voor zijn.
  Wat fris en teer geschreven. Dank voor delen van je hart.

 5. Oh wat herkenbaar Dieteke!! Een column naar mijn hart…en vooral naar Jezus’ hart denk ik.
  Zegenend en bemoedigend voor vele lezers. Ik ga m uitprinten en bewaren en wellicht doorsturen.
  Kostbaar dat je het Goud wat jouw Schepper in jou heeft gelegd laat schitteren voor velen.
  Dankjewel!!

 6. Mooi geschreven Dieteke!
  De uitspraken van Johan Cruijff ken ik en ik was altijd een grote fan van hem (dat moet René toch ook begrijpen :-)) Mijn ouders lazen Trouw en iedere maandag stond er wel iets over Johan in de krant en ik knipte het uit en had veel plakboeken.
  Toen we getrouwd zijn heeft mijn vrouw ze een keer weggegooid :-(. Ze zag de waarde er niet van in.
  Ik ben nu 67 jaar en heb op mijn 17e mijn leven aan Jezus gegeven! Niet Johan maar Jezus werd mijn “idool”. Wat een zegen.
  Nog steeds mag ik in eenvoud en vol van de Heilige Geest daar van getuigen.

  • Haha jazeker, dat snapt René helemaal 😉
   Oh… die vrouwen ook… ik heb ook zoiets op mijn geweten 😊.
   Dank voor uw leuke, mooie reactie en veel zegen!

 7. Mooi!! Thnx.
  Het Goede Doel zing het al in 1983: “Alles draait om de eenvoud.” Veertig jaar later nog steeds actueel.

 8. Mooi!! Thnx.
  Het Goede Doel zong het al in 1983: “Alles draait om de eenvoud.” Veertig jaar later nog steeds actueel.

 9. Weer zó mooi en inspirerend lieve en krachtige Dieteke! Wanneer komt jouw boek? ^^

  Ik geniet van onze vriendschap en hoe je mij daarin inspireert!

 10. Mooi Dieteke: eenvoud. Alles loslaten wat ballast is en vertrouwen op Hem. Zoals één van de bezoekers van Afterbeat Coffee cafe in Veendam altijd zegt: de Heer is mijn Herder, mij ontbreekt het aan niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven