Why couldn’t it be Christmas everyday

Kerst is voor mij één van de heerlijkste periodes van het jaar. Ik geniet van de nummers op de radio, de sfeer in onze prachtige stad Utrecht en het samenzijn met familie en vrienden. Voor ons is kerst dit jaar extra bijzonder vanwege de geboorte van Raffie afgelopen augustus en de op handen zijnde verhuizing naar ons nieuwe huis. Naast al deze cozy zaken is kerst voor mij vooral bijzonder vanwege de ware betekenis van kerst. Vanwege kerst kan het namelijk iedere dag kerst zijn. Graag neem ik je in deze blog hierin mee.

 

Godsdienst
Voor mij persoonlijk is kerst het ultieme bewijs van Gods liefde en verlangen naar jou en mij. God die mens werd om zo dicht mogelijk bij jou en bij mij te zijn. Kerst laat zien dat de kern van onze Godsdienst, het Christendom, zo radicaal anders is dan iedere andere Godsdienst. Het gaat namelijk allereerst niet om onze dienst aan God maar om Gods dienst aan ons – zie hier de ware betekenis van het woord Godsdienst. God kwam en komt naar jou en naar mij, toen en nu.

 

Gods verlangen
Door de hele Bijbel heen lezen wij over Gods verlangen om aanwezig te zijn en te wonen in het midden van ons leven. Het begint met een tuin die Hij plant speciaal voor de mens, een Paradijs waarin Hij kan neerdalen om bij ons te zijn en met ons te wandelen – Genesis 3:8. Helaas gaat dit mis maar Gods verlangen blijft hetzelfde. Hierom stelt God voor om een tabernakel te bouwen, opnieuw met hetzelfde hartsverlangen: Ik verlang ernaar in het midden van jullie leven te zijn. Ook dit loopt niet goed af. Vervolgens roept God op tot de bouw van de tempel, opnieuw op zoek naar een plek om onder ons te wonen. Ook dit loopt niet goed af. Dan komt God met zijn masterplan, namelijk: Ik kom zelf in mijn Zoon, Immanuel: God met ons. Jezus wordt niet voor niets Gods tabernakel genoemd in Johannes 1. In Jezus wordt Gods ultieme verlangen openbaar: Ik wil in jouw midden zijn, betrokken bij ieder detail van je leven. In de vreugde maar ook in de pijn wil God naast jou en mij staan. En nog steeds was dit niet goed genoeg om Gods verlangen ten diepste te vervullen.

 

Immanuel – God met ons
Het evangelie van Mattheüs begint met Gods verlangen in hoofdstuk 1 vers 23: Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem de naam Immanuel geven; vertaald betekent dat: God met ons. God zelf werd mens in zijn Zoon Jezus Christus. Jezus leven was een beeld van hoe dichtbij God bij jou en bij mij wil zijn. Maar God wil niet alleen maar met jou zijn, Hij wil ten diepste in jou zijn. Midden in jou zoals dit zo mooi zichtbaar werd in de tuin, de tabernakel, de tempel en Jezus. Mattheüs 1 begint met Gods verlangen en het laatste vers van dit evangelie bevestigd dat dit verlangen nu ten volle vervuld kan worden. Wat zegt Jezus namelijk in het laatste vers? Mattheüs 28:20 En zie, Ik Ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Halleluja! Het is volbracht. Het evangelie van Mattheüs is ingebed in deze twee verzen. Waarom kwam Jezus naar ons toe? Omdat God met ons wil zijn, niet alleen maar 2000 jaar geleden maar elke dag. Wat was daarvoor nodig? Jezus leven, sterven en opstanding. Vandaar dat Jezus in het laatste vers van Mattheüs zegt: en nu is het mogelijk, vanaf dit moment is God niet alleen maar met jullie maar ook in jullie door de inwoning van de Heilige Geest. Wow.

 

Thuiskomst
Dit maakt Gods diepste verlangen maar ten diepste ook jouw verlangen mogelijk. Namelijk: de mens die thuiskomt bij God, maar ook God die thuiskomt bij de mens. Wat begon met een tuin en ten diepste zichtbaar werd in Jezus, Gods tabernakel op aarde wordt nu vervuld in jou en mij. God woont in jou en in mij. Zo dichtbij als Hij was in Maria; zo tastbaar, hoorbaar en voelbaar. Zo dichtbij is Hij bij jou. En dit is het wonder van kerst. Why couldn’t it be Christmas everyday. It is! Vanwege de ware betekenis van kerst is het elke dag kerst. Elke dag is Hij met ons, in ons en om ons heen. Gezegende kerstdagen!

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

6 reacties

 1. Elke dag kerst, heerlijk, Jezus wordt geboren, en wij mogen dat gedenken, jubelen van vreugde.
  Hoe Jezus op latere leeftijd mocht onderwijzen, van mensen visser maken, gezegend is hij, samen met zijn discipelen gingen mensen tot God brengen, en dat mogen wij ook nu nog doen, hij die hoog op de troon zit, alles hoorde, ook het vlusteren,, je stille gedachten , God weet alles over iedereen, mooi gesiteeerd Robbin, Gos zegen, en fijne gezegende feestdagen, een een gezegend nieuwjaar 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven