Weet je wel hoeveel ik van je houd?

De allereerste keer dat ik een blog schrijf! Ons schrijfteam is uitgebreid en vanaf nu zal ik, samen met anderen, eens in de zoveel tijd een blog schrijven. Ik heb journalistiek gestudeerd en werk als communicatiemedewerker dus schrijven moet mij wel goed afgaan, aldus een van mijn collega’s.

Dat dacht ik ook, maar wat voelt dit als een uitdaging. Wat ik in de veiligheid van mijn kantoor schrijf, staat straks op het internet voor iedereen om te lezen. Iedereen mag reageren. Wat als mensen het oneens zijn? Draagt deze blog wel iets bij? Waarom zou ik dit moeten schrijven? In de kern: krijg ik wel de goedkeuring die ik zoek?

Dagopening
Op de woensdagochtend beginnen we bij Royal Mission onze dag met aanbidding. We zitten in een knusse ruimte en Theo leidt ons in een intiem moment met God. Vaak heb ik hier prachtige ontmoetingen met God en begin ik bemoedigd aan mijn dag. Een collega deelde op een van deze ochtenden iets met ons. Ze zei: “Ik fluister altijd tegen mijn kinderen voordat ze gaan slapen: ‘Weet je wel hoeveel ik van je houd?’ En dat wil God vanochtend denk ik ook tegen ons zeggen. Weet je wel hoeveel Ik van je houd? En je hoeft er niet voor te doen.”

Deze kleine opmerking kwam ineens zo bij mij binnen. Weet ik dat wel? Weet ik wel hoeveel God van mij houdt? Ik heb het al zo vaak gehoord. Het is me al zo vaak verteld. Toch leef ik vaak niet alsof ik dit weet. Vaak ben ik zo hard aan het werken voor goedkeuring van vrienden, collega’s, kerkgenoten enzovoort. Maar misschien werk ik nog wel het meeste voor goedkeuring van God. De liefde van God.

Jongerenwerk
Ik ben betrokken bij het jongerenwerk van mijn kerk. Ik ben medeverantwoordelijk voor het organiseren van diensten waarbij zulke vette dingen gebeuren. En man, wat doe ik dat graag. Ik zie zoveel jongeren die vurig zijn, achter Jezus aan willen gaan en een voorbeeld voor mij zijn. Het is zo inspirerend om op deze manier een kijkje te krijgen in hun leven. En ik geniet er maximaal van dat ik hier een rol in mag spelen. Dat ik deze momenten voor hen mag faciliteren.

Ondanks dat ik hier enorm van geniet betrap ik mezelf erop dat het genieten en het goed kunnen niet altijd mijn enige motivatie is. Soms ben ik stiekem heel hard aan het werken om goedkeuring, acceptatie en liefde te verdienen. Als ik echt helemaal terugga naar de basis. Als niemand, zelfs God, niet zou weten dat ik dit deed, zou ik dan nog steeds zo hard rennen? Weet ik echt zeker dat ik net zo waardevol ben voor God als ik deze taak niet meer doe?

Gods liefde
Als ik echt eerlijk deze vragen moet beantwoorden zou ik zeggen: nee, ik geloof dat niet altijd. Soms sluipen leugens weer in mijn hoofd. Soms geloof ik helemaal niet dat ik zonder werken, zonder doen, zonder presteren waardevol ben. Dan heb het nodig om te horen dat ik geliefd ben om wie ik ben. Dat Gods genade mij al helemaal heeft schoon gewassen. Dat ik de genade niet hoef te verdienen maar dat ik gewoon mag komen, met de mijn gebreken. En als jij het ook nodig hebt om dit te horen, dan wil ik je bemoedigen met deze tekst:
1 Johannes 4: “9En hierin is Gods liefde ons geopenbaard: God heeft zijn enige Zoon in de wereld gezonden, opdat we door Hem zouden leven. 10Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat Hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.”

Jezus is voor jou gekomen. God heeft je lief.

En of deze blog voor jou iets bijdraagt of helemaal niet, dat maakt voor mij niet uit. Ik mag leven in vrijheid vanuit genade. In Zijn aanwezigheid, dat is waar ik hoor.

Over Renske Provoost

Communicatiemedewerker bij Royal Mission, woonachtig in Ede, bijna afgestudeerde journalist met een grote liefde voor aanbidding.

19 reacties

 1. Heel herkenbaar. Maar bid maar dat God je Zijn liefde in je hart wil leggen. We zijn immers allemaalet een verdienpatroon opgevoed

 2. Welkom bij Royal Mission broeder Renske,Gods onmisbare zegen toegewenst, GOD HOUD VAN JOU,EN IK OOK! ik bid dat je, je gauw mag thuis voelen zal bij de Royals,vertrouwend vanuit GODS GENADE ,DOOR GELOOF,SHALOM IN JEZUS WONDERBAARLIJKE NAAM, AMEN!!.

 3. Dank Renske voor je opeheid. Het is zo herkenbaar. In ons hoofd weten we het maar we willen dit zo graag veel dieper en meer ervaren met ons hart. Ik wel tenminste. God zegen toegewenst en blijf dichtbij Hem.

 4. Ja Renske, dankjewel zoooooo herkenbaar.En altijd weer moet ik dit horen/ aangereikt krijgen. Hoe heerlijk als de Geest het ons weer influistert Ik houd van je. Heb ik zo nodig.

 5. Dank je wel Renske.
  Vanmorgen werd ik wakker met de gedachte: ik besta omdat God dat wil en dat is genoeg!

  Zelf ben ik bezig met bewust kiezen in het doen en laten en vooral dat laatste vind ik moeilijk. Van kleins af aan altijd maar sterk zijn. Nu aan het zoeken naar mijn kwetsbare kant, om die met ruime te geven. Jou blog helpt mij weer een stukje verder. Dank daarvoor.

 6. Heel herkenbaar jou verhaal. Zelf jaren lang jongeren werk gedaan in een gemeente te Leeuwarden. En nog steeds tienerleider van de Make a Choice kampen in Lemele. Weet altijd dat God door je heen werkt en dat je alle eer mag geven met de talenten die je hebt. Het is gewoon genieten wat God door ons heen kan doen.

 7. Wat we in ons hoofd weten, heeft vaak een lange weg langs vele ‘ja maar’s te gaan voordat het in ons hart landt.
  Dankjewel Renske, je bent een toppert!

 8. Ja Renske geslaagde blog alleen al dat je dit aan bent gegaan.
  We zoeken zeker vaak naar erkenning buiten wat het Woord (Jezus) van en over ons heeft gesproken.
  Het kan zo makkelijk wegvloeien als we ons dienend opstellen.
  Daarom mooi en goed (in worship en waarheid) aangevuld te krijgen.

 9. Wat fijn dat je je zo mooi laat zien, Renske. Dat je je openstelt voor God en dat Hij door jou heen mag werken. ja, de twijfel sluipt ook bij mij wel eens binnen en ja dan weet ik : ik ben God’s geliefde kind, ook al kan ik dat bijna niet geloven. Het is echt zo.

 10. Hey Renske,

  Wat een belangrijke boodschap vanuit kwetsbaarheid opgeschreven. Dank voor wie je bent lieve collega.

  • Dit moest ik volgens mij lezen, vanmorgen werd ik wakker met o.a. de gedachte: wat doe ik ertoe, waarom ben ik hier? Ik denk voor velen herkenbaar. Toch is het soms moeilijk te pakken. Wat ik wel weet (meer met verstand) dan met mijn gevoelsovertuiging is dat GOD altijd van mij en iedereen blijft houden. Het is een levensreis die we hierin en door af leggen. als het goed gaat is het misschien gemakkelijker te begrijpen, maar als het stormt, wordt het wel een ander verhaal. Toch goed om te horen. Bedankt Renske!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven