De juiste taakverdeling

Deze week hebben Karin en ik samen met familie en vrienden gevierd dat we 30 jaar getrouwd zijn en 30 jaar samen in de bediening staan. Het is een prachtige reis geweest, waarin we dwars door diepe dalen en enorme hoogten Gods trouw en kracht gezien hebben. En enorm veel vrucht!

Tandpasta
In een huwelijk ontdek je hoe verschillend je bent en hoe anders je zaken aanpakt. Ik ben bijvoorbeeld technisch ingesteld en probeer klussen goed en degelijk te benaderen. Karin is veel praktischer en ziet altijd snel oplossingen. Een gaatje in de muur vult zij niet met gips, maar even vlug met witte tandpasta. Werkt ook en is veel sneller. Niemand die het ziet.
Ik kan eigenlijk niet strijken. Het lukt me wel een beetje, maar Karin is kampioen strijken. Niet dat ze het leuk vindt, maar ze is onvoorstelbaar snel en secuur. Dus is het helder dat zij mijn stapel overhemden af en toe weer toonbaar maakt.

Binnen en buiten
Door de jaren heen kom je binnen een huwelijk tot een taakverdeling, die recht doet aan elkaars kwaliteiten en prioriteiten. Een van onze algemene afspraken is: Karin is binnen verantwoordelijk, ik buiten. De auto, de tuin, het vuil… ligt allemaal op mijn bord. Inrichting, indeling en onderhoud binnen ligt bij Karin. Dat betekent niet dat ik binnen niks hoef te doen. Was het maar zo 😊
Nee, Karin is verantwoordelijk en vraagt mij soms om bepaalde zaken op te pakken. En ik doe dat omgekeerd met haar als we bijvoorbeeld in de herfst alles buiten moeten snoeien. Je leert elkaars kracht steeds beter kennen en zo geef je elkaar verantwoordelijkheid en ruimte.

Jezus de Christus
Onze relatie als Christenen met Jezus wordt in de Bijbel ook vergeleken met een huwelijk. Paulus schrijft letterlijk dat het huwelijk een geheim bevat. Hij zegt: ‘Ik spreek met het oog op Christus en de gemeente’ (Efeze 5:21). Christen samen vormen de bruid van Christus. Ook in dit huwelijk is er een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden. Kijk met me mee naar Mattheus 16.
Jezus vraagt aan zijn discipelen: ‘Wie zeggen de mensen dat ik ben?’ dan antwoordt Petrus: ‘U bent de Messias, de Zoon van de levende God’. Meteen daarna maakt Jezus onze rolverdeling duidelijk:

 • Op die rots zal Ik mijn kerk bouwen.
 • Ik zal je de sleutels van het koninkrijk van de hemel geven.

Verdeling
Jezus verwoordt hier duidelijk dat de verantwoordelijkheid om de kerk te bouwen bij hem ligt, niet bij ons! Wij daarentegen krijgen de opdracht om aan de slag te gaan met de sleutels van het koninkrijk. Jezus de kerk en wij het koninkrijk.
Bij deze verdeling van verantwoordelijkheden binnen onze verbondsrelatie met Jezus klinken gigantische beloften. De kerk die Jezus opbouwt zal never nooit overweldigd worden en wij krijgen de zekerheid dat alles wat wij binden of ontbinden op aarde, in de hemel zijn uitwerking zal hebben. Wauw!!

De juiste focus
Hoe vaak lopen we Jezus niet in de weg wanneer wij hard ons best doen om de kerk te bouwen? Misschien ligt hier wel een belangrijke sleutel tot herleving van de kerk. Wanneer wij onze aandacht richten op het koninkrijk van God en investeren in het maken van nieuwe onderdanen (dat zijn discipelen), dan vervullen we de grote opdracht en dan maakt Jezus daar gemeenschappen, families en communities. Zo bouwt Hij de kerk. Jezus zegt niet veel over de kerk, juist omdat Hij onze aandacht wil richten op het koninkrijk van God. Daar ligt onze verantwoordelijkheid.
Deze week sprak ik met 2 leiders van een kerk buiten Veenendaal. Ik deelde bovenstaande gedachten. Ze waren geschokt en uitgedaagd. Leiders van kerken en gemeenten hebben nodig om een vernieuwing van hun denken mee te maken, zodat God iets nieuws kan gaan doen in ons kand.

Wij starten een School voor Kerkherleving juist omdat we terug willen naar de taakverdeling die Jezus ons heeft gegeven. Ben je een leider van een kerk of heb je de droom om een kerk te planten, ga dan met ons op reis in de School voor kerkherleving!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

4 reacties

 1. Hallo Karin en Martin,

  Hartelijk gefeliciteerd met jullie 30jarig huwelijksdag!Gezegende jaren toegewenst.Dat jullie nog maar veel vanuit het Koninkrijk door mogen geven.Hartelijke groet van jullie zuster in de Heer

 2. Martin en Karin,

  Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 30 jarig Huwelijk en de 30 jaar in dienst van de HEER!
  En ik bid dat De HEER dat Hij jullie, samen met alle medewerkers zegent!

 3. Martin en Karin wat een tijd samen maar ook samen met jullie bediening wauw gefeliciteerd!! Dat binden en ontbinden wat staat je blog gaat dat alleen over discipelen of hoe mag ik die zien!? Zegen in jullie werk samen en met jullie team!! God is zo Goed!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven