Kan het nog goedkomen?

Bijna 20 jaar geleden verhuisden we als gezin vanuit België naar het verre Friesland. Alhoewel ik Nederlandse ouders heb, ben ik geboren en getogen in Vlaanderen en heb er meer dan 30 jaar gewoond. Maar plotseling klonk daar een woord van God: ‘Je seizoen in België is voorbij!’

Het was een moeilijke tijd. Een jaar zonder huis en zoeken naar Gods plan voor ons leven. Plots werd het duidelijk. Drachten was de volgende halte in ons avontuur met God. We kenden daar niemand en niemand kende ons, maar God had duidelijk gesproken dat Hij ons daar wilde hebben.

Frustratie en genade
Karin en ik gingen aan de slag in de Vrije Baptistengemeente Bethel. Karin werd hoofd van het kinderwerk en ik van het jeugdwerk. 5 jaar lang hebben we daar met passie gewerkt en heel veel mogen leren. Toch ging er ook iets mis. Ik raakte gefrustreerd over de kerk. Niet zozeer in Drachten, maar in de kerken waar ik kwam om te spreken. Zo weinig leven, zoveel regels en bijna geen impact.

God was genadig voor mij. Hij liet me het koninkrijk van God ontdekken. Zomaar! Wat een cadeau!  Het laatste jaar dat we in de Bethel Drachten werkten, schreef ik n.a.v. die ontdekking mijn eerste boek ‘Leef koninklijk’. Nog steeds mijn meest gelezen boek én de opmaat voor de start van Royal Mission. Toch was de ergernis over de kerk er nog. Maar ook daarin raakte God mijn hart aan. Liefde voor Zijn bruid overviel me ineens en is nooit meer weggegaan. Sindsdien dromen we van een herleving van de kerk.

Copy-Paste
Nu zijn we ruim 13 jaar verder en de kerk in Nederland zit (meer dan ooit) in zwaar weer. Er is krimp, ons getuigenis in de maatschappij is niet best, we brengen zwakke christenen voort, leiderschap is vaak beschadigend en we zijn enorm naar binnen gericht. De kerk staat onder druk. Kan het nog goedkomen?

Wanneer ik mensen hoor praten over het planten van een nieuwe kerk begint het vaak met het huren van een zaal, klaarzetten van stoelen en het aansluiten van een geluidsinstallatie. Steeds weer opnieuw copy-paste. We hebben de schoonheid van de kerk versmalt tot zondagse diensten, waarin mensen vooral luisteraars en consumenten zijn. Alsof God niet creatiever is in het laten ontstaan van nieuwe gemeenschappen. De Schepper kan op zoveel verschillende manieren zijn lichaam laten groeien.

Wat moeten wij doen?
Het is hoog tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Leiders en voorgangers, dominees en ouderlingen, kerkelijk werkers en diakenen, kerkstichters, planters en pioniers… we moeten aan de slag. Onze opdracht ligt (hoe raar het ook klinkt) niet bij het bouwen van de kerk, want dat doet Jezus zelf. ‘Ik zal mijn gemeente bouwen en de poorten van het dodenrijk zullen haar niet overweldigen’ (Mattheus 16:18).

Wat moeten wij dan wel doen? Allereerst: ‘Maak alle volken tot mijn leerlingen’ (Mattheus 28:19). Dat is onze grote opdracht. Wanneer we mensen helpen om op Jezus te gaan lijken, ontstaan er vanzelf kerken. Geen zalen met rijen stoelen, maar groepen mensen die zich vanuit hun liefde voor Jezus aan elkaar verbinden en samen hun omgeving dienen in de kracht van de heilige Geest.

Gezond leiderschap
Daarnaast is het belangrijk dat leiders in de kerk volop gaan doen waarvoor ze geroepen zijn. Jezus heeft hen aangesteld ‘om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd’ (Efeze 4:12). Kerkelijk leiderschap is niet bedoeld om mensen te vinden om alle taken te vervullen in de kerk en zeker niet om enkel zalen te vullen. Hun opdracht is om mensen tot ontplooiing te laten komen in de roeping die God hen gegeven heeft. Roeping én discipelschap horen bij elkaar. Want als je ze los maakt van elkaar krijg je succesvolle naamchristenen of dolende dienstknechten.

Boeiende expeditie
Als Royal Mission voelen wij meer dan ooit de dringende opdracht om te doen wat wij kunnen doen. We kunnen niet alles, maar willen inzetten wat God ons heeft toevertrouwd. Vanuit onze passie voor het koninkrijk van God en onze liefde voor de kerk gaan we een nieuwe school starten: de School voor Kerkherleving. We nemen leiders mee op reis langs het koninkrijk, de kerk, mensgericht leiderschap en discipelschap in de praktijk.

Het wordt een spannend avontuur. Een stevige zoektocht en een boeiende expeditie, waarbij we geloven dat Gods scheppende kracht bestaande kerken tot leven zal brengen en nieuwe geloofsgemeenschappen zal doen ontstaan.

Doe je mee?
Kan het nog goedkomen met de kerk in Nederland? Wij geloven van wel, omdat Jezus zelf beloofd heeft dat zijn kerk niet ten onder zal gaan. Bid je met ons mee of sluit je bij ons aan? Geef deze uitnodiging voor herleving door aan de leiders van je kerk of de leiders die je kent. God heeft goede plannen voor ons land en zijn Bruid zal stralen!

INFO SCHOOL VOOR KERKHERLEVING 
Op donderdagvond 29 juni is een online infoavond van 19.30 – 20.30 uur.

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

6 reacties

 1. Voor mijn idee is er veel onrust en angst. Je dan richten op leiders en hen t werk en de belofte laten doen is wat ik zie gebeuren. Juist is er dan bevestiging dat dit niet werkt. Hoe krijgen mensen weer vertrouwen? Voor mij was t aangaan van mijn proces, door diepe dalen. Wetende dat Hij mee wandelt maar niet direct de ‘oplosser’ is. De kracht zit m in zelf doen. Daag mensen uit dit te doen en stop met beloftes doen.

  • Dat Myriam, dank voor je reactie. Mooi hoe je mensen aanmoedigt om zelf hun proces aan te gaan. Zo nemen we verantwoordelijkheid en kunnen we groeien. Dat faciliteren we door onze opleidingen en het Groei-jaar. Tegelijk willen we investeren in leiders die met een vernieuwd denken anders leiding gaan geven, gericht op de groei van mensen. En de belofte over de kracht van de kerk heeft Jezus zelf gedaan, dus daar willen we onszelf graag aan herinneren. Zegen bij je proces!

   • Voor mij geldt dat ‘leiders’ zelf weten hoe dat is om met je neus diep in de modder te liggen. Weten wat zelfreflectie is en diep in hun ziel de heling aangaan. Dan kun je anderen raken. Wetende dat je steun kunt krijgen zonder gepamper. Denk dat de tijd is aangebroken dat we niet meer kunnen ‘spelen’. Hij heeft mij aangespoord er vol voor te gaan. Nog steeds met minder geen genoegen.
    Alleen met moed, vertrouwen door je pijn, onmacht etc gaan is voor mij pas de ‘echte’ verbinding. De rest gebakken lucht. Ruikt lekker maar is meer dan dat ook niet.
    Succes met de aanpak zoals je omschrijft.

 2. Ben Kok
  Bijlagen
  wo 1 mrt 14:44
  aan info

  Dag Martin,

  Ik las je onderscheid tussen het “armetierige reddingsverhaal” vs. Het “evangelie van het Koninkrijk”.
  Dat eerste is inderdaad “slechts” de basis van ons geloof, maar zonder dat fundament kan niemand bouwen en dus predikte Yeshua het evangelie van het Koninkrijk, maar Hij vervulde de offerdienst in de tempel aan het kruis, als basis.
  Als geweldige rijkdom, maar er is vee meer en dat wordt weinig verkondigd en al helemaal niet in alle duidelijkheid.
  In Matth 4:23 wordt de term “evangelie van het Koninkrijk “ gebruikt en direct er na volgt dan de uitleg in de bergrede, hfdst. 5,6 en 7, waarin Hij 5:17 allereerst duidelijk maakt dat er niets van de Tora vervalt, Hij legt die alsnog uit in zijn oorspronkelijke bedoeling, waarvan de Joden in Zijn aardse tijd nog al wat hadden weggemoffeld of krom gedraaid.
  Gelukkig lieten vele Joden zich gezeggen en tienduizenden Tora-getrouwe Joden aanvaarden Yeshua en Zijn boodschap, Hand.4:4 en 6:7 en 21:20

  De hele gemeente t.t.v. Handelingen leefde van uit de Tora en begreep de bedoeling er van als geen ander, nadat ze Yeshua hadden aanvaard, ze herkenden de Geest van de Tora in Yeshua en na bekering in zichzelf ook aanwezig.
  Maar verdere geloofsgroei ging niet vanzelf, Joh 14:21. “Wie Mijn geboden kent en doet, die is het die Mij liefheeft.
  Je moet de Toraleefregels kennen om heiliging en vervulling met de Geest te ervaren en de vrucht van de Geest zien groeien.

  Fijn dat je die term “het evangelie van het Koninkrijk” hebt ontdekt, maar dan hoor ik je nog niet zeggen wat dat inhoudt: de Tora kennen en doen”
  En uiteraard blijft onze bekering en wedergeboorte uitsluitend en allen gebaseerd op Gods genade in Yeshua gegeven, maar de heiliging ligt in het kennen en doen van Zijn geboden.

  Mag ik je vragen mij er over terug te bellen?

  Zie ook mijn website,
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)
  06-39696349

  Zie ook: https://tora-yeshua.nl/2023/01/essentiele-artikelen-voor-snel-begrip-bijbels-geloofsleven/

 3. Ha Martin, wat een gave boodschap. Ik geloof in het principe goed voorbeeld, doet goed volgen. Ik ben zelf echtgenoot/vader en vind het al een hele klus om een goede leider/ goed voorbeeld te zijn voor mijn vrouw/ dochter. Ik bid dat ze de goede dingen uit mijn wandel met God gaan naleven. Ik bid tot God om met de Geest gevulde leiders, dan zal de kerk weer gaan schitteren. Gods zegen met alles!

 4. Hoi Martin
  Ik bewonder jou passie, bewogenheid en inzet om voor Christus een mooie bruid voor te bereiden. Mensen helpen te worden wie ze zijn in Christus, minder ik, meer Hij.
  Blijf dicht bij Zijn hart.
  Zegen
  Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven