Klaar voor de golf

De Pinksterconferentie van Opwekking is alweer een week geleden. Toch ligt het bij mij nog vers in het geheugen en kijk ik er met veel plezier op terug. Als Royal Mission team hebben we op allerlei manieren mogen uitdelen en zegenen. Ik had zelf het voorrecht om een seminar te verzorgen op het jongerenterrein. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de voorbereiding een gebrek aan geloof bleek te hebben. Voorafgaand aan het seminar had ik er namelijk weinig fiducie in dat er mensen naar mijn seminar zouden komen. Het weer was namelijk fantastisch, waardoor het in de seminartent vrij warm was. De starttijd van het seminar was 17.00 uur, een moment op de dag waarbij je al gaat nadenken over het eten. Daarnaast was de titel, ‘Bijbelgebruik’, nou ook niet direct een ‘volle zalen trekker’. Ik ging uit van hooguit 25 bezoekers.

Honger                                                                                                                                                                    

Tot mijn grote verbazing was de tent praktisch vol met ruim 300 deelnemers. Er werd aandachtig geluisterd en meegeschreven. Dat is voor een docent natuurlijk altijd fijn om te merken, maar het raakte mij vooral dat er blijkbaar een honger is naar de Bijbel. Ook de gesprekken na het seminar waren bijzonder en bemoedigend. Er werden tips gevraagd over hoe de Bijbel te lezen, op welke manier je meer te weten kunt komen over achtergronden bij de Bijbel en er was ook iemand die de Bijbel nog niet eerder had gelezen en zich afvroeg bij welk Bijbelboek hij het beste kon beginnen.

Onnatuurlijk verlangen                                                                                                                                                                

Die honger naar de Bijbel en het verlangen om God door zijn Woord te leren kennen, is niet plotseling ontstaan door het seminar. Zelfs niet door mij als docent, hoewel ik dat misschien graag zou willen geloven. Het is de Heilige Geest die een nieuwe generatie wakker laat worden en een onnatuurlijk verlangen naar het lezen van de Bijbel laat ontstaan in harten van (jonge) mensen. Laten we wel zijn. Een eeuwenoud boek, geschreven door ongeveer 40 verschillende auteurs over een periode van 1500 jaar, bestaande uit zo’n 611.000 woorden (vanmorgen nog nageteld), waarbij een culturele en historische kloof en ook nog een taalbarrière overwonnen moet worden, is nu niet meteen aantrekkelijk om te lezen.

Rappe woorden                                                                                                                                                     

De grootste drempel voor jongeren om de Bijbel te lezen werd duidelijk tijdens het seminar. Ik was gelukkig gezegend met een microfoon die ik dicht tegen mijn mond moest houden, waarbij ik alsnog mijn stem flink moest verheffen om mij verstaanbaar te maken. Dat had niet zozeer te maken met de kwaliteit van de geluidsapparatuur. Naast de seminartent werd namelijk in de jongerentent gesoundcheckt en niet veel later was er een optreden van een rapgroep die hun rappe woorden lieten vergezellen door een stevige beat. Ik was verbaasd dat de meeste deelnemers nog aardig hun aandacht erbij konden houden, terwijl het voor mij al een uitdaging was om bij de les te blijven.

Hemels ritme 

Eigenlijk is deze situatie een mooie metafoor voor ons geestelijk leven in de context van deze samenleving. In onze samenleving gaat alles snel, worden we voortgejaagd en is er (vaak letterlijk) veel lawaai. Dit staat in schril contrast met hoe Gods Woord zich aan ons presenteert. Dat is langzaam en soms stroperig. Het vergt daarom veel tijd, concentratie en stilte. In die stilte wil God zijn Woord laten resoneren in ons hart. Het is niet slechts informatie tot je nemen. Je leest uit het geïnspireerde Woord van God. Woord en Geest kunnen gaan samenwerken als je ervoor kiest jouw hart daarvoor open te stellen. Het vraagt om een keuze om tegen het wilde ritme van de samenleving in rust en ruimte te nemen om onder leiding van de Heilige Geest in een hemels ritme de Bijbel te lezen.

Nieuwe generatie                                                                                                                                                   

Ik ervoer het als een klein wonder dat de seminartent vol zat met jongeren die meer over de Bijbel wilden weten. Het feit dat tijdens Opwekking duizenden jongeren en tieners radicale keuzes maken om achter Jezus aan te gaan is nog een veel groter wonder! Het maakt dat ik vol verwachting ben voor wat God gaat doen de komende jaren bij een nieuwe generatie christenen. Het is wat mij betreft niet de vraag óf er een golf van de Geest gaat komen onder mensen. De vraag is meer hoe groot en hoe vurig die nieuwe beweging van Gods Geest in jongeren gaat worden. Mijn overtuiging is wel dat de blijvende impact van deze beweging voor een groot deel afhankelijk is van de bereidheid van mensen om tijd te nemen om Gods Woord en Geest een centrale rol te laten spelen in hun leven.

Helpen                                                                                                                                                                     

Bij Royal Mission vonden we het een voorrecht om als team uit te delen tijdens de Opwekkingsconferentie. Ik hoorde van mijn collega’s prachtige getuigenissen van wat God gedaan heeft tijdens samenkomsten. We willen als team dat ook blijven doen. We bieden daarom verschillende vormen van onderwijs, training en inspiratie aan. We willen je graag verder helpen in jouw groei en zo verantwoordelijkheid te nemen voor jouw geestelijk leven. Er komt een herleving van de kerk en daar maak jij als lezer van deze blog onderdeel van uit. Ik wil je daarom oproepen om jouw verantwoordelijkheid te nemen om die herleving bestendig te laten zijn. Leer God en zijn Woord kennen, investeer daarin en moedig anderen aan hetzelfde te doen.

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

4 reacties

 1. WoW wat een zegen…en ja ik zei het laatst nog: de volgende generatie is zo vurig en vol verlangen🔥 Kan ik van leren!

 2. Prachtig Martin hoe je jouw seminar koppelt aan een beweging van God én onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Blij met je!

 3. Wat ontzettend mooi wat God aan het doen is. Ik wordt hier heel blij van! Dank voor jullie prachtige werk voor Gods Koninkrijk

 4. Mooi om te lezen hoeveel jongeren op zoek zijn naar God! Ooit heb ik de online groeicursus Groeien in Bijbelgebruik bij jullie gevolgd. Dat was heel leerzaam! Misschien kunnen jullie die nog eens opnemen en online zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven