Van geestelijk sausje naar vreugdewijn

Eén van mijn favoriete Bijbelboeken is Habakuk. Niet zo voor de hand liggend realiseer ik me, maar het komt door een lied wat ik op de basisschool vaak zong. En hoewel mijn geheugen mij regelmatig in de steek laat, ken ik bijna alle psalmen en liederen die ik tijdens mijn kindertijd geleerd heb nog precies uit mijn hoofd. Zo ook de vertolking van het lied van Habakuk met daarin die prachtige zin: ‘Al zou de vijgenboom niet bloeien, geen opbrengst aan de wijnstok zijn, toch zal mijn beker overvloeien, want Jezus schenkt mij vreugdewijn’. Ik hou van wijn, maar vreugdewijn klinkt helemaal aantrekkelijk…

Maar wij zien Jezus
Maar wij zien Jezus’ is het thema van de Pinksterconferentie die weer voor de deur staat.  Op de website staat: te midden van alles, ondanks alles en dwars dóór alles heen zien wij Jezus. Dat deed me denken aan Habakuk en zijn vreugdewijn.
Heel vreugdevol begint het Bijbelboek echter niet. In tegenstelling tot andere profeten richt Habakuk zich niet tot het volk Israël, maar tot God. Eigenlijk komt het erop neer dat hij er niets van snapt hoe God omgaat met de vreselijke omstandigheden. En dat maakt dit boek verrassend actueel. Want ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ik naar het onrecht in onze tijd kijk, dan begrijp ik er helemaal niets van wat God allemaal toelaat. Armoede, honger, slavernij, misbruik, oorlog, eenzaamheid. Zoveel gebrokenheid, ver weg en dichtbij. Ik huil als ik erover lees, het langs zie komen op tv of het in mijn eigen leven van alledag tegenkom.

Volgen zonder vragen
God bevragen is nou niet iets wat ik heb geleerd in mijn leven. De focus lag juist op ‘leer mij volgen zonder vragen, Vader wat U doet is goed’. Maar hoewel ik verstandelijk best weet dat God alles in Zijn hand heeft, betekent dat niet dat ik dit vertrouwen altijd zo voel en ervaar. Meer en meer kom ik tot de ontdekking dat vragen en klachten uiten naar God heel Bijbels is en dat God daar ook geen problemen mee heeft. Ik denk zelfs dat we het eens wat vaker zouden moeten doen in plaats van alles direct met een geestelijk sausje te bedekken.

Verstoppertje
Binnen onze community hebben we een schattig meisje van drie. Als zij verstoppertje speelt gaat ze op haar buik, met haar handen voor haar ogen, op de trampoline liggen. In de vaste overtuiging dat wij haar dan niet zien. Wij moeten daar altijd hartelijk om lachen. Maar ze werd ook een spiegel voor mij. Want doe ik het zelf ook niet als ik mijn vragen en klacht bedek? Alsof God ze dan niet ziet…

Vergezicht
Laten we stoppen met geestelijk verstoppertje te spelen en een voorbeeld nemen aan Habakuk. God is niet verbaasd over zijn vragen en klagen. Hij geeft uitleg en als Habakuk het dan nog niet begrijpt schetst Hij hem uiteindelijk een vergezicht waardoor Habakuk zich realiseert dat God de wereld meer liefheeft dan wijzelf en dat Hij op een dag zal afrekenen met ál het kwaad. Die diepe wetenschap doet hem afsluiten met een loflied vanuit zijn hart waarin hij ervoor kiest om God altijd te blijven vertrouwen, wat de omstandigheden ook zijn.

Vreugdewijn
Maar wij zien Jezus… Ik denk dat Habakuk het zag. De hoop van Jezus en Zijn prachtige Koninkrijk. Ik wens het jou en mij ook toe. Diep, doorleefd vertrouwen. Ondanks of misschien wel dankzij ons onbegrip en ál onze omstandigheden. Weg met het geestelijke sausje en ruimte voor bevragen zodat God dwars door alles heen onze blik kan richten op Hem en onze beker kan vullen met vreugdewijn. Geen half bekertje, maar overvloeiend veel. Genoeg om van uit te delen aan de mensen om ons heen. Zo is onze Jezus!

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

16 reacties

 1. Wat fijn om dit te lezen! Soms (nogal dikwijls) overdek ook ik met een geestelijk sausje . Vanaf nu probeer ik rechtuit te zijn , God weet immers veel beter wat er in mij omgaat dan ik zelf besef! Ik mag op Gods gunstbewijzen rekenen, Hij is een God van voorzieningen en overvloed ! AMEN HALLELUJA

  • Bedankt Dieteke, heel herkenbaar en merk bijmezelf dat ik vragen voor mijzelf vaak vergeet,maar meer voor anderen. Toch weet ik dat de Vreugde van de Heer mijn Kracht is.En..heb laatst ook het boek Habakuk gelezen.Dus geen…sausje meer. Verl Zegen in jullie bediening.

 2. Vreugdewijn? Waar koop je die? Ik koop-em onmiddellijk. En met dingen naar God toe gaan? En dan? Wat hoor je? Niets, is mijn ervaring. Ik vraag me af wat God zich van zijn volgelingen aantrekt en/of de hele mensheid. Wat doet Hij überhaupt? Mijn ervaring en van wat ik ervan zie,is niets. En indd. wat Hij allemaal toelaat. Vertel mij eens wat het verschil is in geloven of niet. Ik zie het niet en voel het niet in mijn leven of dat van anderen. Ik doe niets meer met het geloof dat mij is geleerd, want het maakt geen verschil. Puur ervaring. Ja, kinderen maken een volwassen mens anders. Dat is wat voelbaar is. Een vriend van me is aan een tweede leg begonnen, heeft een jonge vrouw en samen mochten ze een prachtig meisje ontvangen. Ze is nu 3,5 jaar en hij 65 of 66. Ik ben 67. Als ik bij hen ben kom ik even uit de gevangenis waar ik in zit. Dan kan ik echt blij worden of als ik bij mijn twee schatten ben. Verder ben ik dag aan dag praktisch alleen. De kerk heeft dat nog versterkt. Allemaal onechte mensen die ze achter de ellebogen hebben. Bijna nooit echt of oprecht. De zogenaamde liefde van Christus of het sausje waar je over spreekt. Dat bedekt alles waardoor ze niet meer zien waar ze gaan. Ik ben in 2020 voor het laatst de kerkdeur doorgegaan. Een goede stap. Hoe zie je Jezus, want ik heb Hem nog nooit gezien, hoeveel ik ook bad, bijbellas, naar de kerk ging etc. “Wat U doet is goed”?

  • Als je teleurgesteld wordt door mensen, kijk dan omhoog. God is in de hemel en houdt heel veel van jou!

   God doet veel op deze wereld en werkt door mensen en de natuur heen.

   Bid dat je geestelijke ogen mogen worden geopend en zie wat God voor wonderen doet.

   Ik bid dat je de deur van je hart open doet, zodat Hij jouw kan vullen met Zijn liefde en herstel.

   Liefs

   • Beste broer D. Kooi.
    Ben geraakt dooor uw schrijven. Hoor een roep om hulp in de woorden. een grote nood van een mens in eenzaamheid. Mag ik u vragen Hoe u Jezus wilt zien, en waar u Hem wilt vinden. Hij is altijd dichterbij dan u voor mogelijk houdt. Uw draagt een wond met u mee zo te horen. Weet u, u bent daarin niet de enige. Mijn geluk kan ik wel zeggen, dat door alle pijn heen, Jezus mij heeft gevonden. Hij zoekt de verbitterden(door welke pijn ook doorstaan) en gebroken mensen, daar laat Hij de 99 achter om op zoek te gaan naar dat ene schaap. Om die terug te brengen, dicht bij Zijn Vaderhart. Mijn gebed voor u is: vertel Alles aan Jezus, roep het uit, in Zijn Naam, schreeuw om Zijn Liefde. Hij heeft nog nooit iemand laten staan die Hem oprecht zoekt. Zijn Woord de Bijbel heeft zoveel Troost en Genade voor u klaar staan. Gods Zegen toegewenst. en beterschap. Hij kan uw hart genezen. Hij alleen, en uw mag vragen om lieve mensen om u heen. Alpha cursus bijv. samen eten en zoeken naar Wie Jezus is. Veel liefde en genade toegebeden. Vr gr Tineke

  • Beste D. Kooi, ik heb het hele weekend nagedacht over uw woorden. Ze raakten me. Om dat ik begrijp wat u schrijft. Echt waar. En ook dit wil ik niet met een geestelijk sausje bedekken. Dit is nu juist waar mijn blog over gaat. We hoeven niet te doen alsof deze frustratie er niet is. En deze klacht aan God mag uitgeschreeuwd worden. Maar God spreekt op zoveel verschillende manieren. Ook door een meisje van 3,5. Ik moest ook nog denken aan een prachtig lied van Brian Doerksen. Als ik die luister / bekijk (dit is de link naar het lied https://youtu.be/Xo0WmngEmnM) dan kan ik niet anders dan erkennen dat Hij alles in Zijn hand heeft. Als ik het verschil zou moeten duiden tussen geloven of niet… Gelovigen hebben een hoopvolle toekomst. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar het echt goed zal zijn. Een plek waar God rechtstreeks met ons communiceert en we niet meer hoeven te tobben. Waar niemand het meer achter zijn / haar ellebogen heeft. Waar de kerk (de bruid van Jezus) volmaakt zal zijn. Tot het zover is, is het mijn verantwoordelijkheid om dat Koninkrijk te representeren en te blijven vertrouwen op wat God ons heeft verteld in de Bijbel. Dat Zijn liefde zo groot is dat Hij zijn Zoon gaf. Voor u en voor mij. En dat Hij er altijd bij is. Ook al voel ik dat niet. Ondertussen zoekend naar wat waar is, hoe ik God beter kan begrijpen / leren kennen en me regelmatig frustreren omdat ik het niet snap of omdat het lijkt of God me niet hoort. Maar ook genieten van momenten waar ik Zijn Koninkrijk zie doorbreken en waar ik Zijn liefde / leiding wel ervaar.
   Ik realiseer me dat mijn antwoord geen recht doet aan uw vraag en situatie, maar ik wilde toch graag even reageren en u laten weten hoe ik het beleef.
   H. groet en veel zegen voor u! Dieteke

 3. Lieve br.Kooi, inderdaad bevindt U zich nu in een “kooi”, dat gun ik U niet, en dat gunt Dieteke U ook niet……zelf door allerlei verdriet gegaan, en door voor een groot deel de cursussen van…..jawel ROYAL MISSION!!!!!! heb ik God als een VADER en een voorziener en een Helper leren kennen…..en ja Hij spreekt gewoon door de Heilige Geest die in mij woont!

  Hij bouwt mij op, zet mij op mijn voeten, vrouw, alleengaand, altijd gedachten van onheil over mijzelf uitgesproken, door anderen, en ging dat toen ook zelf maar doen……..

  MAAR…..Jezus kwam en zette alles op de kop, nu zie ik vanuit het Koninklijke perspektief, de grootte, de ongelooflijke grootte van God en Zijn liefde, ook voor U, en voor iedereen. Dit gun ik iedereen, zet je hart maar wagenwijd open, Hij is er al en staat voor de deur te wachten, brandend van verlangen om ons te zegenen!

 4. Lieve Dieteke en D. Kooi,

  Je schrijft: ‘Dan begrijp ik helemaal niets van wat God allemaal toelaat.’ Dit is weer zo’n venijnig addertje onder het gras. Eigenlijk zeg je hiermee dat God de schuldige is van alle ellende op aarde. De duivel weet het altijd heel handig uit te spelen. Hij veroorzaakt de ellende en verstopt zichzelf achter een grote boom en wijst naar God als de schuldige. Jezus heeft alle schuld al weggenomen door Zijn lijden en sterven. De schuldvraag is helemaal niet van toepassing voor een wedergeboren kind van God. We zijn vrijgekocht door het bloed van Jezus. Dat is geloof!! En een rechtvaardige zal door geloof leven. Alle ellende op deze aarde wordt veroorzaakt door de duivel en zijn demonen en hij maakt gebruik van mensen. Wij hebben de vrijheid om te kiezen van wie wij willen zijn. Ik weet wie ik ben, omdat ik weet van Wie ik ben. Het lichaam van Christus op aarde zijn wij en wij moeten opstaan tegen onrecht en het kwaad bestrijden door de liefde van Christus te verspreiden. Genade en waarheid gaan hand in hand. De kerk is te slap geworden, maar tegelijk is er een nieuwe reformatie gaande die oude structuren en kerkmuren onderuit haalt en weer terug wil naar waar het echt om gaat. Het Koninkrijk van God vestigen op aarde en de kracht van de Heilige Geest zien doorbreken in de harten en levens van mensen. Niet kijken naar wat we zien, maar uitspreken wat we willen zien en Jezus Heer maken van ons leven. Dankend voor het offer wat Jezus bracht en levend vanuit Zijn opstandingskracht. Gods zegen.

 5. Dank Dieteke, voor je realistisch mooie stukje!! In vertrouwen met Hem wandelen in em door alle ellende heen. Heerlijk je inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven