De mooiste uitdaging van leiderschap

Er wordt in deze wereld flink wat geschreven, gezegd en getraind over leiderschap. Blijkbaar is het een onderwerp dat aandacht vraagt en nooit af is. Er is altijd iets te ontdekken of te leren rondom leiding geven en aansturen. En ondanks al die inspanningen gaat er zoveel mis juist op dit gebied.
Leiderschap is geen doel in zichzelf. Het is een middel om iets anders te bereiken. Zodra leiderschap een eindpunt wordt, verwordt het tot een verlangen naar positie, macht of status. Zulke leiders zien alleen zichzelf en missen elk besef van dienend leiderschap.

Een flinke trap na
Als jonge man ben ik beschadigd door leiders die zich door mij bedreigd voelden. Natuurlijk was ik onbezonnen en een ongeleid projectiel vol passie. Maar in plaats van mij op te voeden en te helpen in mijn groei, werden mijn ideeën de grond in geboord én kreeg ik persoonlijk een flinke trap na. Het heeft me lang gekost om hiervan te herstellen.
Leiderschap is niet een doel, maar de punt van een pijl die ergens op gericht is. Wat is dan de schietschijf waar we met leiderschap op mikken? Het doel waarvoor mensen leiderschap inzetten bepaalt namelijk de echte waarde van dat leiderschap. Waar richt je je leiderschap op?

Het wezenlijke doel
Wanneer we leiderschap inzetten om mensen te onderdrukken, te beperken, te manipuleren of te gebruiken voor eigen gewin, dan verliest leiderschap meteen zijn schoonheid. Het wordt pijnlijk, beschadigend en uiteindelijk mensonterend. Bijna iedereen heeft dit soort leiderschap gezien of pijnlijk genoeg zelf ondergaan. Ik in ieder geval wel.
Wat is dan wel het grote mikpunt van leiderschap? Waartoe geven we leiding? Omzet, groei, innovatie, organisatie, structuur, beweging, doelstellingen, missie… allemaal mooi en toch ligt het wezenlijke doel van leiderschap veel dieper.

Ontplooiing
Als we naar Jezus kijken, dan was zijn leiderschap gericht op het ontwikkelen van twaalf volgelingen en de weg vrij maken voor een leven in overvloed (Johannes 10:10) voor de hele mensheid. Het doel van Jezus leiderschap was mensen dienen en zichzelf daarvoor weggeven, zodat anderen zich ontplooien en tot hun doel komen.
Wanneer Jezus leiders geeft en aanstelt in zijn koninkrijk, dan staat daarover: ‘En hij is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren, om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst’ (Efeze 4:11-12).

Buiten én binnen de kerk
Jezus stelt leiders aan die los van hun unieke competenties, roeping en eigenheid mensen moeten ontwikkelen zodat die mensen tot bloei komen. Het eerste doel van een evangelist is niet evangeliseren, maar anderen trainen om het evangelie door te geven. De grootste opdracht voor een profeet is niet profeteren, maar anderen leren om Gods stem te verstaan.
Vóór de taak van evangeliseren of vóór de functie van profeteren is het grote doel van leiderschap: Mensen ontwikkelen. De mens gaat altijd voor de taak. En daar ligt een enorme uitdaging in onze taakgerichte maatschappij. Daar ligt een enorme kans voor het benutten van hemelse potentie in plaats ven het verwezenlijken van menselijke plannen. Buiten én net zo goed ook binnen de kerk!

Paulus doet het anders
We zoeken zo vaak mensen bij een taak, omdat we daarmee ons doel bereiken. Het schema is ingevuld, het werk wordt uitgevoerd, de trein rijdt. Maar daarbij gaan we vaak volledig voorbij aan het unieke dat God in elk mens heeft gelegd.
Paulus doet het anders. ‘Timotheüs, mijn kind, ik vertrouw je deze opdracht toe op grond van de profetische woorden die destijds over jou zijn uitgesproken’ (1 Timotheüs 1:18). Paulus geeft opdrachten aan zijn geestelijke zoon in overeenstemming met wat God in Timotheüs gelegd heeft. Eerst Gods plan met Timotheüs, dan de opdracht. Eerst de mens liefhebben, dan de verantwoordelijkheid geven. Dan kunnen we de meest verrassende en creatieve bewegingen ontstaan, die hun oorsprong in de hemel hebben. Het koninkrijk van God breekt dan door.

Mijn verlangen is om met Royal Mission mensen te trainen, helpen en bemoedigen zodat ze hierin mogen groeien en we samen meer mensen tot bloei gaan zien komen. Dan is leiderschap altijd een zegen voor de ander en dat is de mooiste uitdaging!

 

Als je meer wilt weten over onze opleidingen rondom leiderschap, dan kun je er op onze website over lezen en/of aansluiten bij een online informatieavond.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

5 reacties

 1. Wat is dit waar als wereld en kerk dit zouden gaan ontdekken dan zou de maatschappij er echt anders uit zien. Hier lopen wij steeds weer tegen aan. Geen juiste leiderschap. Hou het bij de ander dat deed Jezus ook! Dan zie je ontwikkelingen. En dat waar je leiding aan geeft zal zich ontplooien en sterk worden. Geweldig verwoord ! Ik wordt hierdoor zoo bemoedigend. Dankjewel 🙏groet Evelien

 2. Allemaal waar wat jij beschrijft Martin.
  Hebben we maar de bovengenoemde leiders in alle bedrijven in deze maatschappij. Dan wordt niet gecreeerd de medewerkers die in burn-out zitten die zich moeten bewijzen in een persoon die ze niet zijn. Als men sterk is qua persoonlijkheid en neemt niet snel aan van wat de ander zegt over hem/haar wandel jij er zo doorheen. Maar voor degenen die makkelijk beinvloedt worden of minderheids complex karakter hebben doet een woord al als een messtek in het hart. En keert zich in zich zelf, geeft zelf de schuld en ziet de wereld als vijand en dan begint de ellende met de psychische klachten wanneer de boze gedachten, wraak gevoel, naar boven komt en de ziel staat open voor het werk van de duivel.
  Ik werk in de zorg. Zie nog steeds veel van de leidinggevende die de medewerkers kapot maken door puur alles en macht naar zich trekken en nemen en de medewerkers zien als een nummertje. Daarom is nu ook veel problemen in de zorg puur door slechte management: leiderschap en ook Machtsmisbruik. Iedereen wil boven anderen staan. Jammer genoeg is de maatschappij zo gevormd door de eerdere beslissingen die genomen worden door het systeem. Een grote doorbraak zou kunnen helpen om de ciclus te doorbreken. Ik zal blijven bidden voor onze leidinggevenden. En hopen dat hun ogen geopend mogen zijn.
  Bedankt Martin

  • Kwetsbare geschiedenis zou ons moeten doen inzien dat er nooit iets lijkt te veranderen; niet in de tijd en leven van Jèsjoeha, niet tijdens ons leven. De Wereld haat Zijn volgelingen. We kunnen ons alleen proberen te wapenen in de Kracht van Zijn Genade. Dank, Martin (en Karin)!

 3. Mooi stuk en mooi geschreven Martin! Ik kan het er alleen maar helemaal mee eens zijn en dagelijks proberen toe te passen binnen mijn eigen bedrijf 😊👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven