NIEUW LEVEN

Wanneer jij dit leest is het Paasweekend aangebroken. Dé tijd waarin wij, meer dan iedere andere week, stilstaan bij het offer van Jezus. Juist in deze week hadden mijn vrouw en ik afgelopen maandag de 20 weken echo. In augustus verwachten wij ons eerste kindje; NIEUW LEVEN.

‘want iedereen, van groot tot klein, kent Mij dan al’

Afgelopen zondag waren Anne en ik op bezoek bij Base Church in Utrecht. Hier sprak een vrouw (halleluja, mega voorstander van sprekende vrouwen) over het nieuwe verbond. Zij las een tekst die mij zo bekend en lief is. En toch raakte de tekst mij deze zondag op een nieuwe manier:

Jeremia 31:33 Maar dit is het verbond dat Ik in de toekomst met Israël zal sluiten – spreekt de HEER: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en hem in hun hart schrijven. Dan zal Ik hun God zijn en zij mijn volk. 34 Men zal elkaar niet meer hoeven te onderwijzen met de woorden: “Leer de HEER kennen,” want iedereen, van groot tot klein, kent Mij dan al – spreekt de HEER. Ik zal hun zonden vergeven en nooit meer denken aan wat ze hebben misdaan.

Wauw. Lees deze tekst nog eens en dan met nadruk op de laatste twee zinnen. Dit is de kern van het volbrachte werk van Jezus. Dit is het nieuwe verbond. Hij is gestorven aan het kruis, opgestaan op de derde dag uit de dood en hierdoor is de weg naar God geopend. Het voorhangsel is gescheurd, een ieder kan nu de Here kennen. Sterker nog, deze verzen leren ons: iedereen van groot tot klein, kent Mij dan al. Wat een genade. In deze waarheid en realiteit mogen Anne en ik ons kindje opvoeden.

Het mysterie van de dood en de opstanding van Jezus

Voor Paulus is dit de kern van het Evangelie: Jezus Christus is overeenkomstig de Schriften gestorven voor onze zonden en opgewekt op de derde dag – 1 Korinthe 15:1-4. Boem, geen uitleg van Paulus over het ‘hoe dan’: Hoe zijn dan precies onze zonden vergeven door het kruis? Hoe zijn de machten van de dood overwonnen door zijn opstanding? Hoe zijn wij gekocht en betaald door het bloed van Jezus? Niks van dit alles, geen charismatisch vakjargon. Gewoon zwart op wit. Dit zijn de feiten en hierdoor hebben wij onbeperkte toegang tot God. Lange tijd heb ik geworsteld met het kruis. De mensen die mij kennen weten dat ik een leraar ben. Iemand die graag woorden geeft aan de theologie van Gods Evangelie. Tegelijkertijd kom ik er steeds meer achter dat het kruis zoveel dieper gaat, zoveel mooier is en zoveel groter dan mijn woorden kunnen omschrijven. Jezus’ offer heeft mij gered en zijn opstanding is de dag dat de revolutie begon – NT Wright. Snap ik het? Nee. Kan ik het uitleggen? Nee. Geloof ik het? Ja! Is Jezus de hoop voor jou en voor de hele schepping? 100%.

Van stille zaterdag naar wonderlijke zondag

Jij ontvangt deze blog in de nieuwbrief op zaterdag. In dit geval stille zaterdag. De dag dat er gerouwd werd om Jezus dood. De dag dat wij stilstaan bij het rouwen om de ellendige zaken in deze wereld. Want ook dit is realiteit. Jezus’ Koninkrijk is aangebroken met zijn komst 2000 jaar geleden. Zijn Koninkrijk is nu door zijn Geest in ons aanwezig en wij mogen dit Koninkrijk brengen zoals Jezus dat ook deed. Daarnaast verwachten wij de volle doorbraak van zijn Koninkrijk wanneer Hij terugkomt in de toekomst. In die tussentijd mogen wij glimpen zien van het Koninkrijk van de hemel, wij mogen de krachten van de komende eeuw al proeven – Hebreeën 6:5. Én wij mogen de realiteit erkennen, de realiteit van het leven wat zo vaak nog lijkt op stille zaterdag. Jezus kent jouw pijn, jouw verdriet, jouw rouw als geen ander. Maar weet dit: de derde dag breekt aan. Liefde wint en zelfs de dood kan haar niet tegenhouden.

Mijn binkie

De laatste zinnen van de vorige alinea zijn de gedachten die deze Paasweek continu bij mij terugkomen. Vier jaar geleden zijn mijn vrouw en ik een kindje verloren door een miskraam. Stille zaterdag. Maar de derde dag is aangebroken. Wij verwachten een gezonde zoon in augustus, nu al mijn binkie op wie ik zo trots ben. Wat een genade dat ik hem mag verwelkomen, hem mag liefhebben en hem mag wijzen op de God die hij door Jezus nu al kent. Dank U Jezus voor stille zaterdag, dank U Jezus voor Uw eeuwige wonderlijke zondag, dank U Jezus voor het nieuwe verbond.

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

10 reacties

 1. Halleluja gefeliciteerd met de komst van jullie eerste kindje dat Hij een voorbeeld mag zijn, geniet er vooral van en Met de lIefde van God lukt dt zker

  • GEFELICITEERT ECHTPAAR, EEN WONDER VAN GOD, ZIJN LIEFDE DIE ÁLTIJD OVERWINT, GODS ONMISBARE ZEGEN TOEGEWENST OVER DE ZWANGERSCHAP IN ANNE ,ROBBIE JE BENT EEN MAN NAAR GODS HART,SHALOM ECHTPAAR, IN JEZUS NAAM,AMEN!!

 2. Ik ken je niet maar dit stukje raakt mij. Zo vaak wil ik het evangelie kunnen uitleggen ….. alles kunnen beredeneren…. Mooi hoe jij beschrijft hoe jij geraakt wordt door het woord van Paulus.
  En natuurlijk van harte gefeliciteerd met de zwangerschap! Uitkijken naar de komst van jullie Binkie.

 3. Gefeliciteerd Robbie met jullie zwangerschap en zo fijn dat het kindje gezond is. En bedankt voor de mooie blog. Gods zegen gewenst voor jullie en mooie Paasdagen.

 4. Dankjewel Robbie, voor je mooie en oprechte woorden. Het raakt me diep in mijn hart. De weg naar God heb ik gevonden en omarmt, omdat God mij eerst letterlijk heeft aangeraakt tijdens een gebed, door Zijn hand op mijn hoofd te leggen. En Jezus wil mijn Leidsman zijn en een liefdevolle Vriend. Wauw zo gaaf ❤️🙏🏻
  Ik spreek een zegen uit over jullie kindje, dat hij/zij een zegen mag zijn 🥰😇

 5. Allereerst GEFELICITEERD Anne en Robbie. Dat De Heer die ons heeft gered, jullie harten dagelijks mag vullen met wijsheid, liefde en het zeker weten dat Hij nooit ophoudt jullie lief te hebben. een prachtige tijd toegewenst samen en ik zie alweer uit je weer eens te ontmoeten.
  Met een hartelijke groet , Suzan

 6. Dit doet wel wat met mij. Ik vind zelf de Liefde van God zo ver weg. Uitgezaaide borstkanker en het nieuws dat de 20 weken echo van onze dochter en schoonzoon hun 1e kindje niet goed is…. hartprobleem en open hart operatie vereist en nu ook de darmpjes niet goed bij de extra echo op 26 weken. Er komen zoveel pijlen op ons gezin af dat we haast verdrinken. Onze zwangere dochter die altijd getuigt van een goede liefdevolle God in tranen omdat mensen dit niet meer van haar aannemen om de situatie waarin zij en haar man zich nu bevinden. Ik vind het oprecht heel moeilijk de Liefde en Goedheid te zien als klap op klap het gezin treft. Ons is geen leven zonder zorgen en verdriet beloofd, toch is het vreselijk moeilijk als je steeds meer op je dak krijgt en ik vraag me af wanneer het stopt en we rust terug kunnen vinden.
  Ik ben dankbaar dat jullie een gezonde zoon verwachten. Dat is een groot geschenk.

  • Wat heftig om te lezen Marieke… Ik bid jou en jullie gezin Gods shalom toe in Jezus naam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven