Wanneer je bijna opgeeft!

Ik schrijf deze blog in Suriname. We zijn hier met een team van 7 mensen namens Royal Mission met dezelfde droom als in Nederland: ‘Herleving van de kerk!’ De afgelopen 2 weken zijn heel bijzonder geweest. Niet alleen omdat we krachtige samenkomsten hadden, God mensen zichtbaar genas en hemelse heiligheid op ons neerdaalde. Daar zijn we enorm dankbaar voor en toch ligt ons diepste verlangen ergens anders. We willen niet alleen kortstondig zegenen, maar juist langdurig bouwen.

Hoe het begon
34 jaar geleden vertrok Karin voor een jaar naar Suriname om te helpen in Indiaans kindertehuis Koesikwarano. De droom uit haar kindertijd maakte ze waar. Uiteindelijk bleef ze 2 jaren waarin ze investeerde in tientallen indianen kinderen, haar leven deelde met eenvoudige medewerkers en voor het leven bevriend werd met een aantal jonge Javaanse leiders.
Terug in Nederland besloot ze naar een bijbelschool in België te gaan, waar ze mij leerde kennen. Joehoe! Meteen na die 2 jaar van vorming zijn we getrouwd en wilde Karin mij Suriname en haar geschiedenis daar laten zien. Zo werd dit mooie land de bestemming van onze huwelijksreis. Dit jaar vieren we dat we samen 30 jaar onderweg zijn!

Magere jaren
De liefde voor Suriname is altijd gebleven en toch zijn we pas in 2016 voor het eerst weer hier naartoe gegaan met een team. Spreken in kerken, kinder- en jeugdwerkers trainen, gevangenen bezoeken, gehandicapten zegenen en zoveel meer. Jaar in jaar uit zijn we met kleine groepjes de oceaan over gevlogen om te zaaien in dit mooie land.
Terugkijkend zijn het 7 magere jaren geweest. Er gebeurden altijd mooie dingen en we hebben enorm veel mogen uitdelen, maar de deuren van kerken en de harten van leiders gingen amper open. Het was zwemmen tegen de stroom in, ondanks de enorme investeringen in tijd, geld, materialen en liefde.

Met tranen zaaien
Net voor deze trip zei ik tegen Karin: ‘Misschien is dit wel mijn laatste reis naar Suriname.’ Vooral omdat we bijna geen stap dichter bij onze droom voor herleving van de kerk kwamen. Het voelde voor de zoveelste keer in ons leven als zaaien onder tranen.
Maar opnieuw verraste God ons ineens met een doorbraak. ‘Want wie met tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich’ (Psalm 126:5). Tijdens een voorgangersdiner ontvingen we vorige week 50 leiders, die allemaal met open mond zaten te luisteren naar de visie van Royal Mission en onze liefde voor de kerk. Voorgangers vroegen ons om hulp en er kwamen diepgaande gesprekken op gang. Ineens was er vertrouwen, harten werden zacht en muren vielen weg. God beloonde onze trouw en de moed om vol te houden, ondanks dat ik bijna had opgegeven…

Grootste en kleinste
We mochten een genezingsdienst leiden in de grootste kerk van Suriname én we zijn met hen in gesprek over onderwijs en discipelschap voor de toekomst. De voorganger heeft ons alle ruimte gegeven om conferenties, trainingen en onderwijs te komen geven.
Tegelijk dienden we ook in kleinste kerk die we hier kennen. Medewerkers van het kindertehuis meer dan 30 jaar geleden, leiden nu een minikerkje met indianen. We mochten daar een enorme gift overhandigen voor de bouw van een muur in hun eenvoudig golfplaten gebouwtje en de aanschaf van een busje/auto, zodat ze arme indianen kunnen ophalen uit de wijde omgeving. Tijdens de Wonderlijke Zondag in Bunschoten is hier een offer van ruim 8.000 Euro voor opgehaald. Wauw!!

De toekomst
Tijdens deze reis zijn leiders van verschillende denominaties enthousiast geworden over ons Groei-jaar en gaan hier komend jaar mee aan de slag. In Paramaribo én in Nickerie. God heeft ons in de jaren van corona geleerd wat e-learning is, zodat we het Groei-jaar konden bouwen. Een uniek discipelschapstraject waarmee we kerken helpen om mensen in groepjes te laten groeien als volgeling van Jezus. Nu gaan we het ook in Suriname beschikbaar maken. De droom voor herleving van de kerk komt tot leven. Onze trouw en betrouwbarheid wordt door God beloond.

Geef niet op
Het gebouw van het kindertehuis is al jaren in verval en er woont niemand meer. Het is steeds weer een aangrijpend moment als we gaan kijken naar de plek waar Karin 2 jaar gewoond en gezaaid heeft. Die tijd is voorbij en toch is er enorme vrucht.
De jonge Javaanse leiders van destijds zijn voorgangers van verschillende kerken in de Commewijne. Toen we er vorige week waren, ging de hemel open en werden tientallen mensen achter elkaar genezen. Het indianenkerkje wordt gezegend en de indiaanse kinderen uit het tehuis van meer dan 30 jaar geleden, hebben nu hun eigen gezinnen en leren hun (klein)kinderen de liederen van zuster Karin aan. De oogst is er en grond is vruchtbaar. Gelukkig hebben we niet opgegeven!

Met gejuich
Komend najaar zullen we een extra reis maken naar dit prachtige land. We willen het zaad dat eindelijk ontkiemt goed verzorgen en leiders daarin ondersteunen. We zijn overweldigd door de gunst en goedheid die God nu gegeven heeft en komen deze week thuis met gejuich! Want ‘Wie in tranen op weg gaat, dragend de buidel met zaad, zal thuiskomen met gejuich, dragend de volle schoven’ (Psalm 126:6).
Geef niet op ook al zie je nog geen vrucht. Wees niet ontmoedigd als deuren niet opengaan of harten gesloten blijven. Zelfs als gebouwen vergaan of organisaties verdwijnen, werkt God door. God vraagt geen succes, maar gehoorzaamheid. En gelukkig zijn we de afgelopen jaren en ook deze keer in Suriname gehoorzaam geweest. En dan komt de vrucht. Geen kortstondig succes, maar blijvende vrucht. Dank voor je support en gebed. We geloven in een goede toekomst voor de kerk in Suriname en ook voor jou. Dus geef niet op!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

15 reacties

 1. Gelukkig zei je ” misschien” het was beter geweest om te zeggen, vanaf nu breken we door in de naam van Jezus Christus almachtig. Kracht van woorden. Deut 28:13 .we gaan omhoog en niet omlaag. En Spr 12:14 de vrucht van de mond. Wees gezegend. Gr Wietze

 2. Zo bijzonder, je mag nooit opgeven ook al zie je nog niets ! Ik doe dat ook niet maar blijf mijn geloof op God richten die een waarmaken is van Zijn Woord ! AMEN HALLELUJA

 3. Wat een Zegen om zo te mogen opbouwen in Suriname, goed om terug te gaan en de zaden die geplant zijn te laten groeien, Ja ik weet als geen ander iets planten of zaaien duurt tijd, soms heel veel tijd maar als het een maal bloeit of vruchten gaat dragen wow dan Zegent God je als nooit te voren, heel veel wijsheid liefde en kracht toegewenst

 4. Wat een prachtig (waargebeurd) verhaal over Gods voorzienigheid. Hoe Hij op Zijn tijd en op geen andere tijd zegent. Zelf heb ik de laatste tijd ook veel zegen ontvangen, zonder daar mee bezig te zijn geweest. En gedacht dat er minder zegen was voor mijn zieke moeder, toen ik er veel tijd in stopte. Nu heb ik met een project opnieuw geduld nodig, niet voor niets een vrucht van de Geest. En ik gehoorzaam, benieuwd als ik ben naar Gods weg met mij. Hij verzaakt niet. Prijs de Heer. Amen.

 5. Juist vandaag las ik Ps. 126en precies deze dag lees ik over jullie ervaring. Wat een bemoediging voor jullie en mij! God geeft alles op Zijn tijd.

 6. Wat een enorme bemoediging Martin, dank voor het delen. Ik heb het onder tranen gelezen, maar ook ik weet dat ik in gejuig zal oogsten.
  Op 22 Mei 2020 werd mijn zoon door een gebed van jou online voor curisten van de cursus “Groeien in Geestkracht” krachtig aangeraakt en genezen. Omdat het nog niet helemaal zichtbaar is gelooft mijn man en de verzorgers van mijn zoon dit nog niet, maar ik blijf getuigen van mijn zoon die autistisch was, met de nadruk op was en is genezen. Ik weet zeker dat zijn volledig herstel spoedig voor iedereen zichtbaar zal zijn.
  Dit verhaal van jou gaf mij weer zo’n sterke bemoediging.
  Wij hebben een Grote Fatatstische Gewelige Vader. Alle eer voor Hem.

 7. Zo mooi om te horen, hoe de Heer jullie in Suriname heeft gezegend en bruikbaar maakt voor Zijn Koninkrijk. Jullie hebben geleerd om te volharden en daarvan plukken jullie nu de vruchten. Heel bemoedigend allemaal!

 8. Hoi Martin wat een enorme bemoediging is dit ook voor ons als lezers en partners van Royal Mission! Inderdaad er is een tijd van oogst, kijk naar Asbury in Amerika, ik heb zojuist heel intens gebeden voor ook deze beweging hier in Nederland, het is nooit een probleem voor God, Hij wil wel (geleerd van jullie).
  Maar willen wij wel alles op het altaar leggen???? Vasten en bidden, kennen jullie ook, het is echt een sleutel voor uitstorting van de Hemelse regen, zegen op aarde. Heel veel zegen en moed gewenst, HIJ LEEFT!!!!!

 9. Wat fantastisch om te lezen” geef niet op” maar gehoorzaam aan God ,en dan op zijn tijd gaat het gebeuren…dit ga ik toepassen voor nu in mijn leven .dankjewel voor deze woorden

 10. Dankjewel Martin en Karin Koornstra.
  Het was een hele eer en zegen om weer met elkaar samen op te trekken als Suriname. Wij vertrouwen op God dat alle zaadjes zullen gaan ontkiemen en groeien tot stevig gewortelde bomen die veel vrucht zullen dragen. Tot heel gauw weer 🙂 Groetjes aan de rest van het team!

 11. Wat een mooie bemoediging alles op zijn tijd en nu is het de tijd voor Suriname. de gemeente waar mijn dochter en zus mogen dienen gaan ook dit na jaar met hun team naar Suriname om daar te dienen. God is zooo bezig veel zegen met dit prachtig project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven