De kerk is haar kracht verloren

De kerk is haar kracht verloren. Daarover deelde ik kort wat tijdens de conferentie ‘Koninklijk leven’ van afgelopen november. Een speech die uit m’n tenen kwam en waar ik tijdens de kerstvakantie nog veel over heb nagedacht. Want hoewel ik me realiseer dat ik misschien wel tegen een heleboel zere benen schop, sta ik nog vierkant achter die boodschap. Een aangezien jij en ik niet van suiker, maar het zout van de aarde zijn volgens Jezus mag het ook best een beetje bijten toch?

Schijnheilig
Want laten we eerlijk zijn. We lijken in weinig nog op de kerk van Handelingen. De kerk die bekend stond om de onderlinge liefde en zorg voor de samenleving. Wat zijn we druk met onszelf en het rijke, westerse leven dat we hebben opgebouwd. Op zondag gaan we naar mega kerken voor een mooie dienst. We luisteren naar preken over het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, over ons licht laten schijnen en over dat we het zout van de aarde zijn. Onze buren? Daar zwaaien we een keer vriendelijk naar op de parkeerplaats. En de kerk? Die wordt niet meer geprezen om de onderlinge saamhorigheid (zoals in Handelingen), maar eerder verguisd om haar schijnheiligheid.

Ruimte maken
Het is heerlijk om God te aanbidden. Misschien doe je dat wel met je handen in de lucht. En dat is goed. Maar kennen we ook die alleenstaande moeder in de straat? Of die eenzame opa, wiens kinderen niet naar hem omkijken? Die jongen uit Syrië die in de wijk is komen wonen en geen idee heeft hoe het leven hier werkt? Zomaar drie levensechte voorbeelden die ook in jouw wijk te vinden zijn. Mensen die hulp en aandacht nodig hebben. Waar we nooit weet van zullen hebben als we onze ogen niet openen én ruimte maken (in ons hart en onze agenda) voor wat er achter de voordeuren van onze buurtgenoten schuilgaat.

Niet onthouden maar onderhouden
De opdracht die Jezus aan jou en mij geeft is alle volken tot Zijn discipelen maken en hen leren onderhouden alles wat Hij ons geboden heeft. Hoe kunnen we anderen leren onderhouden als we zelf alleen nog maar hebben onthouden wat Hij ons geboden heeft? Want luisteren naar boodschappen en praten over Jezus volgen is geen discipelschap. De geboden van Jezus gaan stuk voor stuk over liefhebben en over recht en gerechtigheid brengen. Dat is keiharde praktijk. In Mattheus 5:16 staat Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken. Dus door te leven zoals Jezus dat voorschrijft in de Bergrede zoeken wij het Koninkrijk én wordt onze Vader verheerlijkt. Zo werkte het ook bij de kerk in Handelingen. Daar werden dagelijks mensen toegevoegd die zalig werden. Zó wordt onze Vader verheerlijkt.

Ambassadeur
Tijdens de kerstvakantie overleed Liz, een van oorsprong Zuid-Afrikaanse vrouw, die ik een paar keer heb mogen ontmoeten in Amerika. De herinneringsdienst, die ik gelukkig online kon volgen, raakte me diep. Deze vrouw is van grote betekenis geweest voor veel mensen. Vanuit haar diepe liefde voor Jezus heeft ze bewonderingswaardig veel mogen uitdelen. Aan eigenlijk iedereen die op haar pad kwam. Haar nalatenschap is, hoewel ze maar 46 jaar mocht worden, groot. Zij was met recht een ambassadeur van Gods Koninkrijk. Haar overlijden zette me flink aan het denken. Hoe ziet mijn leven eruit? Hoe zit het met mijn liefde en gastvrijheid? Voor wie ben ik een naaste?

Kerk in haar kracht
Ik weet niet of je goede voornemens hebt voor het nieuwe jaar. Misschien wil je meedoen met die van mij. Zullen we de handen die we in aanbidding naar God opheffen ook laten wapperen voor onze naaste, zodat eenzamen gezien worden en mensen die hulp nodig hebben geholpen worden? Zullen we gaan voor recht en gerechtigheid? Zullen we met elkaar ons licht laten schijnen voor de mensen? Opdat zij onze goede daden zien en onze Vader in de hemel verheerlijken.
Zodat we in 2023 met recht weer kunnen spreken over een kerk die functioneert in haar kracht en straalt zoals nooit tevoren.  

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

11 reacties

   • Hallo Dieteke, ik begrijp je frustratie over de kerk in het algemeen. Wijzelf zijn echter zelf de kerk, wijzelf zijn levende stenen en waar een paar van deze stenen samenkomen op het fundament van Jezus zul je kracht , compassie en Zijn liefde ervaren. De Here brengt op dit moment de hongerigen samen aan een rijkelijk gedekte tafel. Hier kun je volledig verzadigd worden in Hem. Wees het licht en je broers en zusters komen naar jou toe en voor je het kunt beseffen ben je onderdeel van een levende gemeente. Wees gezegend om tot zegen te zijn.

  • Amen and Amen!

   It’s time we woke up from complacency and our comfortable lives.time we really put our faith into action.

 1. Dank Dieteke voor deze duidelijke boodschap. Het is waar en ook het verlangen van mijn hart, maar doe dit al strompelend. Het bijzondere vind ik wel dat de tekst uit Math. mijn belijdenistekst is. Deze gaat dus mijn leven al mee. Mooie herinnering om de Heer steeds te vragen wat Hij wilt dat ik doen zal voor de mensen op mijn pad en mijn buren.

 2. Wauwwww wat één bemoediging en zo waar. Wij vallen snel terug in het dagelijkse druk leven ! Maar dat is geen excuus wij moeten zeker bewust worden en terug naar de kerk in Handelingen. Omzien naar elkaar en zo de evangelie uitdelen.

  Bedankt voor de bemoediging !
  Groet Evelien

 3. Deze boodschap komt echt binnen,dat zet me flink aan het nadenken.
  Denk aan die armbandjes van vroeger.: Wat zou Jezus doen.
  Dankjewel voor het delen.

 4. Gelukkig herken ik mezelf er niet in. Ik ben niet dood en mijn kerk ook niet. Bewogenheid over de buren en gemeenteleden. .. Voor ik het weet vraag ik al, mag ik voor je bidden. De aandacht in een dorp iof niet te grote kerk is zo anders dan in een stad vermoed ik.

 5. Wat een aan/be-moedigend stuk! Bedankt voor het delen! “Want luisteren naar boodschappen en praten over Jezus volgen is geen discipelschap.” Komt goed bij mij binnen🙏🏼

 6. De spijker op zijn kop. Dankjewel voor deze blog. Het is ook mijn verlangen om als kerk zichtbaar te zijn in deze maatschappij.

 7. IK HEB NIET ZOVEEL MEER TOE TE VOEGEN, ALLEEN DAT IK ME OOK HELEMAAL KAN VINDEN IN WAT ER GESCHREVEN IS . iK WAS VANMORGEN BIJ MIJN BUURVROUW, VANWEGE HET TOCH WEL PLOTSELINGE OVERLIJDEN VAN HAAR BROER. IK MOEST WEL IETS OVERWINNEN, MAAR BEN TOCH GEGAAN,GOD GING MEE EN DAT MAAKT HET GEMAKKELIJKER, HET DEED HAAR GOED, MAAR MIJ OOK! EEN KLEINE OVERWINNING WAARIN WE KUNNEN GAAN WANDELEN, HET ZIT ‘M NIET IN GROTE DINGEN…. lAAT DIT EEN BEMOEDIGING ZIJN ! WE KUNNEN ALLEMAAL IETS DOEN OP ONS KLEINE STUKJE AARDE…..BLESSINGS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven