Altijd blijven reizen

Karin en ik houden enorm van reizen. De unieke culturen, de intrigerende gewoontes, de verrassende gastronomie en vooral de ervaring dat andere landen je blik verruimen. We hebben het voorrecht gehad om al veel van de wereld te zien. Karin heeft 2 jaar in Suriname gewoond en ik heb 6 weken opleiding in Japan gehad. Zij is 3 keer naar Australië geweest en ik ben 3 maanden in Zuid-Afrika geweest. Samen hebben we heel wat landen bezocht. Het reis-gen zit diep in ons DNA.

Eindeloze reizen
Reizen heeft ook alles met de Bijbel te maken. Tijdens de Groeiconferentie ‘Koninklijk leven’ begon ik mijn toespraak met de verschillende verhaallijnen doorheen de Bijbel. Het koninkrijk van God is natuurlijk de belangrijkste rode draad. Maar ook het huwelijk is zo’n groot thema. Niet alleen Adam zoekt een partner in het Paradijs, maar ook Jezus zoekt een bruid, vindt haar en trouwt uiteindelijk met haar. Er zijn ook andere terugkerende thema’s zoals de verbonden én die eindeloze reizen.

Nooit settelen
In Genesis 3 begint de reis al. Weg uit het paradijs de wijde wereld in. Daarna gaat de ene na de andere steeds weer op weg. Abraham krijgt de opdracht om alles achter te laten en te vertrekken naar onbekend land. Reizen, rondtrekken, zwerven en onderweg zijn zonder een echt thuis. Jaren later verlaat Gods volk Egypte en begint aan een uitdagende reis naar het Beloofde land. Zodra het Gods volk eindelijk een beetje gesetteld is, vangen de pelgrimstochten naar Jeruzalem aan. Na verloop van tijd breekt de onrust uit en beginnen de tijden van ballingschap. Weer onderweg. Altijd maar weer op reis.

Kom en volg Mij
Ook het Nieuwe Testament is een reisverhaal. Niet alleen de tocht die Jozef en Maria maken naar Bethlehem of de gigantische zendingsreizen van Paulus. Vooral de uitnodiging van Jezus Zelf om op weg te gaan, is de grootste expeditie. De woorden ‘Kom en volg Mij’ roepen op tot een levenslange trektocht. Precies zoals de discipelen samen met hun Meester heel Israël meerdere keren doorkruisten. Kom in beweging, ontdek en leer terwijl je onderweg bent. Blijkbaar gaat het niet zozeer om het reisdoel dan wel de lessen die onderweg leert.

Strand en paella
Ik weet niet hoe jij reist. Wanneer je met de auto naar Spanje op vakantie gaat, kun je dan genieten van de weg er naartoe of irriteer je aan elke minuut vertraging en is je blik alleen gericht op het strand en de paella? Ik moet altijd moeite doen om te genieten van de route naar ons vakantieadres. Wij zijn in Europa in heel veel zaken enorm gericht op het doel. Daar ligt onze focus en alleen bij de finish vinden we onze vreugde. Jezus leert ons juist om te genieten van de reis en te beseffen dat je al reizend groeit, verandert en gevormd wordt. De belangrijkste lessen leer je onderweg, niet op je bestemming!

Genieten en leren
Ik wens je toe dat je geniet van de eindeloze wandeltocht achter Jezus aan. Met vallen en opstaan, soms zonder te weten waar het heengaat, maar vol overtuiging dat er geen betere plek is dan in de voetsporen van Jezus. Flinke bergen én diepe dalen. Het zijn altijd hemelse reizen en koninklijke tochten. Stilstaan en settelen is geen optie. Ik wens je toe dat je opnieuw op reis gaat in 2023 al reizend achter de Koningszoon. Wij verlangen zo enorm om aan te komen in het hemelse Jeruzalem, de volle doorbraak van Gods koninkrijk. Toch kunnen we nu al genieten en zoveel leren van de reis die we in deze fase maken.

Tussenstation en belangrijke schakel
God is ook steeds onderweg. Kerst is een tussenstation in de route die God gaat. Hij begon met de schepping en wandelde met de mens op aarde. Door de zonde moest Hij zich terugtrekken, maar maakte een nieuwe reis naar deze aarde in Jezus. Kerst is deel van de reis die God maakt. Ruim dertig jaar later maakt Jezus de omgekeerde reis naar de troonzaal, maar gelukkig settelt Hij daar niet en komt weer terug. Onderweg ontvouwt zich Gods ultieme meesterplan.
Laat Kerst je meer dan anders inspireren om te genieten van de reis en te beseffen dat elke tussenstap van belang is voor het einddoel. De geboorte van Jezus is uiterst belangrijke schakel in Gods meesterplan. Laat 2023 dat ook voor jou zijn!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

8 reacties

 1. Omdat de reis minstens zo spannend is als het doel heeft God de mens campers en Harley Davidson motoren laten uitvinden. Ik dank God er voor. Het maakt de reis met Hem zoveel mooier.

  • Ja de reis is spannend terug kijkend zie je de lessen die je hebt moeten leren en de stappen die je hebt moeten zetten. Uit komst is altijd groei naar een hoger niveau en uitzicht zie je eind van de rit . Prachtig! Als je altijd met God mee reist
   Groeten Evelien v R

 2. Dankjewel Martin en Karin en alle leden van Royal MIssion plus mijn familie in de Heer ik ben iedere dag dankbaar dat ik met Hem op reis mag gaan, en al is de reis met vele struikelstenen ik weet dat ik vroeg of laat die ene Hoeksteen zal ontmoeten.
  Ik wens iedereen een Zalige Kerst dat we de Here in blijdschap moge verwachten en een mooi nieuwjaar vol met Liefde en blijdschap

 3. Al van klein af aan werd meegesleurd door mijn moeder om booedschappen te doen op de grote markten op Jakarta tot en met de familie feestjes deelnamen die op andere steden plaatsvonden. Onderweg in de bus of microlet ( kleine vervoermideel) geleerd van moeder door gewoon het gesprek te voeren met de andere mensen over het leven en het land maakte de reis korter en dat op het moment van gesprek dat de anderen misschien toch hun hart kunnen luchten aan onbekenden en of dat ze een andere kijk kunnen krijgen wanneer ze ongevraagd en niet wetend advies gekregen: ongedwongen situatie. En bovendien wanneer iedereen uit de bus stapte elkaar de verdere goede reis wensen. Soms mis ik dat wel. Want als ik nu in de bus zit kijkt niemand naar elkaar, lijkt het vergezocht of als of zelf een schande is als je iemand begroet.
  Ik hoop dat ik mijn eigen kenmerken nog mag blijven doen en behouden door gewoon bij ieder situatie mensen begroeten en veilig reizen wensen.
  Ik hou dus van reizen toen ik nog geen gezin had ging zelf de steden bezoeken, praatjes maakte met mensen in de trein of bus. Zonder zorg en de omgeving verkennen.. ervaring en herrinering die blijven. En wetende dat God mij altijd beschermt en begeleidt naar ik ook naartoe ga.
  Ik wens jullie allen de Royal Mission grote familie een gezegende feest dagen toe. Alle goeds in de komende jaren : Gods zegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven