The Chosen

De laatste weken zijn mijn vrouw en ik in de ban van de serie ‘The Chosen’. De eerste dramaserie ooit over het leven van Jezus. Het bekendste verhaal ter wereld wordt op hedendaagse wijze vertelt, vanuit het perspectief en de levens van de mensen om Jezus heen. De serie is van knetterhoge kwaliteit en je wordt als het ware meegezogen in de wereld van de discipelen en onze prachtige Koning Jezus.

Hoogste doel
Volgens de wereld is het hoogste doel in dit leven: zelfontplooiing. Het gaat erom dat jij je ontwikkelt en de persoon wordt die jij wilt zijn. Als ik luister naar de boodschappen in de kerk lijkt het hoogste doel wat gecommuniceerd wordt: heiligheid en stoppen met zondigen. Beide zijn incorrect. Het hoogste doel in ons leven is niet zelfontplooiing en het hoogste doel van het christelijke leven is niet stoppen met zondigen. Beide zijn een vrucht van het échte hoogste doel in dit leven. Namelijk het kennen van Jezus en discipel zijn van Hem. Het verbonden zijn met Jezus en het leven wat hieruit voortvloeit zorgt voor de ultieme vervulling van jouw bestaan. Je wordt de persoon die God al voor de grondlegging der wereld voor ogen had. En je leeft een leven geleid door Gods Geest in kracht en heiligheid.

Geen nieuwe set leefregels
Soms kan het lijken alsof wij in Jezus opnieuw een set leefregels hebben ontvangen. Of een nieuwe ‘weg’ die wij mogen volgen. Jezus wordt hiermee gedowngraded tot een inspirerend voorbeeld. Maar Hij is zóveel meer. Hij is niet enkel een prachtig voorbeeld of een profeet. Hij is de Christus, de Messias, de Zoon van de levende God. Hij is Immanuel; God met ons. Het geheim van het christelijke leven zit niet in mijn wil of eigen kracht om te worden als Jezus. De kracht zit in zijn opstanding, waardoor Hij nu leeft in mij en zijn leven leeft door mij. Hiermee leef ik een leven als Jezus maar niet in eigen kracht. Mijn taak is simpelweg: verbonden zijn met Hem – Johannes 15:4.

Leven als discipel
Jij bent onderdeel van ‘the Chosen’. Jij bent uitgekozen door Jezus om een kind te zijn van God de Vader, en een leerling van onze Messias door de kracht van de Heilige Geest. Het leven van de discipelen, gewone mensen zoals jij en ik zoals dat zo mooi verfilmd wordt in de serie, is een uitnodiging voor het leven waartoe jij en ik geroepen zijn. Maar hoe dan!? Eén van onze grote pijlers bij Royal Mission is discipelschap. Hierom kan het bijna niet anders dat onze eerste conferentie in het nieuwe jaar gewijd is aan dit thema. Leven met Jezus is méér dan bekering. Het is een prachtig groei- en veranderavontuur in de voetsporen van de Meester. Jezus nodigt je steeds weer opnieuw uit om je comfortzone te verlaten en te ontdekken dat Zijn beloften waar zijn. Spannend en schitterend! Dat levenslange traject van transformatie en meer op Jezus gaan lijken, noemen we discipelschap. Niet alleen naar de kerk gaan, maar dagelijks achter Jezus aan. Tijdens deze 2-daagse, 27-28 januari, willen we je helpen om te groeien als volgeling van Jezus en anderen daarin mee te nemen.

Begin het nieuwe jaar goed
De indrukwekkende serie ‘The Chosen’ is al in 156 landen te zien en door meer dan 110 miljoen mensen bekeken. Vanaf 15 december is de serie ook wekelijks te zien op NPO Start of meteen helemaal op NPO Plus. Sluit het oude jaar goed af en begin je nieuwe jaar goed. Daarnaast nodig ik jou uit, en moedig ik je aan om je vandaag nog aan te melden voor onze conferentie in januari. Laten we samen groeien in een leven als discipel van onze prachtige Koning. Ik hoop je daar te zien!

Lees hier meer over en meld je aan voor de Groeiconferentie ‘Leven als discipel’ van 27 en 28 januari 2023.

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

14 reacties

  • Hey Josephine, bedankt voor je twee reacties. Jammer dat je het zo ervaart. Ik geloof in de kracht van de serie vanwege de overeenkomsten, niet de verschillen. Ik ben door deze serie nog meer onder de indruk van Jezus dan voor deze serie. Of je nu mormoon, christen, ongelovig, moslim etc. bent, ik geloof dat deze serie van waarde is voor iedereen. Daarnaast ben ik benieuwd: is jouw mening gebaseerd op wat je hebt gelezen of het zien van de afleveringen? Zegen.

   • Hoi Robbie. Ik heb een aflevering gezien en had het idee dat er iets niet klopte, ben op onderzoek gegaan. Als je naar de verschillen kijkt wie Jezus is voor een Mormoon is, dan is dit niet de Jezus die ik ken en lees wie de Bijbel zegt wie Hij is. Daar draait nu alles om. Zij schetsen niet die Here Jezus dus is het een valse Jezus. Maakt wel degelijk uit wat de verschillen zijn! Waarschuwt de Bijbel niet genoeg over een valse leer . De grens is vaak zo dun en wanneer je niet consequent bent is het gevaar dat je op een dwaalspoor wordt gezet,. Satan is de beste in have waarheden vertellen.

    • Dallas Jenkins is geen Mormoon, maar een Evangelical Christian. Hij heeft meermaals gereageerd op het idee dat de serie wordt beïnvloed door Mormomen. De serie wordt uiterst zorgvuldig samengesteld en heeft reeds vele malen mensen tot Christus gebracht en/of hun geloof versterkt. Dat lijkt mij bijzonder positief in deze donkere wereld waarin Jezus steeds minder bekend is bij steeds minder – vaak jonge – mensen. Alles wat mensen aanzet en stimuleert om de Bijbel te lezen lijkt mij een goed initiatief. Dus waarom deze negatieve opmerkingen. Kijk eerst eens wat meer afleveringen en afleveringen over de manier waarop de serie ontstaan is en wat de bedoeling ervan is. Luister eens naar hoe de producers in conclaaf gaan met historici, messiaanse joden en vooral met de Bijbel. Hoe voorzichtig ze de personages tot leven proberen te brengen en wat hun boodschap daarbij is. Het is nooit de bedoeling geweest van Dallas Jenkins om de Bijbel letterlijk in beeld te brengen. En dat kan hij prima uitleggen in de talloze berichten die hij daarover heeft gemaakt. Het is een zegen dat door deze serie vele mensen aan het denken zijn gezet. Het is dan ook voornamelijk bedoeld voor mensen die niet of niet meer geloven. Jezus zei het zelf: ik kom niet voor de gezonden, maar voor de zieken.
     Dus .. als je zo overtuigd bent dat je zelf de enige en ware manier van geloven hebt, kijk er dan niet naar. En laat anderen via deze serie misschien tot net zo’n zuiver en waar geloof komen. Al is het er maar één.

     • Hoi JoAnn Als je de info link had gelezen dan had je ook gelezen dat de serie tot stand is gekomen door een Christen idd Dalles Jenkins en een aantal Mormonen die het vooral de financieen voor hun rekening hebben genomen. Verder doet het er niet toe wat wij er allemaal van vinden het gaat erom of het naar Gods woord is! We kunnen ellelange discussies houden maar je zal altijd voor en tegenstanders hebben, uiteindelijk is het je eigen verantwoording om bep dingen toch te zien of te lezen. ps ik heb nooit gezegd dat ik perfect ben, en precies ik kijk er niet naar! Wel denk ik als wij ons aan Gods woord houden dan is dit het zuiverste dat je kan hebben.

   • En dat is precies waar Royal Mission de must in gaat. Zoeken naar de overeenkomsten leidt tot 1 wereldreligie. De antichrist wordt op deze wijze in het zadel geholpen. We worden in de bijbel niet opgeroepen om overeenkomsten te zoeken, maar om Zijn wil te doen. Royal Mission laat zo duidelijk zien dat het behoort tot de NAR, waar feitelijk alle religies, de rooms-katholieke kerk en ook de pinksterbeweging toe behoort. Jullie brengen een valse leer.

  • Hai Josephine, goede argumenten, ik had al eerder kritiek gehoord, nadat ik de eerste serie afleveringen met groot genot heb gekeken. Deze onderbouwing helpt mij om de kritiek in het juiste licht te zien en misleiding over wie Jezus is lijkt mij sowieso niet wenselijk.

   Desalniettemin vind ik wat Robbie deelt prachtig.

   lieve groet, Nienke

 1. Wij zijn ook fan! Zo beeldend gemaakt hoe Jezus leefde, hoe hij altijd koos voor de weg van liefde en hoe hij relatie boven regels verkoos. En wat je schrijft: Jezus is nog zoveel meer. Jezus is de sleutel, de weg, de waarheid, Jezus is het leven! Heel tof hoe jullie mensen enthousiast toerusten🙏🏻 Bless!🙌

 2. Wat RM doet, doet niet ter zaken van het onderwerp The CHosen. Een serie die beinvloed is door mormonen is niet opeens christelijk, door een christelijke sausje die ze eroverheen doen maakt het niet opeens helemaal oke. Het gaat erom waar je naar kijkt en wat je gelooft. Er zijn belangrijke verschillen tussen Christenen en Mormonen en de hoofdpersoon is de Here Jezus, en daar ligt nu juist het verschil. Doe onderzoek in wat het mormoons geloof nu precies inhoudt, genoeg info op internet.

 3. Hoi Robbie ik zag net een trailer over de serie The Chosen, keek ernaar, had enthousiaste meningen gezien….kreeg een naar gevoel erbij….. en toen opende ik mijn mail….las jouw stukje, en dacht: Heer laat er alleen goede dingen uitspringen als mensen hongerig naar Jezus’leven kijken! Draai alles om naar Uw Koninklijke wil, en red de mensen van de dood, leer ze Uw liefde en genade, dan werkt alles dus mee ten goede!!!!! Hij is echt en opgestaan, dat is het Evangelie voor iedereen, liefs en groeten van Cathrien Wijbenga

 4. Dank voor het delen van deze link, Josephine. Ik was op zoek naar antwoorden op vragen die ik had over The Chosen. Dank u wel

  Dank , Robbie voor deze blog. Dank Royal Mission voor het werk dat u doet in God’s koninkrijk hier op aarde. We mogen biddend gaan, God kent ieders hart….
  Het zijn moeilijke tijden, we moeten dicht bij Hem, en bij Zijn Woord blijven. Dan is het goed♡

 5. Ik ken de serie niet, heb wel van deze titel gehoord en n.a.v. de reacties wil ik reageren op de titel: The Chosen. Wij zijn gekozen door GOD. Dat is geen toeval, maar waarheid. Zo ervaar ik het en kun je het ook lezen. Er zijn andere waarheden, maar Jezus was in Zijn tijd ook een omstreden persoon, dat zal ook wel zo blijven. Laten we elkaar respecteren door de LIEFDE van JEZUS. Dat is en was ZIJN boodschap. Ik bid en hoop dat iedereen die zij of haar leven aan Hem wil geven, de echte waarheid, zoals Hij denkt over ons, ontdekt….
  Het is een levenslange zoektocht. Blessings for everyone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven