Uit de bubbel

Met enige regelmaat geef ik aan verschillende doelgroepen les over het brengen van het evangelie van het Koninkrijk en licht-zijn in de duisternis. Dat is heel mooi om te doen, maar soms bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel. De meeste mensen aan wie ik lesgeef hebben namelijk een baan in de maatschappij of zitten op school. Voor mij geldt dat ik in een christelijke bubbel leef, werk en beweeg. Het maakt dat ik soms het idee heb dat ik geen recht van spreken heb. 
 
Tennisvereniging 
Aangezien ik niet van plan ben om een baan buiten de bubbel te gaan zoeken, heb ik er een aantal jaren geleden voor gekozen lid te worden van een tennisvereniging. Ik heb vroeger veel getennist en ik vond het leuk om het spelletje weer op te pakken. Nu had ik ervoor kunnen kiezen om af en toe een baan af te huren, maar het leek mij goed om bewust lid te worden van de vereniging. Daar horen verplichtingen bij zoals periodiek de kantinedienst voor mijn rekening nemen en na een competitiewedstrijd meedoen aan de nazit. Het verbaast me vaak hoeveel biertjes er doorheen gaan tijdens zo’n avond. Laat ik het zo zeggen; de calorieën die zojuist zijn verbruikt bij het sporten worden door een aantal teamgenoten ruimschoots gecompenseerd tijdens de nazit. 
 
Naam van Jezus 
Hoewel ik van nature vrij introvert ben, moet ik eerlijk zeggen dat ik het een verademing vind om mensen te spreken buiten de christelijke bubbel. Ondanks dat op de tennisbaan de naam van Jezus minstens zo vaak wordt genoemd als tijdens een gemiddelde eredienst die ik bezoek, zijn sommige ontmoetingen heel bijzonder en waardevol. Even geen geestelijke open deuren of cliché antwoorden op kwetsbare levensvragen.  
 
De bubbel uitleggen 
Het wordt soms een beetje ongemakkelijk als ik moet uitleggen wat voor werk ik doe. Hoe leg ik, aan iemand die niets met de kerk heeft, uit waarom er elk jaar jongeren uit heel Nederland naar Drachten komen die een jaar lang intern een vormingsschool volgen omdat ze een verdieping willen in hun geloof. Dat ze bereid zijn daar een jaar apart voor te zetten en daarin willen investeren. De vraag die ik vaak krijg is of het wellicht probleemjongeren zijn waar ik mee werk, aangezien ze gevormd moeten worden. Ik voel dat ik dan mijn bubbel moet gaan uitleggen aan mensen buiten die bubbel. 
 
Diep fries 
Onlangs, tijdens de nazit van een competitiewedstrijd, kreeg ik een bijzonder gesprek met een teamgenoot. Hij had mijn naam gegoogeld omdat hij toch wel wat meer wilde weten over wat ik allemaal voor werk doe. Hij had ontdekt dat ik in kerken spreek en dat vond hij bijzonder. De man is een prachtige authentieke, grofgebekte (diep) fries, die ervan houdt om kleurrijk te vertellen over wat hij vroeger allemaal heeft uitgespookt. Kortom iemand die ik in mijn bubbel niet gauw zou tegenkomen.  

Begraafplaats 

Hij kwam wat dichter bij mij zitten, omdat hij een belangrijke vraag voor mij had. Hij begon te vertellen over een paar bijzondere gebeurtenissen in zijn leven. Zo was hij bij een begrafenis van zijn neef. Tijdens de plechtigheid op de begraafplaats was er een witte roofvogel die hem de hele tijd aankeek. Toen de samenkomst voorbij was vloog hij weg. Dat heeft hij als heel bijzonder ervaren. Korte tijd later was hij op vakantie in Limburg om daar te toeren met zijn cabrio. Hij besloot naar Margraten te gaan om daar de militaire begraafplaats te bezoeken. Terwijl hij daar rondliep zag hij dat het op één plek aan het regenen was. Overal was het droog behalve op die plek. Omdat hij het zo’n bijzondere gebeurtenis vond ging hij en dag later weer naar deze begraafplaats. Tot zijn grote verbazing gebeurde het opnieuw. Weer was er regen op één plekje, terwijl het verder overal droog was. 
 
Bak koffie 
Hij had tranen in zijn ogen en hij zei: “Wat anderen daar ook van zeggen, ik weet zeker dat dit iets van boven is. Er moet meer zijn tussen hemel en aarde en volgens mij kun jij mij vertellen wat dat is.” Ik vertelde hem dat ik geloof dat er een God is waar je een relatie mee kunt hebben en dat ik ook geloof dat deze gebeurtenissen laten zien dat God naar hem op zoek is en hem roept. Hij zei: “Ik zou hier heel graag met jou over willen doorpraten. Kom je gauw een bak koffie bij me drinken?” 
 
Echte ontmoetingen 
Dit heeft niets met evangelisatie-strategieën te maken, maar met echte ontmoetingen buiten de bubbel. Ik had ervoor kunnen kiezen om te weer te gaan tegen vloekende tennissers of een statement te maken tegen alcohol misbruik, maar dat is taal vanuit mijn veilige bubbel. Zonder oordeel mensen ontmoeten, plezier maken met elkaar en luisteren naar elkaars verhaal, maakt dat God en zijn Koninkrijk op een natuurlijke manier aan de orde komt. God trekt zich gelukkig niets aan van bubbels die wij hebben gecreëerd. Hij is ook buiten de bubbel en ik leer Jezus zelfs weer beter kennen in hoe Hij zich laat zien aan een (nog) niet gelovige teamgenoot.   

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

12 reacties

 1. Wauwww het is zooo waar buiten je veilige christelijk leven ontmoet je de verhalen die midden in de maatschap zich voor doen. Je mag zonder oordeel naar luisteren en God door je heen laten werken wat je moet zeggen. Precies wat je zij ik ken een God waar je een relatie mee kan l hebben. Ik zie hem al denken !!
  Groetjes Evelien

 2. Dankjewel voor het delen van dit verhaal Martin, Ook als ik niet over Hem spreek, spreekt Hij, en zet je op onverwachte momenten buiten je bubbel aan het werk voor Zijn Koninkrijk. Het geeft me een stuk ontspanning als ik dit lees, het hangt niet van mij af. Hartelijke Groet Jetty.

 3. Uiteindelijk zal elke knie zich buigen voor de grote koning
  Kijken om je heen en verbinding maken daar is het waar om gaat mooi Martin

 4. Hoi Martin, zie je nou wel hoe veel God houdt van ALLE mensen? En hoe graag hij jou en mij wil inzetten om te bevestigen aan die mensen dat Hij ECHT bestaat?
  Zegen en wijsheid voor jou!

 5. Geweldig he dat je op een onverwacht moment iemand mag ontmoeten die hongert naar de levende God, terwijl die persoon dat zelf nog niet beseft. God zelf wijst hem de weg via jou Martin.

 6. Prachtig beschreven Martin over hoe je ondanks je “bubbel” contact maakt met ongelovigen in een sportieve omgeving.
  Het is zo herkenbaar omdat ik zelf volleybal en in de “derde helft” bijna altijd tot mooie gesprekken kom met mijn mede teamgenoten (koninklijke gesprekken).

 7. Niet wereldvreemd, maar wereld vriend ( schap)
  Maken!
  Actief in de wereld is waar Jezus juist wil spreken!
  Dus lekker doorgaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven