Heb je naaste lief als….

Vanwege mijn burn-out heb ik lang in therapie gezeten. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik veel te veel bezig was met wat andere mensen van mij vinden en wat de wereld van mij verwacht. Het medicijn van therapeuten en psychologen komt tegenwoordig vaak op het volgende neer: ‘’Het gaat er niet om wat de mensen van je vinden en wat de wereld van je verwacht, het gaat erom wat jij van jezelf vindt!’’ Dit lijkt dé oplossing te zijn in deze tijd. Ik ben erachter gekomen dat hier een valstrik in zit.

Zelfliefde
Zelfliefde is een populair thema vandaag de dag. Ik geloof erin, 100%, maar er zit ook een gevaar in. Liefde voor jezelf is namelijk, net als bijvoorbeeld je identiteit halen uit wat andere mensen van je vinden of uit je carrière, geen duurzame bron voor je identiteit. Paulus openbaart ons een revolutionaire weg naar de vervulling van onze identiteit in 1 Korinthe 4:3-4. Hij zegt hier: “In mijn identiteit kan het mij niets schelen wat de mensen van mij vinden, het maakt mij niet uit wat de wereld van mij verwacht maar ik ben ook niet meer bezig met wat ik van mezelf vind. Het oordeel of ik iemand ben of ertoe doe ligt in de uitspraak van God over mij.” Wow.
Ik kwam erachter, hoe goed het advies van de therapeut ook was, dat ik aan mijn eigen lat ook niet kon voldoen. Mijn mening over mij schoot ook tekort. Als ik mijn eigen lat niet haalde veroordeelde ik mezelf. Als ik de lat voor mezelf vervolgens lager legde voelde dit als falen. Maar hoe komen we dan op die plek van die duurzame Bron?!

Een nieuw gebod
Jezus zegt in Johannes 13:34: “Een nieuw gebod geef ik jullie, namelijk: heb je naaste lief zoals Ik jou liefheb.’’ Wat was het oude gebod? Heb je naaste lief als jezelf. Jezus weet ook dat putten uit eigen liefde een bron is die ook opdroogt. Daarom roept Hij ons op om eerst verbonden met Hem te zijn. Eerst zijn liefde te ontvangen en díe liefde door te geven. Niet putten uit een bron in jezelf maar een Bron wiens water eeuwig leven geeft. Vanuit zijn liefde voor jou ontstaat liefde voor jezelf.
Diegene wiens mening er het meest toe doet houdt onvoorwaardelijk van jou, jij bent zijn meesterwerk. Vanuit die onvoorwaardelijke liefde mag jij ook jezelf onvoorwaardelijk liefhebben om vervolgens die liefde te laten overstromen naar de ander. Een liefde die nooit opraakt want Gods liefde voor jou raakt nooit op. Heb je naaste lief zoals Jezus jou liefheeft.

The aim of Gods love
Het begint allemaal bij Gods liefde. Ik heb geleerd om Gods liefde te ontvangen door simpelweg tot stilstand te komen en God te vragen mij te bedienen met zijn liefde. Eén van mijn favoriete sprekers Bill Johnson heeft mij geleerd om mijzelf ‘The aim of Gods love’ te maken; het doelwit van zijn liefde. Hoe ziet dit eruit? Als ik weer eens worstel met mezelf zet ik soms rigoureus mijn auto aan de kant en word een moment stil. Ik sluit mijn ogen, open mijn handen en vraag God mij te vervullen met zijn liefde. Ik maak van mijzelf als het ware een dartbord waarop God zijn pijlen van liefde kan schieten. Soms duurt het even maar Hij is er altijd. Vanuit die liefde van God ontstaat liefde voor mezelf en voor de ander. Probeer het maar eens, word een moment stil en vraag God om je te vervullen met Zijn liefde.

Groeien in je relatie met God
Wellicht vind je het vormgeven van je relatie met God wel iets heel lastigs, misschien ben je het vuur van de eerste liefde kwijtgeraakt of je verlangt ernaar om nog dieper te gaan in intimiteit met onze Papa. Hoe je er ook in zit op dit moment, dit is waar jij voor gemaakt bent! Wij helpen je graag. Wij hebben besloten onze allereerste gratis open cursus in onze nieuwe zaal te wijden aan het aller-aller-allerbelangrijkste thema: jouw relatie met God. Dit is het fundament van onze organisatie en de basis van alles wat wij doen. In 3 woensdagavonden nemen we je mee op een prachtige ontdekkingstocht naar een diepere relatie met God. Geen systeem of methode, geen schuldgevoel of keurslijf, maar groeien in een hechte en hartverwarmende band met de Allerhoogste. Een unieke liefdesband vol van vertrouwen en verrassing zoals Hooglied het verwoordt: ‘Ik ben van mijn lief en mijn lief is van mij’ (Hooglied 6:3). Juist wanneer de donkere maanden weer aanbreken is het belangrijk hier weer bij terug te keren. Twijfel dus niet en schrijf je vandaag nog in via deze link: Groei-cursussen – Royal Mission

Ik hoop je te zien in november!

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

12 reacties

 1. Woow Robbie. Wat super, super herkenbaar! Maar wat een bemoedigend boodschap schrijf je hier. Ik zie uit naar de cursus. CU

 2. Is zo waar! De liefde is niet van zelf sprekend als je het alleen bij jezelf zoekt. Kan zo in 1 keer zijn uit geblust. Maar het is belangrijk om in de liefde te komen bij God want hij vindt jou goed en je bent OK. Het is niet dat ik mij zelf lief vind of wat de ander daarover zegt! Maar het over valt mij dat die liefde ineens weg is! Dan kan ik inderdaad alleen stil staan en mij over geven aan zijn liefde. Heer ik heb u zo nodig. Bedankt voor jou bemoedigende woorden Biobby🙏Veel zegen wens ik jou

  Groetjes Evelien

 3. Dank Robbie, dit was zo raak. Had de Here vanmorgen gebeden toen ik de tekst las, kom allen tot Mij die vermoeid en belast zijn. Ik voelde me moe en belast. Gaf het aan de Heer en toen las ik jouw blog. Worstel zo met mezelf, dat ik faal en loop mezelf voorbij in het zorgen voor andere en toch doe ik het niet goed. Terug naar de Bron om mijn tank weer te laten vullen met Zijn liefde.

 4. Dankjewel robbie, het bemoedigd me om te blijven kijken naar Wat God zegt over mij, om met zijn liefde naar mij zelf te blijven kijken, en ook naar de ander!

 5. GODS LIEFDE OVERWINT ÁLTIJD ,ONMISBARE ZEGEN 👐 IN HERSTEL🙏 LIEVE BEMOEDIGE DE📖BROEDER ROBBIE🫂,ONZE 👑JEZUS, IS MEER DAN GENOEG💪,🙏VANUIT JEZUS AUTORITEIT, ZIJN MACHTIGE ÉN KRACHTIGE NAAM, NAAM BOVEN ÁLLE NAMEN,AMEN, AMEN, AMEN!!.

 6. Heerlijk die Jip en Janneke taal van jou Robby om iets heel menselijks en herkenbaars te verwoorden ( even zonder Zijn Liefde zijn/ wees als een dartboard) waardoor het lege gevoel om te buigen is naar hoe Hij je opnieuw kan vullen met Zijn Liefde. Deze verwoordingsstijl heeft Hij jou gegeven als talent, waardoor herkenning en bemoediging worden geboren bij mij en anderen. Top parel van de Allerhoogste.

 7. Venendaal is zoo ver vanuit Belgie – Gent ! ! ! Het gaat me niet lukken om erbij te zijn. Dus kijk ik verlangend uit naar een online cursus.
  Geweldig wat jullie doen om mensen te bemoedigen.

 8. Hoi Robbie, ik heb geen auto om aan de kant te zetten haha, maar wel tijd om als gepensioneerde vrouw in dienst te mogen staan van Vader!
  En door jullie cursussen en ook door ander onderwijs heb ik mogen ontdekken wie God is en hoe groot Hij is en hoe Zijn harteklop voelt als ik tegen Hem aanleun…..net onder stofzuigen zoooooo aangeraakt, kon alleen maar brullen: glorie, glorie, glorie, dat was vanmorgen ook al eerder het geval.
  Dank je wel voor de reminder, Jezus draait ALLES om, zo lief! Zegen en groet

 9. Als je meetlat jezelf is,hangt het af van wat je hebt meegekregen aan liefde en is dat jouw meetlat.liefde wordt pas bijzonder als de meetlat,voorbeeld nij Jezus ligt

 10. Je hebt gelijk Robbie. Het veiligste plekje is in de armen van de Vader. De rust en liefde die je daar vind is bovennatuurlijk en puur.
  Gods zegen jongen blijf in Zijn Liefde!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven