(On)gelovige Thomas

Op de een of andere manier vind ik Thomas een inspirerend persoon. Als het over hem gaat, gaat het vaak over zijn ongelovige kant. ‘Ongelovige Thomas’ is zelfs een uitdrukking. Ik vind alleen echt dat we de man daarmee tekort doen.

Stellig
Misschien komt deze verdedigdrang in mij voort uit het feit dat ik me soms herken in Thomas. Het ene moment zien we Thomas vol geloof en passie als hij tegen zijn medediscipelen zegt: ‘Laten ook wij gaan om met Hem te sterven.’ (Joh. 11:16) En het volgende moment ziet hij het allemaal niet meer vliegen en zegt hij: Als ik niet zie en voel ‘zal ik beslist niet geloven’ (Joh. 20:25).
Zo heerlijk stellig ook. Herken je dat? Wat een gepassioneerd mens!

Het plan van God
Weet je, soms heb ik echt momenten, dan sta ik met m’n neus overal bovenop. Dan zie en ervaar ik wat God aan het doen is. Ik absorbeer mooie getuigenissen over hoe God precies het goede gaf op het goede moment. Ik vind het heerlijk om God te aanbidden, tijd voor Hem te maken, tijd met Hem door te brengen. Maar soms… (en vergeef me mijn stelligheid).. maar soms begrijp ik er ook zó helemaal niks meer van. Dan denk ik dat ik het plan van God even helemaal begrijp. Dan past het precies en lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Vol verwachting zet ik dan een stap in geloof en dan… gebeurt er ogenschijnlijk gewoon he-le-maal niks.

God maakt geen fouten
Na zulke ervaringen zijn wij er als christenen heel goed in om het allemaal recht te praten. Dan bemoedigen we elkaar met mooie teksten dat alle dingen meewerken ten goede. Dat we straks zullen zien en begrijpen waarom dit nu zo loopt en dat je dan ook zult zien en begrijpen dat dit uiteindelijk de beste weg was. En daar zit ook iets moois in. Ik proef daar een verlangen in om goed over God te spreken. En terecht, want God ís goed! En Hij maakt geen fouten.

Als een hert
Maar soms zie je dat dus even niet. Dan is er alleen maar pijn en teleurstelling. De kunst is om het ervaren van tegenslag niet te verwarren met Gods afwezigheid. Dus dat wilsbesluit maak ik dan. Hoe irritant onbegrijpelijk God soms ook is, Hij is ook goudeerlijk. In het boek wat Hij ons heeft gegeven als onder anderen een anker in dit soort tijden, lezen we over mensen die precies hetzelfde hebben ervaren. Dan ben je dus ineens heel blij met een Thomas in de Bijbel en herken je je helemaal in zijn uitspraak: Als ik niet zie en voel ‘zal ik beslist niet geloven’. (Joh. 20:25) Dat is niet ongelovig, dat is verlangend. Dat is honger naar God. Als dat hert dat verlangt naar water, weet je wel.

Mijn Heer en mijn God!
Thomas raakte me zó, middenin m’n geestelijk dip. Er zijn er meer zoals ik! En Jezus veroordeelt het niet. Natuurlijk is het sterker om te geloven zonder te zien, maar het verlangen om het wél te mogen zien is niet fout. En onder de stroom van frustratie die ik dan soms uit naar God (en soms ook naar mensen om me heen), zit een diep verlangen naar meer van Hem. En Hij weet dat. En dan komt Hij. Zelfs als mijn deurtjes dichtzitten en ik het even niet meer zie. Zo goed is onze God. Mijn Heer en mijn God! Jouw Heer en jouw God.

Over Annieke de Jager

Getrouwd met Matthijs, houdt van tuinieren, is gek op paarden en bij Royal Mission werkzaam als officemanager.

13 reacties

 1. hallo ik zag een keer een irakees in Bagdad in oorlogstijd en die zei dat thomas zijn gemeente gesticht had.Ik vond dat 2000 jaar na je dood nog een gemeente over is wel een wonder

  • Wat mooi! Dat zou inderdaad getuigen van een krachtige start en een verwachtende gemeente.

 2. Mooi stuk dank je wel voor het delen, ben wel benieuwd, wat als je je ogen sluit en ziet en voelt voordat de manifestatie van geloof daar is. Zou Thomas dan geen gelijk hebben over geloof als hij zegt: Als IK niet zie en voel ‘zal ik beslist niet geloven’. (Joh. 20:25) als je bid (gelooft) zonder verwachting, bid je dan wel vanuit de Geest en de waarheid? Misschien laat Thomas ons hier juist zien dat je eerst moet Geloven. En als je dat nog niet doet met je Geest (weten), je ziel (In je geest voelen) en je lichaam (In de geest; fysiek voor je zien) het nog geen Geloof (zekerheid) is. Bij Thomas, liet Jezus zich zien. Nadat Thomas hem fysiek had gezien geloofde hij, maar Jezus zegt, gelukkig zijn zij die niet (fysiek) zien, en toch geloven. Zodat wij door te geloven leven door zijn Naam.

  • Mooie omschrijving van wat geloven is, Jan. Soms heb je alleen momenten dat je dat wel weet met je verstand, maar even niet zo voelt. Dat betekent niet dat geloof er niet is, maar dat je er (bijv. door omstandigheden) even niet zo’n zicht op hebt. Dan is het bemoedigend dat er ook in de Bijbel geloofshelden zijn die hetzelfde hebben ervaren.

 3. Zo herkenbaar Annieke, weer heel goed beschreven! Ik lijk er steeds minder van te begrijpen maar het vertrouwen dat het goed is en goed komt ook als je er niks van begrijpt, groeit juist!

 4. Lieverd wat top dat je dat met ons , mij deelt en wat herkenbaar. Fijn eerlijkheid …… je mag zijn wie je bent . En tevens is het een bemoediging niet alleen ik ervaar het zo , waarschijnlijk vele met mij. Maar jij hebt het lef om open te zijn , er zal wel kritiek komen, lekker laten , jij hebt je nek uit gestoken top hoor

 5. Hee lieve Annieke, heerlijk om jou blogs te lezen en te zien hoe je leeft met de Heere. Mooi geschreven en herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven