Wat de conferentie mij heeft geleerd

Vorig weekend hebben we vanuit Royal Mission voor het eerst een conferentie georganiseerd. Het was een geweldige belevenis, waarbij we veel bekenden uit het netwerk van Royal Mission hebben ontmoet. Het was bij tijd en wijle net een reünie. Er waren vier sprekers tijdens het weekend, met verschillende stijlen. De stijlen vertegenwoordigden in feite vier verschillende bedieningen vertegenwoordigd. Martin Koornstra als apostel-type met prachtige beschouwingen op wat God aan het doen is in ons land. Astrid Feddes als herder-type die met een bewogen hart mensen probeerde te helpen hun bestemming te ontdekken. Ondergetekende als onderwijzer-type met een boodschap vanuit de uiteenzetting van een Bijbelgedeelte. Zoran Spasovski als profeet-type met hele bijzondere verhalen.  

Ik moet zeggen dat ik niet vaak excentriekere mensen ben tegengekomen dan Zoran. Tijdens zijn spreken is hij onnavolgbaar in het vertellen van belevenissen. Bovendien citeert hij uit de losse pols de ene na de andere Bijbeltekst, waarbij hij exact vermeldt waar het in de Bijbel te vinden is en hij profeteert op commando ontzettend accuraat. 

Een bijzondere profetie
Ook voor mij had hij een prachtig mooi woord. Eén van de belangrijkste thema’s in mijn onderwijs en in mijn spreken is ‘vriendschap met God’. Ik vraag mezelf wel eens af waarom het zo’n belangrijk thema voor mij is. Dit is wat het eerste deel van het profetische woord van Zoran voor mij was:

“Je bent een hele goede vriend. Mensen zien jou zo. Ik zie Jezus en Hij zegt: “Ik heb een vriendschap met Martin”. Niets kan deze vriendschap verstoren. Hoe meer tijd je doorbrengt met Jezus en hoe meer je Hem leert kennen, hoe meer vrienden je zult krijgen. Meer mensen zullen jou zien als een vriend. Ik zie dit Bijbelvers voor jouw leven: “maar groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus. (2 Petrus 3:18)””

Ik realiseerde me dat de zoektocht naar vriendschap sowieso belangrijk voor mij is. Soms teleurgesteld in vriendschap en op andere momenten juist mooie nieuwe vriendschappen mogen ontvangen. Mijn hart is gevoelig voor afwijzing en dusdanig kwetsbaar dat ik vriendschap soms spannend vind. Je zult daarom misschien begrijpen dat dit woord mij raakte. Plotseling begreep ik waarom de Here Jezus het onderwerp ‘vriendschap’ prominent naar voren laat komen in mijn onderwijs en preken. Blijkbaar wil Hij zich verbinden met mijn verlangen naar (h)echte vriendschap, omdat Hij Degene is die nog sterker verlangt naar vriendschap met mij en met zijn kinderen.

Mijn denken opgerekt
Het was voor mij best even schakelen in mijn hoofd als ik de verhalen van Zoran hoorde. Ik ben in mijn bediening bezig om een vertaalslag te maken van een Bijbelgedeelte naar een publiek. Dat is een geestelijk en rationeel proces. Zoran spreek als profeet. Dat betekent dat hij bezig is om wat hij waarneemt in de geestelijke wereld te vertalen naar een publiek. Het zijn daarom soms hele beeldende en bijzondere verhalen. Een paar voorbeelden van wat Zoran heeft meegemaakt:

 • Informatie tot je krijgen uit een boek door je hand erop te leggen.
 • Geteleporteerd worden naar een andere plek.
 • In de Geest meegenomen worden naar een apart schouwspel.
 • Bijzondere engelen zien en beschrijven.

Soms deed het mij fronzen en ik weet dat veel christenen er moeite mee hebben dit soort verhalen te horen. Al gauw wordt het verwezen naar het rijk der fabelen of zelfs naar het rijk van de duisternis. We zijn echter soms wel erg selectief in wat wij Bijbels vinden en wat niet. Het Bijbelse is wat we kunnen begrijpen en wat we niet begrijpen, daarvan hebben we liever niet dat het Bijbels is. Dan zullen we namelijk moeten erkennen dat God niet alleen in theorie groter is dan we kunnen bedenken, maar dat het in de praktijk ook zo is. Dat betekent dat we ons daartoe moeten verhouden en ons begrip met betrekking tot de geestelijke wereld moeten oprekken. Dat is wat het uiteindelijk met mij gedaan heeft.

Belangrijke les
Plotseling gaan mijn ogen weer open voor wat er in de Bijbel staat over de soort ervaringen waar Zoran over sprak.

 • Ezechiël at een boekrol en hij wist de woorden van God die hij moest spreken (Ezechiël 3:1-4).
 • Filippus werd weggenomen door de Geest en was plotseling in Azotus (Handelingen 8:39-40).
 • Ezechiël wordt meegenomen in de Geest naar een dal vol beenderen (Ezechiël 37:1).
 • Jesaja ziet bijzondere engelen met elk zes vleugels (Jesaja 6:1-3)

Dit is een belangrijke les die ik heb geleerd uit de conferentie. Als ik er open voor sta en mezelf de ruimte gun in mijn denken, dan kan God zich op nieuwe manieren aan mij openbaren. Het groeien in de genade en in de kennis van de Here Jezus en het leren kennen van mezelf is daarmee soms best spannend. Dat spannende wordt avontuurlijk als het ontstaat vanuit een innige vriendschap met Jezus. Zullen we dat samen ontdekken?

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

16 reacties

 1. Wat een prachtige ervaring martin, ik had er graag bijgeweest.
  Bedankt voor het delen,het bevestigt maar weer hoe groot God is

 2. Iemand als Zoran hadden wij echt nodig om ons weer duidelijk te maken dat al wat in de bijbel staat klopt en niet alleen wat we begrijpen. En Martin jij was ook geweldig, we kijken nu dikwijls met de verwondering van een kind en zeggen “huuh”

 3. Prachtig verwoord.
  Wat jij maar ook ik geleerd hebben is dat God groter en onvoorstelbaar creatief is om ons mee te nemen in zijn liefde voor ons en vriendschap met ons.
  Inderdaad gaan die bijbelgedeelten die jij noemt ook voortdurend door mijn hoofd. Zou God dat alleen toen gedaan hebben of is dat ook voor ons nu in de 21e eeuw van toepassing?
  Ik fronste ook even met mijn hoofd toen hij zei dat je de grond moest zegenen. Omdat ik veel op het land werk, sprak mij dit zeer aan.
  Maar dat Zoran dan iets zwarts uit de grond ziet komen wat omhoog stijgt en hij nieuwsgierig als hij is er in de Geest achteraan vliegt om vervolgens te zien dat het op zijn huis neervalt, toen dacht ik mmm…
  Maar toen belde zijn vrouw om hem te vragen wat hij aan het doen was.
  Hier zag ik het gevecht tussen het Licht en de duisternis.
  Ik wens je veel zegen Martin in met name Friesland.

  Ejo Smit

 4. Wat een bijzonder verhaal. En wat is er dan nog veel meer te ervaren met Hem. Zet mij echt aan het denken! Bedankt voor het delen!! Maakt mij erg nieuwsgierig naar meer.

 5. Zoran was 22-3-2022 in kom en zie speak daar en God openbaarde de profetiche in Zoran bizonder openbaaringen in ons midden na afloof riep zoran mensen op die een ongenezelijke ziekte hadden ook ik heb een bemoeding gehad God gaf de opdracht veel te slapen in die slaap gaat God mij genezen met een woord uit joh IK BEN De WEg En WaarHeid ging ik bij naar huis Gods gedachten zijn veel hover dan mij gedachten lieve groet jopie

 6. Dankjewel voor het delen Martien een mooi bijzonder verhaal met bijzondere mensen in de Bijbel, zo als wij allemaal zijn, ik merk ook dat nu ik het groeijaar ben gaan volgen ik steeds meer intimiteit met Jezus krijg en daardoor ook veel meer bijzondere momenten en vriendschappen mag beleven en toekomen, Hartelijk groet en heel veel Zegen Jolanda

 7. Fijn dat Zoran dit bij jullie mocht delen! Zelf zie ook ook heel vaak dit soort zaken als engelen, bijzondere wezens en wat ze doen bij mensen. En wat je eraan kunt doen in gebed.

  Dan leg ik het uit en mensen zien dat het werkt. Helaas worden ze na een poosje bang, gaan ze me mijden en word ik altijd uit de groep en later uit de gemeente gezet. Elke keer gaat dat zo. Daarom houd ik tegenwoordig maar mijn mond en vertel ik niets meer van het bovennatuurlijke.

  Ik ben veel anderen tegengekomen die net zijn als Zoran en ikzelf, die niets meer durven zeggen van wat zij zien en ervaren omdat ook zij anders uit de gemeente worden gezet. Omdat ze raar en anders zijn.

  Er zijn echt velen zoals Zoran. Maar die hebben in de Christelijke wereld afgedaan!

  Ik ben blij dat Zoran bij jullie wel een kans heeft gekregen! Ga zo door…

  • Satan is er alles aan gelegen om profeten de mond te snoeren. Want profeten bemoedigen en helpen ons om in het beloofde land te komen. Geef niet op Jacob.
   Voordat de Israëlieten in Sion kwamen, moesten ze door het land “Bakka” en daar is het niet fijn. Maar hou je oog gericht op Hem, Hij zal je kracht geven.
   We hebben jullie bedieningen en gaven heel hard nodig.Ik kom uit een kerk, waar veel angst was voor bijzondere gaven, vaak is het onwetendheid, angst om het fout te doen. Die angst ken ik. Maar volmaakte Liefde sluit angst, dat ben ik nu aan het leren, met dank aan Royal Mission.
   Geef nooit op. Gods zegen voor jou. Ga door.

 8. Dag Martin
  Heel mooi om deze ervaringen met ons te delen.
  Hoop zelf dat ook onze ogen open mogen gaan hiervoor om Gods Grootheid te zien en dat niet alleen maar juist voor de ander om meer mensen te winnen voor Gods Koningkrijk waar iedereen geliefd is.

  Bid vaak voor Royal Mission en wens jullie Gods Zegen toe.

 9. Hey Martin,
  Wat een mooi blog.
  Het roept bij mij wel de vraag op,
  Hoe gaan jullie ermee om qua toetsing?
  Je toetst hier zaken die deze meneer meemaakt.
  Ik heb de part time bijbelschool bij jullie gedaan en dat is geen onderwerp wat veel besproken wordt.
  Ik ben soms kritisch als er dingen gebeuren, net als je ook aangeeft.
  Hoe zorgen jullie vanuit Royal mission dat de leer zuiver/ bijbels blijft zonder invloeden die niet van God zijn? Er zijn ook stromingen/ uitingen die niet van God zijn. Het is geen kritische reactie maar een oprechte vraag.

 10. Dank voor het delen Martin! Ik hoor dit soort dingen steeds meer, en steeds dichter bij mijn eigen kennissenkring. Ik heb de reacties ook gelezen en de vraag van Danielle Hovenaar: daar ben ik ook heel benieuwd naar. Dat is een vraag waar ik weleens mee worstel.

  • Danielle en Sabrina hebben hier zeker een punt van aandacht. Ik heb Zoran gehoord bij Frontrunners en daar heeft hij ook geprofeteerd. Nu ben ik in het geheel niet sceptisch maar wel kritisch. Volgens Deut. 18:21 moet de profetie wel uitkomen waardoor gecontroleerd kan worden of de persoon een echte profeet is. Dus profetieën over personen kunnen alleen gecontroleerd worden door de des betreffende persoon. Profetieën over landelijke of wereld gebeurtenissen zijn gemakkelijker te controleren. In de bijbel wordt wel opgeroepen om kritisch te zijn en controle uit te oefenen.

  • Hoi Sabrina (Danielle en Wietze), Dankjewel voor de mooie vragen. Ik heb besloten een blog te wijden aan dit onderwerp. Als het me lukt verschijnt het volgende week bij de nieuwsbrief. 🙂

 11. Ik zucht ervan! Wat denken wij klein. Wat willen we vaak de “veilige” manier van geloven handhaven! Wat een mooi spreken had Zoran voor jou! Zegen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven