Als het misgaat…?

Het is donderdag 10 februari 2022. Met een groep van 9 mensen, die betrokken zijn bij het onderwijs van Royal Mission, hebben we een visiedag. Het doel is nadenken over de gezonde groei en ontwikkeling van al onze scholen en opleidingen. Alhoewel onze tijd kostbaar is en iedereen zijn best moet doen om zichzelf vrij te plannen, gaat het gesprek de eerste 40 minuten over iets heel anders. Het onderwerp dat ons raakt is het nieuws rondom Marc Overmars en de golf aan verhalen van grensoverschrijdend gedrag, die recent in de openbaarheid zijn gekomen.

Een man die alles lijkt te hebben aan geld, roem, status en succes blijkt in het verborgene op zoek te zijn geweest naar meer aandacht, respect en invloed. Wat hij daarvoor over heeft gehad, gaat ons verstand te boven. Het is enorm pijnlijk voor de vrouwen die meegesleurd zijn in dit machtsspel. Ze zijn ten prooi gevallen aan een man, waarvoor grenzen vervaagden in zijn verlangen naar iets wat hij miste of per se wilde hebben. Hopelijk worden ze goed opgevangen en is de druk nu weg, waardoor ze hun verhalen kunnen vertellen en hun wonden kunnen helen.

Wat ons in die eerste 40 minuten ook raakt is de impact op Marc zijn vrouw, zijn kinderen en op hemzelf. Zij kunnen zich op dit moment amper vertonen en de ooit zo gewichtige achternaam Overmars is ineens een last om te dragen. Wie zorgt voor hen en geeft hen de kans om te herstellen en gezond te worden? Misschien raar dat we begaan zijn met de man, die het letterlijk verkloot (sorry voor het woord) heeft. Maar Jezus is juist bewogen over de mannen en vrouwen, die weten dat ze er een zootje van gemaakt hebben. Zij zaten bijna altijd bij Hem aan tafel.

Een paar weken geleden werd een vervangend raadslid van de ChristenUnie geschorst, omdat hij had afgesproken met een meisje van 11 jaar om seks te hebben. Hij is opgepakt. Deze man zat 12 jaar geleden als leider in het jeugdwerk, waar ik leiding aan gaf. Toen ik dit verhaal hoorde, kon ik niet eens bevatten wat zo’n man bezielde. Toch ontstond meteen het verlangen om hem te bezoeken in de gevangenis. Waarom? Omdat mensen die het verknallen, genade en een intense ontmoeting met Gods liefde nodig hebben zodat ze heel kunnen worden. Zij weten vaak beter dan wie ook dat ze dat nodig hebben.

De wereld om ons heen lost grensoverschrijdend gedrag amper op. Kijk maar naar Bilal Wahib. Bijna een jaar geleden vroeg Bilal aan een minderjarige jongen in een livestream op Instagram zijn geslachtsdeel te laten zien tegen betaling. De jongen deed dit ook. Sindsdien verbraken zo goed als alle bedrijven die banden hadden met Wahib alle connecties en draaiden radiozenders zijn muziek niet meer. Ruim een half jaar later staat Bilal weer terug in de top van de hitlijsten. Want zijn muziek is blijkbaar belangrijker dan zijn gedrag. Misschien staat Marc over een jaar of twee ook weer aan de roer van een buitenlandse club, want hij is zo’n goede directeur voetbalzaken.

Maar waar de maatschappij mensen gewoon weer op een voetstuk zet, doen christenen vaak het tegenovergestelde. Eenmaal de mist in en je kunt nooit meer terug. Wie weet hoe het gesteld is met Bill Hybels? Wie durft de geweldige boeken die deze man schreef nog aan te prijzen? Hoe gaan we om met een leider, die een flinke misstap heeft begaan? Ik weet niet alle antwoorden, maar weet wel dat Jezus geen stenen gooit en dat mensen vernieuwd kunnen worden wanneer ze overweldigd worden door berouw en hemelse liefde. Dan wordt elk gat in je ziel gevuld en elke wond hersteld.

Het is aan directeuren, leiders en verantwoordelijken om een cultuur te bouwen waarin het veilig genoeg is om met je verhalen naar buiten te komen. Dat begint met zelf kwetsbaar zijn, zodat anderen ook hun keuzes onder woorden kunnen brengen waar ze zich voor schamen of waarin ze zich gebruikt voelen.

Kort geleden heb ik zelf iets beleden aan Karin, mijn vrouw. In vergelijking met Marc of Bilal stelt het niks voor. Toch is het belangrijk om te doen omdat ik gezond wil zijn en blijven. En omdat ik in ons huwelijk, in mijn omgeving en binnen onze bediening een cultuur wil waarin we delen over de zaken waarin we strijden of struikelen. Zo gaat de angel eruit, komt er herstel en ontsporen we niet.

Ik nodig je uit om de golf aan verhalen van grensoverschrijdend gedrag niet vanaf een afstand te veroordelen, alsof je zelf nergens missers maakt achter gesloten deuren. Maar ruim je rommel op door erover te praten. Ga niet alleen aan de kant van de slachtoffers staan, die zeker support en hulp nodig hebben. Maar realiseer je ook dat de daders net zo goed een ingrijpende ervaring met Gods liefde en herstel nodig hebben. En reageer meteen als het misgaat in je eigen leven, dan voorkomen we zoveel meer ellende en pijn. En krijgt Gods goedheid de ruimte om je te helen.

Voor de Koning!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

18 reacties

 1. Goed gezegd Martin..Het zou goed zijn als we allemaal gaan bidden voor het gezin Overmars, dat dit voor hen het punt is voor een nieuw begin. Dat ze een ontmoeting met Jezus zullen hebben en
  echte liefde ervaren..

  • Dankjewel Karin voor je vraag. Ik besef dat een blog altijd te weinig aandacht geeft aan de verschillende onderdelen van het verhaal. De eerste die beschermd en geholpen moeten worden zijn de slachtoffers. Zij zijn beschadigd en hun grenzen zijn overschreden. Het voert te ver om in deze reactie toe te lichten hoe we hier bij RM mee om proberen te gaan, maar weet dat we ontstaan zijn vanuit kinder-, tiener- en jeugdwerk, dus dat ons hart zeker bij de bescherming, support en gezonde ontwikkeling van de jongeren ligt.

 2. Vergeving en genade zeker! Wel denk ik dat ze de consequentie moeten dragen. Niet alles kan onder de mantel der liefde geveegd worden. Wij moeten er op de eerste plaats zijn vd slachtoffers, klein en groot. De trauma dragen zij hun leven mee.

 3. Martin, dat is het beste ‘commentaar’ over dit onderwerp wat ik tot nu toe gelezen heb.
  Immers: ‘wij heel anders, wij hebben Christus leren kennen’.
  Anders: in ons gedrag en ons oordeel.

  tx!

 4. Ik heb Joyce Meyer wel eens vaker horen zeggen gekwetste mensen kwetsen mensen, we hebben allemaal op ons manier een rugzakje, ik ben zelf ook slachtoffer van seksueel misbruik door vele mannen maar ook vrouwen, maar ik heb geleerd om het van een andere kant te bekijken dat zij ook wat in hun jeugd meegemaakt hebben waarom ze zo reageren, en… ja ieder draagt zijn verantwoordelijkheid over zijn leven, mar laten we als Jezus ook zegt iedereen als gelijke zien en elkaar niet veroordelen, hoe moeilijk het soms ook is, ik heb zo na al die verhalen ook flink gehuild en komen herinneringen naar boven, maar ik wil vergevingsgezind zijn en kijken vanuit de Liefde van Jezus

 5. Het gaat vooral om het niet oordelen weet ik uit ervaring.
  Vergeven was ik wel toe bereid en probeerde ik ook. Pas toen ik in gebed God zei dat het oordeel niet aan mij was maar aan God ,waren mijn nacht merries over.
  Nieuwsberichten maken me nog wel eens verdrietig maar dan denk ik het oordeel is aan de Here die kent het totaalplaatje ik niet.

 6. Amen amen!!! En Jezus schreef in het zand dat raakt me Jezus veroordeelde niet vergaf haar en gaf een opdracht mee!! Oneindig veel Genade, amen op je schrijven!!

 7. Hoi moedige Martin, wat bijzonder, deze week kreeg ik ook van God de woorden om te staan aan de kant van de daders, en voor hen te bidden in plaats van hen zo te veroordelen….niet goed praten, maar goed over de vergeving praten die zij kunnen ontvangen als ze bij het kruis komen!!!!! En er is al betaald, Jezus was het slachtoffer, Hij kreeg geen depressie ofzo, Hij wist waar Hij de hulp van kreeg, dankzij jullie onderwijs kan ik dit geloven en in de praktijk brengen!!!

 8. Wat een mooi,waar, eerlijk en puur stuk ! In een daklozenopvang veel gesprekken mogen voeren met (ex)verslaafden, gevangenen enz. Een dader is niet alleen dader maar ook slachtoffer……

 9. Zo kostbaar om in dit stukje het hart van Jezus te proeven. Zo kennen we je: eerlijk, kwetsbaar en transparant. Wat een inspirerend voorbeeld. De liefde en gemade van God is juist voor mensen met pijn, maar ook voor degenen die het verkloot hebben

  • Wie zonder zonden is werpe de eerste steen .
   Kom tot Mij en Ik zal je rust geven. En genezing..en bevrijding..
   Marranatha….Here Jezus kom tot allen die vermoeid en belast zijn. (Daders en slachtoffers)

 10. Het valt me zo op dat in deze hele discussie het steeds over daders en slachtoffers gaat. Maar het zijn wij zelf en onze maatschappij die het beeld van ‘een vrouw moet mooi en aantrekkelijk zijn’ blijft prediken. Ook vanuit de christelijke traditie speelt dit mee, waar mannen stoere leeuwen zijn, zijn vrouwen ‘behulpzaam, moederlijk, verzorgend’ en dat wordt (onbewust) ook als een zwakkere positie gevoeld. Het ‘eerst de man en dan de vrouw’ houdt vrouwen in deze kwetsbare positie. In Genesis zegt God als eerste ‘laat ons mensen maken naar ons beeld’. De volgorde man – vrouw komt pas later en wordt naar mijn mening ook niet als een eerste-tweede bedoeld. We zijn allemaal beelddragers van God en moeten daarom daarin allemaal onze verantwoordelijkheid nemen in onderlinge relaties en elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Het is vaak makkelijker om te zeggen ‘we mogen niet oordelen’ maar dat is niet hetzelfde als dus maar je mond houden!

 11. Zovele facetten aan dit onderwerp

  Dader: wat veroorzaakt zijn gedrag?
  Slachtoffer: waarom overkomt haar/hem dit?

  Dader: gebrek aan leven(kracht), dader denkt dat hij levenskracht kan verkrijgen door die af te nemen van een levenslustig persoon door die te misbruiken.
  Dader zelf is zijn levenskracht verloren doordat hij/zij verlangens heeft laten varen en zijn levenskracht bij een een ander zoekt. Dader is zelf in veel gevallen ook misbruikt en daardoor zijn levenskracht ontnomen.

  Slachtoffers zijn vaak mensen die zichzelf wegcijferen, vaak ook nog denken dat het hun eigen schuld is dat ze misbruikt worden en zich afvragen of hun eigen gedrag dit heeft veroorzaakt. Vaak kunnen ze verbaal niet adequaat reageren omdat ze blokkeren en bij grensoverschrijdend gedrag blokkeren, vluchten of vechten. Dat geeft de dader dan weer het idee dat zijn ongepaste gedrag kennelijk geen gevolgen heeft voor hem en dat hij dit gedrag kan voortzetten.

  Voor de dader heb ik het advies: het 2e gebod: behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden.

  Tegen slachtoffers zou ik willen zeggen: heeft is niet jou schuld; men je autoriteit in God en Jezus en verklaar; Jezus stop dit gedrag, de dader heeft geen recht op mij, dat heeft alleen U

 12. Toch denk ik met alle hulpverlening die er bestaat dat Jezus de enige is die echt innerlijke genezing kan geven, deze echter werkt als het slachtoffer bereid is om te vergeven. Daarom is de wijze van hulpverlening zo belangrijk. Verder weet ik uit ervaring dat bevrijding ook hierin een groot onderdeel is. Verkrachting of welk soort van geweld ook ,het komt uit de koker van satan. dit betekent dat de dader demonisch bezig is, dit zal niet veranderen als de dader zelf niet een keuze gaat maken om Jezus te volgen en bevrijd te worden van al zijn demonen die hem dwingen om dit te doen, ondertussen te gaan werken aan zijn/haar trauma’ s want ook zij hebben wonden opgelopen. Het geestelijke gedeelte hiervan is misschien wel groter dan het lichamelijke aspect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven