Omkatten

Een jaar of vijf geleden heb ik mij bekeerd van mijn kattenhaat. Waar ik voorheen de kat een super onduidelijk onderdeel van de schepping vond, heb ik het dier inmiddels in m’n hart gesloten. Dit proces valt niet geheel toevallig samen met het leren kennen van Matthijs. Hij was namelijk de trotse eigenaar van zo’n eigenzinnig wezentje en niet van plan om hem voor mij de deur uit te doen.

Stofzuiger
We waren dus niet direct dikke vrienden, de kat en ik. Sterker nog, in eerste instantie had ik de stofzuiger graag binnen handbereik voor het geval meneer bedacht om op de bank te springen waar ik zat. Met een enkele druk op de knop, had ik ‘m letterlijk op de kast. We hebben zelfs weleens slaande ruzie gehad, omdat hij weer eens bedacht dat hij meer van een bos bloemen kon genieten als deze op de grond lag. Maar juist sinds deze ruzie zijn we beste vrienden. We weten ineens wat we aan elkaar hebben en vinden elkaar niet meer zo onduidelijk. Een ware bevrijding kan ik je vertellen.

Ontspanning
Sinds ik wat meer opensta voor de positieve eigenschappen van onze kat, merk ik dat ik eigenlijk best veel van ‘m kan leren. Alleen al de totale ontspanning in zijn leven. Wanneer hij zin heeft (en ook echt alleen dan), loopt hij naar buiten, maar het liefst ligt hij uren te slapen op de bank of in de vensterbank. Vooral geen stress. Als ik dan weer aan het haasten ben om op tijd weg te komen of na een drukke dag op de bank plof, is zijn aanwezigheid al genoeg om me af te vragen waarom ik me ook alweer zo druk maak.

Stress
Soms heeft onze kat wel stress. Bijvoorbeeld als er veel mensen in huis zijn of als we een andere bank aanschaffen. Maar dan nog is het intrigerend om te zien hoe hij ermee omgaat. Hij mengt zich niet in de drukte, maar zoekt het hogerop en wacht af tot het nare gevoel weg is. Man, man, man, wat zou ik graag wat meer op hem lijken. Als ik stress heb, zoek ik het meestal bepaald niet hogerop. En vaak heb ik ook niet echt de rust om af te wachten tot het nare gevoel weg is.

Omkatten
Misschien is het gewoon eens tijd voor de kattenvariant van omdenken: omkatten. Volgens Google is de betekenis van omkatten ‘anders maken, een nieuwe identiteit geven’. Van kattenhater naar kattenliefhebber zeg maar. En om het woord ook meteen maar even geestelijk te vertalen, worden jij en ik omgekat naar het beeld van Jezus. Krijgen we een nieuwe identiteit. Niet dat ik me daar altijd bewust van ben overigens, maar dat herken je vast.

Een proces
Het is ook een proces. Dat maak ik op uit de woorden die Paulus schrijft aan de Romeinen (Rom. 12:2) ‘U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is.’

Door dat proces van omkatten heen, leren we God meer en meer kennen. We leren waar Hij van houdt. Waar Hij blij van wordt. Wat goed is voor onszelf en voor de mensen om ons heen. En al lerend door schade en schande, kan het zomaar zijn dat je in een spannende situatie ineens niet degene bent die er met de botte bijl in gaat en z’n gelijk wil halen, maar dat je het hogerop zoekt, even afstand neemt en later in wijsheid kunt reageren.

Symbool
Onze kat is nu mijn symbool geworden, mijn herinnering aan mijn omkattende leven. Ik wens je toe dat je ook zo’n symbool en/of levend wezen in je omgeving hebt, wat jou herinnert aan dit mooie proces wat je dichter bij Jezus brengt.

Over Annieke de Jager

Getrouwd met Matthijs, houdt van tuinieren, is gek op paarden en bij Royal Mission werkzaam als officemanager.

8 reacties

 1. Hallo Annieke
  Wat een mooi verhaal zeg .
  Wat dieren wel niet teweeg kunnen brengen .
  En dat je er dan zelfs van Kan gaan houden .
  Ik zelf ben met heel veel dieren op gegroeid .
  Hond 3 katten papegaai en konijnen .
  Zelf heb ik nu 3 cavias en een hond .
  Ik deel de zelfde passie wat paarden betreft als jou .
  Ik schilder ze ook

  Ik vond het een boeiend verhaal

  Groeten van Mariska

 2. Prachtig beschreven Annieke.
  Ik ben dol op katten en juist hun eigenzinnigheid geniet ik van.
  Oh ja we kunnen veel van ze leren, zeker ook in het nemen van rust.
  Het hogerop zoeken vind ik ook een mooie.
  We kunnen al deze aspecten in het geloof terug zien. Mijn eigenzinnigheid mag wel een tandje minder hier en daar. Zo dankbaar dat wij het niet altijd zelf hogerop hoeven zoeken , maar dat Jezus iedere dag/nacht naar ons af wil dalen. Dan de broodnodige rust om op onze Herder af te stemmen en te ontdekken wat er in de diepte in ons leeft en dit te mogen delen.

  Dank Annemiek, geweldige reminder ‘s ook wanneer onze kat weer op het aanrecht zit of heerlijk slaapt in het “bed” van de hond.

 3. Hallo Annieke, mooi hoe God de verandering in ons kan bewerken. Ik haatte katten en vond dat ik er reden voor had: 11 katten van alle mogelijke buren die onze tuin innamen als kattenbak, en tot slot een kat waar ik op paste die een deur open kreeg en de woestijnrat van mijn zoon te grazen nam….Ik woon daar niet meer, maar God heeft mijn kattenhaar weggenomen en er liefde voor in de plaats gegeven, die verder gaat dan alleen voor katten. Dank je wel voor je mooie getuigenis!

 4. Dit is wel herkenbaar, in de zin van het relaxte gedrag wat katten kunnen vertonen/hebben. Ik heb twee katten gehad en er ook wel van geleerd?, in die zin dat op het moment dat ze ontspannen zijn, ik daar de les inzag: waarom maak je je zo druk? Eerlijk gezegd heb ik dat nog steeds niet onder de knie. Wel heb ik het verlangen en de behoefte om elke dag bij GOD te zijn, aan ZIJN VOETEN, net als MARIA. Daar gebeuren de mooiste en kostbaarste dingen…. Stil zijn bij en voor Hem, dan kan Hij in ons werken en spreken. Ik denk eraan om weer een kat te nemen, misschien is dit een goede aanleiding….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven