De man achter het gezicht

Dinsdagavond 23 november 21:30u. Gespannen luister ik op de bank naar het meest kwetsbare gesprek ‘on record’ wat ik ooit heb gehad. Een paar weken daarvoor ben ik te gast geweest in de ‘4 Meter Sessies’ podcast van Jaap de Graaf en Ewout van de Groep. Direct na de opname van het gesprek voelde ik de zenuwen al. Geen gesprek over wat ik doe maar over wie ik ben. Over mijn angsten, dromen, worstelingen, opvoeding en zelfs mijn guilty pleasures. De mensen die mij kennen weten dat ik een open boek ben en daarmee een perfect slachtoffer voor een podcast als deze. Jaap en Ewout zijn twee bijzondere mannen (beide met een lengte van 2 meter) uit Bunschoten-Spakenburg. Elke maand gaan zijn in hun podcast om tafel met een man die om wat voor reden dan ook in de christelijke spotlight staat en daarom voor veel mensen een vertrouwd gezicht heeft. Daarin zijn zij vooral op zoek naar de man áchter het gezicht. Wie is hij als er niemand kijkt? Welke eigenaardigheden, kwetsbaarheden, bijzondere gewoontes en misschien wel guilty pleasures kunnen jou als luisteraar verrassen en verbazen? Ze vragen/zagen door en dat levert prachtige gesprekken op. Ik heb het geweten…

Maar Robbie, waarom doe je dit überhaupt?!
Je mag eerlijk van mij weten dat ik helemaal geen trek heb in zo’n podcast. Ik presenteer mijzelf liever als de inspirerende geloofsheld die altijd vol vuur is, elke dag een derde hemelervaring heeft in zijn stille tijd, nooit twijfelt, nooit meer worstelt met verleidingen en die al helemaal nooit bang is. Echter is dit helemaal niet realistisch en zorgt het onbewust voor een onmogelijke lat in het leven met Jezus. Voor mijzelf én de mensen die mij volgen.
Het is voor mij ook een reality check. Hoe mensen die bekend zijn als voorganger of spreker hetzelfde zijn als ik. Dezelfde twijfels en vragen hebben als ik. Het geeft me lucht om te ademen dat het niet allemaal zo strak hoeft.’’ Dit was één van de reacties op deze podcast. Deze reactie bezorgt mij tranen in mijn ogen. Dit is de reden waarom Jaap en Ewout deze podcast maken en dit is de reden waarom ik mijzelf blootgeef.

Spookchristen
Bob George benoemt in zijn boek ‘Echt Christendom’ het fenomeen spookchristen. Een spookchristen is een denkbeeldige persoon aan wie we ons voortdurend spiegelen. Het is een buitengewoon geestelijk mens, die elke dag om 4:00u opstaat om twee uur te bidden en die daarnaast nog twee uur lang zijn Bijbel leest. Hij gaat naar zijn werk, waar hij natuurlijk uitblinkt en met veel resultaat collega’s over Christus vertelt. Hij leidt diverse bijbelstudiegroepjes, gaat naar elke samenkomst die er is en dient waar hij maar kan. Ook thuis is hij een fantastische geestelijk leider, het prototype van een liefdevolle echtgenoot en zorgzame vader, die elke dag samen met zijn ‘Spreuken 31-vrouw’ en zijn volmaakte kinderen stille tijd houdt. Niemand kan aan een dergelijke standaard voldoen. Rationeel weten we best dat het beeld wat zo’n spookchristen oproept utopisch is. Je zult hem dan ook nooit tegenkomen. Het is een fantoom, dat op onze schouders zit en gevoelens van mislukking en schuld influistert, waar veel christenen voortdurend mee leven. Als je denkt dat die spookchristen de norm aangeeft om aanvaardbaar te kunnen zijn voor God, zul je het gevoel hebben dat Hij miljoenen kilometers bij je vandaan, met zijn armen over elkaar, afkeurend naar je zit te kijken vanaf zijn troon.

Hoera, ik ben mens!
De lat die ik mijzelf opleg is ongekend hoog. Hierom introduceerde mijn therapeut in de tijd van mijn burn-out mij de uitspraak: hoera, ik ben mens! De schaamte en ontmoediging die wij vaak over onszelf ervaren is bijna altijd verbonden met onze menselijkheid. God is niet op zoek naar perfecte christenen. Hij geniet van jou. Hij is gek op jou om jou. Niet om wat je doet, niet om wat je voelt, niet om wat je denkt, maar om wie je bent. Je bent mens en daar geniet onze Papa van, je bent zijn kind. Hoera, ik ben mens én een geloofsheld. Niet omdat ik perfect ben maar omdat ik vertrouw op Jezus, in gesprek blijf met mijn Papa en als een kind leef in relatie met de Heilige Geest. Dwars door al mijn falen, angsten en twijfels heen.

Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid. Daarom deel ik graag, hoe spannend ik het ook vind, deze podcast met jou: Klik hier voor de Podcast. Ik bid dat het gesprek je aanmoedigt & opbouwt. Geniet ervan en wees mens!

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

8 reacties

 1. Naast Liefde is kwetsbaarheid mogelijk de mooiste eigenschap voor een christen om over Hem te kunnen getuigen zoals jij doet Robbie. Je bent een supermooi rolmodel daarin.

 2. Ik heb een tijde geleden ook een van de livestreams teruggekeken waarin jij je kwetsbaarheid toonde en dat maakt jou een puur mens waar God zeker een lach op zijn gezicht brengt

 3. Bijzonder gesprek met 3 mannen. Jullie zijn zo geliefd door God. Kwetsbaar, mooi, open mens ben je Robbie. 100 %. Bedankt daarvoor. Gods zegen man, veel van je geleerd tijdens de RM cursussen. Blessings. Tanja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven