Soms moet je gewoon je mond houden

Tijdens lessen over communicatie gaat het vaak over luisteren. Het lijkt wel dat hoe ouder we worden, hoe meer we willen zenden van onze meningen, ervaringen en zekerheden. Luisteren blijkt een moeilijke of ingewikkelde vaardigheid voor mensen in onze tijd. Ik weet nog dat Jan van der Linden (waar ik hier al eerder over schreef) als docent op de Bijbelschool de vraag stelde: ‘Hoe kun je beter leren luisteren in plaats van zelf te praten?’ Het antwoord was: ‘Door meer vragen te gaan stellen!’ Waarna Jan vroeg: ‘En welk soort mensen stellen veel vragen?’ Kinderen! Je hoort het ze doen: ‘Waarom is dat? Hoe heet zoiets? Waar ga je dan naartoe?’ Soms vragen ze je de oren van het hoofd. Kinderen willen ontdekken, weten en begrijpen.

Zie je wel!
Zou het kunnen dat we steeds minder willen ontdekken of begrijpen? En dat we onze houvast vooral zoeken in onze kennis, onze inzichten en ons gelijk? Gelijk hebben geeft een overwinningsgevoel en dat gevoel is bijna verslavend.
Heb je wel eens ‘Dat had ik toch gezegd’ of ‘Zie je wel dat ik gelijk had’ geroepen, nadat iets is misgelopen bij een ander. Juist op het moment dat de ander de mist is ingegaan, willen we graag nog even onze triomf bevestigen in plaats van medeleven te tonen of een oplossing aan te bieden. We willen zo graag winnen of gewoon beter zijn dan die ander. 
Ik vecht hier ook mee. Wanneer een teamlid een verslag doet van een samenkomst waar iets bijzonders gebeurde, heb ik de neiging om nog even wat toe te voegen want ‘ik weet het toch beter’ of ‘ik weet het krachtiger uit te leggen’. Martin, luister nou gewoon en geniet van die ander!

Gelijk hebben
In het koninkrijk van God gaat het niet over gelijk of ongelijk hebben, maar altijd over liefde en liefhebben. Als het om gelijk hebben zou gaan, dan had God gelijk en wij niet. En dan zou alles verloren geweest zijn, maar gelukkig had God de wereld zo lief!! 
‘De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan’ (1 Korintiërs 13:4-5). Niet zelfgenoegzaam zijn met je eigen overtuiging, maar de ander zijn mening gunnen. Dat is liefde! Geen ijdel vertoon van je zekerheden of opinies, maar je niet boos laten maken en gewoon luisteren. Dat is liefde. Zo is God en door de het werk van de heilige Geest kunnen we hierin groeien.

Podcast
Afgelopen week luisterde ik de Ongelooflijke Podcast onder leiding van Journalist David Boogerd. Daarin sprak hij met historicus en radicaliseringsexpert Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas. Alhoewel het thema zich vooral toespitste op ‘The Great Reset, de eindtijd, antivaxers en complotdenken’ ging Beatrice ineens in op ‘gewoon je mond houden’. Ze hield een stevig pleidooi waarom het soms goed is om je emoties te onderdrukken en even niks te zeggen.
Alhoewel het goed is dat mensen leren om ruimte te geven aan hun emoties, onderschrijf ik de oproep van Beatrice. Waarom moeten we alles wat we vinden altijd maar zeggen? Hoe komt het dat we zo vaak de discussie zoeken? Zeker in deze tijd!

Bezeten of verslaafd?
Misschien ligt het probleem van eindeloze discussies niet alleen in onze generatie. Ook Jezus loopt er tegenaan in zijn tijd. Hij zegt: ‘Toen Johannes kwam, en niet at en dronk, zei men: “Hij is door een demon bezeten.” Nu is de Mensenzoon gekomen, hij eet en drinkt wel, en nu zegt men: “Kijk toch eens, wat een veelvraat, wat een dronkaard, die vriend van tollenaars en zondaars.”’ (Mattheus 11:18-19).
Of je eet te weinig of je eet teveel. Of je bent bezeten of je bent verslaafd. Mensen vinden altijd wat en moeten dat zo nodig communiceren. En zo ontstaan hoogoplopende discussies, verdeeldheid, ruzies en zelf complete verwijdering. De liefde verkilt en de afstand groeit.

Liefde wint
Onze boodschap aan deze wereld is niet dat we gelijk hebben. Dat creëert alleen maar afstand en veroordeling. Het verhaal van Jezus is juist het uitleven van Gods liefde. Soms gewoon je mond houden en de ander liefhebben. Of zoals Paulus het zegt: ‘Niet handelen uit geldingsdrang of eigenwaan, maar in alle bescheidenheid de ander belangrijker achten dan jezelf’ (Filippenzen 2:3). Want ‘aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn’ (Johannes 13:35).
Laten we als volgelingen van Jezus juist in deze spannende, onduidelijke en soms moeilijke tijd vertegenwoordigers van liefde zijn. Soms gewoon je mond houden en dichtbij die ander blijven staan ondanks zijn/haar meningen. Daar gaat liefde werken en wordt Gods goedheid openbaar.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

8 reacties

 1. Goedemorgen Martin
  Goede blog zeg precies wat al een aantal weken door mijn hoofd gaat. Ik herken mezelf hierin helaas, tevens ben ik blij dat er nu steeds een stem komt die me aangeeft luisteren en mond houden. Wat is God goed hè dat Hij het even bevestigd aan me dat het echt heel belangrijk is om te luisteren. Ik voel me vaak als ik niet luister ook wel vervelend van binnen eigenlijk is het ook akelig als ik het steeds beter denk te weten.
  Dank voor de goede blog en God zegen.
  Ingrid

 2. Beste Martin

  Ik ben blij met u boodschap naar mijn
  Ik merk ook dat de wereld langzaam aan het vergaan is
  Ik zing altijd het nummer op de fiets elke houd vol en mensen kijken mijn interseert mijn niet maar
  Jezus leeft ik ben gezond geen corona klachten maar gelukkig leven
  Graag bid voor ons Ik en me dochter Angelina en emile

 3. Wat mooi gezegd martin,en zo waar! ik ga proberen ook meer te luisteren en mijn mond te houden,en dicht bij Jezus te blijven.
  Want die liefde overwint alles.dat heb ik zelf ondervonden.
  Veel zegen en gezondheid toegewenst

 4. Beste Martin,
  Dank u voor de herinnering dat we weleens gewoon ons mond moeten houden. Groot gelijk! Onlangs hoorde ik een preek die ook pleitte voor het omgekeerd. Als christenen houden we vaak te veel ons mond. We mogen ook wel wat vrijmoediger worden in het delen van hoe we het zien. Op de werkvloer, in het dagelijks leven, maar ook in de politiek. In België (maar ook elders) zou het een goede zaak zijn als er wat meer christenen mee in het beleid zitten, of op de werkvloer bijvoorbeeld vrijmoediger zijn in het delen van hun visie en niet gewoon zwijgen. Een collega vroeg me bijvoorbeeld overlaatst of ik wel ‘woke’ was. Ik heb de vraag kunnen afwimpelen, maar eigenlijk had ik gewoon eerlijk moeten antwoorden, ‘Neen. Respect en liefde vind ik wel belangrijk voor elk persoon, ongeacht hun keuzes. Maar ik geloof niet dat dat de manier is waarop we geschapen zijn, hoe God het bedoelde’.

  Ik denk dat de overeenkomst tussen het zwijgen waar u hier van spreekt, en het spreken waar het in de preek dat ik hoorde over ging, is de plaats waar het vandaan komt. Niet uit zelfbelang of oordeel, maar uit oprechte liefde. Hoe denkt u daarover?

 5. Wat een prachtige opdracht voor deze dag om goed te luisteren naar de ander. Martin.Straks heb ik een ontmoeting met een aantal mensen en ga ik hirmee aan de slag .Een fijne dag vooru allen groeten Petra Swart .

 6. Ha Martin,

  Mooie blog!

  Ik herinner je graag aan een ‘oneliner’ van jou van enkele jaren geleden.

  Een aantal jaren geleden, heb je het tijdens een conferentie als volgt geformuleerd: ‘discussies hoeven niet gewonnen te worden; laat de liefde van Jezus stromen, dan wordt de discussie vloeibaar’.

  Gods zegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven