Wat is je erfenis?

Ongeveer 30 jaar geleden zaten Karin en ik op de bijbelschool. De plek waar we elkaar leerden kennen. We kregen in die tijd les van heel verschillende docenten, waaronder theologen, Bijbelleraren, psychologen, voorgangers, jeugdwerkers, zendelingen, buitenlandse sprekers én van Jan van der Linden. Jan was een professionele trainer van het bedrijf Krauthammer. Hij gaf onderwijs over communicatie en zijn trainingen waren echt buitencategorie. Ik kan me de tekeningen en illustraties op het schoolbord nog helemaal herinneren.

Tienerwerk
Jan had ook een enorme passie voor tienerwerk. Hij was bevriend met Peter Vlug jr., de leider van TienerToekomst, en samen waren ze verantwoordelijk voor het tienerprogramma tijdens de Opwekkingsconferentie. Zelf was ik toen ook vooral tienerwerker in onze kerk en tijdens tienerkampen. Door deze gedeelde passie voor pubers raakten Karin en ik bevriend met Jan. Die vriendschap heeft uiteindelijk bijna 30 jaar geduurd, want vorige week is Jan op 68-jarige leeftijd totaal onverwacht overleden. Een heftig en pijnlijk verlies voor zijn vrouw Conny, voor zijn 2 kinderen en 4 kleinkinderen.

Onze mentor
Voor mij en Karin is het sterven van Jan een ingrijpend einde van een langdurige en bijzondere relatie. Jan had in de verschillende fases van ons leven een rol als coach, mentor, raadgever, vriend, bemoediger, inspirator, trainer, vraagbaak en leermeester. Op cruciale of spannende momenten was een telefoontje met Jan voldoende om weer verder te kunnen. Een groot deel van onze kennis en ons inzicht rondom leiderschap, strategie, communicatie en cultuur hebben we via Jan ontvangen.

Vragen stellen
Hij leerde me vaker vragen te stellen. Minder bezig zijn met wat ik wil zeggen, maar de focus te verleggen naar wat ik wil horen in een gesprek. Zo komen mensen meer tot hun recht en ontstaan er betere relaties. De uitspraak ‘Hoe beter je plant, hoe vrijer je bent’ is ook zo’n erfenis van Jan. Plan wat belangrijk is, zodat je ruimte hebt om er volop van te genieten. In ons huwelijk en in onze bediening nemen we deze belangrijke waarheid al jaren met ons mee.

Cirkels
Ik kan me een periode herinneren waarop ik een nieuw leiderschapsmodel zou presenteren in een grote kerk. Na dagen van gebed en voorbereiding was er een prachtige matrix ontstaan met een overvloed aan vakjes en verantwoordelijkheden. Met trots legde ik mijn plan voor aan Jan. Na een aantal vragen zei hij: ‘Teken nu eens hetzelfde schema in cirkels in plaats van in vakjes. Vakjes verdelen, maar cirkels zijn inclusief en verbinden.’ Sinds dat moment probeer ik altijd in cirkels te denken en te tekenen.

Doorgeven
Ik kan nog honderd principes, quotes en wijsheden delen die we van Jan ontvangen hebben. Vorige week vrijdag en zaterdag gaf ik les op de startdag van onze School voor Leiders en onze nieuwe School voor Jonge Leiders. Met de regelmaat van de klok kwam Jan die dagen weer langs. Onder tranen heb ik de rijkdom gedeeld die we door de jaren heen van Jan mochten ontvangen én beheren. De filter waar je doorheen kijkt, de basisvraag ‘Wat is je voorstel?’ of de quote ‘Je kunt je verleden niet veranderen, maar wel hoe je er vandaag mee omgaat!’ kwamen allemaal langs. 

Nooit meer bellen
Afgelopen woensdag was de dankdienst. De toespraken over Jan zijn leven waren schitterend. Karin en ik bleken niet de enigen te zijn wiens denken en levenswijze veranderd zijn door Jan. Het was een aaneenschakeling van waardering voor een man die integer was, altijd interesse toonde, er was om te helpen, goede vragen kon stellen, echt kon luisteren, wijsheid deelde, mensen naar een hoger niveau bracht… Hij was een eerlijke, krachtige en liefdevolle man, vader en voorbeeld. Wat zal ik Jan missen, want ik kan hem nooit meer bellen!

De tweede eigenschap
Toen Karin en ik naar huis reden na de dankdienst dachten we na over ons leven en de erfenis van Jan. Het bracht me weer bij de tweede eigenschap van Stephen Covey ‘Begin met het einde voor ogen’ in zijn wereldberoemde boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Daarin laat Stephen mensen nadenken over wat je wil dat er over jou en je leven gezegd wordt op je begrafenis. Sinds vorige week voel ik een nog grotere verantwoordelijkheid om alles wat ik mocht leren én erven van Jan weer door te geven aan een nieuwe generatie. De gereedschapskist die ik ontvangen heb, wil ik maximaal inzetten en anderen leren om deze prachtige instrumenten ook te gaan gebruiken.

Als een boom
Jan heeft een bijzonder vruchtbaar leven geleid én een unieke erfenis achtergelaten. Dat wil ik ook. En jij? Hoe wil je dat mensen over jou spreken aan het einde van je leven? En wat wil je als erfenis achterlaten voor de mensen waar je nauw mee optrekt? Jouw leven doet er toe, dus laat het zijn als een boom geplant aan waterstromen die veel vrucht draagt. En zoals Jan altijd zei: ‘De vrucht is altijd voor een ander, dus stel je geregeld de vraag wat heeft God in mij gelegd voor die ander!’

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

10 reacties

 1. Wat prachtig dat jullie zo, ’n man mochten ontmoeten en vriendschap mocht hebben. Zo wil ik ook een goede erfenis achter laten voor m’n kinderen en kleinkinderen en voor wie ik ook maar mocht ontmoeten in dit leven.

 2. Beste Martin en Karin, bedankt voor het delen van jullie hart in deze blog over jullie goede vriend en mentor Jan. Wat een mooi mens moet hij geweest zijn dus wat een verdriet. En tegelijkertijd… wat mooi om na zo’n verlies uit te vergroten wie iemand als hij werkelijk is geweest en wat hij allemaal voor jullie en anderen heeft betekend. Moge dit laatste dan ook altijd de troost zijn voor jullie op de momenten dat jullie zijn gemis zullen voelen. Veel sterkte!

 3. Beste Martin en Karin,
  Dank jullie wel voor het delen van wat Jan voor jullie heeft betekent en wie hij was. Naar mijn idee is er zo’n enorme basis en rijkdom gebouwd. Hou vast, hou vol. Koester de mooie herinneringen. Ik bid jullie Gods troost, kracht, rust en vrede toe. Dat Hij jullie mag schragen en dragen.
  Lieve groet,
  Sarah

 4. Mooi, om zo’n mens in je directe omgeving te hebben en raad en wijsheid te ontvangen. eigenlijk zijn deze mensen schaars. en ik denk dat we daar allemaal wel behoefte aan hebben, als je verder wilt groeien in God is het in feite een noodzaak. Persoonlijk ervaar ikzelf in de huidige periode van mijn leven de stem van de Heilige Geest. En die geeft dingen aan over mijn leven die wel heel verrassend zijn met mooie en nieuwe inzichten.
  Sterkte Martin bij het gemis aan zo’n vriend en leraar!

 5. Erg inspirerend geschreven Martin. Het voorbeeld over het leiderschapsmodel kwam precies op het goede moment. Dankjewel dat je op deze manier ook weer een voorbeeld bent en jij ook je inspiratie en wijsheid wilt overbrengen. Gods zegen!

 6. Een mooi mens, een warme en inspirerende leraar, laat je achter, misschien lijflijk maar niet in je hart, zijn kennis, zijn vruchten kunnen jullie weer uitdelen en dat zie ik aan jullie.
  Ik wens jullie veel sterkte Martin en Karin

 7. Mijn man en ik hebben Jan één keer gesproken in een heel lastige kwestie. Maar de wijsheid en manier van vragen stellen vergeet ik nooit.

  Geen enkele veroordeling, alleen maar oprechte belangstelling hoe iets kon gebeuren

  We kijken er met dankbaarheid op terug….diep respect voor deze man

 8. Wat mij opvalt bij Jan van de Linden zijn twee woorden nl toewijding en focus. God heeft mijn gedachten de laatste tijd ook gebombardeerd met deze twee woorden. Telkens brengt de Heilige Geest steeds schriftgedeelten in mijn gedachten die hieruit zijn af te leiden. Het verhaal van Elia en Elisa, het verhaal van het zout dat zijn kracht verliest door verontreiniging. Het verhaal van wie zich aan de Here hecht wordt een geest met hem. Het verhaal van Laodicea over lauwheid. Het verhaal van de Syrofenisische vrouw. Het verhaal van de vrouw met de onrechtvaardige rechter. Het verhaal van Jacobus over op twee gedachten hinken. Het verhaal van de zaligsprekingen. Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Alsof de Geest steeds wil zeggen hoe belangrijk 100 % toewijding en focus is. En dat ik met 100 % toewijding Zijn roeping zal kunnen uitvoeren.

 9. Het overlijden van Jan raakte ook mij enorm!
  Wij kwamen als gezin van 1997 tot 2004 in de Gemeente Driebergen-Zeist (vroeger heette dat de Figi-gemeente) en daar was Jan ook lid van en hij sprak ook regelmatig. Zijn wijsheid als trainer was verweven in zijn spreken en zijn passie voor God in Jezus’ liefde en de kracht van de Geest was voelbaar!
  Ook bij Opwekking hebben wij hem gezien als in alle opzichten grote man Gods.
  Martin je schreef over wat Jan voor jullie heeft betekend en over de woorden die gesproken zijn bij zijn dankdienst. Woorden die hijzelf niet meer gehoord heeft.
  Zo was het ook bij het afscheid van broeder Jan Zijlstra.
  Ik ben afgelopen week met vroegpensioen gegaan en heb zoveel mooie bijzondere woorden teruggekregen van collega’s en zakenrelaties! Zelfs woorden van verzoening van een christen directeur waarmee ik een meningsverschil heb gehad jaren geleden.
  Maar bij dit alles gaat het niet om mij, maar om de glorie van onze Koning Jezus Die ik ruim 40 jaar mocht reflecteren in de harde wereld van het zaken doen. Dankbaar dat ik bij leven dit teruggekregen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven