Bij-les

Een tijdje geleden trakteerden Matthijs en ik onszelf weer eens op een uitje naar onze favoriete winkel: het tuincentrum. Deze keer namen we onder andere een insectenhotel mee. Past precies in onze leuke, bij-vriendelijke tuin. Nadat Matthijs alle ins & outs over een insectenhotel, de ideale hangplek en de bewoners had opgezocht (typisch mannen-ding geloof ik, dat uitzoeken😊), hingen we het hotel op. Meestal laten bewoners een jaar of meer op zich wachten, maar na een maand of twee zagen we ineens volop activiteit. Een soort Schiphol van komende en gaande bijen.

Bijen en binnenkamers
Langzamerhand werd het ene na het andere kokertje dichtgemetseld, waardoor onze nieuwsgierigheid werd gewekt. Door de ‘herken-het-beestje-op-mijn-foto-app’ kwamen we erachter dat de rosse metselbij zijn intrek had genomen in ons hotel. Een heel bij-zonder beestje kan ik je vertellen! Het blijkt dat deze keiharde werker een dag bezig is met zo’n muurtje. Niet voor de lol, lazen we bij verder speuren, maar ter bescherming van de volgende generatie. Achter het muurtje ligt een eitje met wat voedsel. En zo maken ze een heel kokertje vol met zo’n 5-10 kamertjes.
In die binnenkamers gebeurt ondertussen van alles. Na twee dagen komt de larve uit het eitje, eet het voedsel op wat al klaarligt, en verpopt zich na vijf weken om een echte bij te kunnen worden. Dat duurt ongeveer een jaar. Dan eten de bijen zich een weg naar buiten, vliegen ze uit, paren ze en dan begint de cyclus weer opnieuw.

Gedachten
We stonden er de afgelopen weken regelmatig naar te kijken en op de een of andere manier borrelen er dan vanzelf van die gedachten naar boven over God en over het leven. Bijvoorbeeld dat groei begint in de binnenkamer. En dat groei tijd kost wat helemaal niet erg blijkt te zijn. Tenminste, bijen lijken geen haast te hebben, terwijl hun leven veel korter is dan het mijne. Driekwart van een bijenleven bestaat uit groei in de binnenkamer en ‘slechts’ een kwart van hun leven zijn ze zichtbaar en productief. En dat een binnenkamer met zorg gebouwd en afgeschermd wordt. Een plek zonder pottenkijkers en afleiding. Blijkbaar noodzakelijk om straks te kunnen vliegen.

Bij en werk
Insecten, waaronder bijen, zorgen voor de noodzakelijke bestuiving van meer dan 75% van de voedingsgewassen. Ze zijn dus van levensbelang. Dat maakt ze niet gehaast of gestrest. Het geeft hen niet het gevoel dat het allemaal van hen afhangt. Ze blijven met zorg en aandacht werken aan kwaliteit door simpelweg te doen waar ze goed in zijn. En dan is er groei en een nieuwe generatie die het stokje over kan nemen.

Bij-les
Als ik eerlijk ben, voelt mijn rol in Gods Koninkrijk vaak onbetekenend en klein. Zeker als ik dan kijk naar het grotere geheel of naar mensen die hun hele leven besteden aan de opbouw van het Koninkrijk. Mijn geloof is vaak maar klein, mijn leven heel gewoontjes. Door de aanwezigheid en observatie van onze hotelbewoners werd ik bemoedigd. Ze leerden mij, en wellicht ook jou, een belangrijke bij-les: wat je doet, doet ertoe. Doe het met zorg en aandacht, zonder te haasten. En voedt de volgende generatie vanuit je binnenkamer.

Bij en vrij
Inmiddels is de bijenactiviteit wat minder geworden rond ons insectenhotel. Het metselwerk zit erop. Eigenlijk hetzelfde als bij Royal Mission. We hebben een jaar lang mogen zaaien. Honderden mensen genoten van geestelijk voedsel. En nu is het tijd voor een stapje terug. Wij, en hopelijk jij ook, gaan er even tussenuit en genieten van alles wat God heeft gegeven en nog gaat geven. Veel zegen en tot eind augustus!

Over Annieke de Jager

Getrouwd met Matthijs, houdt van tuinieren, is gek op paarden en bij Royal Mission werkzaam als officemanager.

10 reacties

 1. Dank je wel Annieke voor de wijze lessen van de bij. God raakte mijn hart door je blog heen. Wat een bemoediging!

 2. Hele mooie bij-les, zo beschreven/verteld dat ik het voor me zag. Zelf ben ik in een ongeplande rust beland 2 weken terug (burn-out) ik hoop dat het me beter maakt, maar vooral dichter bij God te komen en die werkelijke rust te krijgen en de liefde van God diep in m’n hart kan landen om dan van daaruit te kunnen gaan leven.

  • Pittig voor je maar Ik wil je graag bemoedigen Jenny. Ben zelf ook met een burn out thuis komen te zitten. Niet fijn maar ook een zegen om veel tijd te hebben herl dichtbij De Vader in Zijn aanwezigheid te zijn. De Heilige Geest de ruimte re geven omdst je bent stilgezet. Metselend in en aan je binnenkame. Geef je over in Zijn handen. Accepeten van je beperkingen is heel moeilijk maar zal je helpen…met 9 vingers naar mezelf. Zegen en vrede zus

 3. Klein, onbetekenend, gewoontjes? Nou de bijen doen gewoon hun werk, dag na dag en In dat gewone zitten de meest diepe lessen!!
  Dat, Annieke, is pas bijzonder.

 4. Bedankt Annieke. Wat een mooi voorbeeld .. Ik herken je verhaal omdat wij ook een insectenhotel hebben met… knuffelbijen. In je binnenkamer met God. Moet aan gebed denken. De beste tijd is In Gods aanwezigheid Bedankt voor je inzet en we zijn Bijzonder dankbaar voor jullie allemaal…al paar keer bedankt voor het kostbare afgelopen jaar met jullie

  • Knuffelbijen.. nooit van gehoord! Klinkt leuk :).
   Veel zegen voor jullie en hopelijk tot ziens in het nieuwe seizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven