Gele kaart!

Leiderschap is mij niet met de paplepel ingegoten, maar de eerste contouren werden zichtbaar als aanvoerder van het voetbalteam. Het verlengstuk van de trainer zoals dit wordt genoemd. Ook als twintiger lagen daar mijn voornaamste taken in leiderschap. Zichtbaar door de aanvoerdersband en het tossen met de tegenstander op de middenstip. Later kreeg ik op mijn werk leidinggevende taken en ontwikkelde ik, zonder veel training te hebben gehad, mijn eigen stijl.

Gekleurde kaart
De aanvoerdersband in mijn jonge jaren gaf mij status en bracht mij in een belangrijke positie voor het team. Het gaf me meer recht van spreken, met name richting de scheidsrechter. Helaas pakte dat niet altijd goed uit en resulteerde het nogal eens in een gekleurde kaart voor mijn neus. Beledigd en gekrenkt in mijn eer moest ik dan afdruipen.

Waardering en macht
Kijkend naar Jezus en Zijn leiderschap, gaat het nooit om Zijn eer, positie of macht, maar om het dienen van mensen. En ondanks Zijn voorbeeld worstelden ook de discipelen met hun zoektocht naar waardering en macht. Ze hebben gedoe over wie naast Jezus in de hemel mag zitten, wie dus het belangrijkste is. Jezus rekent hiermee af in Marcus 10:42-45: “Maar Jezus riep hen bij zich en zei tegen hen: U weet dat zij die geacht worden leiders te zijn van de volken, heerschappij over hen voeren, en dat hun groten gezag over hen uitoefenen. Maar zo zal het onder u niet zijn; maar wie onder u belangrijk, die moet uw dienaar zijn. En wie van u de eerste zal willen worden, die moet slaaf van allen zijn. Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen, en zijn ziel te geven als losprijs voor velen.”
En zoals ik moest afdruipen na een kaart van de scheidsrechter, kan ik me zo voorstellen dat de discipelen beschaamd op hun schreden terugkeerden.

Voetwassing
Als coördinator van de School voor Leiders heb ik voor het derde jaar leiding mogen geven aan deze opleiding. Maar zo zeker als ik was als aanvoerder op het voetbalveld, zo onzeker was ik drie jaar geleden als leider van deze opleiding. In mijn ogen waren de studenten allemaal capabeler leiders dan ik. Naast het feit dat vele bijzondere lessen en ontvangen feedback mij de afgelopen jaren hielpen groeien, was er dit cursusjaar wel een heel bijzonder moment. God gaf mij de opdracht om de docent van de lesdag de voeten te wassen. Wat een impact heeft dat gehad op de deelnemers maar niet in de laatste plaats op mij. Geen aanvoerdersband meer nodig, maar de voeten wassen van de mensen die je mag leiden; dat is dienend leiderschap!

Jezus als voorbeeld
Jezus is het grote voorbeeld. Een krachtig en bewogen leider die eenvoudige mensen uitkiest, het leven met ze deelt, hen onderwijst en ze uiteindelijk twee aan twee aan het werk zet. Na Zijn opstanding en net voor Zijn Hemelvaart belooft Hij dat de Heilige Geest zal komen en zegt Hij in Johannes 14:12-14: “Waarachtig, Ik verzeker jullie: wie op Mij vertrouwt zal hetzelfde doen als Ik, en zelfs meer dan dat, Ik ga immers naar de Vader
Het moedigt mij aan om ook zo’n leider te worden, om steeds meer in alle facetten van mijn leven achter Hem aan te gaan.

Dankbaar
Ik ben zo dankbaar voor de vele docenten die hun lessen hebben gegeven, voor de vrucht die zichtbaar was bij de deelnemers, maar ook in hun gezinnen, bedrijven en stichtingen. In september starten we voor het vierde jaar met de School voor Leiders. Wil jij ook groeien in gezond leiderschap? Dan is deze opleiding voor jou. Via School voor Leiders – Royal Mission lees je er alles over. Welkom!

Over Theo van Laar

Getrouwd met Ina, familieman, gepassioneerd aanbiddingsleider, en bij Royal Mission onder andere coördinator van de School voor Leiders.

10 reacties

 1. Precies Theo, dit moment wat jij beschrijft, zal ik nooit vergeten! Het was zo krachtig, emotioneel en verbonden met elkaar. Dienen door de ander te zien en te eren. Het was een heilig moment. Doordat jij luisterde naar Gods stem, werd ik (en zoals ik heb gehoord heel veel) enorm geraakt en aangesproken. Dank voor jouw luisterend leiderschap!

 2. Ooooooh Theo wat mooi om zo de dag te beginnen, jij bent echt een voorbeeld voor mij!!!!!
  Dank dank dank voor het delen, God`s zegen op alles gewenst wat je nog gaat doen!

 3. Een scheidsrechter doet je de (zegel) ring gegeven verliezen. Een volgeling en leider van de Heere mag die ring gebruiken om te herstellen, te inspireren en degenen die geroepen zijn kracht bij te zetten en te verbinden.
  Dankjewel voor dit treffende voorbeeld.
  Dat is echte Levenskunst.

 4. Ook ik ben tijdens dit moment van voetwassing – maar ook in vele andere settings dit schooljaar – enorm geraakt, in beweging ‘gezet’. God is goed!

 5. Ik was ook bij het moment van de voet wassing in het weekend van de school van leiders. Die daad, en het hele weekend was een top punt van dienen maar ook van het weekend. Voor mij, en velen die dag, een life changer. Wees gezegend Theo op de plek waar je nu aan het dienen bent.

 6. Jij hebt geluisterd naar Gods stem toen je nog liefdevol les gaf in het basisonderwijs. Vaak verdiepte je je op ooghoogte naast het kind die God een jaar aan je toevertrouwde hierin het voorbeeld van Jezus volgend. En dat bleef niet onopgemerkt Theo.
  En dan ……
  ‘Ik heb wat anders op het oog voor jou Theo’.
  Je nam ontslag, niet wetend wat en wanneer God jou duidelijk zou maken wat Hij op het oog had.
  Je was gehoorzaam en luisterde. Een sprong in het diepe.
  Nu mag je dienend leiding geven aan volwassen leidinggevenden. Jij mag ze leiden om hen te laten zien dat ze waardevol zijn voor God en wat het is om hun gaven en talenten in dienst te stellen van hun naaste en de HEER.
  Hier mag je je eigen kleur aan geven als ervaringsdeskundige en gepassioneerd aanbiddingsleider.
  Deze combi gebruikt God nu tot zijn eer.

 7. Als leider is het ook goed om op je knieen te gaan, de minste te durven zijn en nederig te blijven. Daar is de voetwassing een goed en mooi voorbeeld van. Dit heb ik persoonlijk meegemaakt in onze toenmalige levensgroep, waarin degenen die de leiding hadden ons de voeten waste. Een heel speciaal moment! Tijdens een conferentie zei een oudere, wijze zuster tegen mij terwijl ik de toiletten schoon maakte en op m’n knieen ging: dat is de beste houding om een leider te worden! Het is al enige jaren geleden, maar ben het nooit vergeten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven