De belangrijke hardlooples

Mijn moeder gaf ons als kinderen een duidelijke en behoorlijk strikte opvoeding. Dat moest ook wel aangezien mijn ouders een fulltime bijbelschool aan huis hadden. De drukte van ons gezin met 4 kinderen moest dagelijks gecombineerd worden met de dynamiek van 10 tot 18 vurige studenten. Een uniek samenspel tussen gezin en bediening in één woning.

Muziek én sport
Naast corveelijstjes, waar we als kinderen natuurlijk vaak onderuit probeerden te komen, hing er ook een briefje aan het begin van de gang met onze slaapkamers. Dat papiertje herinnerde ons o.a. aan het feit dat we op muziek én op sport ‘moesten’. Elk jaar weer. Alhoewel het vaak met tegenzin ging, hebben mijn broers en mijn zus 4 jaar lang notenleer (zo heet dat in België) gehad en een instrument leren spelen. Met z’n vieren hadden we best een mooie muziekband kunnen vormen.

Fit en fris
We zaten ook allemaal ‘een soort van vrijwillig’ op een sport. Gelukkig ben ik altijd heel sportief geweest, maar ben eigenlijk geen specialist. Ik blink nergens enorm in uit en daarom wisselde ik bijna elk jaar van sport. Zwemmen, tafeltennis, atletiek, squash, zaalvoetbal, tennis, volleybal, veldvoetbal… ik heb het allemaal in clubverband gedaan. Heerlijk! Door de jaren heen ben ik blijven sporten, al vraagt het discipline om er echt tijd voor te maken. Naast gezellige potjes zaalvoetbal probeer ik minimaal 2 keer per week hard te lopen. Geen enorme afstanden, maar gewoon 4 á 5 kilometer om fit en fris te blijven.

Voor de gek houden
Vanmorgen liep ik mijn vaste rondje. En weer gebeurde wat me zo vaak overkomt. Na 3 km begint de strijd om te stoppen. Mijn benen worden moe, maar daar trek ik me niks van aan. Daarna vragen mijn longen om meer lucht, maar ook daar zeg ik nee tegen. Maar dan volgt de strijd in mijn denken. En dat is de heftigste. Je lichaam kan veel verder dan je denkt, maar je hoofd zegt iets anders.
De gedachten die me letterlijk aanvallen, gaan ongeveer als volgt: ‘Je bent al heel ver, het is wel goed zo’ en ‘Je bent als enorm moe, stop er maar mee’. Hoe meer ik die gedachten toelaat, hoe groter de kans dat mijn lichaam er abrupt mee stopt. Maar als ik mijn gedachten op iets anders richt, kan het zomaar zijn dat ik een halve kilometer later ineens besef dat ik makkelijk een heel stuk verder ben gelopen. Je gedachten kunnen je blijkbaar voorliegen of voor de gek houden.

De grootste strijd
De grootste strijd bij het sporten zit in ons denken. Geestelijk is dat ook zo. Paulus gebruikt sport als illustratie om ons duidelijk te maken dat de strijd vooral in je hoofd zit. ‘Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing’ (1 Korintiërs 9:26-17). Paulus nodigt ons uit om deze denk-transformatie te ondergaan en de koninklijke wedstrijd echt tot het einde te lopen.

Hemels denken
‘U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is’ (Romeinen 12:2). Ga niet mee in het gareel van deze wereld. Laat je niet meezuigen in de maalstroom en meningen van de massa. Laat Mammon en al die andere machten niet de meester van je brein zijn. Kies voor ervoor om je gedachten te vullen met Gods wetmatigheden, waardoor je hemels gaat denken en hemels gaat leven. Daar kom je veel verder mee, net als bij hardlopen. Dan ontdek je ineens dat God wél werkt in je leven en zijn goedheid je wél draagt. Ineens zijn de leugens in je hoofd tot stilte gebracht.

Een heel stuk verder
Vecht niet tegen de leugens, want als ik loop lukt me dat ook niet. Ik kan ze niet zomaar het zwijgen opleggen. Maar wanneer ik mijn denken met iets moois of iets goeds vul, verliezen de leugens automatisch hun kracht. Vernieuwing van je mind-set is vooral je vullen met Gods goede gedachten en prachtige beloften. Dan worden oude, wereldse gedachtenpatronen omgezet in nieuwe. Bekering is dus niet alleen berouw over je zonden, maar ook een heilig verlangen naar een complete reformatie in je denken. De volgende keer als de strijd in je hoofd weer hevig is, herinner je dan deze sportles: vul je denken met mooie gedachten van God. Wie weet kom je ineens een heel stuk verder dan je dacht!

 

Als je hier meer over wilt lezen en leren, bestel dan HIER mijn boek ‘Groeien in Koninklijk denken’ of meld je HIER aan voor ons unieke Groei-jaar.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

9 reacties

 1. Wat Martin zegt over vernieuwen van je denken dat is een konstante strijd heel moeilijk voor mij.Bij regelmaat breng ik het bij God .Het blijft zich op dringen daar zou ik zo graag genezing voor willen hebben. Petra Swart

 2. Sportief ben ik niet; nooit geweest, maar de strijd in mijn denken ken ik wel. Wat ik doe is God lofprijzen en me richten op Zijn woord.
  Zoveel beloften die het negatieve verdrijven uit mijn denken. Zingen en aanbidden werkt het best.

 3. Wat een mooie vergelijking, Martin! Sporten is niet mijn ding, maar je moet wat. Vanwege de beperkende maatregelen ben ik vorig jaar ook een poging gaan doen om te gaan hardlopen. Die gedachten zijn zo herkenbaar! Bij mij komen ze zelfs al op voordat ik ben begonnen: waarom zou ik gaan, het is te warm, ik ben moe … Ik vind het heel mooi en praktisch hoe je dit doortrekt naar het geloof in God en de strijd in je denken die dat met zich mee kan brengen. Ik ben bang dat ik nog vaak aan jou/je sportles ga denken tijdens het hardlopen:). Dankjewel en Gods zegen bij jullie werk!

 4. Wauw, wat een mooie vergelijking! De tekst Romeinen 12:2 komt de laatste tijd ook regelmatig bij me terug, en ik geloof echt dat God daar wat mee wil zeggen. We kunnen zoveel meer vrijheid ervaren als we Gods gedachten over ons leven koesteren! Bedankt Martin. Gods zegen!

 5. Wat mooi Martin,Je hebt echt de kracht van God nodig om niet meegezogen te worden in negativiteit en te vergeten hoe groot Gods
  Kracht is,en positief te blijven .
  Dit is zo bemoedigend voor mij.dankjewel

 6. We zitten allemaal in een geestelijke oorlog, dag aan dag. Daarom is het ook goed om je daarin te trainen, en te overdenken wat je denkt
  Dit is een zin van Joyce Meyer waar ik veel van kan leren. Het is ook een keuze, de gedachten die er s,morgens al zijn, kun je naar mijn overtuiging omdraaien. Ik heb een lange periode gehad dat ik s,maandags werd aangevallen, ik kon er bijna niet tegenop! Maar GOD heeft dat gelukkig omgedraaid, satan kan er n.l. niet tegen als je geestelijk groeit, of een stap zet. We moeten onderscheid daarin krijgen.

  Ik wens jullie Gods Zegen and a good battle….. but The battle is the LORD!

 7. Ja super weer hoe je het zo weer weet te brengen tot het dagelijkse!!! Dank! God is goed! Er is zoveel moois!

 8. Ja hoe meer hoe beter het word om naar elke cursus te mogen meemaken. Na zoveel jaren christen te zijn, Zijn voor mij en mijn schat van een vrouwtje Zoveel deuren geopend, Zoveel wijzer geworden en ZOVEEL DICHTER BIJ DE HEER GEKOMEN. MEER DAN DANK VOOR ALLES. de rest en bewijzen volgen. GODS MACHTIGE ZEGEN TOEGEWENST IN ALLES, DOE AUB ZO VERDER👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿🙏🙏🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven