Het geloofsknopje

“Kan iemand mij vertellen waar het geloofsknopje te vinden is!?” Dat is de vraag die ik wanhopig graag beantwoord wilde hebben tijdens een genezingsdienst waar ik in het gebedsteam zat. Er stond iemand voor ons met zijn enkel in een zwachtel. Vol verwachting keek hij mij en degene met wie ik bad aan. Nu zou het gaan gebeuren, zijn enkel zou genezen!

Een mentaal spel
Ik weet dat God een kanaal van geloof wil gebruiken om zijn kracht te laten zien, maar wat is geloof nu eigenlijk en hoe weet je of je voldoende geloof hebt? In theorie is er niet veel geloof nodig, want als je het geloof hebt als van een mosterdzaadje dan kun je bergen verzetten (Mattheüs 17:20). Het voelde voor mij als een mentaal spel, waarbij ik mijn denken op orde moet hebben. Misschien moest ik mij meer richten op een speciaal soort gevoel? Ik was op dat moment op zoek naar een knopje dat ik om zou kunnen zetten, alleen liet dat knopje zich niet vinden. 

Wat is geloof nu eigenlijk?
Als we in de Bijbel op zoek gaan naar wat geloof nu eigenlijk is, dan kom je al snel uit bij de bekende definitie van geloof in de brief aan de Hebreeën. Daar staat: Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. (Hebreeën 11:1)
Een definitie is bedoeld om een begrip te verduidelijken, maar voor mij was niet meteen helder wat de schrijver van de Hebreeënbrief nu eigenlijk bedoelde. Sterker nog, ik snapte er niets van. Voor mij is het dan een uitdaging om op zoek te gaan naar antwoorden.

De grondtaal
Er zijn twee woorden die belangrijk zijn om te begrijpen, namelijk Upostasis en Elengkos. Veel vertalingen wekken de indruk dat geloven slechts een mentale en rationele kwestie is. Dat het iets is dat je met je hoofd doet. Woorden als ‘overtuiging’ en ‘zeker weten’ passen in dat plaatje.
Als geloven alleen met het verstand kan worden aangestuurd, dan is het logisch dat we ons vaak wankel voelen. Satan kan ons dan ook makkelijk aanvallen door leugens in ons hoofd te planten. De beide Griekse woorden zijn meer dan dat gelukkig.
Upostasis betekent in dit vers realiteit en Elengkos betekent in dit vers bewijs.
Als je kijkt naar de bedoeling van deze tekst, dan kom je vrij vertaald uit bij de volgende definitie:

Geloof is de ervaring die je hebt opgedaan op basis van de keuzes die je hebt gemaakt. Met die keuzes heb je de realiteit van wie God is ervaren en is daarmee bewezen dat het waar is. Geloof wordt daarmee een absolute zekerheid.

Het is dus niet eerst zien en dan geloven, maar eerst geloven en dan zien. De opsomming van geloofshelden na deze definitie is indrukwekkend. Als je erop let zijn het ook allemaal mensen die keuzes hebben gemaakt in het ongewisse en daardoor hebben ontdekt dat Gods realiteit waar is.

Twee werelden
De realiteit waar hierover wordt gesproken is het Koninkrijk van God. Dat Koninkrijk is een absolute realiteit, ook al zien we dat Koninkrijk niet. Tegelijkertijd leven wij in deze wereld, waar alles gebaseerd lijkt te zijn op wat we kunnen waarnemen met onze zintuigen. Daarmee is het een enorme uitdaging om keuzes te maken vanuit een realiteit die je niet kunt waarnemen. Daar is geloofsvertrouwen voor nodig.

Iets vreemds doen
Dat maakt geloven tot een actief gebeuren. Als je kijkt naar de wonderen van Jezus, dan zie je dat die vaak gepaard gaan met een vreemde opdracht:
– Voordat Jezus zijn machtswoord uitspreekt wat maakt dat Lazarus uit het graf komt wandelen, geeft Hij de opdracht om de grafsteen weg te rollen. Ik kan je vertellen dat dat best dom is om te doen als een levenloos lichaam daar al vier dagen daar ligt.
– Jezus geeft zijn discipelen de opdracht om duizenden mensen te eten te geven, terwijl ze weinig tot niets voorhanden hadden.
– Jezus geeft opdracht aan een verlamde man om op te staan.
– Een bloedvloeiende vrouw geeft zichzelf de opdracht op ‘slechts’ de kleren van Jezus aan te raken.
– Petrus daagt zichzelf uit om Jezus toestemming te vragen Hem tegemoet te lopen over het water.

Geloofsstap
Als je erop let, kun je heel veel voorbeelden vinden waarbij mensen worden uitgedaagd te vertrouwen op een realiteit die ze niet zien. Dat is niet slechts in hun denken, maar vooral door het te doen. Ik geloof dat de verlamde man aan het genezen was toen hij aan het opstaan was toen Jezus hem die opdracht gaf. Jezus kon in zijn ‘hometown’ Nazareth nauwelijks wonderen doen, omdat er geen geloof was. Dat gebrek aan geloof bleek uit het feit dat niemand naar Jezus toe ging met zijn nood. Als je zo’n geloofsstap niet zet, dan gebeurt er inderdaad ook niets.

Genezen
De man met de ingezwachtelde enkel die bij ons kwam voor gebed werd overigens genezen. Ik geloof dat dat niet is gebeurd omdat ik ternauwernood het geloofsknopje had gevonden. Deze man heeft de ‘vreemde’ keus gemaakt om gebed te vragen bij die meneer in het gebedsteam die heel onzeker uit zijn ogen keek. Dat is pas een geloofsvertrouwen in Gods realiteit!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

21 reacties

 1. Prachtige blog Martin! Je zet geloven in een ander perspectief dan ‘even Jezus aannemen’. Een diep en tegelijkertijd wankel vertrouwen. Thanks voor deze uiteenzetting!

 2. Ik ben nu 65 uit een atheïstisch gezin.
  Op mijn 62 tot geloof gekomen, gedoopt en belijdenis gedaan.
  Voor mij is geloof meer wegrennen glippen op elk moment van de dag uit de situatie waarin ik verkeer en bidden. Je wordt rustig, kalm, je gaat helder denken en ik besef dat alles in de hand van God is en dat we niet de illusie mieten hebben dat we de wereld kunnen redden. Gelukkig kunnen we er net gem over praten. Het grootste geschenk in mijn leven is dat God dit verloren schaap heeft weten thuis te brengen.

 3. ik geloof
  alleen ik doe het nog niet goed
  want ik blijf ziek en wordt steeds zieker
  wat doe ik verkeerd
  telefoon gaat niet omdat mijn gehoor er bijna niet meer is

  • Lieve Mieke, geloven is nooit een kwestie van goed of fout! Het is dagelijks opnieuw struikelend achter Jezus aan gaan. In de wetenschap dat Hij bij je is. Er wordt ons nergens in de Bijbel een lang en gelukkig leven beloofd; wél dat Hij bij ons is in het dal van diepe duisternis.

   • Ook zegt Dr Bijbel dat geloof een gave van God is. Niet uit werken opdat niemand roeme…we mogen vragen om geloof dat Hij dit in ons hart plant voor een bepaalde situatie

  • Ik ben op dit moment een boek aan het lezen “Jezus Aanraken” van Tom de Wal. Gratis aan te vragen bij Frontrunners ministrie. Ik heb het boek nog niet uit, maar misschien kan het je helpen. Ik spreek op dit moment genezing uit over je oren. Wordt horend in Jezus naam. Amen.
   Halleluja dank U wel Jezus.

  • Lieve Mieke,

   je wordt nu beproefd, ook al is dit niet leuk! Houd je vast aan JEZUS! Hij is er bij en is DE GROTE GENEZER! Ik bid je kracht, genezing en moed toe om vol te houden. Ik moet aan de woorden van het lied van Kees Kraayenoord denken: God is voor ons, God is naast ons, God is altijd om ons/jouw heen! Houd vol, en geef niet op!

  • Lieve Mieke, stel je vraag eens oprecht aan God en wacht op zijn antwoord voor jou. Verwacht dan niet dat Hij gaat zeggen wat je fout doet, maar verwacht een overweldigende uitstorting van zijn liefde over jou!

 4. Geloof en vertrouwen is in mijn beleving ook zo een persoonlijk proces. Voor een ieder is dat denk ik anders, hebben allemaal onze eigen weg van pijn en groei te gaan. ‘Iemand anders’ kan een spiegel/voorbeeld zijn als stimulatie om door te gaan maar mag wat mij betreft geen vervanging zijn van de weg die je als uniek persoon te gaan hebt. De beweging van naar een duidelijke sturing en aanwezigheid naar diepe eenzame dalen en hobbels die je moet nemen is een beproeving voor trouw aan jezelf en daarmee ook aan Hem. Tenminste, zo onderga ik het.

 5. Ik moest aan de laatste woorden van 1 kor. 13 denken, het hoofdstuk van de LIEFDE, waarin staat: Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. Niet voor niets word Geloof als eerste genoemd denk ik. Jezus was/is ook in de bijbel op zoek naar gelovige mensen. Ik spreek mezelf hier ook in aan. Ik bid jullie allemaal Geloof, Hoop en Liefde toe! Was/is het niet Zijn Liefde die ons tot Geloof heeft gebracht?
  Shalom.

 6. Dit is krachtig. Geloof is Jezus. Waarheid is Jezus. Volle verzekering dat Jezus vele malen groter is dan wij ooit kunnen bedenken en beseffen. De Heilige Geest kan en wil alles geven waar wij om vragen, want Hij neemt het uit God de Vader en God de Zoon. Hij is in en op ons. Wij zijn bang om de Naam van Jezus te gebruiken in onze dagelijkse dingen. Jezus was scheppend bezig en wij mogen ook scheppend bezig zijn door de woorden die wij spreken. Jezus komt spoedig. Laten we het hoofd omhoog geheven houden en tegelijk doorgeven wat we gehoord en gezien hebben in het bovennatuurlijke.

 7. Dank je wel hiervoor, Martin! Die ‘vrije’ vertaling van die vaak zo moeilijke tekst (vind ik dan) van Hebreeën 11:1 vind ik geweldig goed!

 8. Mieke, ik wil je zegenen. Verwonder over hoe mooi, precies de Bijbel eigenlijk is. Hoe Gods Woord tot ons gekomen is. Dat de Bijbel zo waar is en klopt. Jezus is onze Heer, onze Redder. Ik wens dat God je het verlangen van je hart zal vervullen. En indien niet, blijf verwondert over zijn grote Naam. In het Koninkrijk van God, dat nog niet op aarde is, maar wel zal komen, daar kan God je wellicht in genade al een voorproefje van geven, zodat het verlangen van je hart in deze vervult mag worden.

  Spyfromthesky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven