Van modder tot groei

In 2019 deed ik mee aan een Mudraise. Zes kilometer rennen en ploeteren door de modder inclusief uitdagende obstakels. Niets voor mij eerlijk gezegd, maar ik deed het omdat mijn hart huilt over meisjes die gedwongen werken in de seksindustrie. Met deze actie haalde ik een paar duizend euro op voor stichting IJM die op allerlei plekken ter wereld mensen bevrijdt uit moderne slavernij. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik het zou redden. En dan bedoel ik niet het rennen, maar het behalen van het streefbedrag. Want dat had nogal wat voeten in de modder…

Moed
Van nature ben ik geen prater. In een groep blijf ik liever op de achtergrond en ik schrijf liever dan dat ik praat. Ik ben een zogenaamde ‘secundaire denker’ en heb altijd even tijd nodig om een goed antwoord te formuleren. Daarnaast kleuren mijn wangen veel te snel rood én bedenk ik meestal pas na afloop van een gesprek wat ik eigenlijk had willen zeggen. Om dit geld binnen te halen had ik dan ook een flink portie moed nodig. Bingo in het bejaardentehuis, bedrijven en particulieren benaderen, mijn verhaal doen tijdens een informatieavond en reageren op onverwachte vragen, een filmpje opnemen, me gedragen als een marktkoopvrouw tijdens koningsdag; het was allemaal buiten mijn comfortzone en ik heb heel wat keren aangehikt tegen alles wat me te wachten stond.

Een bijzonder proces
Naast het feit dat pijn en passie je op bijzondere plekken kunnen brengen, heb ik voor mijzelf nog een andere les uit deze periode getrokken. Want ik merkte hoe heerlijk het kan zijn om de comfortzone uit te stappen. Hoe bijzonder ik het vond om een eenzaam omaatje te helpen met haar bingokaart. Maar ook dat het spreken voor een groep best goed ging, omdat ik sprak vanuit mijn hart. De rode kleur nam ik op de koop toe… En terwijl ik mij inzette voor meisjes in India achter de webcam, groeide ik als persoon en kreeg ik meer vertrouwen in dat wat God al in mij had gelegd, maar wat ik zelf nog niet had gezien. Wat een mooi proces.

Tegendraads
Ik denk dat God zo werkt. Dat als we gaan voor de ander en onszelf en onze beperkingen daarvoor aan de kant zetten; dat we dan groeien en steeds meer tot ons doel komen. Ik vind dat weer zo’n heerlijk tegendraadse gedachte van het koninkrijk van God. Waar de wereld zegt dat je vooral moet focussen op jezelf en er allerlei programma’s beschikbaar zijn die je helpen ontwikkelen zegt God; ‘Zet je in voor de bloei van de stad, want de bloei van de stad is ook jullie bloei‘ (Jeremia 29). Ik realiseer me dat die tekst in een andere context staat, maar dat je inzetten voor een ander gevolgen heeft voor je eigen bloei kan ik vanuit ervaring beamen.

Ontwikkelen
Laatst hadden we het op kantoor over ontwikkelen. Als je dat woord uit elkaar trekt krijg je ont-wikkelen; je ontdoen van alles wat je belemmert te zijn wie je bent. God heeft zoveel potentie in jou en mij gelegd; we moeten er vaak alleen naar op zoek, omdat de tijd en omstandigheden ervoor hebben gezorgd dat het in-gewikkeld is geraakt.

Verborgen talent
Tegenwoordig als ik iets eigenlijk te spannend vind, doe ik het toch. Gewoon om te proberen of het er misschien inzit. Omdat Jezus ons oproept om onze talenten niet te begraven, maar ze in te zetten voor Zijn Koninkrijk. Welke talenten zijn bij jou nog ingewikkeld? En welke stappen kun jij zetten om je te ont-wikkelen? Stap uit je comfortzone en laat je verrassen door het moois dat in jou verborgen ligt.

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

14 reacties

 1. Dank je wel, Dieteke, voor je eerlijke en inspirerende blog. Uit je comfortzone stappen. Zo spannend, maar zo gaaf wat God dan door ons heen kan doen! Dank voor het delen.

 2. Nou, dat is nu precies hoe ik het ook ervaar Dieteke! Dankjewel en God werkt echt zo. Zelf zag ik het al vele, vele jaren niet zitten om terug te gaan naar het onderwijs. Ik zag op tegen van alles, waaronder dat digitale bord. Ik was het echt niet meer van plan. Tot het na een periode van rust ineens ging kriebelen en ik voor ik er erg in had zomaar reageerde op een vacature. Het duurde even, maar toen, heel onverwachts was daar in maart een tijdelijke baan voor 3 dagen groep 2. Nu doe ik dat alweer 5 weken, ben ik gewend en vind ik het zelfs leuk! En dat digi bord? Nou, dat bleek gewoon een groot computerscherm te zijn. Daar had ik me nou zo druk om gemaakt al die jaren!

 3. Sterk geschreven. Vooral het ont-wikkelen tegenover in- gewikkeld vind ik mooi verwoord. Bedankt voor het delen Dieteke Je bent een kostbare schat

 4. Bedankt voor je inspirerende blog die me de moed geeft verder te gaan in mijn nieuwe baan. De dag voor de uitslag van mijn sollicitatie gesprek kreeg ik een profetisch woord, dat God mij op het oog had en een nieuwe weg met me zou beginnen. Dat was al eerder mijn houvast om door te gaan. Ik heb nu een nieuwe parttime baan, die me naast mijn oude baan (nog) veel moeite en spanning kost. Ik moet elke dag zo afhankelijk zijn van Degene die met mij iets nieuws begonnen is. Ik kan het niet uit eigen kracht. Maar met Hem mag ik me verder ontwikkelen.

 5. Dankjewel Dieteke voor deze bemoedigende woorden. Heel herkenbaar! God wijst ons de Weg maar we zullen zelf stappen moeten zetten..
  Ook al kunnen we daar als een berg tegenop zien..

 6. Hoi Dieteke,
  Ik zag je voor het eerst spreken op een van de live streams van Royal Mission, ik geloof op een dinsdagavond. Ik dacht gelijk: “die mag vaker spreken”. Ik vond het inspirerend en ik voelde mij aangesproken, waarschijnlijk ook omdat ik dingen van mijzelf in jou herkende. (persoonlijk, maar ook genoeg afstand; zakelijk, maar ook dichtbij; de ideale combi van diverse uitersten :). Nu ik dit stukje van je lees, zie ik nog meer herkenning: rode wangen, gewoon op het podium gaan staan (ook al is het spannend), af en toe buiten de comfortzone. Ik denk dat het voor vrouwen belangrijk is om andere vrouwen in de spotlights of op het podium te zien staan. En dat het vooral herkenbaar is. Jouw rode wangen kunnen voor jou lastig zijn, maar zijn voor mij een teken dat ik niet de enige ben die dat heeft. Waardoor ik ook weer moediger word. Juist de zaken die voor jou lastig zijn, zijn voor mij herkenning. Dank je wel daarvoor! Blijf spreken!

 7. Mooi en bijzonder om zo door God gebruikt te kunnen worden. Ik hoop nog heel wat “angsten” te kunnen overwinnen met Hem.

 8. Dank Dieteke voor deze mooie en eerlijke blog. En wat herkenbaar!! Mooi om ons zo te willen bemoedigen om uit onze vertrouwde situatie te durven stappen. Het gaat ook niet om ons maar om het bouwen van Zijn Koninkrijk. God gebruikt je. Zijn zegen toegewenst.

 9. Wat een mooie bemoediging zo herkenbaar en die tegenstellingen die je gebruikt de vorige van de V formatie van de ganzen sprak me ook al zo aan blijf vooral hiermee door gaan!
  Vind je een Koninklijke Dappere Held!

 10. Heerlijk zulke blogs!!! Ont- wikkelen is ind een grote uitdaging met een rode kop en veel lef!! Door de modder ploeteren is een fijne praktische!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven