Profeteren in plaats van evangeliseren

Evangeliseren hoort bij onze missie als christenen. Evangelie betekent goed nieuws en dat willen we doorgeven. Toch?! Desondanks roept deze opdracht om te getuigen bij veel Jezusvolgers ongemak of stress op. Of veroorzaakt het juist kromme tenen door de dwingerige acties van te fanatieke evangelisten.

Met tamboerijn
Als ik het woord evangeliseren hoor, dan heb ik daar meteen een bepaald beeld bij. Voor mij is dat maandelijks ‘openluchten’ (lees straatevangelisatie) met de jeugdgroep waar ik in opgroeide. Jarenlang waren we een vaste verschijning op het Muntplein in het centrum van Brussel. Met gitaren stonden we dan in een halve cirkel opgesteld en zongen uit volle borst. Onze stemmen galmden over het plein. Natuurlijk was er ook een tamboerijn, die bespeeld (of geslagen) werd door een hyperactieve muzikant. Ik heb me weleens afgevraagd of dit wel goed nieuws was voor de mensen.

Knoop in mijn maag
Na een serie enthousiaste liederen kwam er meestal een getuigenis. Iemand uit de groep werd niet geheel vrijwillig aangeduid om een paar stappen naar voren te zetten. Met luide stem, zonder versterking, schreeuwde je dan je persoonlijke ervaringen met God over het winkelende publiek uit. Zodra het praatje voorbij was, hadden we de opdracht om aandachtige luisteraars en willekeurige mensen op een bankje of een terras persoonlijk aan te spreken. Gewapend met een stapel evangelisatiefolders verspreidden we ons en gingen aan de slag. Nu moest het gebeuren. De oogst kon binnengehaald worden. Nog steeds krijg ik een knoop in mijn maag als ik eraan terugdenk.

Yes!
Gelukkig is evangelisatie veel meer dan dit. En toch beschrijven mijn ervaringen iets van wat veel christenen denken en voelen, wanneer je met ze praat over evangelisatie. Blijkbaar is evangelisatie in veel gevallen versmald tot een actie of zelfs het afvinken van een opdracht. Precies wat ik beleefde toen ik als tiener honderden flyers in de brievenbussen had gestopt in de aanloop naar een bijzondere samenkomt. Yes, ik had het gedaan! Trots op mezelf kon evangelisatie weer een tijdje de kast in. Maar dat is niet waar Jezus ons toe uitnodigt en hoe we mensen mogen laten proeven van de goedheid van God.

Geïnspireerd
Als evangelisatie een goede boodschap is voor de mensen die je aanspreekt, zou profeteren dan niet veel meer voor de hand liggen? Want ‘iemand die profeteert spreekt tot mensen, en wat hij zegt is opbouwend, troostend en bemoedigend’ (1 Korintiërs 14:3). Geen voorbereid praatje met een traktaat dat uitgedeeld moet worden, maar eenvoudige woorden spreken die mensen diep raken door de inspiratie van de heilige Geest. Gods genade zo onder woorden brengen, dat ontvangers zich gezien en geliefd voelen door de hemel.

Iedereen!
Was het niet zo dat Jezus zelf zei: ‘Wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen…’ (Handelingen 1:8)? Kracht om te getuigen. Precies dat! De heilige Geest helpt je vooral om te getuigen. Hoe dan? De overduidelijke belofte van de uitstorting van de heilige Geest is: ‘Jullie zonen en dochters zullen profeteren, jongeren zullen visioenen zien en oude mensen droomgezichten. Ja, over al mijn dienaren en dienaressen zal ik in die tijd mijn geest uitgieten, zodat ze zullen profeteren’ (Handelingen 2:17-18). De Geest laat ons vooral profeteren. Vrouwen én mannen, jongeren én ouderen, laag-  én hooggeplaatsten… iedereen kan woorden namens God spreken. Dat is hemels getuigen en geïnspireerd evangeliseren!

Krachtige bekeringen
Als je dit leest, voelt het waarschijnlijk wat onwerkelijk. Kan ik dat zomaar? Kunnen we getuigen van Jezus door te profeteren? En is dit überhaupt wel geschikt voor ‘onbekeerden’, want evangeliseren doe je juist bij mensen die Jezus nog niet kennen?
Gelukkig zegt Paulus daar specifiek iets over. Als ‘iedereen profeteert, dan zal een ongelovige buitenstaander door iedereen worden beoordeeld en terechtgewezen’ (1 Korintiërs 14:24). En het gevolg is dat ‘Alles wat hem heimelijk beweegt aan het licht zal komen en dan zal hij zich ter aarde werpen, God aanbidden en belijden: ‘Werkelijk, God is in uw midden.’’ (vers 25). Ja, zo komt iemand radicaal tot bekering!!

Profetische cultuur
Ik droom van een profetische cultuur onder christenen, waarin we elkaar vaak bemoedigen en buitenstaanders Gods liefde laten proeven. Zo wordt evangeliseren geen actie, maar ontspannen samenwerken met de heilige Geest en vooral liefde uitdelen… dat is nog eens goed nieuws!

Wanneer deze blog je verlangen naar woorden van God spreken heeft aangevuurd en je daarin wilt groeien, dan kunnen we je onze gratis online Groeicursus ‘Groeien in profetie’ aanbevelen. Hier lees je alle informatie daarover.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

46 reacties

 1. Mooie blog Martin.profeteren geeft zowel de ontvanger als uitdeler blijdschap.Maar net zoals bij evangeliseren hebben veel mensen hier ook angst voor. Ze denken gauw dat het occult is en of valse profetie kan zijn.

 2. Het is genezend te ervaren dat deze uitleg ruimte geeft. Je gaat dieper ademen, krijgt lucht. In mijn herstelproces vanuit verplichting en dwangmatigheid (precies zo heb ik de straatevangelisatie beleefd), zie ik uit naar kracht en openbaring van de geest, daar waar de geest komt, gaat je hart open, vult zich liefde en bewegenheid.

 3. Hey Martin, ik zie ons inderdaad nog staan op het Muntplein.😏 Ik moet er niet aan denken het op die manier weer te doen…
  Hoe anders en minder geforceerd is het inderdaad om mensen te benaderen van een bemoediging die God ons wil geven voor de ander. Dank je wel voor je bemoedigende blog.

  • Hey Roeline, wat leuk dat je reageert. Wat een tijden waren dat he. Veel geleerd en ondertussen ook een paar zaken weer afgeleerd 🙂 We gaan voor hemels bemoedigen en Gods liefde onder woorden brengen. Groeten van Karin en mij

 4. Mooi blog
  Herkenbaar, zelfde tijd opgegroeid in chr. Ned.
  Ik stond op de Coolsingel Rotterdam
  Profeteren, woorden van God spreken over iemand daar verlang ik
  Naar.
  Groeicursus kan ik aanbevelen. Geweldig!
  De HG spreekt door mij heen alsnog op pad ga en ga uitstappen
  Lieve groet Marian

  • Mooi dat je het dezelfde groei of veranderingen hebt meegemaakt. Zo mooi om zegen en belofte uit te delen.

 5. Bijzonder dat ik dit nu lees, want ik heb van de week iemand een kaart gestuurd met bemoedigende woorden en drie prachtige bijbelteksten erop. Deze man heeft een progressieve dodelijke ziekte waar (nog) geen medicijnen voor zijn. Zijn geheugen en karakter worden naast zijn lichaam ook aangetast en hij merkt nu al dat hij zichzelf niet meer is. Hij kreeg ook aanvechtingen in het geloof. Nu lees ik in de blog dat mijn woorden profetisch zijn en dat de gekozen bijbelteksten die gaan over redding en eeuwig leven voor hem bewaarheid zullen worden.
  Hij werd ook bemoedigend door de kaart.
  Ik dank God dat ik opnieuw een instrument mocht zijn in Zijn hand.

 6. Mooi artikel en o zo waar. Ik heb dat zelf ook ondervonden. Heb beide manieren beleefd. Straat evangelisatie en gewoon spontaan een gesprek aangaan en merken dat de heilige geest aan het werk ging. Mijn dochter was er getuigen van. Soms hebben we het er nog over. Zo mooi en spontaan ging het.
  Zulke dingen kun je niet regisseren. Het overkomt je en je weet, iemand boven is aan het werk. Doe het maar Heilige Geest. Ik ben beschikbaar….

 7. Sta hiet achter Martin! Het profetische woord heeft mijn leven veranderd en mijn relatie met God verdiept en echt levend gemaakt!
  Hoop en bid dat je voor morgen ook profetische woorden zult ontvangen als je komt spreken in de LEg, waar we na lange tijd weer met klein aantal mensen bij elkaar mogen komen naast de lifestream🙏🏻✝️❤️

   • Dankbaar voor de woordem vanmorgen gesproken, het beeld en profetische woord voor de gemeente, zo treffend mooi en dankbaar dat God mij zag en ik gebed voor mijn pijnklachten mocht ontvangen🙌🏻! Heb al 5 mnd pijn en kon op heenweg naar de dienst bijna niet zitten in de auto, en op terugweg veel beter! Het gaat compleet genezen, dank U Jezus dat u Martin en Karin zo machtig gebruikt in Uw koninkrijk

 8. Heel herkenbaar wat ik las, ik moet ook denken aan God’s Geest die nooit dwingt…. Zijn Liefde is er, en we mogen met onze eigen gaven en talenten ons inzetten voor ZIJN Koninkrijk! Waar we we nu ook staan in het geloof, weet ik dat er nog veel meer is….. Momenteel volg ik een General’s training, wat echt gebaseerd is op groei! Het geeft vreugde en energie om er mee bezig te zijn. Gods Zegen voor jullie allemaal en ook voor Royal Mission.

 9. Jammer dat je zo een eenzijdig beeld van evangeliseren neerzet en zo de negatieve gedachten die mensen over (straat) evangelisatie hebben, voedt. Terwijl het voor ons evangelisten toch al vaak aan een dood paard trekken is om mensen in beweging te krijgen. Juist het profetische, woorden van kennis en genezing van zieken hoort bij het proclameren van het Koninkrijk. Wij doen dat regelmatig met Schatzoeken, de Nederlandse variant van ‘The Ultimate Treasure Hunt’, waarbij de Heilige Geest ons leiding geeft en hints over de mensen, die Hij op het oog heeft. Hierbij werken de gaven van de Geest optimaal en leren mensen daarin bewegen en uitstappen, zodat ze dat ook in het dagelijkse leven kunnen doen. Ja, het is oncomfortabelers dan voor eigen parochie in een zaaltje voor mensen bidden, maar de resultaten zijn levens veranderend, voor de mensen die het doen en voor de mensen die je bereikt!!. Interesse: kijk op http://www.schatzoeken.net

  • Hallo Arie,
   Dank voor je reactie. Een blog is te kort om alles goed te belichten en is juist bedoeld om te ’teasen’. Ik ben zeker niet tegen straatevangelisatie en wat je beschrijft over hoe jullie evangeliseren, is precies wat ik bedoel. Niet met gitaar, tamboerijn en roeperige getuigenissen over de straat schreeuwen, maar persoonlijk contact vanuit liefde en geleid door de Geest. Volgens mij bedoelen we hetzelfde!

 10. Wauw, heerlijk om te lezen! Ik zou zeggen evangeliseren door middel van profeteren 😉 Hoe gaaf is het om de ander te bereiken vanuit de liefde van Gods Vaderhart, spontaan, ontspannen, gewoon recht vanuit het hart, vanuit Zijn liefde op een manier die bij je past, afgestemd op de HG.

 11. Dit is ook voor mij zeer herkenbaar Martin met alle gevoelens die er bij kwamen. Jezus trad de mensen in nood heel onbevangen en warm tegemoet en liet ze merken, dat Hij hen de moeite waard vond en ook zeer empatisch was. Hij raakt mensen in het hart aan, want ze begrepen, dat Hij de vinger legde bij hun nood. Jezus was echt betrokken bij de pit van de mensen. Zo bracht Zijn liefde hen tot een ommekeer. Het was niet vanuit de hoogte, maar Hij kwam naast je staan en dat raakt je hart!

 12. Yes Martin, dat is het .Onder leiding van Gods Geest het juiste woord, voor de juiste persoon ,op het juiste moment.

 13. dag Martin,
  de foto die je bij dit artikel plaatst, is van evangelisten, die dit met hun hele hart doen.
  Ik durf dit te zeggen, want ik ken ze persoonlijk.
  Ik hoop dat je ze toestemming hebt gevraagd om de foto te plaatsen ?
  Anders geeft dit wel een verkeerde indruk van hen.

  • Hallo Joke,
   Ik hoop dat je begrijpt dat mijn blog niet gaat over de houding van je hart. Ik weet oprecht dat er heel wat mensen zijn (en ik ken er een aantal) die met hun hele hart op straat staan. Prachtig! Mooi dat jij ze ook kent. Mijn focus in dit stuk is op ‘hoe raken we toehoorders effectiever met Gods liefde’. Mijn beeld van vroeger was daar niet op gericht.

  • Al oud dit artikel en reacties, maar wel helemaal eens met Joke, de mensen op de foto worden zo oneer aangedaan in combi met de context van het artikel. Ik heb zo veel respect voor iemand als Johanna die daar al tientallen jaren bijna iedere dag staat voor Jezus, terwijl het wel lijkt alsof de meeste christenen haar eerder uitspugen dan bewonderen.
   Jezus zelf was ook een radicale Prediker die sprak over de hel, eeuwig leven, consequenties van zonden en het eeuwig oordeel. Bekeer u en geloof het evangelie want het Koninkrijk van God is nabij.
   Nu bestaat evangelisatie in Nederland vooral uit een mooi lied, een mooi woord van Gods liefde en de ongelovigen gaan vervolgens met een goed gevoel verder met hun zondige leven (uiteraard kan God hier ook door werken, maar toch zag ik het Jezus en de apostelen anders doen). Waarschuwt God ons door Ezechiël niet dat wanneer wij die de waarheid kennen onze mond houden tegenover de goddelozen, hun bloed op onze handen rust? Dit geldt uiteraard ook voor mijzelf.

 14. Prachtig stuk Martin!
  heb ook veel op straat geevangeliseerd maar had de laatste jaren ook moeite met de soms
  wat dwangmatige manieren zoals jij die beschrijft. Zie ook de mooiste resultaten als Gods Geest de leiding heeft.
  Hoorde laatst een preek van een theoloog (Bobby Schuler) over Math 28:19. Hij zei dat hier eigenlijk staat: “terwijl je gaat”of “gaandeweg… maak alle volken tot mijn discipelen….” de ISV vertaalt het ook zo: Mat 28:19  Therefore, as you go, disciple people in all nations, baptizing them in the name of the Father, and the Son, and the Holy Spirit. Ik kan zeggen dat het zo vaak beter, natuurlijker werkt , getuigen waar je bent, waar je gaat, bij je buren, collega’s of de bakker. NIet omdat het moet maar omdat het kan, zeg maar… ben me door jou stuk meer bewust geworen van de kracht van profetie in dit opzicht. Dank daarvoor!

 15. ik wil graag
  dat god me de weg wijst
  die hij voor mij heeft bedacht
  maar hoe weet ik of het juist is
  of dat ik het goed doe

  • Allereerst gebed, vervolgens stappen zetten in geloof en de Heer zal je bevestigen. Tegelijk mag je ontspannend gaan, in Zijn liefde en weten, erop vertrouwen, dat Hij leidt en komt tot zijn doel in en door jou heen. Geniet, relax en go.

 16. Dank Martin . Ik kom uit een leven van feesten en beesten . Die leuke evangeliesatie akties ken ik dus niet .wel wil ik je bedanken dat ik door de cursussen en de bijbelschool geleerd heb dat ik veel profeteer ( ik noem het altijd aandacht geven aan mensen en luisteren , gewoon omdat ik een mensen mens ben en van Ged houd. Lieve groet Janneke

  • Wat mooi Janneke dat je zoveel zegen en bemoediging uitdeelt. Blijven doen, je bent zo’n inspiratie!

 17. Hey Martin, Kon iedereen maar profiteren! – riep Mozes. Mocht hier laats over spreken, mijn mooiste voorbereiding tot nu toe. Gaaf dat je erover schrijft! Ik hoop dat het je voorlopig bezig houd :). Je bent een bron van inspiratie, dankjewel.

  • Mooi! Mozes’ verlangen wordt vervuld bij de uitstorting van de heilige Geest. Wat een mooie tijd om in te leven voor ons!

 18. Een hele mooie blog Martin! Jaren heb ik in de zomermaanden op campings geëvangeliseerd. Via het kinderwerk kwamen er openingen voor mooie gesprekken en miste ik helaas toen nog de volheid van de Heilige Geest .
  Ergens in 1979 kwam ik in de koffiebar van Youth for Christ in Veenendaal en heb dankzij een zaterdag evangelisatieactie op straat in Veenendaal de liefde van mijn leven ontmoet binnen het team. A.s. donderdag 16 april zijn we 40 jaar gelukkig getrouwd en zijn zo dankbaar (Ef.5:2 is onze trouwtekst)! Onze passie is en blijft om de Liefde van Jezus te laten zien aan de mensen om ons heen.
  Dankbaar ben ik met de cursus van Royal Mission over groeien in profetie. Profetische woorden en berichten raken mensen persoonlijk!

 19. Waar in de Bijbel in de context wordt dit dan onderwezen? De blijde boodschap is toch het goede nieuws voor de heidenen. Het Koninkrijk van God, het evangelie van het Koninkrijk werd door Jezus vooral in Mattheus onderwezen. Ook na Jezus dood en opstanding was nog een gelegenheid dat het Koninkrijk er kon komen, maar Paulus openbaarde al het geheimenis dat dit voor een periode terzijde zou wordt gesteld.

  De tekenen die Jezus deed, ook de wonderen, dat waren de werken en kracht in het licht van dat Koninkrijk. Daar is ook niet voor niet het gebed van het onze Vader in het diepst een profetisch gebed en ook let op de volgorde. Alzo ook op Aarde. En ja, dat komt pas als Jezus terugkomt. Nu zitten we in de genadetijd en is nog het blijde evangelie van toepassing.

  Lieve mensen, leer zelf eens de Bijbel in de juiste context te lezen en waarvoor het bedoeld is. Klink geweldig allemaal hoor, maar dit is een soort van gemaakte powergeloof die je uiteindelijk nooit kunt volhouden. Leer om te gaan dat dingen helemaal niet zo gaan als we wensen, dat er het lijkt alsof God helemaal ver weg is en je niet hoort.

  Spyfromthesky

 20. Met roepen en grote gebaren bereik je mensen niet. Althans, niet in hun hart. Met profeteren ook niet, lijkt me. Te grote woorden horen mensen wel, maar die woorden beklijven niet. Oprechte aandacht en liefde doen dat wel

 21. Ik sta op zich open voor het onderwerp dat Martin aanhaalt, als ik ook maar een Bijbelse context en uitleg erbij kan vinden. Profeteren is denk ik toch Gods stem doorgeven en dat alleen in afhankelijkheid van de Heilige Geest in onze bedeling denk ik. Als dit bedoeld wordt met profeteren evangeliseren, dan is dit voor mij mogelijk een nieuw dimensie. Profeteren in het nieuwe testament kwam naar de 4 evangelieboeken over, vooral de blijde boodschap. In Handelingen, maar vooral in Korinthe komen wat passages voor.

  Want God is geen God van wanorde, maar van vrede, zoals in alle gemeenten van de heiligen.
  34 Laten uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt.
  35 En als zij iets willen leren, laten zij dat dan thuis aan hun eigen man vragen. Het is immers schandelijk voor vrouwen om in de gemeente te spreken.
  36 Of is het Woord van God van ú uitgegaan? Of heeft het alleen ú bereikt?
  37 Als iemand denkt dat hij een profeet is of een geestelijk mens, laat hij dan erkennen dat wat ik u schrijf geboden van de Heere zijn.
  38 Maar als iemand onwetend wil zijn, laat hij onwetend zijn.
  39 Daarom, broeders, streef ernaar om te profeteren, en verhinder het spreken in andere talen niet.

  De context is vaak de Gemeente. Evangeliseren is meer voor mensen die je als vreemde tegenkomt op straat bijvoorbeeld.
  De tekst die Martin aanhaalt lijkt meer in de context van de Gemeente zijn.

  Evangeliseren met vooral de hulp van de Heilige Geest denk ik ook Yes. Gods Geest overtuigt van zonden en gerechtigheid. Inderdaad zoals Janny zegt, een hart vol van liefde voor het verlorene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven