Wat een wonder, één jaar livestreams

Een jaar geleden hadden we geen idee wat voor pandemie ons in de weken en maanden daarna te wachten stond. Op 9 maart 2020 maakt het kabinet de eerste algemene maatregelen bekend om het coronavirus te bestrijden zoals handen wassen, in je elleboog niezen en geen handen meer schudden. Ineens gaat het snel. Want halverwege maart moet Nederland al in gedeeltelijke lockdown en sluiten horeca, scholen en kinderopvang. Samenkomen met meer dan honderd mensen wordt per direct verboden.

In deze totaal nieuwe situatie hebben wij op vrijdag 13 maart 2020 met verschillende teamleden van Royal Mission overleg. Wat gaan we doen? De wildste ideeën komen langs, zoals een drive-in met groepen van honderd mensen, die we één voor één gaan zegenen in ons gebouw. We zien de rijen met volgepropte auto’s al in de straten rondom ons gebouw staan. Maar als snel beseffen we dat we zo juist enorme virusverspreiders kunnen worden.

De start
Een heilig ongenoegen overweldigt ons. Er moet iets gebeuren, want we gaan niet niks doen! Zullen we een live Q&A doen met de arts en de prediker naar aanleiding van het boek dat Gor Khatchikyan en Martin Koornstra samen schreven? En aansluitend een korte online bemoediging om mensen hoop te geven in deze aparte tijd? Ja, dat wordt het! Bijna zonder verdere voorbereidingen maken we deze twee livestreams meteen bekend via onze social media.
Twee dagen later op zondagavond 15 maart bouwen we in de hoek van een kantoor in ons gebouw in een half uur een eenvoudige studio op. Een bankstel, een tafeltje, twee microfoons, een klein mengtafeltje en een flatscreen als achtergrond. Drie mensen zitten klaar met een mobieltje in de hand om het gesprek tussen Gor en Martin te filmen. Eentje streamt naar YouTube, de tweede naar Facebook en de derde naar Instagram.

Draaiend beeld
Facebook blijkt het beeld steeds een kwartslag te draaien. We krijgen foto’s binnen van bekenden die op hun zij op de bank liggen te kijken. Hilarisch om te zien. Na twintig minuten beginnen de armen van de filmers steeds meer te trillen en het beeld wordt met de minuut onstabieler. Toch kijken honderden mensen live mee en ondanks de simpele aanpak blijkt God dit te gebruiken tot zegen van velen.
De dagen erna verhuist onze provisorische studio nog drie keer. Elke avond bouwen we onze livestream-woonkamer weer ergens anders op. Van de woonkamer met een groen-witte achtergrond gaan we via een kantoor met een donderblauwe muur en later een witte muur naar onze definitieve set met groene muur. Die kleur bevalt zo enorm, dat we geregeld vragen krijgen van kijkers welk kleurnummer de achterwand van onze Royal Mission woonkamer heeft.

Het avontuur
Die eerste zondagavond wordt de start van vijf livestreams per week. Wie had dat gedacht? Zestien wekenlang zijn we elke werkdag om 20.30 uur te zien. Onze bruine leren bank wordt aangevuld met een stoel voor degene die getuigenissen deelt en aan de andere kant een stoel voor een gitarist die de aanbidding leidt. Onze Royal Mission woonkamer is geboren en de Royal Family ook!
De eerste dagen verzorgen we de uitzendingen met een vast team. Elke dag proberen we een kleine stap te zetten in de ontwikkeling van de techniek rondom de livestream. Soms gaat dat goed, geregeld ook niet. Krakende gitaren, mediakanalen die wegvallen, geluid dat stoort en software die ons in de steek laat. Het leerproces is soms frustrerend, maar tegelijk een sterke illustratie om groei uit te leggen. Ondanks alles wordt de Royal Family steeds groter; in binnen- en buitenland.

Teamgroei
Als snel wordt de keuze gemaakt om nieuwe mensen te trainen in de techniek én andere teamleden de kans te geven een bijdrage te leveren op de bank en de stoelen in de studio. We zijn tenslotte een discipelschapsbeweging. Trainen en vermenigvuldigen is ons DNA. De eerste keren dat nieuwe gezichten de livestream verzorgen, wordt Martin door kijkers als host gemist. Maar al snel blijkt dat andere teamleden op hun eigen en krachtige wijze bemoediging en inspiratie brengen. Een sterk beeld van teamwerk en verscheidenheid in Gods koninkrijk!
Meer dan veertig vrijwilligers maken die eerste tachtig uitzendingen tot de zomer mogelijk. Het wordt een flinke marathon, waar we zelf enorm van genieten én ook door groeien. Na de zomer wordt de frequentie teruggebracht naar één keer per week, omdat veel Royal Mission activiteiten weer worden opgestart en om onze teams te ontlasten.

Samen onderweg
Elke uitzending opnieuw zetten we ons in om de verbinding met onze nieuwe, online familie aan te gaan. Naast ingezonden brieven en mails lezen we reacties voor uit de chat. Namen van vaste kijkers en dagelijkse reageerders zoals Aad, Merel, Rudy, Peter, Helena, Margreet, Sander, Rebekka, Lucia, Jenny en vele anderen zijn ondertussen bekenden voor ons.
Tijdens de livestreams stimuleren we de kijkers ook om elkaar te bemoedigen én voor elkaar te bidden. Live en naderhand. Het is prachtig om te zien hoeveel mensen hieraan deelnemen en hoe er zo nieuwe vriendschappen ontstaan. Sommigen pakken het zelfs als hun bediening op om zo online voor iedereen te bidden. Het grootste voorbeeld daarin is steeds weer ‘Annet van de chat’.

Geven maakt rijk!
We worden zelf ook geregeld overweldigd door cadeaus en pakjes die we zomaar ontvangen van onze digitale volgers en vrienden. Na de eerste ‘Sta op en Glitter’-kaart van Agnes volgen er tientallen anderen brieven en kaarten. Rond Pasen staat er ineens een grote doos met zakjes chocolade-eitjes voor de deur en bij de vijftigste uitzending een prachtige feestballon met 50 erop. Maar ook de speciale zelfgebakken kronenkoekjes, de bedrukte T-shirts, de grappige foto’s waarop teamleden ineens een andere haardos hebben, de gigantische appeltaart, de prachtige handgemaakte speldjes voor Koningsdag, de honderd chocoladeletters voor Sint… De climax komt in december 2020. In de aanloop naar de honderdste uitzending wordt onze brievenbus dagelijks volgepropt met kaarten, slingers, foto’s en vlaggetjes. Allemaal volgeschreven met aangrijpende verhalen, indrukwekkende getuigenissen en hemelse zegenwensen. Theo en Ina maken er een plakboek van, dat als een soort monument in onze teamruimte ligt. We zijn echt blij dat we samen de Royal Family zijn!

Een jaar van hoop
Vanaf het begin is de boodschap van de livestreams een baken van hoop. Op dinsdag 16 maart om 19.00 uur vieren we 1 jaar livestreams. Hoera! We danken God voor dit unieke, spannende en zeer bijzondere avontuur. Vier met ons mee dat God trouw is in de storm, zegent in de crisis en een baken van hoop is in donkere tijden.

 

Wil je meekijken of meedoen? Hier zijn onze kanalen:
www.youtube.com/royalmission
www.facebook.com/martinkoornstra
www.instagram.com/martinkoornstra

Een gedenksteen van Gods trouw
Naar aanleiding van dit unieke avontuur hebben we als team een boek uitgebracht ‘Sta op en schitter’. Onder leiding van Karin Koornstra hebben 30 medewerksters 80 dagen van hoop uitgewerkt met inspiratie, tips, gebeden en opdrachten om jou te bemoedigen en te zegenen.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

 1. Een vraagje, wij hebben het boek “Sta op en schitter” de vraag is, we vinden het youtube filmpke van dag 1 niet, heb je daar een link van? Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven