Een gebroken dramaqueen

Toen in december de tweede lockdown werd aangekondigd voelde ik de grond onder mijn voeten wegzakken. Het was dat ik midden in een winkel stond toen ik het hoorde, anders was ik zeker in tranen uitgebarsten.

Tranen
In de auto onderweg naar huis kwamen de tranen alsnog. Alles wat gepland stond voor de komende dagen passeerde in mijn gedachten. De kerstinkopen, een 4-jarige zoon die uitkeek naar zijn 5e verjaardag met trakteren op school en een (klein) feestje, eindejaarsperikelen op mijn werkplekken… Hoewel ik heel goed kon relativeren, en mezelf vertellen dat mijn leven vergeleken met de rest van de wereld er nog steeds erg goed uitzag, heb ik een paar dagen nodig gehad om me te herpakken en mijn emoties die de overhand hadden genomen tot bedaren te brengen. 

Niet de moeite waard
Wat maken we ons toch vaak druk om kleine, aardse zaken. En dat zeg ik dus ook heel hard tegen mezelf. Ik wil de lockdown en de gevolgen daarvan niet klein maken, daarvoor ken ik teveel mensen voor wie de consequenties bijzonder vervelend zijn. Maar de praktische zorgen die ik erover had waren écht niet de moeite waard.

Altijd vol vreugde
Hoe mooi is het als onze focus veranderd. Als we ons, zoals de Bijbel dat leert, geen zorgen maken over aardse beslommeringen, maar vóór alles gehoorzaam zijn aan de opdracht van Jezus uit Mattheus 6; zoek eerst het Koninkrijk van God. Want ik geloof dat als dat onze focus wordt; dat dan de Heer je vreugde kan blijven en je altijd verheugd kunt zijn zoals Paulus dat schrijft in de brief aan de Filippenzen. Niet dat je omstandigheden dan veranderen (waarom zou er een opdracht in de Bijbel staan om je niet bezorgd te maken als er geen reden zou zijn voor bezorgdheid?). De bril waardoor je ernaar kijkt verandert en dat maakt het grote verschil. 

Dankbaarheid
Je hoeft niet dankbaar te zijn voor je omstandigheden. Je mag God danken ondanks je omstandigheden omdat Hij jouw God is, jouw Redder, jouw Koning. En omdat Hij werkt aan Zijn herstelplan voor deze wereld, en de wereld waarin we leven niet het eindstation is.  De profeet Habakuk is daarin een mooi voorbeeld. Hij maakte zich zorgen, deed zij beklag en stelde vragen aan God. Het antwoord dat hij kreeg veranderde zijn blik op het geheel; God wees hem op Zijn grote plan en dat zorgde er uiteindelijk voor dat Habakuk begon te juichen en jubelen voor zijn Heer. De omstandigheden waren nog hetzelfde, maar de bril was vervangen en dat maakte het grote verschil. 

Perspectief
Tijdens de coronacrisis horen we het vaak zeggen; de overheid moet ons perspectief geven. Op een toekomst waar we ons weer in vrijheid kunnen bewegen. En dat is waar. We hebben perspectief nodig op een betere toekomst. Hoe geweldig is het perspectief dat wij als Koningskinderen hebben! Wij zijn onderweg naar de droom van God voor de wereld. Naar een toekomst waar Zijn geweldige plan ten volle zichtbaar zal worden. Waar wij samen met Hem als koningen mogen heersen over de aarde (Openbaring 22:4) zoals het oorspronkelijk bedoeld was (Genesis 1:26). Dát is het perspectief dat de hele mensheid nodig heeft.

Gebed
Als mijn emoties zo met op de loop gaan als in december dan voel ik me gebroken en een dramaqueen. Ik realiseer me dat mijn vermogen om te relativeren weinig waarde heeft als dat niet het gevolg is van een oprecht vertrouwen in Gods plan en Zijn regie. Het laat me verlangen naar de diepe vreugde die beschikbaar is. Dan is mijn gebed; ‘Heer Jezus, in U wil ik ál mijn vreugde vinden. Net zoals Habakuk wil ik kunnen zingen ondanks mijn omstandigheden. Omdat ik weet dat de toekomst met U zeker is en eindeloos goed. Help me Heer, om door Uw bril te kijken, te onthouden dat Uw plan vaststaat en Uw Koninkrijk altijd te blijven zoeken. Amen.’

Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren (Filippenzen 4:7).

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

16 reacties

 1. Wat herkenbaar voor mij. Mooi dat je jouw gevoelens deelt en ons wijs op Gods geweldige Koninkrijk. We hebben een geweldige toekomst en door jouw blog worden we daar weer aan herinnerd. Dankjewel Dieteke.

 2. Bedankt Dieteke, dat jij dit zo open deelt. Dat helpt mij extra om weer op te staan. Zeker op dit moment,nu ik al een paar dagen in de put zat en me (extra) zorgen maakte over mijzelf i.p.v er te zijn voor God en de ander. Ik ben er nu nog meer achter gekomen dat zorgen maken betekent, dat ik niet op God vertrouw. Eén sleutel waar ik nu mee aan de slag ben gegaan is: Dankbaarheid, dan krijgt je wentelen in bezorgdheid steeds minder vat op je volgens mij.

 3. Dank je wel Dieteke
  Juist ook door deze ervaringen te delen ,
  Is zo bemoedigend ,
  zo elkaar weer helpen op te staan.
  Onze gedachten weer vast op de HEER te richten.
  Samen met al Gods kinderen.
  Samen als Gods kinderen één te zijn.

 4. Respect voor je verhaal Dieteke
  Jaren geleden ( wel 20 ) een lied gezongen over Habakuk , in een koffie ochtend voor vrouwen in de kerk.
  Spreekster was Tonneke Bijker van de eo , ja ik dacht dan komt het er op aan om dan te blijven zingen …
  Zelf nu een jaar of zes zelf veel in de stoel met vele kwalen / beperkingen en pijn.
  En toch …. zegt Habakuk ….
  Ik blijf zingen ( lukt minder door pijn ) vooral lezen en luisteren naar jullie prachtige cursussen livestreams en muziek!!!

 5. Het is zo menselijk dat je elke keer met een nieuwe maatregel even moet slikken. Al de afspraken die je had bij de contactgroepen gingen niet door.
  Balen! Gelukkig dat God met alles zo duidelijk is en Hij je nooit teleurgesteld. In elke storm van je leven is Hij erbij. Het besef dat er 1 is die de controle behoudt. Het komt er nu op aan dat je trouw blijft en je focus gericht is op Hem. Dankjewel Dieteke voor het delen.

 6. Mooi dat je je kwetsbaarheid toont.
  We zijn nog steeds mens, maar als we gericht zijn op God laat Hij zijn grootheid zien om weer door te gaan.
  Verbijdt u ten alle tijden ! zegt God in zijn woord.
  Dan mogen we weer beseffen dat we met Hem een hoopvolle toekomst hebben!
  Hij heeft ons geen kalme reis beloofd , maar wel een behouden thuiskomst…Hij is erbij!!

 7. Jullie zijn zulke mooie mensen. En jij ook Dieteke. Dank je wel. We genieten enorm van alles wat jullie uitdelen. Hebben de aflevering over Habakuk ook gezien. Soms met tranen maar ook daarin ervaren we zoveel troost, herstel , karakter vorming en genezing. Wil.het graag nog een keer zeggen: LIEVE ROYAL FAMILY, JULLIE ZIJN ECHT EEN ENORME ZEGEN. DANK JULLIE VOOR JE INZET EN TROUWE DIENSTBAARHEID. We zien uit naar wat nog komt en bidden jullie ook bemoediging en zegen toe. Lieve groetjes van ons.

 8. Echt n opsteker Dieteke, en zo praktisch en toepasbaar als je t hele plaatje kent van Jezus volbrachte werk. Hartelijk dank voor deze blog. Had hem ook gezien op de live stream. ben meteen s avonds Habukuk g
  gaan lezen en t lied kwam ook vaak de dagen erna in mn gedachten. groetjes van Elly

 9. Dank je wel voor het delen.
  Ik vergeet dit ook zo vaak en ben dan gericht op de omstandigheden
  Ik heb het nodig om even te horen en te beseffen dat Jezus mijn perspectief is.
  Jezus regeert! Ondanks alle omstandigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven