Durf jij onaf te zijn?

Afgelopen kerstvakantie las ik het boek ‘De kracht van rust’ van Mirjam van der Vegt. Even op adem komen. Even niet groeien in Koninklijk denken of Geestkracht, maar in rust en vrede. Opnieuw beseffend dat deze Koninklijke zaken (vernieuwing van denken, Gods kracht op mijn leven, heiliging en vertrouwen) voortvloeien uit en vruchten zijn van dit éne ding: ‘zijn’ bij God.

Interne saboteur
Het is alweer bijna vier jaar geleden dat ik in een burn-out belandde. Tijdens de therapiesessies kwam naar voren dat er een interne saboteur in mij leeft. In charismatische kringen zou ik naar voren mogen komen voor bevrijding. Echter was deze interne saboteur geen demon maar gewoon ikzelf. Ik maakte mijzelf helemaal gek. Het kon altijd meer en altijd beter. Het was nooit goed genoeg. Perfect voor een sales organisatie maar destructief voor mijn identiteit. Hoewel ik deze tijd achter mij heb gelaten, komt de interne saboteur nog regelmatig op bezoek. Ik geef hem dan een kopje koffie om vervolgens een intens gesprek aan te gaan en mezelf aan te sporen tot vernieuwing, bekering, reiniging en verandering. Wat ik dan eigenlijk doe is water aan de vruchten geven in plaats van aan de boom. Tegen beter weten in. Zou het wellicht kunnen komen door de prestatiemaatschappij waarin wij leven?

Gods rust
God nodigt ons uit in de rust waarin Hij zelf rust. Toen God op de zevende dag Zijn werk, dat Hij gemaakt had, voltooid had, rustte Hij (Genesis 2:2). Heb jij jezelf wel eens voorgesteld hoe dit eruit zag? Hoe rustte God? Ging Hij even slapen, bingewatchen op Netflix, een potje FIFA doen of lekker even wandelen? Ik denk geen van allen. God keek naar zijn werk, zag dat het zeer goed was en daar rustte Hij in. God rustte in het feit dat het zeer goed was. Hij keek naar wat Hij had gemaakt en was tevreden. Geen drang naar verbetering en vernieuwing maar vreugde vinden in wat is.

Gods uitnodiging
In Hebreeën 4 nodigt God ons uit in zijn rust: ‘Er blijft dus nog een sabbatsrust over voor het volk van God, want wie Zijn rust binnengegaan is, die heeft zelf ook van zijn werken gerust, zoals God van de Zijne. Laten wij ons dan beijveren om die rust binnen te gaan, opdat niemand door het volgen van dit voorbeeld van ongehoorzaamheid ten val zal komen.’ Naast de uitnodiging om te rusten in Gods rust, is er ook een waarschuwing te vinden in deze tekst. De schrijver verwijst hier naar de Israëlieten. Ook zij hebben de uitnodiging gekregen om Gods rust binnen te gaan, maar keer op keer bleven zij het verwachten van hun eigen werk en prestaties in plaats van een beroep te doen op Gods werk voor en in hen. En dat is hen duur komen te staan.

Het is volbracht
Met al onze tekortkomingen, al ons struikelen en ploeteren (ons mens zijn), zijn wij geneigd onszelf pas rust te gunnen als we volmaakt zijn. Wij blijven geloven in de leugen die zegt: ‘jij bent nog niet goed genoeg’. Maar toen Jezus het uitriep: ‘HET IS VOLBRACHT!’ meende Hij dit. Er is vrede tussen jou en God. Jij bent goedgekeurd.

Durf jij onaf te zijn?
God heeft in Jezus alles betaald om jou te laten delen in Zijn rust. Hoe onaf jij ook bent in jouw eigen ogen. Jij mag samen met God naar jezelf kijken en rusten in Zijn rust. Rusten in Zijn volbrachte werk voor jou. Rusten in dat het zeer goed is, dat jij zeer goed bent! In Christus mag jij rusten en zeggen: ‘Ik mag onaf zijn want ik ben goed genoeg. Ik rust in wie ik ben en niet in wat ik doe.’ Om vanuit die rust God Zijn werk te laten doen en je te laten groeien op de manier die Hij voor jou voor ogen heeft.

Groeien
Wil jij groeien in deze waarheid? In maart start de gloednieuwe groeicursus ‘Groeien in je identiteit in Christus’. Samen met Arie de Rover neem ik jou mee op ontdekkingstocht naar de alles overtreffende rijkdom van genade die God jou heeft bewezen en blijvend wil bewijzen in Christus Jezus (Efeze 2:7). Meld je direct aan via deze link.  

Over Robbie van Veen

Getrouwd met Anne, woonachtig in Utrecht, vurig spreker en vol passie voor het koninkrijk van God.

10 reacties

 1. Wat mooi gesproken Robbie, heel herkenbaar. We zijn zelf onze grootste vijand. Jezus offer was genoeg, daar mogen we in rusten.

 2. Wat een voor mij nieuwe kijk op: ingaan in de rust die God voor je heeft. Ga dat steeds beter snappen en doen😊, geweldig, mooi zo’n blog. Liggend in bed , het weekend zo beginnend, heerlijk!!

 3. Hi Robbie,
  Van harte eens, we behoren met onze hemelse Vader te wandelen, niet voor Hem uitrennen achter ons eigen ik aan, Hem volgen in rust even vertrouwen en dat hebben we niet uit onszelf, dat moeten we leren.
  Net als het houden van Zijn Feestdagen, die ons van Hem vertellen en al de genade in Yeshua bewerkt, verkondigen.
  De rustdag is dan vandaag, sabbat, elke week, de komst van de nieuwe maan, elke maand, Pesach als 1e maand, elk jaar en bovendien Pesach, 7 dagen Feest ongezuurde broden, Shawoeoth, verlossing uit oude leven, ontvangst Tora en Heilige Geest, Sukkkoth, uitzien naar Zijn Koninkrijk.
  Al met al ca 80 rustdagen en elke dag in Zijn gemeenschap.
  Shabbath shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

 4. Bedankt Robbie. Luisteren naar Zijn stem is belangrijker dan he eigen ik verbeteren. Gelukkig heeft Hij alles in zijn handen en gebruikt Hij een burn-out om ons iets te leren. Ik heb er nog geen gehad, wel gevoel gehad dat ik teveel deed. Op tijd luisteren naar Hem en intenties van je eigen lichaam is belangrijk. Groetjes jurgen

 5. Bedankt broeder om deze gegeven woorden te delen!!
  God roept ons inderdaad op om in intimiteit met Hem te leven. Zijn verlangen gaat uit! Hij legt het gewoon voor je voeten neer. Maar willen wij buigen of door de knieën gaan om die uitnodiging te pakken? Bijzonder hoe je die kleine saboteur omschrijft en dat ik daar zoveel in herken. In de momenten dat je gebukt gaat onder je eigen opgelegde juk, dan zijn we juist nog ontvankelijker om Zijn juk te ontvangen. Een juk, een werktuig, gehoorzaamheid en verantwoordelijkheid, maar bovenal Zijn Genade is genoeg Robbie!! Aan Zijn voeten is de allerhoogste plaats.

  Zegen en tot zondag 😉
  Bernd

 6. Mooi Robbie,

  True!
  Dank voor het delen, je openheid en aanmoediging om de druk eraf te halen voor onszelf.

  Jolanda

 7. Dag Robbie,

  Bedankt voor deze bemoediging. Vaak als mens zijn wil je alles perfect doen. Dat herken ik zeker als ik fouten maak vind ik het moeilijk om te accepteren. Het is dan ook steeds een les dat je hier op aarde niet perfect bent. Je wel mag wandelen in Zijn licht en wetend dat je kostbaar bent in Zijn ogen.
  Nogmaals dank dat je dit zo deelt.
  Blessing
  Joni

 8. Dag Robbie.

  Mooi verwoord Robbie , jij hebt het over die kleine saboteur als hooggevoelig persoon ervaar ik een grote saboteur Dat houdt ook in bij het starten van de cursus les is mijn enthousiasme zo groot dat mijn emmer over loopt .Durf onaf te zijn , dat onthouden. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven