De weg naar de droom

(de foto hierboven is van een zendingsreis met de Bijbelschool naar Frankrijk in 1993. Karin staat met de accordeon en ik sta in het midden.)


Geregeld word ik door jonge mensen met een sterk verlangen om God te dienen gevraagd of ze een keer met me mogen praten. Na een spreekbeurt klampen ze me aan en vertellen mij over hun droom om fulltime voor God te werken. Of ik ontvang een uitgebreide mail waarin ze beschrijven hoe ze zich geroepen voelen om God te dienen en willen graag mijn advies horen. Alhoewel ik lang niet altijd in kan gaan op hun verzoeken, komt het zo nu en dan voor dat zo’n gepassioneerde twintiger bij ons op de bank zit.

Vurige passie
Gespannen komen ze binnen. Een aparte mix van trots en onzekerheid maakt zich van hen meester. Een kop koffie stelt ze wat op hun gemak en dan laat ik ze vertellen over wat hen beweegt. Enthousiast en gebruikmakend van flinke superlatieven beschrijven ze de roeping die ze ervaren en de mogelijke bediening die ze in de verte voor zich zien. Wat kan ik genieten van de ongetemde hartstocht en het onbevangen verlangen om alles te geven voor Koning Jezus. Wat een passie!

En nu dan?
Toch heeft zo’n ontmoeting ook bijna altijd een andere kant. Deze jonge helden hebben weinig zicht op de weg die voor hen ligt. De passie is amper vertaald in een plan. Vaak geef ik hen dan deze uitdaging: ’Stel dat ik vanaf morgen je loon betaal, wat zou je dan de komende maand gaan doen?’ De antwoorden laten meestal wat op zich wachten. Na een tijdje komen er reacties als evangeliseren in mijn wijk, een Youth Alpha opzetten of een training volgen. Mijn confronterende respons is dan altijd: ‘En waarom doe je dat nu dan nog niet?’

Japans spreekwoord
Gelukkig hebben ze een droom. Maar zoals een Japans spreekwoord zegt: ‘Visie zonder actie is een dagdroom. Actie zonder visie is een nachtmerrie’. Het begint bij een droom, dus dat zit goed. Maar daar mag het niet bij blijven. Kom in actie en zet stappen in de richting van je droom. Hoe pijnlijk, ingrijpend of kostbaar die stappen ook zijn. De prijs voor de plek die je wilt bereiken wordt onderweg betaald. Daar wil ik jongeren bij helpen. Daar wil ik jou nu bij helpen!

Investeren
Kortgeleden deed Esther Vorsterman een prachtige uitspraak tijdens haar les op onze School voor Leiders: ‘Het prijskaartje voor de mantel hangt aan de binnenkant!’ Bijna niemand ziet welke offers je hebt moeten brengen om deze geestelijke mantel, deze verantwoordelijkheid als leider te dragen. Dat klopt. Dat is het verhaal wat ik deze twintigers vooral wil vertellen. Juist deze levensles wil ik aan hen doorgeven. De vervulling van je droom is niet dat je morgen mag spreken op een enorm podium of voor een gigantische menigte. De verwezenlijking van je droom zit hem vooral in dat jij gaat investeren in je (geestelijke) groei.

Mijn coole mobiel
Na mijn studie als vliegtuigbouwkundig ingenieur ben ik aan het werk gegaan in een Japans bedrijf. Als jonge vrijgezel met een passie voor Jezus reisde ik al snel de wereld over. Logeerde in luxe hotels en ging bijna elke avond uit eten. Naast een flinke auto van de zaak had ik de beschikking over een van de eerste mobiele telefoons. Een enorm gevaarte met een accu ter grootte van 3 bakstenen en een antenne van meer dan een meter. Je kunt het je amper voorstellen, maar ik voelde me vet cool met dat ding!

De Bijbelschool
Na twee jaar wist ik dat de tijd gekomen was om deze prachtbaan achter me te laten en naar de Bijbelschool te gaan. Die stap was nodig om gevormd te worden, zodat Gods plan zich verder kon ontvouwen in mij. In plaats van flink verdienen, kostte de Bijbelschool bijna al mijn spaargeld. Geen luxe kamer of vijfgangenmenu’s, maar een slaapzaal en eenvoudig eten. Toch kan ik kan vol overtuiging zeggen, dat die twee jaar me gekneed en gesmeed hebben en hard nodig waren. Ik sta waar ik sta in mijn wandel met God en in onze bediening door die tijd op de Bijbelschool.

Van klein naar groot
God is meer geïnteresseerd in het proces dan in het product. Onderweg verander je. Op de Bijbelschool, in mooie én moeilijke jaren met minimale financiën, in het jaar dat we geen huis hadden, in de verhuizing van België naar Friesland waardoor we al onze wortels ineens verloren, in de veroordeling in de media of de hate-mails op m’n pc … de prijs is hoog, maar het is het waard. In al die uitdagingen is mijn hart veranderd, zodat God me meer kon toevertrouwen. God nodigt ons uit om meer te investeren in de relatie dan in het bereiken van een resultaat. Wees betrouwbaar in het kleine, dan zal Hij je over veel meer aanstellen want Hij vervult je dromen!

     
Leiders en studenten van ons Bijbelschooljaar – Evangelisatiereis naar Bulgarije met de Bijbelschool

 

PS Als jij zo’n (bijna) twintiger bent, dan is de online meeloopavond a.s. dinsdag van onze Fulltime School misschien een mooie stap op de weg naar de droom die God voor je heeft.

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

8 reacties

 1. God is meer geïnteresseerd in het proces dan in het product. Dit is een belangrijk feit op je weg naar je bestemming, maar vaak kom je er veel later pas achter, dus geef niet op, maar volhard en hou de Heer steeds voor ogen. Het brengt je op je bestemming! Bedankt Martin en veel zegen toegewenst.

 2. Iedereen die Jezus erkent als Heer is immers (fulltime) in dienst van de Heer. Het proces om meer en meer te gaan lijken op Hem kan beginnen. Het werk bij Royal Mission kan daar bij helpen. Bedankt en veel zegen!

 3. Ik heb ontdekt, als je de ‘wereldse’ dingen wat meer links laat liggen, het hemelse meer naar voren komt. Toch blijft het lastig je daarop te blijven concentreren. De andere kant is er immers ook nog.
  Hoe meer je met Hem bezig bent, hoe alerter de vijand word. Toch spoort God me steeds weer aan om door te gaan, Hij is bezig met een proces, die heel persoonlijk is. Een echt grote droom heb ik niet, ik wil beschikbaar zijn, dat zegent Hij ook, langzamerhand zie en merk ik Gods wil en bestemming hierin. Ik kan alleen maar zeggen: neem er de tijd voor! Blessings.

 4. Mooi Martin. Groei en ’tegendruk’ gaan inderdaad vaak samen. Zonder vuur geen ijzer en zonde pers geen wijn. Dat Japanse spreekwoord vind ik een levensles:‘Visie zonder actie is een dagdroom. Actie zonder visie is een nachtmerrie’. Zo kreeg ik een keer onderweg in de auto bij een afrit de ‘Goddelijke’ woorden: ‘je kunt de richtingaanwijzer wel aanzetten ,maar als je het stuur niet omgooit kom je nog niet waar je moet zijn.’ We moeten vaak leren loslaten om daar te komen waar we moeten zijn. Het stuur omgooien zeg maar. Gods zegen en bescherming over jouw/jullie bediening toegewenst.

 5. Al meer dan 10 jaar heb ik zenuwpijn in m’n benen. Door stress en angst werd het 3 jaar geleden zo erg dat ik vrijwel alleen kon liggen. Bij alles wat ik anders deed dan liggen huilde ik van de pijn. Dat paste niet bij mij, volwassenen zijn en huilen van pijn was voor deze periode ondenkbaar geweest.
  Een scheiding en een huis wat al verkocht was terwijl ik nog geen dak boven ons hoofd (voor 2 van mijn 3 kinderen en mezelf) had was stressvol.
  De stress ging in mijn lijf zitten en zenuwpijn is heftig en maakt je op… domme ik… Ik had beter moeten weten! De Heer heeft me nog nooit in de steek gelaten. Uiteindelijk kregen we een huis dat veel fijner is dan dat ik had gedacht. Financieel redden we het elke maand net. Ik heb geen schulden en we hebben elke dag te eten. Ik heb een super lieve familie en veel lieve mensen om me heen. Ik dank de Heer elke dag omdat hij zó goed voor ons zorgt.
  Ik vraag Hem seintjes om mij mijn pad naar een pijn vrij leven te geven. Hij geeft antwoord en op mijn pad kom ik bijzondere mensen tegen. Het is zó bijzonder als ik ergens ben en iemand vraagt uit het niets of ze voor mij mag bidden. Het voelt alsof ik een engel ontmoet. Deze engel geeft me de naam van deze website.
  Ik weet nog niet waarom ik hier schrijf maar ik volg de weg die de Heer mij geeft in de wetenschap dat Hij mij leidt en van mij houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven