Op de vleugels van de wind

Toen ik onlangs van kantoor naar huis reed zag ik een flinke hoeveelheid vogels in V-vorm vliegen. En hoewel ik een scherpe bocht nam kon ik het niet laten om een paar seconden omhoog te kijken. Wat een fascinerend gezicht. Doordat zij zo slim omgaan met hun energie kunnen de vogels tot wel 5000 kilometer in drie dagen afleggen. Daar kunnen wij nog wat van leren…

Te weinig rust
Want soms wordt het mij allemaal eventjes teveel. Gezin, huishouden, werk bij Royal Mission, werk bij R3NEW. Begrijp me goed, ik geniet ervan en ik zou niet anders willen; maar het is wel veel. En goede balans houden, goed zelfleiderschap; dat blijft een uitdaging. Vooral de weken vlak na de zomervakantie kan ik het even zwaar hebben. Vol enthousiasme ga ik dan weer aan de slag. En hoewel ik mezelf heb voorgenomen om de rust te bewaren waar ik in de vakantieperiode zo van genoot, vertelt mijn hoofdpijn een paar weken later dat het niet gelukt is. Te hard gerend, de lat te hoog gelegd, maar vooral; te weinig rust genomen.

Aapjes op je schouder
Het kan bijna niet anders dan dat veel mensen dit herkennen. Het gevoel altijd zoveel te ‘moeten’. Om vervolgens structureel tekort te schieten. Allerlei aapjes op je schouder die je pas met rust laten als je gedaan hebt wat ze van je vragen. En als het ene aapje weg is, dan springt er weer een nieuwe naar je toe. Geen rust in je hoofd. Geen rust in je hart.

Een lichte last
Ik geloof niet dat dit het leven is dat God voor mij, voor ons voor ogen heeft. Jezus zegt het immers zelf; “Mijn juk is zacht en mijn last is licht” (Matth. 11:30). Waarom leggen we onszelf dan een slavenjuk op door zoveel van onszelf te vragen? Want hoewel we (onbewust) vaak denken dat anderen van alles van ons verwachten, doen we het onszelf aan. Zelfleiderschap is keuzes maken. Zorgen voor genoeg rust en ruimte voor jezelf en ook de ander dit geven als dit nodig is.

Het koninkrijk van God
Ik ben super enthousiast over het koninkrijk van God. Over Zijn herstelplan met de wereld en ik ben razend benieuwd hoe het leven op de nieuwe aarde zal zijn. Ik kan me er geen realistische voorstelling van maken, maar één ding weet ik wel; het is stressvrij en we zullen genieten van al het goede van God. In dit leven wil ik op zoek naar- en meebouwen aan Gods koninkrijk. Dat koppelde ik altijd aan actie, maar steeds meer leer ik dat genieten van rust daar ook onderdeel van is. Misschien zelfs een voorwaarde.

Duurzame energie
Als vogels in V-vorm vliegen stemmen ze hun vleugelslagen precies af op de vogel die vooraan vliegt. De vleugelslagen van de voorste vogel zorgen voor een luchtdrukverplaatsing die precies goed opgevangen wordt door de vogels die erachter vliegen en door de juiste afstand te houden ten opzichte van de voorganger profiteren ze optimaal van deze luchtdrukverplaatsing. De achtervogels hebben dus minder energie nodig om vooruit te komen. En op het moment dat de leidende vogel moe is dan wisselt hij van plek met een andere vogel. Over duurzame energie gesproken…

Zorgen voor jezelf
Je hoeft niet altijd de voorste vogel te zijn. Je mag leunen op de luchtdrukverplaatsing van de vogels voor jou. De wereld stort niet in elkaar als jij je wat naar achteren verplaatst. Zorg goed voor jezelf zodat je weer voor anderen kunt zorgen als zij dat nodig hebben.

Gods hart
In Mattheus 6:26 staat: “Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie Hemels Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard  dan zij?” De natuur laat op zoveel manieren Gods liefdevolle hart zien. Die vogels daar in V-vorm zetten geen dikke prestaties neer en toch zorgt God dat zij niets tekort komen. Hoeveel meer wil Hij voor u, voor jou, voor mij zorgen.

Een goed voornemen
Ik heb inmiddels geleerd om goed naar mijn lichaam te luisteren. Zodra de fysieke signalen optreden doe ik een stapje terug en kijk ik wat er anders kan. Lekker in de tuinstoel blijven zitten terwijl de vloer om een dweil smeekt bijvoorbeeld. Maar dit jaar wil ik een stapje verder. De fysieke signalen voor zijn. Ja, hard werken, daar geniet ik ook van, maar wel vanuit rust. De juiste keuzes maken. Op de vleugels van de wind. Dat is mijn goede voornemen voor 2021 en die vrijheid wens ik u en jou ook van harte toe!

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

33 reacties

  • Mooi voorbeeld. Dit gaan toepassen is een must.
   Soms echter kom je in een situatie, waarbij je geen andere vogels meer ziet. Afgelopen jaar zat ik in een scheiding en mijn wereld stortte in. Welke kant moest ik op? Waar moet ik gaan wonend? Hoe dan? Nu, een half jaar later weet ik dat ik er niet alleen voorsta. Mijn Vader in de hemel zag mij en heeft me gedragen. Mijn band met God is alleen maar gegroeid en dat maakt me zo dankbaar 🙏🏻 Ik heb ondertussen een huis gekocht waar ik mijn eigen plekje van ga maken en opnieuw kan beginnen, samen met mijn Vader in de hemel voorop, Jezus aan mijn zijde en de Heilige Geest in mij ❤️

   • Ha Anja, dank je wel voor je reactie. Er is inderdaad nog veel meer over te zeggen en soms schieten ook alle woorden tekort. Alle goeds en zegen op je nieuwe stek!

  • Wat mooi dat je dit deeld en hoe de vogels in de lucht in V vorm vliegen,wat een les.
   Zelfs al ben ik bijna 74 jaar herken ok dit.Rust bij de Heer verkwikt. Gods overvloedige Zegen bidt ik jou,je gezin en het Prachtige Royal Mission team toe ,we hebben een hoopvolle toekomst Jer.29:11.Liefs Tineke

 1. wat bijzonder he die vogels.Ikmag me hier in het rivierengebied savonds vlak voor de zon ondergaat altijd verbazen over de spreeuwenvluchten.In prachtige dansen maken ze zich samen groot om de vijand, de roofvogels in hun geval, te laten zien dat zij groter zijn. Zo kunnen ze samen de nacht ingaan.Ik denk dan altijd aan de ee heid die God zo graag wil o der zijn gemeenten.Mooi.Dank je voor je verhaal.

 2. Dank je wel Dieteke, inderdaad, ook ik ervaar bij mezelf en mijn gezinsleden dat “te hard vliegen” Ik ga dit jaar bidden om rust voor ons gezin!!!!

 3. Heel mooi en zo waar. Als God zich zelfs een rustdag gunde, na de schepping, zouden wij ons dat dan niet mogen gunnen?

 4. Hoi Dieteke,
  Heel herkenbaar!! En wat een mooie vergelijking met de vogels die om.de beurt vooraan vliegen. En wat heerlijk om niet altijd de voorste te hoeven zijn en logisch ook tegelijk als je het zo vergelijkt met de vogels. Dank je voor.de blog.
  Groetjes van Karin en veel zegen gewenst voor het nieuwe jaar!

 5. Woow wat mooi beschreven. En helaas zo herkenbaar! De blog heeft mij even stil gezet en aan het denken gezet. Is op zich al knap hoor haha. . Ik ga er zeker wat mee doen, want uiteindelijk wordt het een win//win situatie voor mij zelf en de mensen om mij heen.
  Groet Hans

 6. Dieteke,
  Hoe herkenbaar jou verhaal! Maar ik moest toch ook wel denken aan Genesis. “In het zweet des aanschijns….” Gelukkig mogen we leven met die geweldige belofte voor de toekomst maar de volledige rust en vrede zullen we hier op deze aarde niet vinden. Dat is wat je zelf ook schrijft. Ik wens je Gods zegen voor het komende jaar en voor ons allen de rust en vrede van onze Vader.

 7. Dank je wel Dieteke, uit het hart gegrepen, mijn diepe verlangen dat ik net als Jezus alles eerst de Vader zie doen. Nog een lange weg te gaan lijkt het soms, maar op mijn prikbord staat: omdat U de Eerste bent hoef ik het niet te zijn. Ik zie ernaar uit, die geestelijke ogen en rust op tijd, en did het ook voor jou en voor jullie uit!

  • Mooi Catharina! Het begint met bewustzijn en goed dat je jezelf er zo aan herinnert. Veel zegen komend jaar!

 8. Herkenbaar!
  O ja…dat gaan zitten terwijl de vloer schreeuwt om een dweil 😅 gedoseerd rusten en hard werken. Dat wil ik meer leren dit jaar 2021. Bedankt voor het prachtige voorbeeld van die vogels.

  • Hey Anna, wat leuk een reactie van jou. Ja dat is voor jou in je werk (en thuis ook vast) zéker van toepassing 😃. Zegen komend jaar!

 9. Heel mooi verwoord Dieteke!
  Fascinerend de V-formatie van de vogels en daarbij jouw vergelijk met ons dagelijks leven!
  Dank voor deze wijze les. Zo herkenbaar.

 10. Inderdaad een mooi concept die ik ook heb geleerd van de vogels! Zorg goed voor jezelf… ken je het boek Nee is ok, van Michelle van Dusseldorp? Echt een aanrader 👌 bedankt voor al je inzet, veel zegen in alles wat je onderneemt❣️Je bent een topper 🤗

  • Dat boek ken ik niet nee… Wel andere boeken van haar, erg goed :-). Zal ook eens naar deze kijken. Dank je wel Marian, voor je tip en lieve woorden!

 11. Beetje late reactie, maar kwam dit nog tegen tijdens mijn mailcheck. Op het moment laat God mij zien dat ik meer rust moet nemen, of beter gezegd: in ZIJN rust moet komen! Hoewel ik niet eens veel doe of een echte baan heb, maar mij wel vaak onrustig voel en ben. Ik ben 7 jaar thuis geweest van een fikse burn-out,en dat heeft tot op vandaag nog gevolgen. Het heeft mij echter veel dichter bij GOD gebracht, en ik had dat niet willen missen! Hij kan dit soort dingen gebruiken! En omdraaien tot rijke geestelijke schatten! Dus doe er je ‘voordeel’ mee! Blessings!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven