God zoekt ezels

Kerst doet me altijd terugdenken aan onze periode in België. Een tijd van het jaar waarin we op scholen zongen, kerstkoren samenstelden en optraden voor (groot)ouders. Klas na klas leerden we de jonge scholieren onze liederen aan, het liefst met bewegingen en een vette rap. In die weken zag je hele groepen kinderen tijdens de pauze zingend met gebaren in groepjes bij elkaar op het plein staan. En na flink wat repetities kwamen uiteindelijk de grote en sprankelende optredens. Wat een tijd!

Gitaar en accordeon
Toch zou het mooiste moment nog komen. De dag na de kerstuitvoering op school liepen we met het koor door de straten van het dorp naar het verouderde bejaardentehuis. Daar gingen we ook zingen. Eerst verzorgden we een klein optreden in een soort kapel voor de oudjes, die goed ter been waren. Daarna vormden we een lange stoet waarbij ik voorop liep met de gitaar en Karin, met accordeon, aan het eind de rij sloot. ‘Stille nacht’ galmde overal door de gangen en bij elke kamerdeur gingen een paar kinderen naar binnen. Aan de rand van het bed zongen ze dan nog eventjes door.

Een brok in mijn keel
Terwijl de geur van urine soms sterker werd en we alleen maar meer kwijlende en uitgeteerde mensjes tegenkwamen, werden steeds meer kinderen geraakt door wat ze zagen. Ik kon zelf bijna geen gitaar meer spelen vanwege de enorme brok in mijn keel. De tranen rolden over mijn wangen. Zingen lukte allang niet meer. En wat gebeurde er? Juist daar in alle eenvoud brak bij deze kwetsbare mensen ‘het licht’ door in hun anders zo lege blik. Er verscheen een lach op de uitdrukkingsloze gezichten. De hemel ging een beetje open. De engelen zongen mee.

Graatmeter voor succes
Wat is er nu mooier? Het applaus van een massaal publiek of de tranen van een demente vrouw? Het kost je best wat om te gaan voor die ene, want de wereld hecht vooral waarde aan dat grote applaus. Massa’s zijn indrukwekkend en een graatmeter voor succes. Glamour wordt vaak beloond en carrière maken brengt je verder in het leven, zegt men. Het brengt je misschien ook wel verder bij God vandaan.

Flitsende lichten
Ook God koos niet voor het grote podium toen Hij zijn Zoon zond. In plaats van Jeruzalem met het indrukwekkende paleis van Herodes voltrok Gods plan zich via een stal in het onbeduidende dorpje Betlehem. Het decor werd niet gevuld met felle spots of flitsende lichten, maar slechts met een eenzame ster die rustig bleef schijnen. Ook later blijkt dat voor een groot publiek van de tempel springen een duivelse verzoeking is. Gods plan openbaart zich blijkbaar maximaal in eenvoud en op plekken van gebrokenheid.

Een alledaags lastdier
De belofte die de engel sprak over Jezus geboorte was koninklijk. ‘Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen’ (Lucas 1:32-33). Toch reisde Maria naar Betlehem op een alledaags lastdier. Geen Rolls, Bentley of Jaguar, maar een eenvoudige ezel. Zo werd de Koningszoon naar zijn geboorteplaats vervoerd.
Vele jaren later wordt Jezus wel groots verwelkomd in Jeruzalem. Alhoewel mensen roepend en schreeuwend langs de weg staan, kiest Hij opnieuw voor een ezel. De massa mag dan gaan voor het spektakel, maar de doorbraak van het Koninkrijk van God wordt gedragen door eenvoudige ezels.

Een ezel zijn
Zou jij deze kerst willen gaan voor die ene? Wil je in deze tijd een ezel zijn (in de ogen van mensen) en tegelijk een vervoerder van de Allerhoogste? Breng Jezus naar de eenzamen en draag de Koningszoon naar de weduwen en wezen. Juist in deze aparte tijd én ontdek dat juist daar de hemel opengaat. Zo zien mensen het ware licht van kerst: Jezus is Koning en aan zijn koningschap komt geen einde!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

24 reacties

 1. Ook gezegende Kerstdagen voor jullie als familie en als royal mission.
  Ik zag ooit toen ik het Kerstverhaal las, dat het “ klank en lichtspel” niet in de stal was, maar buiten bij de herders.
  Bedankt voor jullie inzet en gehoorzaamheid!

 2. Geweldig mooi geschreven Martin zo’n waarheid dit, dank je wel, maar dat zijn wij langzamerhand van je gewend, jij en je gezin en Royal Family zijn een enorme zegen voor ons allemaal geweest dit jaar, bedankt allemaal.
  Jezus is Koning tot in alle eeuwigheid.

 3. Beste Martin en Karin,

  Ik wens jullie veel zegen in het nieuwe jaar. Het is waar als je bij dementen mensen jong of oud van Gods liefde zingt is er een lach en vrede. Ik heb ervaren dat iemand zijn eigen kinderen niet meer herkende wel het onze vader kon bidden. Dat blijft het laatste over. Hoe mooi en hoe groot is de Heer.
  Zegen.

 4. Dankjewel Martin en Karin ik wens jullie een gezegende kerst en Royaal nieuwjaar dat de Heer door jullie weer veel moois mag doen, ik was laatst in het verpleeghuis waar ik vrijwilligster ben daar zei een bewoonster tegen mij, “wat kun jij veel liefde delen zeg” Het raakte mijn hart die mensen zijn zo puur, voorlopig kan ik er even niet naar toe vanwege het virus maar ik heb al die menskes in mijn hart

  • Precies. Het lijkt wel alsof de liefde van God sowieso sterker straalt op plekken van kwetsbaarheid en gebrokenheid.

 5. Wat mooi beschreven Martin: je raakt de kern van kerst, maar ook mijn hart! Ik wens jullie ook als gezin een mooi Kerstfeest toe en dat je verwonderd mag blijven over de vrede en nabijheid van de Heer, die ook in deze onzekere tijd alles te boven gaat! Be blessed!!!

  • Dankjewel Arie. Wij wensen jullie ook een bijzondere kerst. Dank voor al jullie bemoedigingen, gebeden en support. We voelen ons gedragen!

 6. Beste Martin en Karin,
  Gezegende kerstdagen en een gezond en een jaar van nieuwe mogelijkheden .
  Jullie als Royal Mission familie ook een gezegende kerstdagen een dat jullie weer tot zegen mogen zijn in de bediening van het KONINGKRIJK VAN GOD

 7. geweldig he zo een belevinis. Ik heb in de gehandicapte zorg en ouderen zorg gewerkt, ik kon altijd veel troostende en bemoedigende woorden spreken tegen mensen, zelfs al mocht je niet over het geloof spreken tijdens werk heb ik het altijd wel gedaan.Vele mooie dingen meegemaakt.
  Gezegende kerst voor jullie!!

 8. Shalom Martin en Karin, wat een geweldig jaar hebben we achter de rug en wat ben ik blij deel te mogen zijn van deze koninklijke Familie. Genieten van de Parttime school en de life streams.
  En het is zo waar, als je in verpleeghuizen kom bij alleen gaande ouderen, merk je steeds weer dat je Licht en vreugde mag breng, omdat Hij in ons woont. Ik wens jullie ook eengezegende Kerst en een geweldig 2021

 9. Hallo Martin en Karin.

  Ten eerste bedankt voor jou verhaal.
  Dit komt me als een duidelijk antwoord op mijn vraag aan God. Ik werk nu op het moment met de dementerende ouderen. De situatie die je beschrijft is mij erg bekend. Ik bid voor degene die snachts niet kan slapen en merkt dat Gods wonder hierin zichtbaar aanwezig is. Het gebed is erg belangrijk zowel voor deze groep mensen als voor personeel. Het vraagt de liefde en de kracht van God. De “ roeping”. Is niet iedereen weggelegd. Vooral in deze tijd dat carriere als heel belangrijk gezien wordt daardoor veel zorg personeel weg gaan van “aan het bed werken”. Hard / zwaar werken en weinig betaald. Deze motto klinkt iedere dag luider in de oren. Waar staan we als God’s dienaar in dit verhaal.
  Ik hoop dat God mij de wijsheid geeft in iedere stap die ik neem. Willen jullie meebidden voor mij?
  Bedankt alvast voor jullie bereidheid.
  Een betekenisvolle en liefdevolle feestdagen met God’s zegen voor jullie toegewenst.

 10. Zo blij met royal mission
  Een positief geluid van geloof in deze onzekere donkere wereld.ik kan het niet vaak genoeg horen.hoop.,blijdschap,passie,echtheid,ruimte voor jonge mensen en hun gaven.ik geniet elke keer weer.
  Laat je omringen met Gods aanwezigheid,laat je beschermen door Zijn kracht.Dank jullie dat jullie opkomen voor de zwakke en zieken

 11. Bijzonder mooi wat je deelt Martin. Het raakt me.
  Als je samen met Karin de dinsdagavond host dan zingen jullie samen vaker liederen die jullie in die tijd zongen en dat is met zoveel liefde en passie!
  De bijzondere woorden die je steeds deelt met de kracht van de Heilige Geest en de passie van Karin voor kinderen vullen mijn hart met blijdschap! Ook de online studies die ik dit jaar gevolgd heb, hebben mijn leven verrijkt.
  Ik ben dankbaar voor zoveel Koninklijke wijsheid en zegen van het hele Royal Mission Team!
  Hele fijne Kerstdagen en veel zegen en blijdschap voor het nieuwe jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven