Zoektocht naar geluk

Onze maatschappij lijkt geobsedeerd door geluk. ‘Hier krijg ik geen energie van’ is een veel gehoorde uitspraak. Om vervolgens nieuwe keuzes te maken die wel energie zouden geven. Alles wordt in het werk gesteld om het leven zo leuk mogelijk te maken. Deze blog is niet leuk. Je bent alvast gewaarschuwd.

Toen en nu
In de middeleeuwen was het leven niet zo leuk. Ziekte en de dood waren werkelijkheden van alledag. Twijfelen of je studie wel leuk genoeg is was er niet bij. Ook in de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna was er voor veel mensen weinig leuks aan het leven. Wat is er de laatste decennia toch naar binnen geslopen, waardoor we het idee hebben gekregen dat een leuk leven maakbaar is? Dat we gelukkiger zullen zijn als we ons alleen nog bezighouden met zaken waar we energie van krijgen? Want hoewel onze westerse wereld bijzonder welvarend is en we hard ons best doen om het ‘leuk’ te hebben, is de psychische nood hoger dan ooit. De hulpverlening krijgt het werk niet gedaan. We zijn burn-out, depressief, slikken pillen en worden diep van binnen verscheurd omdat we niet vinden wat we zoeken. Wat een schrijnende werkelijkheid.

Zoals we zijn
Ook wij als christenen doen hieraan mee. We luisteren graag naar een evangelie dat zegt dat we mogen komen zoals we zijn. Dat we geliefde kinderen zijn en dat God ontzettend veel van ons houdt. We genieten van fancy muziek en gezelligheid na een dienst. En we horen graag dat God het goede met ons voorheeft. Maar de boodschap aanhoren dat God ons dringend oproept om te veranderen, onze Bijbel lezen en ons leven eraan spiegelen, God zoeken in de stilte, werken aan ons huwelijk, tijd investeren in onze buren, gastvrij zijn, radicale keuzes maken en tegendraads zijn. Wat is dát moeilijk! Hoe gemakkelijk is het om mee te gaan in de huidige stroom van de zoektocht naar geluk in plaats van met elkaar te zoeken naar wat God van ons vraagt.

Een moeilijke keuze
Toen mijn man René in 2016 vertelde dat hij dacht dat hij zijn goede baan bij de Nederlandse Spoorwegen beter op kon zeggen om zijn volledige aandacht aan zijn roeping (het bouwen van communities in de wijken van Nederland) te kunnen geven, sloeg de paniek bij mij toe. Mijn toekomstperspectief van financiële onbezorgdheid viel volledig in duigen. Niet erg aantrekkelijk. Het heeft me denk ik een half jaar gekost voordat ik zover was. Voordat ik me realiseerde; dit is niet leuk, maar het is goed. Dit is wat God van ons vraagt en we kunnen Hem vertrouwen. Dat is ook gebleken. Want hoewel het ieder jaar weer spannend is of we genoeg financiële middelen hebben, zijn we nooit iets tekort gekomen. Dan merk je dat innerlijke rust en vrede van God zoveel meer waard is dan aardse zekerheden. Die wetenschap daagt me uit om steeds weer op zoek te gaan naar het goede wat God voor mij voor ogen heeft. Super spannend voor een (van nature) zekerheidszoeker zoals ik, maar het leert me steeds meer over Gods goedheid en hoe Zijn zegen verbonden is aan mijn gehoorzaamheid aan Hem.

Tegen de stroom in
Laatst hoorde ik een liedje waarin de zin voorkwam: ‘Om bij de bron te komen moet je tegen de stroom inzwemmen’. Die zin raakte mij, want is dat ook niet wat Jezus ons leerde? Zijn Koninkrijk is radicaal anders. Tegen de stroom in. Makkelijk? Nee. Leuk? Integendeel. Het doet pijn. Je moet zelfs sterven aan jezelf. Maar de belofte die Hij eraan verbonden heeft is groot. Een leven in gehoorzaamheid brengt je dichtbij de Bron van het leven. Daar is écht geluk te  vinden. Daar is God, onze Schepper. Hij weet precies wat je nodig hebt. Hij wil je heel maken en je diepste verlangen(s) vervullen. Geen belofte van een leuk leven. Wel een belofte van een leven in Zijn vrede.

Een andere cultuur
Ik moet denken aan de tekst uit Galaten 6:9: Laten we daarom het goede doen, zonder op te geven, want als we niet verzwakken zullen we oogsten wanneer de tijd daarvoor gekomen is. Laat je niet leiden door wat leuk is (onze cultuur), maar doe wat goed is (Koninkrijkscultuur). Hoe mooi zou het zijn als we in deze tijd zonder grote bijeenkomsten in kleine groepen op zoek zouden gaan naar het goede wat God van ons vraagt. Want dan komt de kerk tot leven, wordt het Koninkrijk van God zichtbaar door ons heen en kunnen we tot grote zegen zijn voor al die mensen op zoek naar geluk.

Want een stad op een berg kan niet verborgen blijven (Matth. 5:14). Radicaal anders. Voor de Koning!

Over Dieteke Visser

Moeder van drie schatten, onderwijs manager bij Royal Mission en daarnaast samen met haar man René actief voor de bloei van de wijken van Nederland met stichting R3NEW.

30 reacties

  • Wat een mooi, bemoedigend maar vooral bevestigend stuk schrijven is dit. Het heeft er voor gezorgt dat God me duidelijk maakte, je loopt op het juiste pad, wat je doet is je door Mij kenbaar gemaakt. Ga zo door. Misschien voor velen een vermanend stuk, maar hopelijk dat men hiervoor open staat en ingezien wordt, waar het werkelijk om draait als je een levend geloof leeft. Thanks for sharing Dieteke, Bless you and yours.

 1. Zo die komt binnen. wat mooi geschreven en wat is hij raak.
  Voor mij een bevestiging dat ik ga solliciteren en het over geef aan God.
  En dat ik mijn deur toch blijf openzetten om zondagsmorgens samen met een klein groepje een dienst te bekijken. En er te zijn.
  Dankjewel voor je mooie raakte woorden.
  .

 2. Wat een waarheid Dieteke! Eerlijk en puur verteld.
  Geestelijke armoede zei mijn vriendin altijd.
  Dat we Lichtdragers mogen zijn van een veel groter Geluk!

 3. Mooi Dieteke! Jezus volgen en Zijn discipel zijn is niet altijd ‘leuk’ inderdaad. De vraag is wat het ons mag kosten. God vraagt volkomen overgave, zodat de Heilige Geest de ruimte krijgt om ons te veranderen. Niet leuk, maar wat ik nu merk, is dat God het zo zegent! Ik begin nu langzaam maar zeker te zien wat Gods plan met mij is. Eerst gehoorzamen en daarna zal je Gods wil verstaan. Niet leuk, maar het wordt wel ‘leuk’ 🙂 en er komt steeds meer vrijheid en vreugde. Dankjewel dat je dit belangrijke thema aan de orde stelt. Veel zegen voor jou!

 4. Dank je Dieteke!! Heel waar zo goed om weer even bij de stil te staan! Het belangrijkste is de vrede van God in je leven en de rest is daaraan ondergeschikt. Ik ga er weer voor!!

 5. Bedankt Dieteke voor dit woord. Het is eerlijk en je geeft helder aan, waar wij als christenen voor moeten waken: de valkuil om een beeld te schetsen, dat het uitsluitend leuk moet zijn. Bovendien geef je aan, wat je worstelingen zijn om de Heer te vertrouwen. Hoe waar is die bekende spreuk: “God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst!

 6. Zo heel erg waar hoe t nu gaat in de maatschappij en hoe wij, als Christenen daar in mee gaan. Het leven mag weleens dieper gaan, dan alleen maar leuk! Ook voor niet-Christenen. Bij mij is het eerlijk gezegd andersom gegaan. Ik heb moeten leren dat ik ook weleens voor “leuk” mag kiezen, zonder me daar schuldig over te voelen. “Leuk” is misschien niet exact een vrucht van de Geest, maar hoort wel bij t leven. Humor is ook geen vrucht, maar God heeft ook een enorm gevoel voor humor! Dat is dan weer heel erg LEUK! Uiteindelijk gaat t weer om “de balans’ denk ik. Dat zoek ik op met de Heer, Hij weet wat ik nodig heb voor een op Hem-gericht leven die gelukkig soms heel leuk kan zijn! Veel zegen voor jou Dieteke, blijf vooral blogs schrijven!

 7. Hoi, ik heb net gisteren mijn getuigenis naar RM geschreven.
  Er staat: een beetje mijn verhaal” waarin ik mijn getuigenis geef. Wel een beetje lang, maar het gaat vooral om het volhouden en dat het heel zwaar kan zijn.
  Ik ben God zo dankbaar voor alle lessen die ik kreeg!
  Misschien kun je het lezen en reactie geven.

 8. Dankjewel voor je woorden, Dieteke. Het voelt soms als roeien tegen de stroom in, maar vanbinnen voel ik dat ik dan leef waar ik voor gemaakt ben. Ik vind het persoonlijk wel lastig om het Koninkrijksdenken met onze kinderen door te maken. Want ik zie ook hen nu al lijden, omdat ze tegen de stroom in roeien en willen gaan voor het goede (de ander vergeven, niet roddelen, niet de ander ook een hak willen zetten etc.). Het is mijn gebed dat God ze heilig en puur maakt, zodat ze altijd bereid zullen zijn om Zijn wil te doen, en dat het geloof al genoeg geworteld zal zijn, zodat het ‘lijden’ hen niet afschrikt.

 9. Goed stuk Dieteke!
  Ik sluit me er helemaal bij aan.
  Hoe lastig kan het soms zijn om toch te blijven kiezen om het goede te doen, ook al is het vaak moeilijker…
  Zegen!

 10. Geluk is niet hetzelfde als (ge)makkelijk of leuk. Volgens mij belooft God ons geen gemak of altijd voorspoed en leut, maar heeft Hij toch wel echt ons geluk op het oog. Het gaat er denk ik om dat we Gods definitie van geluk leren kennen. Goddelijk geluk is niet alleen maar leuke dingen hebben en meemaken en geen zorgen of tegenslag hebben. Geluk is je eigen Goddelijke bestemming ontdekken in Gods kracht daar naartoe leven en werken. Dat begint altijd bij Hem leren kennen vertrouwen: ons leven in Zijn handen leggen, Hem de regie geven, leren vertrouwen op Zijn liefde, kracht en zorg. Ik ervaar dat dat heel lastig is, maar dat ik bij ieder stapje iets meer Goddelijk geluk ga ervaren. Zo te lezen geldt dat voor heel veel mensen :-). Overigens hebben de psychologen dit ook al ontdekt hoor… het begint echter bij liefde… die moet je eerst ontvangen en in deze wereld is er naast God geen bron van onvoorwaardelijke liefde 😉

 11. Ik kan me vinden in de woorden die Bram schrijft, we zitten allemaal in een goddelijk proces.
  Dat begrijpt GOD ook, maar als je je er voor open stelt word het gezegend. Ons hart wil soms dingen niet, maar hoe meer je met Hem bezig bent hoe beter je ook leert luisteren naar je eigen hart. Het word een samensmelting. Mijn gebed is wel eens geweest dat Hij alles mag gebruiken wat ik heb ervaren, zodat je anderen ermee kan zegenen. Dat is volgens mij het doel van ons leven! Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven