Is dit leuk?

We hebben een prachtige zomer achter de rug. Naast unieke weken voor kinderen en tieners op De Betteld (lees hier meer) hebben we met ons gezin enorm genoten van de rust. Dat was ook echt nodig na een zeer intens voorjaar. Vanaf de corona-uitbraak half maart in Nederland tot eind juni zijn we als team en ben ik ook zelf meegesleurd door een vloedgolf aan werk, vernieuwing én aan zegen. Gelukkig liep het seizoen begin juli bijna af en ontstond er ruimte voor ontspanning en herstel. Af en toe bijslapen, wat klussen rondom het huis en gewoon meer avonden thuis bij het gezin zijn. Heerlijk!

Heftig
Toch gebeurde er ook iets heftigs in die weken. Een collega, parttime werkzaam bij Royal Mission en deel van het MT, vroeg om advies. Hij had namelijk een bijzondere baan aangeboden gekregen en wilde ontdekken of dit Gods weg voor hem was. De eerste reactie is mijn hoofd was een mix van lichte paniek en een verwoede poging om Gods stem te verstaan. Na dat gesprek ben ik op de fiets huilend naar huis gereden. De tranen liepen over mijn gezicht omdat ik hem geestelijk aan God terug moest geven, zodat er ruimte kon ontstaan om echt Gods wil te ontdekken. Heftig en niet leuk!

Hemelse regie
In de weken erna werd Gods leiding steeds duidelijker. De collega zou ons per 1 september gaan verlaten. Zo snel al! ‘Heb je dan niet gehoord dat ik dit heb beschikt? In lang vervlogen tijden nam ik het me voor, nu is de tijd gekomen dat ik het volbreng’ (2 Koningen 19:25). Alhoewel deze woorden in een andere context staan, beschrijft dit wel hoe het voelde. Er zat hemelse regie achter deze onverwachte koerswijziging. Het werd duidelijk en toch bleef het niet leuk.

Niet leuk!
Op donderdag 27 augustus namen we op een bijzondere manier afscheid. Korte toespraakjes van collega’s en vrijwilligers met daarbij kleine cadeautjes volgden elkaar in sneltempo op. Wat hebben we gelachen en toch is zijn vertrek een moeilijk moment. Mijn toespraakje die ochtend sloot ik af met de woorden: ‘Dit is niet leuk, maar wel goed’. Zo is het leven met God!

Gods eer!
God is geen leuke God, maar wel een goede God. Hij doet zelfs álles medewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben, maar dat maakt het nog steeds niet altijd leuk. Toch geven we ons over aan zijn wil, omdat we God vertrouwen. Net als David onderwerpen we ons aan Gods plannen: ‘Maar u, HEER, mijn God, doe voor mij wat tot eer van uw naam is: bevrijd mij, u bent goed en trouw’ (Psalmen 109:21). Het gaat niet om ons plezier, maar om Gods eer!

Niks missen
Corona heeft ook veel mooie dingen doen verdwijnen in onze kerken en diensten. Samen in een gezellig gevuld kerkgebouw zitten, met honderden zingend God aanbidden in een zaal, elkaar een knuffel geven of een hand opleggen bij een gebed… het kan allemaal niet meer. Dat is absoluut niet leuk! Maar zou God ook hier niet iets goeds uit voort kunnen laten komen. Wanneer we alleen blijven kijken wat we niet leuk vinden, missen we misschien het goede dat God kan laten ontstaan in deze nieuwe situatie.

Explosie
Komend schooljaar kan onze Parttime School, waar we elk jaar ongeveer 180 studenten ontvangen niet doorgaan in Drachten en Veenendaal. Dat is niet leuk! Gelukkig heeft God ons in een vroeg stadium laten zien wat voor goeds hieruit kon ontstaan. We zijn op de ‘ontdekkingsreis van e-learning’ gegaan en God heeft ons gezegend met de support van een eigenaar van zo’n e-learning bedrijf. De vrucht is dat we op 23 september zullen starten we met bijna 700(!) deelnemers en 35 regiomentoren verspreid over het hele land met een prachtig eenjarig discipelschapstraject. Wat een zegen en wat is dat goed!

God is goed!
Het leven met God is lang niet altijd leuk. Vraag maar aan Paulus! ‘We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw. We worden aan het twijfelen gebracht, maar raken niet vertwijfeld. We worden vervolgd, maar worden niet in de steek gelaten. We worden geveld, maar gaan niet te gronde’ (2 Korintiërs 4:8-9). En toch blijft God goed en de weg die Hij met ons gaat ook, want in dit alles zijn we meer dan overwinnaars. God is goed!!

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

6 reacties

 1. Wow Martin, heftig en uitdagend! God is goed, maar idd vaak ook hardstikke bruut… Op menselijk vlak doet het pijn iemand te moeten ‘verliezen’, en dat lijkt in het begin weinig pastoraal van God… Maar als de Koning een plan heeft, dan moet hij het wel uitvoeren, ook al begrijpen we dat in het begin vaak niet.. Ik herinner me de ondernemer (ik ben ondernemerscoach) die twee jaar terug in grote paniek belde, want van alles ging mis. Ik kon niets anders doen dan met een grote glimlach luisteren, omdat ik aan alles God’s handtekening merkte. En zijn patroon is vaak: ‘ narigheid vooraf & heerlijkheid achteraf!” God schud de boel vaak op, trekt het uit onze handen, en Hij zet alles daarna weer prachtig mooi op Zijn (nieuwe) plek!.. En dat was bij deze ondernemer ook zo. Hij zou nu voor geen goud meer terug willen keren naar de situatie die hij destijds zo graag wilde beschermen tegen alle veranderingen. Zoals de tech-apostel Steve Jobs ooit zei: “het is pas achteraf dat we de puntjes kunnen verbinden.. “.

  
Wat gaaf dat je tegelijkertijd je verdriet, maar ook je vertrouwen in God uit in dit stuk. Nooit leuk, maar het blijft uiteindelijk God’s werk & God’s verantwoordelijkheid. Wie weet wat voor (nationale) impact Jop in zijn nieuwe job zal hebben… En jij/jullie hebben mogen bijdragen aan zijn voorbereiding op deze Koninklijke taak. Wat een eer… God vult deze plek wel weer op hoor, you watch.. Heel veel zegen. Je bent een gouden vent. En ik kan niet wachten wat jij over twee jaar te zeggen hebt over deze nieuwe situatie… 😉 Blessings & troost!!!

 2. Hoe bijzonder om dit nu te lezen. Hoe bijzonder hoe God dit stuurt. Wij hebben donderdag te horen gekregen dat de operatie van mijn man waarbij een hartklep vervangen zou worden niet door gaat. Dit heeft een enorme invloed op ons leven. Het is niet direct levensbedreigend maar heeft behoorlijke gevolgen voor zijn conditie. Het betekent echt heel rustig leven en nu in coronatijd als een kluizenaar leven. Niet leuk is zachtjes uitgedrukt. Dan dit stuk. Het gaat niet om leuk, het gaat om God’s eer en wat God kan doen in ons leven. Ik geloof in een God van wonderen ook al blijft genezing uit en daar wil ik ook in blijven geloven. Ondanks alles voel ik me gezegend en dit stukje helpt en bevestigd.

 3. Wat een bemoediging Martin, dit raakt mij diep in mijn hart. Het laat mij niet los, vandaar dat ik toch reageer (terwijl ik dit niet gauw doe), maar ik wil luisteren naar de HG in mij. Terwijl ik aan de andere kant ook strijd ervaar om dit niet te delen…
  Maar misschien is dit ook weer een bemoediging voor een ander, het domino effect:-).
  Ik ben sinds 2 maanden ziek thuis. Ik zat net in een nieuwe baan in de zorg (met blinden en slechtzienden) en kreeg na 5 weken een erge duizeligheidsaanval, maar ben nog wel 3 weken door blijven werken. Om een lang verhaal kort te maken, na vele klachten is de diagnose neurologische Lyme gesteld. MIjn hoofd kan nu slecht tegen prikkels, vergeetachtigheid en slechte concentratie.
  Ik vind dit best lastig, verdrietig en moeilijk om hier mee om te gaan….ik ben een sociaaltype, maar nu kan dit opeens niet meer. Ik ben stil gezet door God en weet niet wat de toekomst brengt. Hij keert dit weer ten goede daar wil ik in blijven staan en proclameren. Jouw mail en jouw bemoediging heeft mij zo geraakt. Dit had ik nu even nodig.
  Het is niet leuk, maar God is goed!! AMEN! God vertrouwen in alles, dat is zo mijn verlangen.
  Ik heb 3 jaar geleden in Drachten de parttime school gedaan en wat een feest was dit. Geweldig! Net als jullie livestreams en de wonderlijke zondag.
  Familie, Ik bid jullie veel zegen toe en bedankt voor deze blog.

 4. Passie voor het koninkrijk en liefde voor de kerk, dat leef jij Martin, in voor en tegenspoed, vol vertrouwen, in kracht en kwetsbaarheid. Dank Jezus voor mensen zoals jou Martin, ameeeeen.

 5. Hallo Martin

  Hoe vaak is je hart nu gebroken … en uiteindelijk door God weer geheeld.
  Wonderlijk hoe HIJ met jou en jullie Zijn weg gaat en jij je hart weer open en beschikbaar stelt.
  HIJ zegt: Zie IK maak iets nieuws. Zie je het?
  Wees gezegend en tot zegen. Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven