Als we niet mogen zingen…

We zijn deze warme zomer weer te vinden op vakantiepark De Betteld. Voor het 11de jaar op rij mag Royal Mission 6 weken lang het kinderprogramma MegaKids en het tienerprogramma Royal Adventure verzorgen. Honderden en honderden kinderen, tieners en leiders beleven prachtige tijden met elkaar en met God. Toch is dit jaar totaal anders, zoals bijna alles anders is door corona.

Puzzelen
In de maanden vóór juli hebben we verschillende versies van het programma gemaakt voor de tieners. De regels van het RIVM wijzigde soms per week. Met of zonder contactsporten? In één groep of in  meerdere shifts vanwege een maximaal aantal mensen in een zaal? Eten in groepen, op afstand of op meerdere locaties? En de grote vraag was steeds of campings überhaupt open zouden gaan in de zomer.

Ja, maar…
Gelukkig mochten vakantieparken vanaf 1 juli weer gasten ontvangen. Jongeren onder de 18 jaar kregen zelfs weer toestemming voor contactsporten en de ruimte om gewoon naast elkaar te zitten in een zaal. Prachtig! Terug naar het oude programma’s of toch niet? Niet helemaal. Leiders mogen niet tussen jongeren inzitten, de hele zomer niet meesporten en steeds afstand houden. Ook als we voor jongeren bidden. Wat een uitdaging. Maar de grootste aderlating is misschien wel het verbod om binnen samen te zingen (ingesteld door de regionale overheid).

Effect
Kun je het je voorstellen? Een zaal waarin meer dan 200 tieners in lange rijen naast elkaar zitten. Bijna 50 leiders moeten afstand houden en zitten verspreid over de zaal. Er is geen band, want er wordt niet gezongen. Wat doe je dan? Wat zal het effect zijn op de meetings?

Mijn verhaal
Ik ben jeugdspreker in week 2. De meeting wordt geopend door de host en start met een spelletje. Gewoon zo’n heerlijk gek tienerspel. Slagroom op je bovenkant van je hand, een klap tegen je onderarm en dan de vliegende slagroom proberen op te vangen in je mond. Of zoveel mogelijk chips gooien op een hoofd vol scheerschuim. Je kent het wel. Water, vla, scheerschuim, chips of ballonnen… altijd feest!

Oorverdovend
Na de hilariteit van het spel schakelen we naadloos over naar ‘5 minuten met God’. Daarin wordt iedereen uitgenodigd en geholpen om op zijn/haar manier intimiteit met God te beleven. In een paar seconden is het oorverdovend stil in de zaal. Het is bijna te bizar voor woorden. Alsof God de regie helemaal in handen heeft nu wij als leiders niet dichtbij de jongeren zitten. Nu 5 minuten mag ik het podium op. De meeting is net begonnen en hier sta ik al.

Overweldigend
Tijdens mijn praatje is het muisstil, behalve op de momenten dat ik reactie vraag of een grap maak. Meer dan een half uur zitten 250 tieners en leiders geboeid te luisteren. Nu is mijn praatje is ten einde. Zonder enige momenten van samenzang doe ik een oproep om te gaan staan of voor je te laten bidden (op afstand). De reactie is overweldigend. Tieners staan te huilen in de zaal. Sommige leiders ook. Er wordt voor iedereen gebeden.

Inteam
De meeting is afgelopen. Na driekwartier zit het er al op. De tieners gaan met hun teams en teamleider napraten. We noemen dat ‘InTeam’. Een paar vragen n.a.v. het praatje komen op het scherm en de groepen vormen zich doorheen de zaal en buiten. Sommige groepen praten bijna een uur door. Eén groep zelfs meer dan 2 uur.

Omgekeerd
We zijn verbaasd. Overweldigd door de impact van de meeting, terwijl we niet gezongen hebben. Nu wij minder kunnen doen, lijkt het wel of God krachtiger werkt. Waar wij onze manieren los moeten laten, krijgt God de ruimte om iets nieuws te doen. De meetings zijn korter, de concentratie hoger en de jongeren hebben meer energie voor de InTeam. Maar bovenal ervaren we een unieke zegen vanuit de hemel. Aan het einde van de week beseffen we dat God nog sterker heeft gewerkt dan anders.

Impact
Ondertussen zitten de eerste 4 weken van Royal Adventure en MegaKids er op. 750 kinderen, 625 tieners en 250 leiders hebben ondertussen meegedaan. Elke week opnieuw is de impact groot en worden we door God ‘te kijk gezet’. De kracht zit niet in onze liederen of liturgie, maar in het vertrouwen op een God die machtig werkt. Vooral in moeilijke omstandigheden wordt Zijn Naam verhoogd. Laat je niet afschrikken door wat niet kan, maar laat je inspireren door wat God kan!

 

De komende 2 weken gaan MegaKids en Royal Adventure nog door. We zoeken nog leiders. Kijk op https://zelhem.betteld.nl/programma voor informatie en aanmelden. Hieronder zie je het leidersteam van MegaKids in week 2. Heerlijk om in zo’n team mee te werken. 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

14 reacties

 1. Mooi verhaal Martin, indrukwekkend!
  Wat ik niet helemaal begrijp is het verbod op zingen en handen opleggen , volgens het RIVM zijn deze verboden er namelijk niet.
  Gods zegen.

 2. Wij waren er ook in die 2e week onze onze eerste keer op de camping in Zelhem, wat een geweldige tijd hebben onze kinderen gehad bij de megakids deze 2 weken tijdens ons verblijf. Op een morgen toen we onze dochter van 5 jaar weer op haalden had ze een kaartje mee met ballon er aan, vandaag datum, plaats camping de betteld ben ik Naam van mijn dochter een vriend geworden met Jezus, zo mooi die gaan we in lijsten. Ze wou niet één keer missen ook al was het programma aangepast onze kinderen baalden dat de camping vol was en we geen weekje langer konden blijven, heerlijk dat jullie zo gezaaid hebben in de levens van onze kinderen,
  Op ons veldje kwamen de tieners van onze buren met zulke enthousiaste verhalen het veldje op, over hoe tieners aangeraakt waren door God tijdens de tijden samen in de zaal en de gesprekken erna, zo mooi als afsluiting van onze 2 weken op de camping hebben onze buren op ons veldje zich laten dopen in het meer, hun avontuur was 6 jaar geleden begonnen op de camping de betteld, hun tieners willen graag elk jaar weer meedoen met RA dus zo mooi te zien hoe mensen groeien, zo mooi te zien Hoe God werkt dwars door alle kerkmuren en regeltjes heen.
  De kinderen hebben zo genoten en willen volgend jaar weer alleen dan een weekje langer en wij ook.

  • Wat een heerlijk getuigenis. Zulke verhalen en ervaringen met God en vrienden maakt het alles waard! Dankjewel voor het delen!

 3. Ja ,dat heb ik de laatste tijd ook ondervonden :waar ik de regie los laat ,werkt God !!!!k ben zo blij dat ik dat loslaten nu mag leren .
  K heb zoveel mogen leren door jullie streams en cursussen !jullie zijn een prachtig team ,God werkt door jullie ,k heb zoveel verbondenheid mogen ervaren !
  Gods overvloedige zegen gewenst ,rit 🙏💐

 4. Wauw heel fijn te horen dat Papa God dit zo mooi compenseert!!! Blij, want we gaan er vandaag zelf heen en eigen dochter mag van jullie beschikbaarheid meegenieten…. zoals altijd GOED BEZIG RM!!! ❤️💪⚡️🔥

 5. het raakt me zo.
  Zijn armenzijn niet te kort om te redden, Zijn gehoor is niet te zwak om te horen (Jesaja 59:1)
  God is zoveel groter dan de beperkingen. Hij kan oneindig veel meer doen dan we bidden of beseffen, (Efeze3:9-20, 21)

 6. Ook onze kinderen hebben genoten van opnieuw een fantastische week RA, en ja ook volgend jaar willen ze weer opnieuw naar de Betteld! Met de hoop/verwachting dat ze dan wel weer mogen zingen want dat misten ze wel.
  Bedankt en God’s zegen in deze laatste weken van RA en Mega Kids!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven