Ik ben toch geen leider?

Ik was 17 jaar oud toen ik officieel tienerleider werd in onze kerk. Daar startte mijn loopbaan als leider. Natuurlijk had ik daarvoor al wel een keer het initiatief genomen bij het indelen van voetbalteams. Ik was de spin in het web geweest bij het jaarlijkse schoolproject en bij de bouw van onze boomhut had ik het voortouw genomen. Maar tienerleider was mijn eerste formele leiderschapstitel. Man, wat was ik trots.

Kranten en graffiti

Terugkijkend werd ik gevraagd als leider vanwege mijn passie. Vaardigheden en competenties moest ik nog ontdekken en flink ontwikkelen. Maar ik was wild van tieners en niet bang om de gekste dingen uit de kast te halen. Met mateloze inzet en vol van creativiteit zou ik die zes prachtige tieners uit onze kerk enthousiast aanvoeren. De drie volle dagen die ik besteedde aan kranten op de muur plakken zijn een voorbeeld van mijn passie. Het ging om een zaaltje dat we zouden gebruiken tijdens een kampweekend. Ik zou en moest die ruimte cool maken met kranten en graffiti erop. Het lukte buitengewoon, maar de tijd van plakken en spuiten was langer dan het weekend zelf. Veel passie, nog weinig inzicht.

Gezonde groei

Gelukkig heb ik een lange weg van training en praktijk mogen afleggen gevuld met vallen en opstaan om te groeien in karakter en in kwaliteiten. Een pijnlijke route die vooral uit ‘snoeien en snijden’ bestaat en waarop mensen soms ook teleurgesteld zijn geraakt in mij. Parallel met de diepgaande ontwikkeling op die twee gebieden (karakter en kwaliteiten), is mij door anderen steeds meer autoriteit toevertrouwd.

Volgens mij behoort gezonde leiderschapsgroei zo te gaan. We streven niet zozeer naar het vergroten van onze invloed, zoals veel leiderschapstrainers je vertellen. Wat mij betreft is dat de verkeerde invalshoek. Invloed kun je namelijk vergroten zonder daarmee een gezonde impact te hebben. Groeien in leiderschap is groeien in de kwaliteit van je invloed. Die kwaliteitsgroei zegt vooral iets over wat er in jou verandert in plaats van wat je bij anderen wilt bewerken.

Jij als leider

Misschien lees je deze blog met een gevoel dat het niet over jou gaat. Je bent geen leider of je voelt je sowieso geen leider. Dan wil ik je uitnodigen om er door de ogen van God te kijken. Hij schiep jou met een concreet doel. ‘God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren…’ (Genesis 1:26). De mens, dus jij ook, werd gemaakt met de bestemming om te heersen. Niet overheersen en onderdrukken, maar geschapen om verantwoordelijkheid te dragen. Je bent geboren om invloed te hebben. Kwalitatieve, hemelse invloed namens God.

David zag het

David beschrijft het al in Psalm 8. Tussen alle lovende woorden over God is David verbaasd over de verantwoordelijkheid die de mens krijgt. ‘U hebt hem bijna een god gemaakt, hem gekroond met glans en glorie, hem toevertrouwd het werk van uw handen en alles aan zijn voeten gelegd’ (Psalm 8:6-7). Er is jou en mij door God veel toevertrouwd om zorg voor te dragen én om invloed op te hebben. Hoe je er ook naar kijkt, jij hebt invloed. Op je gezin, je omgeving, je collega’s, je klanten … en ook heel zichtbaar op je mede-weggebruikers. Jouw actie bepaalt geregeld hun reactie. Laat die invloed op anderen steeds waardevoller worden.

Ontwikkelen

Jezus zei: ‘Als je te vertrouwen bent met kleine dingen, dan ben je ook te vertrouwen met grote dingen’ (Lucas 16:10 BGT). Hij wil je steeds meer toevertrouwen, als jij te vertrouwen bent. Wanneer jij investeert in de groei van je persoonlijkheid en tijd neemt om je talenten en vaardigheden te ontwikkelen, dan word je automatisch meer autoriteit gegeven. Wanneer jij toeneemt in kwaliteit, geeft God je de kwantiteit die Hij voor je klaar heeft liggen.
Daarom wordt leiderschap in het koninkrijk van God niet afgemeten aan het aantal mensen waar je sturing aan geeft, maar aan het hoeveelheid mensen die je dient. Als jouw hart groeit, dan kun jij meer mensen dienen en zal God je leiderschap vergroten!


We zijn enorm enthousiast over de visie en de dynamiek van onze School voor Leiders. Als jij wilt investeren in de kwaliteit van je invloed, ben je hartelijk welkom om komend jaar mee te doen!
HIER lees je alles over de School voor Leiders

 

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

8 reacties

 1. Prachtig en amen, Martin!
  Zo behoort het te zijn.
  Jouw transparante hart zal anderen ook aansporen om het voorbeeld te volgen.
  Gods zegen voor jou, jouw gezin en de bediening die jullie uitoefenen !

 2. Tja, als ik jouw verhaal lees, dan zou de school voor leiders dus voor iedereen nuttig zijn. Het leek me altijd wel mooi, maar ik zag mezelf idd niet als leider. Bedankt voor dit verhaal!

 3. De vaders en de moeders,
  DE leiders, iedere tijd-
  zij moeten schurend, schokkend,
  volharden in de strijd

  tegen het woeste water
  dat hen omringt.
  Hun boot
  zal niet vergaan met Jezus
  als Stuurman van de vloot.

 4. Als ik jong was zou ik leiderschapsschool doen. Maar op mijn 72 ste wil ik heel graag de kwaliteit van mijn invloed /zijn verdiepen. Wat hebben jullie een prachtige visie op alle aspecten van het Koninkrijk van God. Jullie zijn mij zo tot zegen , dank jullie wel. Zijn genade en zegen op het team en ook voor een ieder persoonlijk. Lieve groet uit Baarn.

 5. Dank je wel voor deze mooie woorden. Grotendeels lijkt het net of ik het zelf heb geschreven. Ik herken mijzelf hierin en kan het mooi toepassen momenteel in mijn leven. God is goed, elke dag weer.

 6. Als we goede mentoren om ons heen hebben is een zegen . In de tijd in Petten heb ik veel geleerd , daar heb ik gezien hoe theorie en praktijk mooi samen werkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven