Een koninklijke revolutie

Onze bediening heet Royal Mission. Wanneer je ons ontmoet of onze preken hoort, glanst er altijd iets koninklijks. Als je onze boeken leest, ons via de livestream volgt of deelneemt aan ons onderwijs dan klinkt de boodschap van het Koninkrijk van God er bijna altijd doorheen. Voor sommige mensen gaat er een compleet nieuwe wereld open en anderen blijven dat koninkrijk maar wat vaag vinden. Beide uitersten zijn te begrijpen.   

Verwarrend

Het Koninkrijk van God is er, maar het is er ook nog niet. Da’s best verwarrend. Een hemels mysterie. Het Nieuwe Testament leert ons dat er zowel een ‘Koninkrijk-nu’ als een ‘nog-niet-Koninkrijk’ is. Gods regering is dichtbij en aangebroken, maar tegelijkertijd is het nog niet vervuld en komt het nog. We zien doorbraken van de hemelse realiteit op aarde en tevens raast het kwaad onverminderd voort in de wereld. Ziekte en dood lijken nog te heersen. In theologische termen noemen we deze schijnbare tegenstelling: het Koninkrijk is wel geïnaugureerd, maar nog niet gerealiseerd. Gods regering is sinds het kruis geïnstalleerd en ingewijd, maar de volledige vervulling en verwezenlijking ervan moeten nog komen.

In je binnenste

Het is belangrijk om de verhalen die Jezus vertelt en de opdrachten die Hij ons geeft, te plaatsen in deze context van tijd. De principes werken al en tegelijk zal de volledige uitwerking pas later komen. We mogen nu al ‘de kracht van de komende wereld ervaren’ (Hebreeën 6:5) en toch ervaren we die nog lang niet altijd. We zien gigantische doorbraken en we lijden enorme verliezen. Dat is koninklijk denken! De Farizeeën begrepen deze paradox niet en vroegen Jezus wanneer het Koninkrijk van God zou komen. Jezus antwoordde: ‘Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u’ (Lucas 17:20-21 HSV). Het gebeurt vooral binnen in ons. In ons hart! Hoewel er nog zoveel gebrokenheid en strijd is, kan er zich een koninklijke revolutie voltrekken in ons hart. Je denken kan nu al hemels worden en je houding kan in deze tijd licht brengen in een donkere wereld.

Bijna jarig

Eigenlijk zijn we in verwachting. Dat klinkt best raar, zeker voor mannen. Toch klopt deze gedachte. We verwachten de Koning die gaat komen. Wanneer Jezus terugkomt, zal alles en iedereen zich buigen voor Hem. Dan zullen we de volle impact van de hemel op aarde zien en ervaren. Vanuit die verwachting leven we en die verwachting bepaalt ons gedrag. Het is net als bij het weerbericht. Wanneer we ’s avonds horen dat het de volgende dag zonnig en warm wordt, dan wordt ons denken beïnvloed en maken we keuzes in overeenstemming met de ontstane verwachting. Korte broek aan en een gezellige barbecue plannen. Als kind beleef je net zoiets bij een verjaardag. Je weet dat je de volgende dag cadeaus krijgt en vanwege die spanning kun je amper slapen. Het vooruitzicht van de presentjes bepaalt je gedachten en je gedrag.

In verwachting

Bij een zwangerschap is het nog duidelijker. De eerste weken zie je nog niks, maar je weet dat er over een aantal maanden een kind komt. Vanaf het moment dat je hoort dat je zwanger bent, wordt je hele toekomstvisie veranderd. Ineens moet je een kamertje inrichten, aan de slag met namen en babyspullen kopen. Je nieuwe gedrag onthult dat je in verwachting bent. Wij zijn in verwachting van de Koning die gaat komen. Onze gedachten en ons gedrag worden door die komst bepaald en onthullen wie we zijn: Koningskinderen. In alles bereiden we ons voor op de wereld die komen gaat. We verlangen ernaar om nu al hemels te leven, terwijl de volle doorbraak van de hemel op aarde nog moet komen. ‘Maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden’ (Jesaja 40:31 HSV). We geven niet op maar blijven de Heer en Koning van ons leven verwachten. Nu én straks!

Een vlechtwerk

Het Hebreeuwse woord voor verwachten is qavah en draagt de betekenis van ineenvlechten met zich mee. Onze verwachting maakt dat we het heden ineenvlechten met de toekomst. Koninkrijksmensen zien voortdurend de komende glorie en lopen erop vooruit. We anticiperen continu op een nieuwe wereld. Want ‘pas als het goede nieuws over het Koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen’ (Matteüs 24:14). We leven uit én verkondigen wat komen gaat, totdat Jezus terugkomt. Vol verwachting kijken we uit naar de realisatie van Gods Koninkrijk op aarde. God geeft steeds weer nieuwe kracht aan wie dat verwacht!

Spannend en mystiek

In mijn kinderjaren ging ik regelmatig mee met spreekbeurten van mijn vader. We woonden toen in België.  Omdat mijn vader vaak in Nederland sprak, werden verschillende afspraken op een zondag gecombineerd. Soms zelfs drie of vier spreekbeurten op één dag. Zo kwam ik als kind op allerlei plekken en in heel verschillende kerken. Ik kan me herinneren dat de samenkomst soms werd afgesloten met de woorden: ‘Maranatha, halleluja, Jezus komt spoedig.’ Als kind vond ik dat al bijzonder omdat alle kerkgangers eensgezind antwoordden met een luid ‘Amen!’ Alsof er iets spannends stond te gebeuren. Het had bijna iets mystieks.

Mission completed

We zijn er nog niet. Het Koninkrijk is er nog lang niet helemaal. De Koning, onze Heer, moet nog komen en alles onder zijn gezag brengen. Maar tot die dag zullen we Hem met eer en volle overgave vertegenwoordigen. In Jezus’ naam zullen we vijanden vertreden en onder zijn voeten leggen. ‘En dan komt het einde en draagt Hij (Jezus) het koningschap over aan God, de Vader, nadat Hij alle heerschappij en elke macht en kracht vernietigd heeft. Want Hij moet Koning zijn totdat God alle vijanden aan zijn voeten heeft gelegd’ (1 Korintiërs 15:24-25). Er staat nog zoveel te gebeuren. Elke opstandige macht wordt uiteindelijk vernietigd. Iedere vijand wordt met de voeten getreden en dan komt het moment suprême. Jezus draagt het koningschap over aan zijn Vader. Mission completed! Wat een moment zal dat zijn.

Deze blog is geschreven n.a.v. mijn nieuwe boek ‘Groeien in koninklijk denken’ dat eind juni uitkomt. Je kunt dit nieuwe boek HIER AL BESTELLEN.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven