Bekering en wat dan?

We spreken in onze kerken over berouw en bekering. De oproep om je hand op te steken of naar voren te komen bij een bekeringsoproep is in sommige kerkstromingen gemeengoed. Ik doe zulke uitnodigingen ook. Het is prachtig om mensen onder tranen of met volle overtuiging een zondaarsgebed te zien bidden. Feest in de hemel. Maar hoe gaat het daarna verder? Zo’n bekeringsmoment is niet het doel, maar het begin van een levenslang avontuur. Een koninklijke reis. Dat is de realiteit die Jezus kwam brengen en het evangelie dat Hij predikte. Het Koninkrijk van God en hoe we daarin mogen leven, is het grote verhaal van de Bijbel. Een uitdaging voor ons allemaal!  

Eindelijk

Het Oude Testament ademt verwachting uit naar een nieuwe tijd. Er wordt afgeteld naar de komst van een unieke koning met een totaal andere regering. ‘Groot is zijn heerschappij, aan de vrede zal geen einde komen’ (Jesaja 9:6) klinkt het verwachtingsvol uit de mond van de profeten. Na lang (ver)wachten komt de nieuwe regering. Eindelijk! Jezus zegt: ‘De tijd is aangebroken, het Koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws’ (Marcus 1:15). Het is zover. Gods Rijk is door Jezus op aarde geland. Het is dichtbij!  

Metanoia

Wat is er nodig om de dynamiek van dit prachtige Koninkrijk te gaan begrijpen? Jezus zegt: ‘Kom tot inkeer!’ Bekering of ommekeer is de toegang. Jezus heeft het mogelijk gemaakt om deel te worden van dit nieuwe Rijk. Maar hier bedoelt Jezus eigenlijk nog iets diepers. Het Griekse woord voor inkeer is metanoia. Dat betekent zoiets als verandering in je manier van denken. Vernieuwing van je mind-set. Je laat je oude, wereldse gedachtenpatronen omzetten in nieuwe. Bekering is dus niet alleen berouw over je zonden, maar een heilig verlangen naar reformatie. Jezus nodigt je uit om koninklijk te gaan denken en om hemels te gaan leven. Dat is compleet anders!

Nieuwe inzichten

Recent werd een nieuwe vissersboot te water gelaten op Urk. Een unieke viskotter die tachtig procent minder energie verbruikt. De bouwer had jaren geïnvesteerd om een veel zuiniger vaartuig te ontwerpen. Toen het schip bijna klaar was, kwam hij het woord metanoia tegen en gaf zijn viskotter deze naam. In het bouwproces was zijn denken compleet vernieuwd. Nieuwe inzichten ontstonden en innovatieve keuzes werden gemaakt. Het resultaat was een duurzame boot die totaal anders functioneerde dan alle vorige versies. Metanoia brengt verandering in je denken en resulteert in geheel nieuwe keuzes.

Geprogrammeerd

Na je metanoia nodigt Jezus je uit om ‘geloof te hechten aan dit goede nieuws’. Ergens geloof aan hechten betekent dat je die nieuwe mind-set uitleeft en vertaalt in acties en lifestyle. Je laat je gedrag niet langer bepalen door je oude denkpatronen. Je gaat leven vanuit hemelse principes en kiest steeds de koninklijke weg. Dit proces waarin je denken vernieuwd wordt en je gedrag wijzigt, kost tijd en moeite. Wij zijn namelijk allemaal opgegroeid met de principes van deze wereld. Onbewust zijn we verkeerd geprogrammeerd.

Buitenaards

Jezus zegt het zelf. ‘Mijn koningschap hoort niet bij deze wereld. Als mijn koningschap bij deze wereld hoorde, zouden mijn dienaren wel gevochten hebben om te voorkomen dat Ik aan de Joden werd uitgeleverd. Maar mijn Koninkrijk is niet van hier’ (Johannes 18:36). De regering die Jezus brengt is niet te vinden op aarde en gaat tegen alle logica in. Het is buitenaards. Onvergelijkbaar en ongezien. Tegengesteld en averechts. Maar deze hemelse heerschappij moet wel doorbreken en zichtbaar worden op onze planeet. Laat uw Koninkrijk komen zoals in de hemel.

Een flinke klus

Wij groeien op met de verkeerde reflexen. We reageren vanuit ongezonde overlevingsmechanismen. Zelfs Petrus handelt na drie jaar leerschool van Jezus nog steeds op de oude manier. Wanneer een afdeling soldaten en dienaren van de hogepriesters komen om zijn Meester gevangen te nemen, grijpt Petrus zijn zwaard. Hij hakt het oor van Malchus af. Een heldendaad in de wereld waarin je jezelf verdedigt. Maar in het Koninkrijk van God is dit de verkeerde reactie. Daar vecht je niet terug, maar keer je de andere wang toe. Gelukkig lost Jezus het meteen op en kleeft het oor er meteen weer aan. Het eerste plakwonder! Met Petrus krijgen we te horen dat agressie nooit de koninklijke weg is: ‘Steek je zwaard terug op zijn plaats. Want wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard omkomen’ (Matteüs 26:52). Blijkbaar is de broodnodige verandering van denken een flinke klus en een lang proces, want dienaren van Koning Jezus strijden niet op deze manier. Onze wapens en methodes zijn niet van deze wereld.

Gans-Andere

De agressieve houding van Petrus tegenover de liefdevolle mentaliteit van Jezus is slechts één voorbeeld. Het karakter van God en de dynamiek van het koningschap dat Jezus brengt, is op alle vlakken anders. Daarom hebben Karl Barth en andere theologen God de Gans-Andere genoemd. De God die onvergelijkbaar en onverenigbaar is met alles wat hier op aarde gezien of ervaren kan worden. In alles is Hij afwijkend. Niet een beetje, maar helemaal en altijd, overal en in elk opzicht.

Transformatie

Alle stemmen om je heen schreeuwen dat je succesvol moet zijn, maar in Gods Rijk gaat het om vrucht dragen. Succes is tot jóuw eer, maar vrucht dragen doe je voor een ander. Je invloed wordt niet bepaald door de hoeveelheid mensen waar je leiding aan geeft of het aantal werknemers waar je over aangesteld bent, maar Jezus vraagt je hoeveel mensen je de voeten wast. Heersen wordt dienen. Bepalen wordt beïnvloeden. Macht wordt minzaamheid. Waar het in dit leven vaak gaat om geld vergaren en rijk proberen te worden, klinkt vanuit de hemel juist de uitnodiging om zoveel mogelijk weg te geven. Het zijn slechts een paar voorbeelden, maar je beseft dat onze leefwereld in geen enkel opzicht overeenkomt met de hemelse dynamiek die Jezus is komen brengen. God is de Gans-Andere en zijn Rijk is 100% origineel. Laten we steeds opnieuw deelnemen aan de hemelse ontdekkingsreis om koninklijk te gaan denken én koninklijk te gaan leven. Een transformatie die kan leiden tot een reformatie!

Deze blog is geschreven n.a.v. mijn nieuwe boek ‘Groeien in koninklijk denken’ dat eind juni uitkomt.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

10 reacties

 1. GOED NIEUWS GEWELDIG, ben TOE aan een nieuw Verfrissend boek.KONINKLIJKE ONDERWIJZING is HÉÉL belangrijk.want :Ga niet alleen door het leven,die last is U te zwaar. BEN ONZE GOD ZO DANKBAAR,VOOR ZIJN SCHEPPING,ALS JE VAN GOD HOUD,HOUD JE OOK ÉCHT VAN ALLES WAT HIJ HEEFT GESCHAPEN,DANK GELIEFDEN RM BROERS EN ZUSSEN,VEEL ZEGEN VOOR JULLIE ROYALE MISSIE,VANUIT GENADE,DOOR GELOOF,HET KOMT DOOR ZIJN NAAM,JEZUS,HALLELUJA, AMEN.

 2. Wat een mooie, leerzame blog. En wat is God goed voor mij, want dit is de tweede keer deze week dat God mij vriendelijk toespreekt en zegt dat ik de voeten moet wassen. Zo mooi hoe dingen samenkomen en Gods Geest ons de weg wijst.

  • @tijmen van den dool; de volgorde is: geloven in God de vader en in het offer van Zijn zoon. Dan bekeren van je oude leven en zonden belijden. Dan onderdompeling- dopen in water, dan Heilige Geest ontvangen door hand oplegging. En een zondaarsgebed is niet specifiek genoeg. Elke zonde die de Geest je in brengt heb je apart te belijden.

 3. Martin – ik heb je preek in RafaelAmersfoort via livestream beluisterd. Grandioos mooi. Dit is wat Nederland hard nodig heeft. Je bent een begenadigd mens in je weergave en prediking en lichaamstaal. MEESTER-lijk !!!!

 4. Mooi wat je schrijft Martin niet heersen maar dienen dat is denk ik wat Jezus bedoeld ,dat we naast elkaar samen mogen werken in liefde in zijn koningkrijk,wat een mooie uitdaging voor mij en ons allemaal .AMEN.

 5. mooi verwoord! ik hoop ook vrucht te dragen in plaats van succes te behalen… Gods zegen voor jou, en het Royal Mission-team. dank voor wat jullie voor het Koninkrijk doen <3

 6. Klinkt goed! Vernieuwing van denken is een behoorlijke uitdaging, maar zeer noodzakelijk, kan ik zelf ook goed gebruiken! Veel zegen! Ben benieuwd naar je boek!

 7. Na jaren met de Heer herken ik mezelf niet meer; ook mijn man is niet te herkennen. Toch ontdekken we nog steeds oude denkpatronen, en daden die er uit voortkomen. Wij willen blijven groeien! Wij hebben geleerd dat er in elke miserie of rotsituatie ook redenen zijn om te danken, we moeten alleen kiezen; janken of danken! God is goed;altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven